|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Kdaj začnejo rasti prvi zobki in kdaj mlečne zobke zamenjajo stalni? Za vas smo pripravili članek s slikovno galerijo. Poglejte, kateri bodo pokukali prvi.
Ključne besede:

image
/61


Še preden se otrok rodi, ima pod dlesnimi še nastavke, na katerih se bodo razvili zobje. Nič nenavadnega ni, če se zobje pojavijo še pred dopolnjenim 3. mesecem (nekateri dojenčki se celo rodijo z zobkom!), prav tako pa naj vas ne skrbi, če vaš otrok tudi po 6. mesecih starosti še nima nobenega zobka.

 

Prvi otrokovi zobje so bolje beli kot stalni zobje, ki zrastejo kasneje.


Priporočljivo je, da se pri zobozdravniku oglasite takoj, ko otrok dobi prve zobke (običajno okoli 6. meseca). Prav tako je priporočljivo, da zobozdravnika z otrokom obiskujete redno vsakih 6 mesecev. Ti obiski so priporočljivi tudi, če menite, da so otrokovi zobje zdravi. Nenazadanje bodo redni obiski otroku pomagali premagati strah pred zobozdravnikom.


Kaj so mlečni zobje in kdaj se pojavijo?

Ljudje imamo dve vrsti zob. Najprej dobimo mlečne zobe. Prvi zobje se običajno začno pojavljati pri 6 mesecih. Lahko tudi nekaj mesecev prej ali kasneje. Slika prikazuje običajno rast zob - najprej običajno pokukajo ven zobki spodaj na sredini (spodnji sekalci).

Vseeno se je potrebno zavedati, da se lahko vrstni red rasti zob med otroci razlikuje. Mlečni zobje kasneje odpadejo in nadomestijo jih stalni.

Če mlečni zobje zamujajo za več kot 6 mesecev, je priporočljivo, da obiščete zobozdravnika. Ta bo nato skušal odkriti vzrok zamude. Naj vas ne skrbi pretirano! Tudi otroci, ki so bili še pri enem letu brez zob, so kasneje te dobili brez težav.

 

ZANIMIVO: Deklice običajno dobijo prve zobe prej kot dečki.


Kdaj izpadejo mlečni zobje?

Vsi mlečni zobje (skupno 20 zob) zrastejo do 3. leta starosti. Mlečni zobje začno izpadati okoli 6. leta in izpadajo do 10. leta starosti. V tem obdobju začno rasti stalni zobje. Ti obrabijo korenine mlečnih zob. Zato se mlečni zobje začnejo majati in izpadejo. Pogosto mlečni zobje izpadajo v istem vrstnem redu, kot so zrastli, torej najprej izpadejo prednji seklaci.

Do 12. leta bi morali biti vsi mlečni zobje nadomeščeni s stalnimi (skupno 28 zob). Modrostni zobje zrastejo kasneje, nekje med 16. in 19. letom starosti, vendar ne zrastejo vsem.


Vse kar moraš vedeti o razvoju svojega otroka, enkrat tedensko lahko prejmeš tudi v svoj e-nabiralnik.

KOLEDAR OTROKOVEGA RAZVOJA

NAROČI SE!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
7
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Pomen imena Neža
Zadnje dekliško ime, ki se je prebilo v polfinale EPSKE bitke imen, je Maša. Nasproti ji je stalo ime Neža.
5
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4



10 nenavadnih značilnosti novorojenčkov
Preverite seznam desetih najbolj čudnih značilnosti novorojenčka, zaradi katerih pa vam kljub njihovi čudnosti ni treba ...
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?