|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
V prvem letu življenja dojenček še ne kaže samozavedanja. Popolnoma ga prevzamejo odkritja o svetu okoli njega - samemu sebi posveti le malo časa.Velika sprememba ga čaka v drugem letu življenja,ko se postopoma začne zavedati svoje lastne identitete.

image
/11


Test z zrcalom

Če nekaj mesecev staremu dojenčku pokažemo njegov odsev zrcalu, se mu ne posveti, da opazuje svoj lasten odsev. Ogledalo ima zgolj za še eno igračo, četudi zelo vznemirljivo, saj se njen videz menja, ko se premika okoli nje. Toda tudi sanja se mu ne, da vidi svojo lastno podobo. Enako se odzovejo tudi ribe ali ptice. Če zrcalo postavimo na ozemlje neke živali, ga ta lahko napade, ker misli, da gre za vsiljivca. Če je ta žival ravno v obdobju parjenja, se lahko pojavijo tudi poskusi spolnega akta z lastnim odsevom.

Ko pa je malček star približno 15 mesecev, nastopi trenutek resnice. Pogleda v zrcalo, pomaha z roko in »druga« oseba pomaha nazaj na povsem enak način. Poskusi lahko tudi z drugačnimi dejanji in zrcalo natančno posname vsa. Korak za korakom spozna, da je podoba, ki jo gleda v zrcalu, njegova lastna, in ne od kakega drugega otroka. To lahko dokažemo s preprostim testom, pri katerem mu pokažemo njegov obraz v velikem ogledalu. Nato ogledalo odstranimo, na malčkovo glavo pa postavimo kapo ali s šminko narišemo majhno oznako na njegov obraz. Nato mu ponovno pokažemo odsev v ogledalu, na katerega se lahko odzove na dva načina. Lahko se poskuša dotakniti kape ali oznake v zrcalu in tako pade na testu. Če pa nekaj časa strmi v ogledalo, premisli situacijo, in nato seže po pravi kapi ali pravi oznaki na obrazu, potem uspešno opravi test in dokaže, da sliko v zrcalu prepoznava kot svoj lasten obraz. Pri 18 mesecih približno polovica otrok uspešno naredi tovrsten test. Pri 24 mesecih je takih že tri četrtine otrok, preostanek pa sledi v tretjem letu. Odraslim se test lahko zdi smešno lahek, toda le malo živali ga je sposobnih uspešno opraviti. Poleg človeških otrok to zmorejo le še šimpanzi, orangutani, delfini in sloni. Uspešna je bila tudi ena gorila.



Rast identitete

Samoodkritje in razumevanje, da je samostojno bitje – majhna oseba s svojim lastnim, neodvisnim obstojem – postajata močnejša, ko se bliža drugi rojstni dan. V tem obdobju lahko postane malček neskončno  naporen. Pri tej starosti otrok, ki je ravnokar odkril, da je neodvisen posameznik, enako kot drugi, ki jih vidi okoli sebe, pogosto postane zelo sebičen in tudi trmast. Želi si, da je vse po njegovo, in se razjezi, če kaj ni. Nadzorovanje takega otroka včasih postane prava bitka živcev in starši morajo iskati nove in nove strategije za prepričevanje malega svojeglavca.



Strah pred ločitvijo

Malček ima globoko zakoreninjen strah pred izgubo stika s svojimi zaščitniškimi starši. Ko je zelo majhen, prav lahko začne panično kričati, če ne more najti svoje matere, očeta ali koga drugega, ki igra vlogo glavnega skrbnika. Sčasoma pa se nauči, da mora v določenih okoliščinah, kot je spanje v lastni postelji, sprejeti odhod ljubljenih oseb, in da ne more storiti prav nič, da bi to preprečil. V teh trenutkih išče nadomestilo za svoje starše in ga najde v tolažilni igrački.



Tolažilni predmeti


Ker ima odhajajoča mati mehko in ljubko telo, je najboljše nadomestilo zanjo nekaj mehkega, prijetnega in toplega na dotik. Nekaj, kar lahko otrok stisne k svojemu obrazku in drži trdno v svojih rokah. Veliko otrok se odloči za kos posteljnine, kot je odejica, ki jo zgrabi, stisne in pritisne ob lica. Malček pogosto zaspi v tem položaju, z obrazom, stisnjenim k telesu nadomestne matere. Ta predmet hitro postane otrokov najljubši in otrok ga pogosto nosi naokoli, in sicer za uporabo v nujnih primerih napadov tesnobne negotovosti.



Plišasta igrača
Otrok, ki ima na voljo več plišastih igrač, s katerimi se podnevi igra, si pogosto izbere le eno, ki postane njegova »posebna« igračka, in jo ima nenehoma v svoji bližini. To je lahko plišasti medvedek, slonček, muca ali kak drug lik, ki ima navadno čisto posebno ime. Če ga izgubi, zažene veliko paniko, saj je to zanj prava tragedija.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čudne reči v dojenčkovem blatu
Ste v dojenčkovem blatu zagledali nekakšna zrna peska? Ali je njegovo blato fluorescentno zeleno? Brez strahu, vzroki so...
4
Kdo so kranio levčki?
Včasih morajo naši najmanjši postati največji borci. Mamice otrok z redko prirojeno boleznijo lobanje – kraniosinostozo,...
4
Otroška imena: Imena za malega rokerja
Preverite seznam najlepših rokerskih imen za vse male rokerje in rokerke, ki gotovo ne bodo pustili, da bi jih kdo preve...
4
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
4



Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...




DOJENČK
riba5

ALI IMATE RADI SVOJEGA DOJENČKA

DA, ZELO (95%)

OBČASNO (1%)

ČE SE NE JOKA (0%)

NE VEM (1%)

SOVRAŽIM GA (2%)


Število vseh glasov: 243

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!