|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pozor: Mikroplastika v stekleničkah je dojenčkom nevarna

Uredništvo Ringaraja.net, 16.5.2022
Strokovnjaki opozarjajo starše, naj bodo pozorni pri izbiri stekleničk za hranjenje svojega dojenčka. Nekatere namreč škodijo otrokovemu zdravju. Preverite, do kakšnih zaskrbljujočih ugotovitev so prišli znanstveniki.

image
Dojenčki, ki pijejo iz plastične stekleničke, vsak dan zaužijejo tudi na milijone mikroplastičnih delcev. (Freepik.com)
/11


Dojenčki, ki jih vsakodnevno hranimo iz plastičnih stekleničk, vsak dan zaužijejo tudi na milijone mikroplastičnih delcev, so zaskrbljujoče ugotovitve raziskave, ki so jo izvedli na univerzi Trinity v Dublinu.

 

Škodljiv vpliv na imunski sistem

Kot je navedeno v raziskavi, se med postopkom sterilizacije stekleničk in priprave mleka sprosti na milijone mikrodelcev in milijarde nanoplastičnih delcev. Strokovnjaki poudarjajo, da je izjemno pomembno ugotoviti, kakšen je vpliv te mikroplastike na zdravje novorojenčkov.Irski znanstveniki so v svoji raziskavi preizkusili polipropilenske stekleničke, ki na trudi predstavljajo 82 odstotkov vseh steklenička za hranjenje otrok.

 

"Ugotavljati smo začeli, da ti delci negativno vplivajo na naš imunski sistem. Osebno sem zavrgel vse plastične posode, ki sem jih uporabljal. Če bi imel majhnega otroka, bi mu zagotovo prilagodil tudi način priprave hrane," je povedal prof. John Boland iz univerze Trinity in dodal, da je treba, kljub temu da bo veliko teh delcev v resnici telo izločilo, določiti, koliko se jih bo v telo vseeno absorbiralo.

 

PREBERITE TUDI: Pozor - Ogrlice za lažje izraščanje zob niso varne! 


Posledice za zdravje

Čeprav obstajajo znaki, da lahko plastične kemikalije poškodujejo prebavne organe, spodbujajo razvoj vnetij, neplodnosti ali raka, znanstveniki pravijo, da so posledice za zdravje ljudi trenutno premalo raziskane in še vedno neznane.

Jelena Milić iz organizacije Alternativa za varnejše kemikalije (Alhem) je za Kurir poudarila, da je mikroplastika vse večja težava v svetu in da vsekakor pušča posledice za okolje in zdravje ljudi.

"Ti izredno majhni delci vstopijo v telo in se v njem kopičijo. Še vedno se ne zavedamo vseh učinkov mikroplastike, vsekakor pa obstajajo," je dejala Milićeva, ki staršem priporoča, naj ob nakupu stekleničk preberejo etikete, preverijo, ali je izdelek brez bisfenola A (brez BPA), da kupujejo pri distributerjih oziroma na zanesljivih mestih in samo tiste izdelke s črtno kodo.

 

PREBERITE TUDI: Hranjenje s stekleničko - napotki za pripravo obroka

 

Mikroplastiko so našli celo v pljučih in jetrih

Skupina ameriških znanstvenikov je avgusta sporočila, da je v vzorcih, odvzetih iz pljuč, jeter, vranice in ledvic pri ljudeh, našla mikroplastiko in nanoplastiko. Ob tem so navedli, da so odkrili na desetine vrst plastičnih elementov, med drugim polietilen, iz katerega izdelujejo plastične vrečke, in polietilen tereftalat (PET), ki se uporablja za izdelavo plastenk.

 

VIR: Yumama.com

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
4
Dojenčki potrebujejo vitamin D
Pomanjkanje vitamina D lahko vodi v rahitis, to je napaka pri razvoju kosti.
3
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
3
Čudne reči v dojenčkovem blatu
Ste v dojenčkovem blatu zagledali nekakšna zrna peska? Ali je njegovo blato fluorescentno zeleno? Brez strahu, vzroki so...
3



Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
Zeleno blato: kdaj je čas za zaskrbljenost?
Otroško blato je visoko na seznamu skrbi novopečenih staršev. Kaj pomenita barva in konsistenca? Kdaj je treba biti zask...




15.10.


Ime za punčko

Tia (33%)

Lia (11%)

Ema (56%)


Število vseh glasov: 397

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!