|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prvo lulanje po porodu: nasveti

Špela Slovša, Inštitut Umbilica, 23.9.2022
Vse, ki smo kdaj rodile, vemo, da je lahko prvo lulanje po porodu zares mučno. Nekaj trikov, kako si lahko olajšate prvo samostojno lulanje po porodu.

image
Ste tudi ve imele izzive s prvim lulanjem po porodu? (Freepik.com)
/11


Vse, ki smo kdaj rodile, vemo, da je lahko prvo lulanje po porodu lahko zares mučno. Tudi če porodna pot ostane cela, je tkivo vseeno zatečeno in utrujeno, v trebuhu pa mišice sploh nimajo občutka za poln mehur in pritiskanje.

Tudi po carskem rezu je lahko lulanje izziv zaradi katetra, ki odrgne sečnico in prav tako zamegli občutek tiščanja na vodo ter sproščanja mišic, da sploh lahko lulamo.


Tukaj je nekaj trikov, kako lahko prvo samostojno lulanje doživite v lepši luči.


1. Poskušajte se popolnoma sprostiti.

Ni potrebe po pritiskanju, pač pa po sproščanju mišic, ki preprečujejo uhajanje urina. Za večino žensk to pomeni, da se usedejo na stranišče, zaprejo oči, se umirijo, si morda odprejo vodo … in sčasoma steče.


2. Lulajte s pomočjo tuša.

Urin je topel in zato lahko prvo lulanje zelo peče tudi brez poškodbe porodne poti. Zelo pomaga, če si tekom lulanja držite med nogami ročko tuša s hladnejšo vodo, saj tako ublažite pekočino.

 

PREBERITE TUDI: Obkladki za občutljivo nožnico po porodu


3. Pomagajte si z mrzlim obkladkom.

Če tuš ni na voljo, lahko namesto njega uporabite nekaj koščkov wc-papirja, ki jih prepojite z mrzlo vodo, potem pa to kot obkladek držite na spolovilu dokler lulate. Obkladek bo zaradi vode razredčil urin, pa tudi deloma preprečil stik urina s porodno potjo, s čimer zmanjša pekočino.


Po porodu je pomembno redno uriniranje

Zelo pomembno je, da ženska po porodu redno hodi na vodo, saj telo v nosečnosti zadržuje vodo v telesu, po porodu pa jo intenzivno izloča. Ženska se v prvih dneh po porodu zato opazno več znoji, pa tudi lulanje je pogostejše, vendar včasih nanj kar pozabimo, ker zaradi utrujenih mišic težje čutimo poln mehur.

Svetuje se, da se ženska vsake dve do tri ure opomni, da gre poskusit lulat, pa čeprav ne čuti potrebe po tem.

 

Ste tudi ve imele izzive s prvim lulanjem? Ste odkrile še kak drug način za lajšanje prvega uriniranja?

 

PREBERITE TUDI: Tako izgleda prvih 24 ur po porodu



ŠPELA SLOVŠAŠpela Slovša je direktorica Inštituta Umbilica, ustanoviteljica Združenja doul Slovenije ter idejni vodja kampanje Dula (doula) za vsak par. Kot dula, svetovalka za dojenje in nošenje ter voditeljica izobraževanj deluje od leta 2015.

Sama pravi, da že od samega začetka svojega delovanja išče povezavo z dulami in drugimi obporodnimi strokovnjaki, saj verjame, da je združevanje edini način za dosego nekaterih ciljev, ki so za posameznika preveliki.

V letu 2021 je tako nastal Inštitut Umbilica, z namenom, da z različnimi akcijami dosežejo nujno potrebne izboljšave v slovenski obporodni oskrbi.

Več informacij najdete na spletni strani www.umbilica.si in družabnih omrežjih Facebook www.facebook.com/institut.umbilica in Instagram www.instagram.com/institut_umbilica/


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
10
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5
Zakaj lonček za učenje pitja ni dober za r...
Zakaj iz razvojnega vidika pitje iz lončka za učenje pitje (ki ima lahko "dulček" ali slamico) ni dobro za otrokov raz...
4
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
4



Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
video
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?