|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prehlad pri dojenčku in majhnem otroku

Uredništvo Ringaraja.net, 4.1.2024
Prehlad je neprijeten za vsakogar, za otroke pa še posebej, saj so otroci občutljivejši na prehladna obolenja, poleg tega pa pri njih pogosteje pride do zapletov.

image
Otroci prehladna obolenja prenašajo drug na drugega. (Freepik.com)
/11


Otrokov imunski sistem, ki bi ga ščitil pred različnimi virusi, pač še ni povsem izgrajen. Ni res, da je otrok prehlajen, ker ni imel kape in šala, res pa je, da otroci prehladna obolenja prenašajo drug na drugega v stiku z drugimi otroki ali s skupnimi igračami.


Mnogo staršev pove, da je bil njihov otrok zdrav, dokler so ga varovali doma, v času od prvega do tretjega leta, ko je otrok vstopil v vrtec, pa je »kar naprej« bolan. Otroci so lahko prehlajeni kadarkoli: poleti, na težko pričakovanih počitnicah, pozimi, ko se cele dneve zadržujejo v (pre)toplih stanovanjih… največkrat pa jeseni, ko se znova srečajo v vrtcih in šolah.

 

PREBERITE TUDI: Prehlad – kako ga preprečiti in zdraviti


Slabo umite roke najpogostejši razlog za širjenje prehladnih obolenj

Prehlad, ki je pravzaprav skupina blažjih bolezni, ki jih povzroča skoraj 200 različnih virusov, se med otroki širi predvsem zaradi slabo umitih rok. Zato je pomembno, da otroka čim prej naučite, kako naj si temeljito umije roke, pa tudi, da si roke umivamo večkrat na dan, zanesljivo pa pred jedjo in ko se vrnemo domov. Otrok naj si roke vedno umiva s toplo vodo in milom. Če je kdo od odraslih doma bolan, naj bolna oseba v času bolezni ne prihaja v stik z otrokom. Otroku dajmo lastno brisačo in ga naučimo, da je tako bolje, še zlasti pa, da bolni ne smejo uporabljati iste brisače kot zdravi.

Ne brišimo svojemu otroku nosu s svojim robcem, pa tudi sorojencem ne brišimo nosu z istim robcem. Bolni otrok naj ne prijemlje skupnih igrač in pribora za hranjenje.

Ko otrok ozdravi, mehke igrače operimo v pralnem stroju, druge pa pošteno »okopajmo« v topli vodi in s tekočim milom.


Inkubacijska doba prehlada

Inkubacijska doba prehlada traja od enega do štirih dni, prehlad pa traja od treh do desetih dni, pri majcenih otrocih pa žal tudi dlje.

Simptomi prehlada so podobni, kot jih poznate pri sebi: otroku teče iz nosa, kiha in ima zamašen nos. Včasih se pojavijo še drugi simptomi: otrok lahko tudi suho kašlja (kašelj se poslabša, kadar otrok leži), ima vročino, boli ga žrelo, je utrujen in zgubi apetit.

Prehlad pri otrocih zlahka prerase v infekcijo ušes, v bronhitis ali celo (redko) v pljučnico ali sinusitis, zato ga nikar ne jemljite preveč zlahka.

 

PREBERITE TUDI: Čiščenje noska pri otroku (video)

 

Kako lahko pomagamo majhnemu otroku, kadar je prehlajen?

  • Otrok naj ostane prvi in drugi dan prehlada doma. Ni ga treba siliti k počitku v postelji. Pravzaprav mu gibanje celo koristi, ker dviguje stopnjo adrenalina v krvi, adrenalin pa pomaga pri zdravljenju.
  • Kapljic za nos ne uporabljajte, če vam jih ni predpisal zdravnik. Še zlasti ne uporabljajte kapljic za nos za odrasle, ker pogosto vsebujejo alkohol. Veliko bolje je, če si pri težavah z zamašenim nosom pomagate tako, da se z otrokom odpravite v kopalnico, zaprete okna in vrata in na vso moč odprete toplo vodo, dokler se kopalnica ne zasiči s paro. Potem ostanite v kopalnici tako dolgo, kot je mogoče; najmanj 15 minut. Takšno čiščenje je še posebno koristno pred spanjem in hranjenjem. Lahko pa uporabljate tudi ampule s čistilno tekočino za nos, ki je prilagojena posebej otrokom. Vprašajte v lekarni!
  • Vlažite zrak, dvignite vzglavje posteljice, mažite otroka pod nosom z nevtralno kremo ali vazelino!
  • Otrok naj ima vedno tople copatke in nogavičke. Mrzle bose nogice vabijo prehlad.
  • Zdravila, ki zbijajo vročino, in zdravila, ki lajšajo kašelj, naj predpiše zdravnik. Antibiotiki ne pomagajo zoper prehlad, pomagajo pa zoper sekundarne bakterijske infekcije.
  • Otrok naj zelo veliko pije. Ponudite mu vsak dan dva ali tri obroke hrane ali pijače z vitaminom C v naravni obliki. Če otrok ne more jesti, mu ponujajte majcene obroke, pa zato pogosteje. Mleka in mlečnih izdelkov mu ni treba omejevati.

