|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pet dejstev o soncu in zaščiti pred soncem, ki jih je dobro poznati

P.R., 8.5.2023
UV-sevanje, UVA-, UVB-žarki, zaščitni faktor … Kar nekaj kratic je povezanih s soncem in posledično zaščito kože pred škodljivim vplivom prekomernega izpostavljanja soncu. Kaj je dobro vedeti in kako lahko zaščitimo občutljivo otroško kožo?

image
/11


Sončni dnevi so tu in prav je, da z malimi sončicami in sončki čim več časa preživimo na svežem zraku. A ob tem ne pozabite na varnost, pri čemer vam bo v pomoč nekaj osnovnih dejstev o soncu in zaščiti pred sončnimi žarki.

Za vas smo zbrali pet dejstev o soncu, ki vplivajo tudi na izbiro najprimernejše sončne kreme za celo družino, tudi najmlajše člane.

 

Zaščitni faktor (ZF) – kaj pomeni?

Zaščitni faktor – ZF (v angleškem jeziku SPF – Sun Protection Factor) je oznaka za to, kako dobro in kako dolgo izdelki za zaščito pred soncem ščitijo pred UVA- in UVB-sevanjem in sončnimi opeklinami.


Pri izbiri zaščitnega faktorja je treba upoštevati naslednje:

- tip kože,

- višino UV-indeksa,

- čas in aktivnost na soncu,

- okolje – npr. voda in sneg odbijata sončne žarke in še povečata njihovo moč. Sneg lahko odbije tudi do 90 % UV-sevanja, kar lahko povzroči hude opekline.

 

Višji ZF ne pomeni večje zaščite, ampak vpliva na čas zaščite

Morda boste presenečeni, a zaščitni faktor 30 vpije 96 % UV-sevanja, zaščitni faktor 50 pa 98 %, tako da pravzaprav ni bistvene razlike pri sami zaščiti pred škodljivim sevanjem.

Glavna razlika je v tem, koliko časa lahko ostanete na soncu, ne da bi vas opeklo. Pri tem je treba izpostaviti, da je za optimalno zaščito pred soncem ključen reden ponovni nanos zaščite. Pri uporabi višjega zaščitnega faktorja se namreč hitro »zgodi«, da imajo ljudje lažen občutek zaščite in mislijo, da ponoven nanos kreme ni potreben, kar pa ne drži.

 

Trajanje zaščite pred soncem glede na zaščitni faktor

Če vas običajno opeče po 10 minutah izpostavljanja močnemu soncu, bi z ustrezno količino kreme z zaščitnim faktorjem 20 teoretično lahko na soncu ostali 20-krat dlje (200 minut), ne da bi vas opeklo. Enako načelo velja za zaščitni faktor 30 in 50, pri čemer velja, da je za optimalen učinek priporočljivo nanesti kremo vsaj 15 minut, preden gremo na sonce.

Pri otrocih se sicer za zaščito priporoča zaščitni faktor najmanj 30, pri najmlajših pa ZF 50. Poleg tega je glede na aktivnosti na soncu in ostale okoliščine (potenje, kopanje v vodi …) ponovni nanos zaščite priporočljiv vsaj na vsaki dve uri oz. po vsakem kopanju ali potenju. Prav tako velja upoštevati že vsem dobro poznan nasvet, da se v času, ko je sonce najmočnejše, med 10. in 16. uro, zadržujemo v senci. Za zaščito pa poleg s sončnimi kremami poskrbimo tudi z oblačili, pokrivali in sončnimi očali.

 

bamboo

 

Razlika med UVA- in UVB-sevanjem

Zemljo dosežejo tri različne vrste sončnih žarkov:

- žarki, ki jih vidimo s prostim očesom,

- infrardeči žarki,

- ultravijolični (UV) žarki, ki so glede na svojo valovno dolžino lahko UVA- ali UVB-žarki.

 

UVB-žarki so šibkejši od UVA-žarkov in prodrejo le skozi vrhnjo plast kože, kar vidimo kot počasno porjavitev kože. Obenem pa so eden izmed glavnih razlogov za sončne opekline in kožnega raka.

Na drugi strani pa UVA-žarki prodrejo globlje, tudi skozi oblačila in steklo, ter povzročajo staranje kože, gube in kožnega raka.

Zato je pomembno, da izberete kremo za zaščito pred soncem širokega spektra, torej takšno, kot je sončna krema Bambo Nature, ki ščiti tako pred UVA- kot UVB-žarki.

 

Za ustrezno zaščito pred soncem upoštevajte pravilo 1 dlan 1 telo

Poleg rednega nanosa kreme za zaščito pred soncem je izredno pomembno, da uporabite zadostno količino kreme.

Najbolj enostavno je pravilo 1 dlan na 1 telo. To pomeni, da ob enkratnem nanosu na telo porabite za eno dlan kreme. To velja tako za otroke kot za odrasle.

 

bamboo nature

 

Poskrbite za ustrezno zaščito in uživajte na soncu

Naše telo za pravilno delovanje potrebuje sončne žarke. Ti nam pomagajo ustvarjati vitamin D, ki spodbuja presnovo kalcija in rast kosti. Kalcij in močne kosti so še posebej pomembni pri otrocih in mladostnikih, ko rastejo.

Poleg tega sonce pozitivno vpliva na naše počutje, zato je vsekakor priporočljivo čim več časa preživeti zunaj, le za ustrezno zaščito moramo poskrbeti.

Pri tem vam bodo v pomoč kakovostne kreme za zaščito pred soncem Bambo Nature, ki so na voljo z zaščitnim faktorjem 50 in 30 ter:

- so vodoodporne,

- nudijo zaščito pred UVA- in UVB-žarki,

- ne vsebujejo parfumov in barvil,

- so dermatološko testirane,

- imajo priporočilo Asthma Allergy Nordic, torej so primerne za občutljivo kožo,

- imajo certifikate Vegan Society, EcoSun Pass (Reef Safe) in Nordic Swan Ecolabel,

- so proizvedene na Danskem.

 

Klik za nakup koži prijazne in varne kreme za zaščito pred soncem Bambo Nature, primerne za vso družino.

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
12
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
6
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4



Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...
Vedenjska motnja pri otrocih
Otroci, ki imajo to motnjo, so trmasti, maščevalni, zlahka izgubijo potrpljenje, imajo stalno potrebo po prepiru in nasp...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?