|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otrok in glasba

Tina Južnič, 30.9.2010
Tudi vi sodite med tiste ljudi, ki jih glasba pomirja in jim daje občutek svobode in sreče? Ste se že kdaj opazovali med petjem, kako skozi glasbo oz. pesem izražate čustva? Potem ste najbrž že opazili, kako blagodejno glasba vpliva na vašega otroka.

image
/11


Vpliv glasbe na otroka

Glasba je lahko izredno zabavna tudi za malčke, ki nadvse uživajo, ko poslušajo svoje starše, ko jim prepevajo. Poleg tega lahko glasba starše še bolj zbliža z otrokom. Mali radovedneži namreč nadvse uživajo, če se lahko skupaj z vami zibajo v njenih ritmih, kar zagotovo pričara nasmeh na njihov mali obrazek.

Glasba pa ne daje otroku le občutka ugodja in zadovoljstva, temveč spodbuja tudi njegovo gibanje in motorične sposobnosti. Poleg tega so številni viri mnenja, da glasba in petje spodbujata otrokove možgane in njihovo delovanje.


Otrokovo spoznavanje z glasbo

  • Prva pesem, prvi ples

Spoznavanje glasbe naj bo za otroka zabavno, v stilu igre. Po dopolnjenem letu dni že lahko začnete z različnimi aktivnostmi. Najbolj zabavno in enostavno lahko otroško pesmico združite s plesom. Najbolj priljubljeni in tudi najlažji za učenje sta zagotovo Ringa raja in Naša četica koraka, ki bosta navdušila vašega malčka, vas pa spomnila na nagajiva otroška leta. Sestavite preprosto koreografijo in jo skupaj poskusite zaplesati, ob spremljavi vašega in otrokovega petja. Seveda nikakor ne smete od otroka pričakovati preveč. Pomembno je, da s svojimi še nekoliko nerodnimi koraki in 'otroškim petjem' sodeluje in se zabava.


  • Prvi instrumenti

Ni pomembno, da že zares zgodaj uporabite prave instrumente. Dovolj je, da glasbo spremljate le s ploskanjem. Zares zabavno je lahko, če si skupaj z malčkom izmislita svoje instrumente. Enostavno glasbilo lahko predstavlja lesena kuhalnica, s katero po ritmu udarjajte po posodi. Ko skupaj ustvarite ritem, zraven še zapojte. Spodbudite otroka, da se vam pridruži bodisi s svojim instrumentom ali pa vsaj s ploskanjem, udarjanjem z nogo ali podobnim gibom.

Za malo večje otroke že lahko uporabite enostavne instrumente kot so ropotuljica, maraka in ostala glasbila, ki jih lahko tresejo. Nekoliko starejši pa že začenjajo uporabljati različna tolkala kot so npr. bobni in pa instrumente s tipkami, kot so otroške klaviature. Nekateri otroci v starosti od dveh do treh let že uporabljajo tudi preprosta pihala, kot je npr. frulica, otroški klarinet, ipd.


  • Otrokova najljubša pesem

Med številnimi pesmimi, ki jih bo vaš malček slišal, si bo zagotovo izbral svojo najljubšo, ki si jo bo želel slišati večkrat. Le ustrezite mu, saj mu bo ponavljajoče poslušanje pomagalo zapomniti si pesem in se jo tudi naučiti. Ne pozabite, otrok lahko od pesmi pridobi veliko več kot le učenje petja. Skozi igro se bo morda naučil abecede, barv, živali, štetja, rime, ipd.


Katera glasba je primerna za otroke?

Otroci izredno radi poslušajo otroške pesmice, nikar pa jim ne pozabite predstaviti tudi drugih melodij, tistih ki so všeč vam. Prav tako ne pozabite na klasično glasbo ali pa pristno domačo poskočno melodijo pesmi Na Golici, ki je ravno pravšnja za dvig razpoloženja in veselega vrtenja po stanovanju. Prepustite se ritmu in uživajte.


Kdaj je čas za glasbeno šolo?

Skozi igro boste spoznavali, kdaj bo vaš otrok pripravljen za tisto čisto pravo učenje. Sami presodite ali je že prišel čas za vpis otroka v glasbeno šolo. Pred tem pa se tudi pozanimajte, kakšni so pogoji vpisa. Ali so v glasbeni šoli, v katero ga želite vpisati predpisali minimalno starost? Vsekakor se je pred vpisom mlajših otrok dobro predhodno pogovoriti tudi z glasbenim pedagogom.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
40
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
17
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
11
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
6



Kako vzpostaviti večerno rutino?
Če vam težave dela večerna rutina, lahko postavite časovni okvir in označite na uri – ob 18:30 se pripravimo za v postel...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?