|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otroci s posebnimi potrebami naj bodo več v naravi

S. M., 30.9.2016
Mnogi vzgojitelji in učitelji so že sami ugotovili, da otrokom s posebnimi potrebami pri učenju in razvoju pomembno pomagajo naravna okolja, kar dokazujejo tudi raziskave.

image
Naravna okolja spodbujajo učenje otrok s posebnimi potrebami
/11


FOTO: Natalija Györek

V Sloveniji ima kar 20 do 25 % vseh otrok posebne potrebe, kar pomeni, da potrebujejo dodatno pomoč pri vzgoji in izobraževanju. Na podlagi odločb se ti otroci nekje od leta 1995 vključujejo v redne predšolske in osnovnošolske programe, kar za slovensko družbo pomeni velik korak naprej. Vendar število teh otrok v zadnjih letih narašča. Za vzgojitelje in učitelje predstavljajo ti otroci svojevrsten izziv, saj pogosto nimajo ustreznih znanj in se morajo znajti sami. Mnogi so ugotovili že sami, da otrokom s posebnimi potrebami pri učenju in razvoju pomembno pomagajo naravna okolja, kar dokazujejo tudi raziskave.

 

Projekt: Naravna okolja spodbujajo učenje in razvoj otrok s posebnimi potrebami

Z namenom, da bi poglobljeno preučili učinke naravnih okolij na te otroke, so se povezali partnerji evropskega Erazmus+ projekta z nazivom Naravna okolja spodbujajo učenje in razvoj otrok s posebnimi potrebami. Poleg Slovenije sodelujeta pri projektu še Belgija in Velika Britanija, v partnerstvo pa je vključenih kar šest osnovnih šol za otroke s posebnimi potrebami. Slovensko ekipo sestavljata OŠ Jela Janežiča Škofja Loka in OŠ Ljuba Šercerja Kočevje, poleg njiju pa še Gozdarski inštitut Slovenije in Inštitut za gozdno pedagogiko.

Ravnateljica OŠ Ljuba Šercerja Kočevje Jožica Pečnik vstopa v projekt z velikimi pričakovanji: »Sodelovanje v projektu Erasmus+ bo prav gotovo prineslo zanimive rezultate. Skupek praktičnih primerov bo temeljil na uvajanju naravnih okolij v naša učna področja, ki so zelo pomembna za razvoj naših otrok. To pomeni, da bomo šolsko učilnico zamenjali za učilnico v gozdu. Gozd pa imamo pri nas v Kočevju 'pred vrati' in že čaka na nas, da ga čim prej obiščemo!«

 

Izmenjava dobrih praks in konceptov učenja otrok s posebnimi potrebami

Projekt bo potekal preko vzajemnega učenja, izmenjave primerov dobrih praks ter razvoja pedagoških in vseživljenjskih konceptov učenja v naravnih okoljih, še posebej gozdu. Osrednji rezultat projekta bo spletni portal z inovativno zbirko primerov dobrih praks in uporabnih priporočil, ki bo namenjena vzgoji in izobraževanju otrok s posebnimi potrebami v naravnih okoljih. Poseben poudarek bo na otrocih z motnjami v duševnem razvoju in učnimi težavami. Otrokom, ki obiskujejo prilagojen program z nižjim izobrazbenim standardom in posebni program, bo skozi projekt na sproščen in varen način omogočen kontakt z naravo in jim obenem uspešnejši razvoj osnovnih veščin, ki jih bodo potrebovali v življenju.

 

Lažje in boljše učenje otrok v naravnih okoljih

Naravna okolja so za otroke s posebnimi potrebami ena najbolj primernih okolij za učenje, ki pri teh otrocih najbolj uspešno poteka prav na izkustven način in z uporabo konkretnih materialov. V takšnih okoljih se »filtrirajo« odvečni zunanji dražljaji, ki so lahko pri vzgoji in izobraževanju otrok s posebnimi potrebami posebej moteči. Pri tovrstnem učenju lahko zelo uspešno zasledujemo tako učne kot specialno rehabilitacijske cilje, kar so že pokazale nekatere raziskave. Otroci se namreč bolje učijo in laže usmerjajo svojo pozornost pri učenju v naravi. Ta ugotovitev še posebej velja za vse zgoraj omenjene otroke. Premik otrok iz učilnic v šolah v naravna okolja pomeni velik korak naprej k vključevanju otrok s posebnimi potrebami v naravno in družbeno okolje.

 

Narava je največja učiteljica

Posamezni učitelji in šole sicer že izvajajo poučevanje na prostem ter poznajo prednosti številnih učnih spodbud, ki so prisotne v naravi. Priporočajo jih ne le za poučevanje različnih učnih predmetov, ampak tudi za izboljšanje splošnih veščin otrok, kot so motorične spretnosti, sodelovanje, ocenjevanje in obvladovanje tveganja, orientacija in ustvarjalnost. To potrjuje tudi Marjeta Šmid, ravnateljica OŠ Jela Janežiča iz Škofje Loke: »Narava je naša največja učiteljica. Poleg tega, da nas hkrati pomirja in spodbuja, je v njej vedno na razpolago neskončno konkretnih pripomočkov in možnosti za izkustveno učenje. V projektu bomo ugotavljali in doživljali prednosti mnogoterih pozitivnih vplivov našega največjega naravnega okolja - gozda - na povečanje vsakovrstnih znanj in na razvoj naših učencev. Verjamemo, da bodo izkušnje in znanje, ki ga bomo v projektu pridobili in delili, koristile tudi drugim šolam in ustanovam, ki že izvajajo podobne vsebine, ali pa jih navdušili za prvi korak za učenje v naravi – gozdu.« Tako v Sloveniji kot v drugih dveh sodelujočih državah namreč še ni na voljo učnih načrtov, didaktičnih gradiv, metod in priporočil za razvoj veščin v naravi, zato se te izvajajo le v manjši meri.

 

Projekt Naravna okolja spodbujajo učenje in razvoj otrok s posebnimi potrebami financira Evropska unija preko programa Erasmus+. Vodi ga belgijska nevladna organizacija BOS+ Vlaanderen v sodelovanju s partnerji iz Velike Britanije in Slovenije. V Sloveniji sestavljajo Erasmus+ ekipo osnovni šoli za otroke s posebnimi potrebami – OŠ Jela Janežiča Škofja Loka in OŠ Ljuba Šercerja Kočevje, Gozdarski inštitut Slovenije ter Inštitut za gozdno pedagogiko. Projekt se povezuje z Mrežo gozdnih vrtcev in šol Slovenije, saj bodo k sodelovanju povabljene vse slovenske šole za otroke s posebnimi potrebami.


 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...
8
Zakaj bi morali otroci pri računanju upora...
Preprečevanje učencem uporabe prstov med računanjem, bi lahko bilo podobno ustavitvi njihovega matematičnega razvoja, gl...
7
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
6
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
5



Na dvorišču ni ograje
Pri založbi Didakta je pravkar izšla knjiga Ferija Lainščka: NA DVORIŠČU NI OGRAJE.
Modri medvedek na obisku
photo
Vrtec Šoštanj, Enota Lučka, vzgojiteljici Mateja Podvratnik in Valentina Mevc




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?