|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Okrasna praznična drevesca

Uredništvo Ringaraja.net, 6.12.2011
Nalepka rožnate barve na prazničnih drevescih z letnico 2011 Zavoda za gozdove Slovenije je zagotovilo, da so drevesca pridobljena na gozdu prijazen način.

image
/11




Pridobivanje okrasnih drevesc iz gozdov ureja Zakon o gozdovih z namenom preprečevanja škod lastnikom gozdov in varovanja gozda. Okrasna drevesca v gozdovih lahko sekajo le lastniki gozdov na podlagi odločbe Zavoda za gozdove Slovenije, v kateri so določeni usmeritve in pogoji za pridobivanje okrasnih dreves. Zavod usmerja pridobivanje okrasnih drevesc na z gozdom zaraščajoče se površine, na območja pod daljnovodi in na gozdne površine, kjer posek drevesc ne škoduje nadaljnjemu razvoju gozda.

Vsa posekana okrasna drevesca domačih gozdnih drevesnih vrst morajo biti pri prevozu in prodaji vidno označena s plombami v obliki nalepk, ki jih lastnikom izda Zavod za gozdove Slovenije. Lastniki gozdov dobijo do 25 plomb brezplačno pri lokalno pristojnih revirnih gozdarjih. V kolikor jih potrebujejo več, morajo zanje plačati po 26 centov na plombo. Plombe so vsako leto drugačne barve, letos so rožnate. V prodaji so tudi okrasna drevesca, vzgojena v nasadih izven gozda. V kolikor gre za domače vrste, navadno smreko, jelko ali bor, morajo biti tudi ta opremljena z nalepkami, razen če se prodajajo rastoča v loncih. Prodajo prazničnih drevesc nadzirata Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano RS ter Tržni inšpektorat RS.

V letu 2010 je Zavod za gozdove Slovenije izdal 31.000 plomb za označitev okrasnih drevesc, od tega približno 23.000 za prodajo na trgu. Število izdanih plomb se iz leta v leto zmanjšuje zaradi ponudbe umetnih okrasnih drevesc in naravnih košatih srebrnkastih okrasnih drevescih, ki so večinoma pridelana v drugih državah. V Sloveniji med okrasnimi drevesci, pridobljenimi v gozdnem prostoru, prevladujejo smrečice. Domačih okrasnih jelk je na tržišču malo, ker je na kočevskem območju, od koder prihaja na trg največ okrasnih drevesc iz gozdnega prostora, mladih jelk zelo malo in jih je treba ohranjati. Prepovedano je sekanje tise in bodike, ki sta naši zavarovani vrsti. Za pripravo jaslic se iz gozda iznosi tudi veliko mahu. Na enem mestu je dovoljeno odvzeti mah le z ene petine površine, ki jo mahovi preraščajo.

Zavod za gozdove Slovenije svetuje, da pri izbiri prazničnega okrasja za svoj dom in poslovne prostore v čim večji možni meri upoštevate varstvo narave in okolja. Nalepka Zavoda za gozdove Slovenije na drevescih je zagotovilo, da so pridobljena brez škode za gozd in z minimalnim negativnim vplivom na okolje, upoštevajoč način pridelave ter prevoz na tržišče. Priporočamo, da tako kot rezano cvetje tudi smrečico postavite v posodo z vodo, da bo ostala sveža in dišeča vse praznične dni.

Kontaktna oseba: Marija Kolšek, vodja službe za varstvo gozdov

marija.kolsek@zgs.gov.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Obvezno kompostiranje
S 1. julijem bo ločevanje odpadkov v gospodinjstvih obvezno.
3
EKO nasveti za vsak dom
Izšel je prvi ponatis knjige EKO nasveti za vsak dom, s podnaslovom Kako z ekološkim načinom življenja tudi prihranimo.
3
Pomagajmo pticam
"Velja osnovno pravilo, da hranimo samo s pičo, ki je pticam dostopna tudi v naravi. Z ostanki hrane ptic ne hranimo,...
3
Uresničujmo, z energijo varčujmo!
Projekt Uresničujmo, z energijo varčujmo! poziva vse odjemalce in uporabnike elektroenergetskega sistema v Sloveniji k v...
3



PI – zadnji polarni medvedek
Pa je izšla! Druga v zbirki Sad Earth Collection z naslovom Pi - zadnji polarni medvedek! Tudi ta eko knjiga, ki je izšl...
Išče se živ - rogač, bukov ali alpski kozl...
photo
Letos ponovno vzpodbujamo bralce, da nam posredujejo podatek o pojavljanju katerega odnaslednjih vrst hroščev: rogača, b...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?