|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pomen družinskih navad in običajev v prazničnem času

Maja Jelenčič, Družinica, 21.12.2021
Ta praznično navdahnjen mesec je pri nas doma precej bizi. Vsak v svoji službi hitiva z zaključevanjem projektov, ki se morajo končati pred novim letom, pri Luku imajo „high“ sezono dogodkov, lovimo otroške krožke pa seveda viroze.

image
/11


V teh krasnih novih časih smo dobili še eno polno karanteno.

Na srečo smo ostali pri tem. Poleg tega pa seveda lovimo še darila. Otroka kar naprej pogledujeta na koledar in sprašujeta, kdaj pride Miklavž, kdaj Božiček in še dedek Mraz. Sta ravno toliko stara, da sta ob njihovih imenih vsa vznemirjena. K nam pridejo vsi trije, le da eden nosi doma, eden pri eni babici in dediju in drugi pri drugi babici. Otroci v Sloveniji imajo pa res srečo.

Kljub vsej decembrski gneči, si za vse te stvari, ker želiva, da postanejo naši družinski običaji – nekaj, kar nas bo povezovalo in nam dajalo skupno identiteto – vzameva čas. Trdno verjamem, da si bosta otroka prav te »malenkosti« najbolj zapomnila in se tudi zato rada vračala k nama, ko jima že dolgo ne bo več treba.

 

SMREČICA JE CELO DOŽIVETJE

Postavljanje smrečice je svojevrsten podvig, ki ga opravimo skupaj. Letos smo začeli že zgodaj in sami najprej spekli okraske iz slanega testa, nato pa jih v treh kreativnih izbruhih pobarvali v najrazličnejše barve – Maticu trenutno najljubša je 'drekasta'. Komaj sta čakala, da jih obesimo na smrečico, ki je letos zasijala tudi z novimi lučkami. Vse skupaj pa spremljajo že skoraj presladke božično novoletne pesmice. To je ena tistih stvari, ki jih delamo že od vsega začetka. Ko sta bila še dojenčka, smo imeli tako iz filca, po kateri sta lahko ves čas sama spreminjala in prestavljala okraske.

 

PEKA PIŠKOTOV

Noben od naju ni nek mojster v peki piškotov. Se pa zavestno potrudiva, da vsako leto poskusimo skupaj speči nekaj dobrot v predbožičnem času. In verjetno ravno zato, ker je to pri nas bolj redko, sta mala dva tako navdušena nad pripravo najrazličnejših dobrot, ki jih seveda sama okrasita, potem pa ponosno odneseta pokazat babici in dediju. Skrbno odmerjeno porcijo, da ne bo zmanjkalo za njiju.

 

IZDELAVA VOŠČILNIC

Vsako leto se potrudimo in najdemo čas tudi za izdelavo domačih novoletnih voščilnic. Hja, te naši naslovniki običajno dobijo precej pozno (tudi po 1.1. se nam je že zgodilo), ampak namen je pa dosežen. Na spletu najprej poiščemo navdih, nato pa začnemo z manufakturo. 23 voščilnic – otroka jih vsako leto več narišeta, seveda pa vedno potem tudi midva dokončava. Lahko bi rekla, da so voščilnice tudi najin zmenek, ko hitiva dokončati, kar smo skupaj začeli. Med izdelavo pogosto kramljamo o širši družini in delimo kakšne zabavne prigode. Tako ozavestimo tudi vse tiste sorodnike, ki jih zaradi oddaljenosti bolj poredko vidimo.

 

NOVOLETNA ZABAVA

Če moram izbirati,je moj najljubši decembrski običaj naše silvestrovanje. Odkar smo družina, smo v bistvu vedno doma. Včasih se nam uspe uskladiti še s širšo družino in nismo čisto sami. Vedno se damo v »ta boljša« oblačila, se uredimo in nasprejamo z bleščicami. Pripravimo si eno dobro večerjo in potem se zbašemo na kavč. Skupaj si ogledamo fotografije, ki smo jih posneli v preteklem letu in obujamo spomine. Te vedno urejamo še kakšno uro prej – saj nam decembrski čas kar prehitro zbeži. Skupaj podoživimo leto, se nasmejimo in samo uživamo v družbi drug drugega. Luka nas že med večerjo običajno malo podrega in povpraša, po čem si bo vsak od nas zapomnil poslavljajoče se leto. Malo se muzamo in razmišljamo. Včasih je hecno, ampak moram priznati, da kolikor so mi šle take stvari običajno na živce, pa se res malo poglobiš vase in razmisliš, kaj se nam je sploh dogajalo, kaj sem ali pa smo dosegli. A gremo tja, kamor bi radi prišli? Potem pa žurka. Lani smo peli karaoke. Sosedi so bili navdušeni :P. Pa še nekaj sva si dala v navado. Telefone na Silvestrovo pustiva pri miru, kolikor se le da. Vse tiste dobre želje, ki priletijo po različnih kanalih, bodo počakale. Na ta dan se res posvetimo samo nam.

