|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otroci naj bodo bosi

Petra Logar, 25.4.2016
Hoja brez čevljev je najbolj naravna in primerna za otroke, zato naj bodo ti čim večkrat bosi. Malo stopalce se namreč najbolje razvije brez čevljev. Naj vaš malček steče v naravo bos!

image
Otrokove noge naj bodo čim več bose. (F:pixabay.com)
/11


Nekateri morda še vedno menijo, da je najboljši čevelj za razvijajočega otroka visok, trd in s trdim vložkom za stopalni lok. Že dolgo pa vemo, da temu ni tako. Otroška obutev, sploh prvi čeveljčki, morajo biti mehki, dovolj veliki in udobni.

 

Občutljivo stopalo

Otroško stopalo do prvega leta starosti zraste za skoraj polovico do končne rasti. Je mehko, prilagodljivo in občutljivo. Pomembno je, da se z njim ravna pravilno. Dokler se malček ne prične sam postavljati na noge, dokler sam ne naredi prve korake, čevljev ne potrebuje. Zadostujejo copati iz blaga ali debelejše nogavičke, ki ne drsijo. Paziti morate, da dojenčku ne obuvate premajhnih žabic, nogavičk ali copatk. Ne sme ga tiščati, »obutev« mora biti udobna.

 

Tek bosih nogic

V toplih, predvsem poletnih mesecih izkoristite toploto in se sezujte, kadar je le mogoče. Vaš malček bo zadovoljno hodil bosih nogic po travi, po zemlji, naučil se bo hoditi celo po pesku. Nekaj vaje in ta ga ne bo več pikal v podplate, povrhu vsega pa je takšna masaža stopal še zelo zdrava. Tudi sami boste spet ugotovili, kako čudovito je hoditi brez čevljev! Kar pogumno.

 

»Zelo je zaželeno, da so otroci v toplih mesecih čim več bosi. Zaželeno je tudi, da doma ne nosijo copatk, oziroma naj nosijo debelejše nogavičke z nedrsečim podplatom. Prepričana sem, da ni otroka, ki mu copati ne bi bili odveč, vsaj pri igri,« svetuje fizioterapevtka Špela Gorenc Jazbec.

 

Bose nogice – zdrave nogice

»Ko je otrok bos, to pomeni, da ima res proste noge za gibanje. Ne ovirajo ga okorni čevlji, ki mu marsikdaj ne dovolijo, oziroma ga ovirajo pri plazenju, plezanju, skratka prostem gibanju. Poleg omenjenega pa je tudi izredno pomembno, da se pri hoji z bosimi nogicami res krepijo in oblikujejo stopala in stopalni loki na najbolj naraven način. Stopala se takrat najlažje ravnotežnostno odzivajo, saj jih pri tem ne ovirajo čevlji, sandali,« meni Gorenc Jazbečeva.

 

Primerna obutev za malčka

»Ko otrok začne s prvimi samostojnimi koraki je čas, da začnemo razmišljati o nakupu prvih otroških čeveljčkih. Zelo pomembno je, da pri izbiri in nakupu upoštevamo nekaj preprostih dejstev. Kot prvo, naj bo čevelj dovolj velik in dovolj širok, da ne utesnjuje nogice. Ko čevelj otroku obujemo, ga postavimo na tla, da s težo obremeni stopalo. Saj šele takrat res vidimo ali je čevelj primerne velikosti. Čevelj naj bo v celoti, tako podplat kot zgornji del čevlja, čim mehkejši. Čevelj mora biti upogljiv v vse smeri in podplat čim bolj prožen. Razni vložki in stopalni loki so nepotrebni. Za prvo obutev je bolj primeren čevelj na vezalke, saj se lepše oprime nogice. Če vremenske razmere dopuščajo, naj čevelj ne sega čez otrokove gležnje,« svetuje Špela Gorenc Jazbec.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
191
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
28
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
19
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
18



Ko se rodi otrok, se rodi mama
Danes ponosno predstavljam intimno otroško olje, ki je rezultat moje ljubezni do mojega otroka in moje zaščite do nje, k...
Pomlad je prebudila tudi klope
S pričetkom pomladi se prebujajo tudi na prvi pogled nedolžni klopi, ki prenašajo vse prej kot nedolžen virus klopnega m...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?