|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Podzemlje Pece

Katarina Vinšek, 19.5.2010
Rudarjenje svinca in cinka v Mežiški dolini se odvija že več kot 400 let. Vrsta rudnikov in jam je bila združena v kompleks rudnikov med Mežico in Žerjavom. Ohranjeni del urejenih, širokih rovov pod Peco so spremenili v zanimiv muzej.
Ključne besede:

image
/61


Vhod v rudnik je urejen s platoja v industrijski coni med Mežico in Žerjavom.


Mežica je središče Mežiške doline. Leži v severnem predelu Slovenije, na Koroškem, ob meji z Avstrijo, ter ob sotočju reke Meže s potokom Šumcem.


Pred vhodom v podzemlje Pece je postaja ozkotirne železnice in nadstropen objekt. V gornji etaži hiše so razstave rudniških načrtov, instrumentov, fotografij Maksa Kunca, prikaz načinov rudarjenja in bogata geološka zbirka. V pritličju so manjši lokal, prodajalna spominkov in garderoba.


Po 3,5 km dolgem rovu Glančnik obiskovalce peljejo v osrčje Pece, kjer si v spremstvu vodičev ogledajo, kakšno je bilo delo rudarjev od pričetkov rudarjenja pa vse do zaprtja rudnika. V jami imajo urejen prostor, kjer so občasno koncerti in druge kulturne prireditve. Pred vstopom v rudnik se preoblečemo v ustrezno obleko in si nadenemo čelado z naglavno svetilko.


Poleg klasičnega ogleda rudnika, se lahko na to avanturo odpravite tudi s kolesom! Z vodičem in svetilkami lahko varno prekolesarite več kot 5 km edinstvene podzemne poti iz ene doline v drugo in doživite nepozabno pustolovščino.


Muzej je redno odprt. Za skupine so na voljo posebni programi z malico v jami. Sama sem si muzej ogledala pred leti in ostal mi je v lepem spominu; izvedela sem veliko novega in zanimivega. Pred kratkim pa sem govorila z domačinko, ki mi je izlet toplo odsvetovala za mlajše otroke, češ da je vožnja z vlakcem lahko prava avantura in da ni prav nič udobna.




Odkrivajte čudovito Slovenijo!


"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.


2. Čudovita Slovenija: Koroška


 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Družinsko potepanje: Lignano
Lignano je italijansko letoviško mestece, primerno za enodnevni družinski izlet ali za podaljšan konec tedna. Nudi velik...
4
18 učno – doživljajskih poti po posameznih...
18 učno – doživljajskih poti po posameznih regijah v Sloveniji, na katerih boste uživali s svojimi otroci.
4
Čudovita Slovenija: Dolenjska
Tematski sklop "Čudovita Slovenija" vam prinaša prispevke o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih...
4
Kaj storim, ko me zanaša na zasneženem ces...
Najpogostejši vzrok zakaj pozimi prihaja do več, predvsem manjših, nesreč z avtomobilom, so nepravilne reakcije voznikov...
4



Družinsko potepanje: Lignano
photo
Lignano je italijansko letoviško mestece, primerno za enodnevni družinski izlet ali za podaljšan konec tedna. Nudi velik...
Najboljši slovenski ranči za družine
Preverite seznam najboljših slovenskih rančev za družino po regijah, ki smo si izposodili na spletni strani Kamzmulcem.s...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?