 

družinica

 

VSAKA DRUŽINA NAJDE SVOJ RECEPT

December je zares odličen izgovor, da se kot družina še bolj povežemo. Ko sva pripravljala spletni program za pare – serija intimnim pomenkom namenjenih zmenkov na domačem kavču (življenje bo ugledal prav v začetku novega leta), sem naletela na nekaj všečnih družinskih običajev. Vsaj enega bomo sigurno posvojili tudi mi. Reče se mu »OZIMNICA SPOMINOV«. Tako bomo letos ob novem letu nastavili en velik kozarec in enkrat na teden bomo vanj vrgli listek z datumom in opisom lepega dogodka v tistem tednu. Naslednje silvestrovo bomo prebrali in se spomnili, kaj smo lepega doživeli. To bo super dopolnilo naše foto silvestrske večere.

Tašča recimo poleg potice, vsako leto pripravi praznično kosilo – krvavice in repo. To so vedno jedli tudi pri njih doma za praznike. In tako ima praznično kosilo še večjo vrednost.

Družinski prijatelj pa se z družino napoka v avto, navije božično glasbo in skupaj se odpravijo iskat najlepše okrašeno hišo.

Navade so lahko tudi čisto unikatne, samo vaše. Znanka nama je zaupala, da recimo pri njih za novo leto vsak obleče rdeče spodnjice. Tudi sedaj, ko pogosto na ta dan niso skupaj, jih v telefonskem pogovoru rada povpraša o tem, ali jih imajo na sebi. Za novo leto pa se dobesedno primejo za roke in skočijo v novo leto. Zdaj že odrasli otroci se tega še zdaj držijo. Luštno, a ne?

Različni družinski običaji in navade pomagajo ustvariti kulturo družine, ki jo želimo. So tisto, kar se nam vtisne globoko v podzavest in nam daje občutek identitete ter povezanosti. Nekatere se dogajajo vsak dan (pravljica za lahko noč; objem vsakič, ko se vidimo …), spet druge so sezonske. In ravno decembrski čas nam daje priložnost, da ustvarimo čisto svoje. Lahko so majhne, a zelo pomembne. Ključno pa je, da niso muhe enoletnice ampak jih ponavljamo. Samo tako postanejo del družinske tradicije.

Se mi pa zdi, da je, ne glede na to, katere družinske običaje in navade ter koliko njih ustvarimo, dejansko najbolj pomembno, koliko časa podariva svojima otrokoma in drug drugemu. Kako izkoristimo tisti čas, ko smo skupaj. Mala dva si res želita samo najine pozornosti in mislim, da so jima tudi zato prazniki tako zelo všeč. Kaj so pa vaše najljubše decembrske navade in običaji? Je kakšna iz otroštva, ki bi si jo želeli poustvariti tudi v lastni družini?

 

Maja in Luka sta Družinica. Vodita različne delavnice za pare, kjer jim pomagata odkriti in oblikovati skupne vrednote in dolgoročno vizijo. Z zanimivimi orodji in dinamičnim pogovorom si vsak par sam odgovori na ključna vprašanja, Luka in Maja pa z dolgoletnimi izkušnjami moderiranja pomagata, da pari hitro pridejo do rešitev, četudi se niso navajeni pogovarjati o življenjskih rečeh. Več o njiju na https://druzinica.si/.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...
10
Izboljšanje imunskega odziva pri otroku
Ali pediatri svetujemo prehranske dodatke dojenčkom in otrokom?
7
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
5
Gledanje televizije ni vedno škodljivo
Čeprav se veliko sodobnih staršev počutijo kot slabi starši, če otroka posadijo pred risanko, ko potrebujejo mir, je skr...
4



Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?