|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sproščen dopust ali počitniška polomija?

Helena Primic, 6.6.2017
Na družinski dopust se odpravite brez velikih pričakovanj, zrahljajte družinska pravila glede prehranjevanja in spanja ter se nikar ves čas ne ukvarjajte z otroki.

image
Sanjate o popoldnem dopustu, hkrati pa vas je strah polomije?
/11


Seveda si vsi starši želimo, da bi se na družinskem dopustu imeli lepo - tako starši kot otroci. Zato tako veliko časa in energije porabimo tako za iskanje idealne lokacije kot načrtovanje in pakiranje. Da ja ne bi česa pomembnega pozabili. Toda pogosto je tako, da bolj skrbno kot načrtujemo, bolj gre vse mimo načrtov. Kako si torej vendarle ustvariti sproščen dopust, ne pa počitniške polomije, po kateri bi starši (in otroci!) potrebovali še en dopust?


Samotni otok

Po navadi se dopustniški zapleti začnejo že pri pakiranju, ko mame pretiravamo z "rezervo za vsak slučaj", otroci pa dopust zamenjajo s selitvijo. Tako oče, ki mora vso to kramo nekako spraviti v/na avto, prej ko slej ponori in želja po družinskem dopustu že začne plahneti. Letos se lahko pakiranja lotite z igro Samotni otok. Saj poznate tisto miselno igro, ko je treba našteti pet reči, ki bi jih vzeli s sabo na samotni otok? Številka pet sicer ne bo primerna za oblačila, kozmetiko in hrano, toda igra vam lahko služi kot odlično izhodišče za omejitev - tako sebe kot otrok. "Vsak lahko vzame na samotni otok le 5 igrač, ki jih mora spraviti v svoj nahrbtnik," je lahko zabavno navodilo za otroke, ki mu bodo veliko raje sledili kot vašemu nerganju, naj ne pretiravajo z igračami.

 

Jemo in spimo, ko smo lačni in zaspani

Če se ne želite ves dopust ukvarjati samo s tem, kdaj in kaj so jedli otroci, se že pred odhodom sprijaznite, da boste na dopustu kršili družinska prehranjevalna pravila. To seveda ne pomeni, da bodo otroci jedli samo sladoled, toda zakaj bi si pokvarili dopust samo zato, ker otroci ne jedo točno ob pravi uri, samo zdrave hrane in lepo pridno za mizo? Tudi pozne večerje v restavraciji ob morju otrokom podarijo marsikaj dragocenega, četudi komajda sedijo za mizo in so pojedli le sladico.

Enako velja tudi za spanje - ko bodo otroci zaspani, bodo zaspali. Morda na plaži, morda v avtomobilu, včasih pa tudi pozno zvečer. Ne obremenjujte se s pravo uro in utrujenim otrokom, saj bolj, ko boste vi nemirni, bolj se bo ta nemir prenesel na otroka, ki ga je izmučila tako vročina kot čofotanje po morju. Pa brez skrbi, vse te izjeme ne bodo škodile vašim ustaljenim družinskim navadam, saj otroci znajo zelo dobro ločiti dopust od vsakodnevne domače rutine.

 

Otroke iz središča

Veliko staršev se tako doma kot na dopustu nenehno ukvarja z otroki in njihovim dobrim počutjem. Seveda iz ljubezni in občutka odgovornosti. Toda takšna nenehna pozornost in pozicija biti ves čas v središču dogajanja je za otroke v resnici naporna in škodljiva. Še posebno na dopustu, ko je toliko novih vtisov, ki jih morajo v miru predelati. Zato otrok nenehno ne opazujte med jedjo, jih ves čas ne opozarjajte, ko so v vodi, in se predvsem ne ukvarjajte le z njihovim počutjem. Poskrbite, da se boste tudi vi na dopustu imeli lepo - preberite kakšno knjigo, med večerjo se posvetite partnerju, namesto otrok na plaži opazujte morje in jadrnice ter se kakšno jutro sami odpravite na sprehod ob morju. Kdo pa pravi, da so družinske počitnice namenjene le zabavi otrok? Boste videli, otroci bodo veliko mirnejši, ko jih boste postavili izven središča pozornosti, saj bodo končno lahko svobodno zadihali.

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
13
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
8
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
7
Otroka je ponoči strah
Nočni strahovi so nekaj, kar v vsaj enem izmed obdobij odraščanja spoznajo vsi malčki. Starši reagiramo na otrokove stra...
6



Izdelajmo družinsko drevo
Kako se lotiti izdelave družinskega drevesa, da bodo tudi otroci radi sodelovali, se zabavali in z veseljem prisluhnili ...
Zabavna družinska pomladna generalka
Otroci veliko težje dlje časa ohranijo pozornost na enem opravilu, še posebno, če gre za nezabavno početje. Zato posprav...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?