|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Razvoj govora pri otroku

P.L., 29.5.2012
Razvoj govora je pri otroku odvisen od bioloških dejavnikov, dejavnikov okolja in otrokovih sposobnosti.

image
/11


O razvoju govora pri otroku smo se pogovarjali z logopedinjo Moniko Rataj Bricelj.

 

Učenje govora po slušni poti je dolgotrajen proces. Govor je sestavljena psihična funkcija in je pomembna za pridobivanje znanj, sposobnosti in navad, razvoj mišljenja, koncentracije, spomina, domišljije.

Da bi otrok ponavljal, spraševal in pripovedoval, potrebuje veliko časa in mnogo različnih dražljajev iz okolja, počutiti se mora varno in sprejeto, je povedala Monika Rataj Bricelj.

 

Razvoj govora pri otroku je odvisen od bioloških dejavnikov (zdrav sluh, zdravi govorni organi), dejavnikov okolja (vzpodbude) in otrokovih sposobnosti.

 

Novorojenček okolje najprej opazuje in posluša. Odziva se na glasne zvoke in se pomiri, ko sliši znan glas. Če sesa, se ob zvoku umiri, preneha s sesanjem. Oglaša se s čistim, jasno artikuliranim glasom in z dolgimi samoglasniki ugodja. Obrača se v smeri zvoka.

Čeprav še ne govorimo o pravih govornih glasovih, je ta faza pomembna za celoten nadaljnji govorni razvoj. 

Okoli 4. meseca se pri dojenčku pojavljajo glasovne igre in gruljenje. V tem obdobju se glasovi združujejo v glasovne sekvence, ki so temelj za govor, glasovi že spominjajo na prave glasove maternega jezika.

Razvija se začetno razumevanje človeškega govora.

 

Med 6. in 9. mesecem se pojavi obdobje bebljanja, po 9. mesecu pa se razumevanje govora intenzivno razvija.

Otrok se veseli poslušanja pesmic in izštevank, oponaša različne govorne zvoke in počasi pričenja izgovarjati besede s pomenom.

 

Pri 1. letu razume enostavna navodila in odgovarja na enostavna vprašanja. Pokaže imenovane slike v knjigi in posluša enostavne zgodbe. Število besed, ki jih uporablja, vsak mesec narašča. Počasi pričenja izgovarjati besede s pomenom.

 

Okoli 2. leta začne uporabljati vprašanja in sestavlja povedi iz dveh besed.

 

Pri 3. letih sledi dvema navodiloma hkrati in uporablja večbesedni stavek. Postavlja vprašanja, govor pa počasi postaja razumljiv znanemu krogu poslušalcev.

 

Pri 4. letih vas sliši tudi, če ste v sosednji sobi, radio ali TV pa posluša na isti jakosti kot ostali družinski člani. Govor postaja razumljiv tudi neznanemu krogu poslušalcev.

 

Pri 5. letih ima otrok osvojene vse glasove in jih pravilno izgovarja ter sam pripoveduje o dogodkih iz vrtca ali z izleta.

 

 

Proces govorne komunikacije je zelo zapleten, saj je sam govor odvisen od poslušanja in povezovanja zvokov s pomenom. Otrok v predgovornem času zvokov, ki ga obkrožajo še ne razume kot govor, ampak zgolj kot mešanico zvokov iz okolja in zvokov, ki jih tvori sam. S svojim oglašanjem v tem obdobju vzpostavlja vez med zvokom in gibi govornih organov.

 

 

 

Če imate vprašanje za logopedinjo Moniko Rataj bricelj, ji ga lahko zastavite TUKAJ.

 

Preberi še:

Izguba sluha

 

 

Monika Rataj Bricelj

Profesorica defektologije

surdopedagoginja – logopedinja 

www.logopedi.si

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
15
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
6
VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
5
Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
5



Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
photo
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?