|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Pediatrija (iz grščine paidi - fant, iatros - zdravnik) je veja medicine, ki se ukvarja z zdravstveno oskrbo novorojenčkov, dojenčkov, otrok in najstnikov.

image
/11


Osnovana je na unitarističnem pristopu, tako da združuje preventivno, kurativno in socialno zdravstveno dejavnost ter rehabilitacijo v razvojnem obdobju. Pomemben del dejavnosti v pediatriji je namenjen preventivi, predvsem preprečevanju bolezni in bolezenskih stanj ter škodljivih vplivov okolja na rastoči organizem. Zdravnik, specialist, ki deluje na tem področju, se imenuje pediater, njegovi pacienti pa so torej stari od 0 do 18 let.
 
Pediatrija je obsežna veja medicine, ki obsega naslednja področja:
 
Socialna in preventivna pediatrija: ukvarja se z bolehnostjo pri novorojenčkih, dojenčkih, predšolskih, šolskih otrocih in mladostnikih. S smrtnostjo pri dojenčkih ter neonatalno (nanašajoč se na prve 4 tedne po rojstvu) in perinatalno (nanašajoč se na krajšo obdobje pred rojstvom in po njem) smrtnostjo. Pomemben del so kongenitalne (prirojene) anomalije ter predvsem zgodnja detekcija in rehabilitacija prizadetih otrok in njihovo vključevanje v družbo. Pomen humanizacije v otroških bolnišnicah in dispanzerjih ter organizacija pediatrične dispanzerske in hospitalne mreže je pomembna tako za otroke, starše in zdravnike. Izvajajo se preventivni ukrepi v zgodnji otroški dobi – vakcinacije, preprečevanje rahitisa, sideropenične anemije, nasveti o pravilni prehrani, sistemsko odkrivanje presnovnih motenj, hipotireoze, fenilketonurije, galaktozemije, displazije kolka, cerebralne paralize, motenj vida, sluha, slabe drže in drugih nepravilnosti skeleta. Ukvarja se z rastjo in razvojem otroka (razvojne faze v somatskem in psihomotoričnem razvoju otroka). Vrednoti antropometrične podatke kot so telesna teža, višina, obseg lobanje, površina telesa in ocena govora ter sluha. Ocenjuje kostno starost, razvoj zob, sekundarnih spolnih znakov, opredeli in zdravi nizke in visoke rasti.
 
Neonatologija
: Se ukvarja z naslednjimi pojmi: novorojenček (otrok v prvih 4.tednih po rojstvu), nedonošenček (plod rojen pred dopolnjenim 37.tednom nosečnosti oz. s telesno težo pod 2500g) , prenošenček (plod, ki je nošen več kot 42 tednov), zahiranček (plod, ki glede na trajanje nosečnosti ni primerno razvit in težek). Ocenjuje vitalnost novorojenca ter bolezni, ki ga lahko doletijo (hiperbilirubinemija, hemolitične bolezni novorojenca). Ukvarja se z izmenjalno transfuzijo, fototerapijo, reanimacijo asfiktičnega (pomanjkanje kisika zaradi motenega dihanja) novorojenčka, respiratornim distres sindromom novorojenca, poškodbami otrok ob porodu, hemoragično boleznijo novorojenca, perinatalno simbiozo otroka in matere. Pomemben del sta tudi prehrana in presnova: dojenje, energijske in prehrambene potrebe novorojenčka, dojenčka, predšolskega, šolskega otroka, prilagojena mleka, sestava jedilnikov.  Ter druge bolezni in pomanjkanja kot so distrofija, podhranjenost in debelost, avitaminoza, deficiti mineralov, akutni enterokolitis dojenčka, dehidracija in toksikoza. Pri boleznih je pomembna rehidracija ter dietna prehrana pri celiakiji, fenilketonuriji in galaktozemiji. Ter pravilno zdravljenje prirojenih presnovnih motenj.
 
Genetika: se ukvarja z rodovniki, avtosomno recesivnimi, dominantnimi, spolno vezanimi dednimi boleznimi. Tu so pomembni številni sindromi kot so: Downov, Turnerjev in Klinefelterjev sindrom. Za genetiko so pomembne teratogene (ki povzročajo malformacije) nokse (škodljivosti), genetska prognoza in nasvet. Prav tako tudi prenatalna detekcija genetskih bolezni.
 
