|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Tudi decembra okolju prijazni

Uredništvo Ringaraja.net, 5.12.2017
Čeprav je december poln lučk in svetlečih okraskov, to še ne pomeni, da tudi med božično-novoletnimi prazniki ne moremo biti okolju prijazni. V članku preverite 10 ekoloških nasvetov za okolju prijazne decembrske praznike!

image
Varujte okolje tudi pri zavijanju daril.
/11


1. Naravna ali umetna smrečica?

Večina "živih" smrečic, ki jih lahko kupimo na tržnicah in v trgovinah, je umetno vzgojenih, prav za čas okoli novega leta. Zato, če prisegate na naravno okrasitev, vaša odločitev ne bo povzročala velike škode naravnemu okolju. Toda ne pozabite: tudi umetne smrečice imajo svoje prednosti - uporabljate jih lahko več let in iglice jim ne odpadajo. Ko ocenite, da potrebujete novo umetno smrečico, poskrbite le, da boste staro odložili v pravi zabojnik za odpadke (črn zabojnik).


2. Okrasitev doma z naravnimi dodatki

Dom in smrečico lahko zelo okusno okrasite s povsem naravnimi dodatki, ki bodo v vaš dom prinesli posebno toplino. Narežite pomaranče in jih posušite (njihov vonj bo tudi prijetno osvežil vaš dom) ter jim dodajte cimetove palčke in klinčke. Na krožnike natresite orehe, lešnike in suho sadje. Ob trenju lešnikov in orehov pridejo iz otroških glavic po navadi na dan zelo zanimive zgodbe.


3. Svežo smrečico reciklirajte

Če ste se odločili, da boste letos imeli svežo smrečico, jo ob koncu praznikov reciklirajte. Lahko jo uporabite kot sekance ali jo odložite na kompost, ali jo pustite v kotu vrta, kjer bo spomladi, ko jo bodo obrasle rastline, nudila zavetje pticam. To je tudi odlična priložnost za otroke, da jih poučite in praktično prikažete vse prednosti recikliranja.


4. Verige iz bršljana in šipka

Odpravite se v gozd ter naberite bršljan, šipek in plodove tise (pazite, da jih ne zaužijete, ker niso užitni). Iz gozdnega materiala spletite verige in z njimi okrasite balkon ali okno. S temi okrasnimi verigami boste poskrbeli ne le za privlačno okrasitev, temveč boste tudi privabili ptice, ki bodo zobale plodove, zato lahko v verige vpletete tudi pogače za ptičke.


5. Okolju prijazne voščilnice

Če tudi pri vas ni Božiča brez pošiljanja voščilnic, bodite letos še posebej domiselni. Uporabite stare okrasne vrečke, papir in fotografije iz revije. Z malo domišljije bodo nastale prave umetnine. Seveda so tudi e-voščilnice ekološko dobra odločitev, zato nas veseli, da postajajo zadnja leta vse bolj priljubljene.

 


6. Reciklirani okraski

Če imate doma pištolo za vroče lepljenje, lahko izdelate pisane verige. Če niste preveč ustvarjalni, naj vam pomagajo otroci. Uporabite stare ogrlice, ki ležijo pozabljene v predalih, ter pozabljene zapestnice in lesene kroglice. In ne pozabite - otroci so pravi mojstri za pisane verige.


7. Smeh namesto pokanja petard

Zakaj se ne bi letos več smejali? Oglejte si kakšno dobro komedijo in stare burleske ter obujajte smešne dogodke, ki so se vam zgodili v tem letu. Denar, ki bi ga porabili za pirotehnične izdelke, pa namenite v dobrodelne namene. Zagotovo boste naredili več in bolj trajno dobro kot z ognjemetom, ki traja le nekaj minut.


8. Redno ugašajte lučke

Ponoči na peči znižajte termostat za kakšno stopinjo, poskrbite, da boste redno ugašali lučke na smrečici in drugo okrasje (tudi tisto zunaj!). In ne pozabite na električne vampirje - polnilce in druge naprave, ki jih po navadi ne izklapljamo iz omrežja. V službo se peljite v dvoje ali z javnim prevoznim sredstvom in izkoristite sprehod po snegu za umirjanje, ki v decembrskim dneh pride zelo prav.


9. Poskrbite za živali

Če imate doma živali, ki bivajo na prostem, poskrbite, da bodo v času pokanja petard na varnem in toplem ter da bodo imele dovolj pitne vode (voda v posodah rada zamrzne!). V hladnih dneh ne pozabite na ptice. Vzemite si čas in se odpravite v zavetišče, sprehodite kužka ali namenite nekaj denarja za hrano zapuščenih živali.


10. Doma izdelana darila

Če ste povabljeni na novoletno zabavo ali jo organizirate in bi radi poklonili kakšno malenkost, ne pozabite, da je lepo darilce lahko tudi magnet, izdelan iz majhne škatlice. Nanjo napišite kratek verz ali nalepite domiselno sličico. Podarite lahko tudi čebulico amarilisa in lonček z zemljo, otroško risbico v preprostem okvirju, skupno fotografijo, kupon za skupaj preživet čas ali izlet v vaši družbi, doma narejeno marmelado in piškote. Darila lahko zavijete v darilno vrečko, ki jo sami izdelajte iz slik starega koledarja.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Želite piti boljšo vodo?
Brez vode lahko živimo le en teden, brez hrane en mesec. Voda je v našem življenju izjemno pomembna.
3
Zbirka metuljev
Vabimo vas na odprtje razstave Metulji sveta, ki bo v četrtek, 17. februarja ob 12.00 uri v Vivariju Proteus pri Postojn...
3
Pismo Eko Vile - Drugačna šolska ura
Preizkušali smo jabolka, ugotavljali katera so kupljena v trgovini in katera na eko tržnici. Opazovali smo kalčke fižola...
3
Prebujena generacija
Evropska komisija vzpostavila posebno spletišče z naslovom Prebujena generacija (Generation Awake), namenjeno spodbujanj...
3



Ustvarjanje z zvokom v Vrtcu Češmin
photo
Mehurčki iz Vrtca Češmin so imeli 9. februarja prav poseben dan. Tega dne se niso igrali, kot se igrajo sicer, ampak so ...
Mladi so spoznavali ogrožene živalske vrste
Namen evropskih dni na poletnih taborih je bilo mlade seznaniti z Evropsko unijo in njenim delovanjem ter osvetliti priz...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?