|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Si vaš otrok grize nohte?

Tina Južnič, 25.8.2010
Pogosto mislimo, da je grizenje nohtov posledica nervoze pri otroku. Temu pa ni vedno tako. Razlogov je lahko veliko. Razkrivamo vam nekaj načinov, kako pomagati otroku, da se znebi te razvade.

image
/11


Grizenje nohtov ni le razvada mlajših, temveč pogosto tudi odraslih ljudi. Večina otrok to počne v različnih starostnih obdobjih. Nekateri le »poskusno«, krajši čas, spet drugi to navado ohranijo vse do najstniških ali celo odraslih let, nekateri pa grizenje opustijo kar sami od sebe. Morda jim ni več zanimivo ali pa to storijo zaradi vpliva okolice, ki jih začne zaradi tega zbadati. Pogosto si grizejo nohte tudi malčki, zato se nikar ne ustrašite, če boste to opazili pri vašem dvoletniku.


Posledica stresa, anksioznosti ali kaj drugega?

Grizenje nohtov je lahko znak otrokove hude nervoze oziroma njegov tihi klic na pomoč. Če boste opazili, da ima vaš malček »v živo« pogrizene nohte, hkrati pa kaže tudi druge znake samouničevanja (nezavedno praskanje, puljenje las ipd.), nikar ne odlašajte predolgo. Raje se čim prej posvetujte z njegovim pediatrom. Vaš otrok lahko trpi za višjo stopnjo stresa ali anksioznosti kot je to normalno za njegova leta.

Grizenje nohtov je poleg sesanja palca, ovijanja las okoli prsta, vrtanja po nosu ipd., ena najpogostejših navad, ki so posledica nervoze. Vendar pa vzrok ni nujno anksiozno stanje. Lahko, da vaš otrok le testira okus svojih nohtov ali pa je videl, da to počne njegov vrstnik. Morda grize nohte, ker mu je dolgčas, da bi se sprostil ali pa preprosto iz navade.


Kako lahko ukrepate?

Otroci se pogosto niti ne zavedajo, da grizejo nohte. Seveda, dokler jih vi ne opozorite na to. Zato je toliko bolj pomembno izbrati premišljen pristop za odvajanje od te razvade. Kaznovanje in nerganje, kako grdo je to videti, zagotovo ne bosta učinkovita in bosta najverjetneje imela ravno nasproten učinek od želenega.


1. Zaposlite otrokove roke

Opazujte otroka in skušajte ugotoviti, kdaj si najpogosteje grize nohte. Je to med gledanjem televizije, morda med vožnjo v avtomobilu ali med prebiranjem učnega gradiva? Če boste opazili, da to počne vedno pri isti aktivnosti, ga takrat poskusite zamotiti s čim drugim. Zaposlite njegove roke z žogico za stiskanje ali s katerim drugim njemu zanimivim predmetom, ki je primeren glede na njegovo trenutno početje. Pri tem bodite previdni, da s »preusmeritvijo« ne povzročite nove odvisnosti.


2. Preprečite grizenje

Grizenje nohtov lahko preprečite tudi s tem, da mu jih postrižete čisto na kratko Tako jih z zobki ne bo mogel prijeti. Vseeno pa le bodite pozorni, da vaš malček ne bo bolj vztrajen kot vi in bo nohte oziroma kožico okoli njih, kljub temu grizel in si s tem povzročil rane.


3. Ko nohtki izgubijo svojo »sladkost« ...

V številnih lekarnah lahko kupite izdelke, s katerimi otroku namažete nohte, ki tako dobijo grenak okus. Ti izdelki so primerni predvsem za starejše otroke. Vaš dvoletnik bi vam namreč takšno dejanje lahko zameril in ga obravnaval kot kazen.


4. Odpravite razloge

Potrebno se je zavedati, da so zgoraj naštete rešitve uspešne predvsem za tiste otroke, ki grizejo nohte iz navade, radovednosti ali dolgočasja. Če je vzrok za nastale motnje psihične narave, ga je dobro najprej ugotoviti. Potrebno je takojšnje ukrepanje, preden se stopnjujejo do nezdrave meje.

 

Preberi še:

Izbirčen otrok

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
9
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
9
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
8
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
6



RESNIČNA ZGODBA: Moj otrok ima Downov sindrom
Diagnoza: Downov sindrom. Bil je neverjeten šok, popolnoma nepričakovana novica in takoj milijon vprašanj. Zakaj prav na...
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?