|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pismo eko vile: Eko vila in Zajček nagajivček

Eko Vila, 4.10.2011
Ob tednu otroka vam Eko vila predlaga, kako narediti čisto pravega Zajčka iz blaga, nagajivega pripovedovalca in zvestega poslušalca zgodbic.

image
/71



Na majhni jasi na robu gozda stoji majhna hiša, zbita iz lesa in gline, z majhnimi okni in okrašena s pisanimi rožami. V njej že stoletja biva prijazna Eko vila. Na vrtu raste stara jablana, mimo hiše teče potoček.

V vilinem ustvarjalnem kotičku je vedno polno krpic, različnih velikosti in starosti ter pisanih vzorcev. Tam je tudi veliko gumbov in barvastih nitk. Iz vsega tega nastane danes kaj mehkega, za stiskat in uspavat, jutri pa krpica konča na steklenem kozarcu in varuje nabrane začimbe in zelišča v kozarcu.

Nekega poletnega večera je ena izmed krpic kar oživela. Takole je bilo ...

Naredim vozel na enem vogalu, pa vozel na drugem vogalu, še en večji vozel na vrhu obeh vogalov in še mali vozel na hrbtu glej ga … saj to je zajček!

Čisto pravi Zajček nagajivček s prijaznim smrčkom. Od tistega poletnega dne naprej Zajček vsak večer pogleda, če so zobki dobro skrtačeni, zraven poje pesmico o svojem bratrancu Repku (Sem Zajček Repko mlad, si zobke čistim rad …), potem s smrčkom poboža noske vseh, ki pridejo mimo (tudi smrčka mucka in kužka), malo zastriže z uhlji, pomiga z malim repkom in Sončici pokaže pot do postelje.

Ta zajček pozna toliko pravljic! Nikoli mu jih ne zmanjka!

Seveda ne, če pa skače po travniku, preskakuje potoke, se potepa po gozdu, spi v gozdni duplini, sreča škrate, se pogovarja z zeljnimi glavami, mu vrane ponujajo koruzo, miške sir, on pa ima od vsega najraje korenčke, ki rastejo na njivi. Tudi umiva se zelo rad. Sončica ga pomoči v vodo, doda malo prijaznega mila, nežno podrgne, še enkrat splakne in ga obesi na vejo, kamor sije sonce. Zajček in sonce sta prijatelja, pokličeta še veter, ta malo popiha in zvečer je zajček že čist in dišeč.

Kadar je Zajček zelo navihan žgečka s svojimi brčicami. Včasih čisto nič ne sliši in takrat Sončica pravi, da ima danes zelo zelo kosmata ušesa. Takrat zajček le pomežikne in pomiga z brčicami.

Res je, da rad pripoveduje zgodbice vendar jih zelo rad tudi posluša. In včasih se zgodi, da zaspi pred Sončico. Takrat je utrujen, ker je cel dan delal na njivi in si pripravljal ozimnico za zimo. Sončica ga pokrije, stisneta se in že ju več ni.


 


Naredi Zajčka nagajivčka (čisto sam mu izberi ime!)

 

Potrebuješ mehko krpico, kvadratne oblike.

Naredi vozličke na vogalih (glej fotografije) in že imaš svojega zajčka. Lahko narediš celo zajčjo družinico. Zajčka natakni na prst in skači z njim na travniku ali po kavču v dnevni sobi.

Prosi ga, naj ti pove pravljico. Tudi tvoj jih pozna, nešteto.


 


Skozi igro otrok podoživi dogodke celega dne, pove nam kaj mu je bilo všeč, kaj ne. V pogovoru spoznamo celo kakšnega skritega strahca, ki prebiva v njem. Otrok na zabaven način razvija verbalne sposobnosti, širi besedni zaklad in razvija domišljijo, utrjuje povezanost z naravo Zajček lahko pomaga, kadar otrok trmari ali se vede okoliščinam neprimerno. Enako naj počne zajček, morda boste opazili, da se jok hitro spremeni v smeh. Zajček gre lahko povsod z nami, je hvaležni poslušalec in ogledalo velikim in malim.

 

 

Preberi še:

Nagradna igra "V naravo z Eko vilo"

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vaje tibetanskih lam za ženske
V knjigi praktika zdravja sibirske doktorice in zdravilke Valentine Ramiro so prvič predstavljene vaje tibetanskih lam z...
4
Fototoksična eterična olja in kaj to pomeni
Vsi smo veseli sonca in njegovih žarkov, ki nas toplo božajo! Po dolgi zimi smo ga komaj dočakali. Za vse vas, ljubitel...
3
EKO nasveti za vsak dom
Izšel je prvi ponatis knjige EKO nasveti za vsak dom, s podnaslovom Kako z ekološkim načinom življenja tudi prihranimo.
3
Kardamom – tretja najdražja začimba na svetu
Kardamom izvira iz Indije – predvsem iz obmorskega področja Malabar na jugu Indijskega polotoka, zato je znana pod imeno...
3



POZOR - Veliki nemarni škornji
photo
Otrok svet čuti, doživlja, zanj je ta živ in ga ne sistematizira. Doživlja ga celostno. Poslanstvo odraslih (tudi določe...
Ko se zberejo krokodili
photo
Pridružite se nam v nedeljo, 06.junija v Kinodvoru od 11. do 13. ure na Sezamovi delavnici za otroke!




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?