|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Kako podobni so si možgani dečkov in deklic ob rojstvu? Ali to, kako so zgrajeni, vpliva na specifične lastnosti spola od prvega dne življenja zunaj maternice?

image
/11


Možgani v maternici

Pri približno petih mesecih začnejo testisi moškega ploda izdelovati testosteron, kar ima pomemben hormonski vpliv na razvijajoča se tkiva možganov. Encimi moške spolne hormone predelajo tako, da se lahko vežejo na možgansko tkivo in ga nepovratno preoblikujejo. Posledica tega je, da že v 26. tednu nosečnosti lahko razlikujemo med moškimi in ženskimi možgani – nekatere razlike so opazne že s prostim očesom.



Posnetki možganov

S pomembnimi novimi raziskavami so prišli do posnetkov možganov, ki so med drugim razkrili, da imajo dečki bolj asimetrični možganski hemisferi od deklic. Imajo tudi več bele in manj sive možganovine v primerjavi z deklicami. Poleg tega imajo deklice več sive možganovine v novejših predelih možganske skorje, pri dečkih pa je najdemo sorazmerno več v starejših, bolj prvobitnih delih.

Zelo zanimivo je tudi, da najdemo pri ženskih možganih večjo simetrijo v predelu, ki ga imenujemo višji asociacijski korteks. To je predel možganov, odgovoren za zapletene miselne procese. Pri moških možganih je bistveno bolj razvita leva hemisfera. Pri ženskah je asimetrije zelo malo, vendar je povprečno asociacijski korteks rahlo večji na desni. Če vzamemo v zakup, da je leva hemisfera v glavnem zadolžena za analitično razmišljanje, desna pa bolj za intuitivno, so stare babje vraže o ženski intuiciji morda čisto trdno dejstvo.



Posledice v prihodnosti

Zgodnje razlike med možgani dečkov in deklic so trajne in slikanja možganov pri odraslih moških in ženskah so potrdila dolgoročne posledice. Na teh slikanjih je mogoče opazovati, kateri deli možganov se »zasvetijo« (z drugimi besedami: postanejo aktivni), ko morajo reševati probleme. Ženske, na primer, uporabljajo obe hemisferi hkrati, kadar obdelujejo verbalne informacije. Moški pri tem uporabljajo le levo hemisfero. Če jih postavimo pred navigacijski problem – na primer, kako priti na določen naslov – ženske uporabijo v glavnem desno stran  možganske skorje, moški pa levi hipokampus. Zanimivo razliko lahko opazimo pri opazovanju čustvenih odzivov. Ženske pretežno aktivirajo možgansko skorjo, pri moških pa je čustvovanje omejeno na starejši del možganov, na amigdalo. Raziskovalci so ugotovili, da prisotnost testosterona med razvojem poveča amigdalo, ki je zato vidno večja pri dečkih. V odrasli dobi je amigdala za 16 odstotkov večja pri moških.

Ne skrbite, če se vam zdijo vse te anatomske podrobnosti prezapletene. Vse, kar si je treba zapomniti, je, da so moški in ženski možgani že od rojstva ali še prej različno zgrajeni, da so drugače organizirani in da drugače delujejo. In čeprav to pomeni, da so miselni procesi pri dečkih in deklicah drugačni, jih evolucija ne sili k različnemu ravnanju. Iz tega sledi le, da sklepajo svoje zaključke – in pogosto so enaki – le na drugačen način. Oziroma kot je rekel eden izmed strokovnjakov za možgane: »Razlika med tem, kaj lahko storijo ženske in moški, je majhna; razlika med tem, kako to storijo, pa je ogromna«.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
9
To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...
7
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
5
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
4



Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?