|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Plavajoči mlini na Muri

Katarina Vinšek, 3.9.2010
Sožitje med reko in človekom je na reki Muri prineslo postavitev plavajočih mlinov že v 4. stoletju. Plavajoči mlin pomeni svojevrsten izum, saj smotrno izkorišča naravno energijo vode, kmetijstvu pa daje možnost pridobivanja polnozrnatih mlevskih proizvodov.
Ključne besede:

image
/41


Plavajoči mlin je posebnost panonske pokrajine in lahko delno ali pa v celoti plava na reki.

 

Razlog za tak tip mlina je pogosto poplavljanje panonskih vodotokov. Skupaj z vodotokom se dviguje tudi mlin oziroma del mlina (mlinsko kolo, ki bi ga sicer voda preplavila ali odnesla). Oblasti so v prejšnjih stoletjih uvedle mlinski zakon, ki se je s časom spreminjal. Leta 1770 je tak zakon navajal, da smejo biti mlini postavljeni samo ob velikih rekah in tako so se pojavili obrtniški mlini, ki so delovali za potrebe širše okolice. Leta 1814 je nova različica zakona dopustila gradnjo tudi ob potokih, s tem pa so začeli nastajati tudi hišni mlini, ki so večinoma delovali samo za lastnikove potrebe, lahko kot pogonski mehanizem za žago ali kot mlin za predelovanje žita.

 

Plavajoči mlini so v Sloveniji najbolj pogosti na reki Muri. V časih avstroogrske monarhije je bilo na slovenskem odseku Mure, od Kroga do Martina (meja s Hrvaško) 69 plavajočih mlinov, v 21. stoletju pa se jih je ohranila le peščica.

 

Danes si lahko ogledate plavajoči mlin na Muri pri kraju Veržej, ki je v lasti družine Babič. Družina skrbi zanj in je turistična zanimivost, zgodovinska posebnost ter še vedno delujoč mlin.

 

Babičev mlin je kombinirani plavajoči mlin: mlinarska hiša stoji na kopnem, vodno kolo pa na dveh čolnih na reki. Družina Babič ima mlin na Muri v lasti od leta 1912, ko je kupila Kolmaničev mlin, ki je bil v celoti plavajoč. Mlin je bil kasneje uničen v požaru, dvakrat pa ga je odnesla voda, tako da je danes vidna različica že četrta po vrsti. Le njegova prva različica je bila povsem plavajoča, vse kasnejše pa kombinirane. Od leta 1947 dalje v sušnih mesecih rečnemu toku pri poganjanju mlinskega kolesa pomaga tudi elektromotor.

 

Mlin se še danes uporablja v obrtniške namene, hkrati pa je turistična in etnografska znamenitost Pomurja. Poleg mlinarske hiše in plavajočega mlinskega kolesa si je možno ogledati mletje žita na starodaven način ter različne vrste moke tudi kupiti.

 


 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Ringaraja.net!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.

 

Pomurje

 



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
16
Zebra Črtica praznuje prvi rojstni dan!
V soboto, 26. avgusta 2017, med 10. in 18. uro ne zamudite praznovanja 1. rojstnega dne zebre Črtice v ljubljanskem živa...
3
Kraljestvo Zlatoroga
»Planina Jezerca in skalovita Komna sta bili njega dni planinski raj. Tam so prebivale bele žene, bitja milega, usmiljen...
3
Aktivne družinske počitnice
Glede na to, da so naši sončki osem ur ali več ločeni od nas (v šolah oz. vrtcih, pri babicah ali varuškah), je zelo pom...
3



Najboljši slovenski ranči za družine
Preverite seznam najboljših slovenskih rančev za družino po regijah, ki smo si izposodili na spletni strani Kamzmulcem.s...
Z avtodomom po Sardiniji
photo
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?