Endokrinologija: se ukvarja z motnjami rasti, konatalno (pridobljen ob rojstvu) hipotireoza in strumo (golša), z zgodnjo in kasno puberteto, diabetesom insipidus, hipoparatireoidizemom, prirojeno adrenalno hiperplazijo, Mb. Addison, Mb. Cushing, Feokromocitom, hipogenitalizem, diferenciacija spola, hipoglikemija, Diabetes mellitus ter s tumorji endokrinih žlez.
 
Kardiologija
: tu so pomembne predvsem prirojene srčne hibe, motnje srčnega ritma, vaskularne (žilne) bolezni, vzroki srčnih hib, klinična slika in zdravljenje srčne insuficience pri otrocih.
 
Pulmologija: se ukvarja z vzroki obstruktivne in restriktivne apnoe pri dojenčku, laringitisom, bronhitisom, pljučnico, astmo, mukoviscidozo in kroničnimi pulmopatijami.
 
Hematologija in onkologija: sem spadajo: sideropenicna anemija, megaloblasticna in hemoliticna anemija, hiporegenerativna in druge anemije, trombocitopenija, levkemija, limfom, nevroblastom, nefroblastom, možganski tumorji in druge neoplazme v otroški dobi.
 
Revmatologija in imunologija: zajema področja akutna revmatske vročice, kroničnega juvenilnega revmatoidnega artritisa in najpogostejše druge kolagenoze v otroški dobi skupaj z  imunodeficienco.
 
Gastroenterologija: zajema bruhanje, abdominalne bolečine pri otroku, zaprtost, enterokolitis (vnetje tankega in debela črevesja), prirojene anomalije prebavil, zožitev pilorusa, ulkusno bolezen, malabsorpcijski sindrom, celiakijo, kronične vnetne bolezni črevesja, megakolon, appendicitis (vnetje slepiča), invaginacija črevesja, hernije (kile), ileus (zapora črevesja) in hepatitis.

Pedopsihiatrija (otroška psihiatrija):  se ukvarja z anoreksijo nervosa, bulimijo, psihozami,  avtizemom, poizkusi samomora, depresivnimi stanji v otroški dobi, šolskimi fobijami in spolnimi zlorabami.

Nefrologija: sem spadajo uroinfekt, obstrukcijska uropatija, glomerulonefritis, nefrotski sindrom, prirojene tubulopatije, nepravilnosti sečnih poti, spolnih žlez in spolovil.
 
Pedopsihiatrija (otroška psihiatrija): se ukvarja z anoreksijo nervosa, bulimijo, psihozami,  avtizemom, poizkusi samomora, depresivnimi stanji v otroški dobi, šolskimi fobijami in spolnimi zlorabami.
 
Nevrologija: ugotavlja in zdravi zvišan intrakranialni pritisk pri otroku, cerebralno paralizo, možganske tumorje, glavobol, metabolne in heredodegenerativne bolezni živčevja, vročinske krče in druge konvulzije, epilepsijo, meningitis in encefalitis, polinevritis, fakomatoze(dedne bolezni s kožno-živčnimi tumorji), progresivno mišično distrofijo in kongenitalne anomalije živčevja.
 
Ostala področja pediatrije: so ustne in kožne bolezni pri otrocih, bolezni skeleta, parazitoze (okužbe s paraziti), nesreče, zastrupitve in druga nujna stanja v pediatriji.
 
Otroška kirurgija: operativno popravlja prirojene anomalije, poškodbe in odkriva ter zdravi pridobljene bolezni, ki zahtevajo operacijsko zdravljenje.
 
Gre torej za zelo obsežno vedo, ki obsega številna področja. Pri vsem tem pa ne smemo pozabiti, da otrok ni le pomanjšan odrasli, ampak svoj individual s svojimi značilnostmi, specifično patologijo in drugačnim potekom bolezni.
 

LITERATURA:
Wikipedia, prosta enciklopedija: Pediatrija. Najdeno dne 2.12.2008 na spletnem naslovu:http://sl.wikipedia.org/wiki/Pediatrija
Predmet pediatrija.Obseg snovi. Medicinska fakulteta v Mariboru

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Najlepša voščila za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...
5
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
4
Očetje, častite žensko, ki vam je rodila o...
Dragi očetje, tole je za vas: pomembni razlogi, zakaj morate postaviti spomenik ženski, ki vam je rodila otroka oziroma ...
4



Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...
3 najpogostejša vprašanja: Vročina pri doj...
Pri kakšni temperaturi lahko pri otroku govorimo o vročini? Kdaj otroka z vročino peljati k zdravniku? Kaj narediti ob p...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?