 

Zelo pomembno!

Zdravite prehlad v čim zgodnejši fazi, kajti sicer se lahko zgodi, da se prevesi v ušesno ali sinusno infekcijo in celo (redko) v pljučnico.


Kdaj k zdravniku?

Z majhnim otrokom je treba k zdravniku, če se vam otrok zdi apatičen, če nima apetita, če ima težave s spanjem, če prehitro diha ali če mu piska v pljučih, če se pritožuje nad bolečinami v prsih in če kašlja še vedno (ali še huje) potem, ko so simptomi prehlada že minili.

K zdravniku se odpravite tudi, če otroka boli žrelo, če težko požira, če ima rdeče grlo (posuto z belimi pikicami), če se vleče za uho, če je nemiren in se ponoči zbuja s krikom, če mu temperatura zrase čez 38,9 stopinj C ali če ima nizko temperaturo več kot 4 dni, če se prehlad v splošnem slabša, ne pa izboljšuje in če se vleče dlje kot 10 dni; kar običajno kaže na sekundarno sinusno infekcijo.

 

PREBERITE TUDI: Previdno z uporabo fiziološke raztopine


Ne postavljajte diagnoze sami

Ne pozabite, da je začetek mnogih bolezni podoben prehladu. Zato ni dovolj, da otroku postavite diagnozo kar sami. Začetni simptomi rdečk, noric in škrlatinke so zelo podobni simptomom prehlada. Podobne simptome bi lahko opazili tudi pri respiratornih alergijah.


In še nekaj! Ko bo otrok ozdravel, je seveda odpornejši proti virusu, ki ga je prebolel, proti ostalim 199 pa še ne. Ker je po bolezni šibkejši in manj odporen, se lahko hitreje okuži. Ni dobro, če ima prehlad za prehladom. Zato se še nekaj časa skrbno izogibajte situacijam, v katerih bi se lahko znova okužil.

Če malček že obiskuje vrtec ali jasli, ga nikar ne pripeljite znova v vrtec prezgodaj, ko še ni povsem zdrav. To ne bi bilo prav do drugih otrok, pa tudi ne do vašega, ki se lahko okuži s kakšnim drugim virusom, sedaj, ko je oslabljen. Sicer pa imajo vzgojiteljice v vrtcu pravico, da otroka, ki se jim ne zdi povsem zdrav, zjutraj zavrnejo, oziroma zahtevajo zdravniško potrdilo, da je otrok dovolj zdrav za življenje v skupini.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
5
Najlepše glasbene uspavanke za dojenčka
Klasika, pravljične uspavanke, uspavanke z zvoki iz narave, uspavanke s sproščujočo frekvenco 432 Hz in Mozartove uspava...
5
Angelska imena za deklice in dečke
Preverite seznam prelepih in zelo posebnih imen za dečke in deklice, ki nosijo angelski pomen.
5
VIDEO: Vaja za krepitev trebuščka pri doje...
Starši v svojem strahu pred napakami, prenežno in neodločno pristopajo do svojih dojenčkov. S pomočjo tega videa se bost...
4



Kaj pomeni, če je vaš dojenček hipoton?
Hipotonija pri dojenčku pomeni, da ima nižji mišični tonus, kar se kaže s počasnejšim krčenjem mišic pri dražljaju. Kdaj...
Zamašen nosek pri dojenčkih
Nos je pomemben del dihalnega sistema in zato ni nenavadno, da nam in še posebej otrokom zamašen nos povzroča precej pre...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?