|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Tudi otrok naj nosi sončna očala!

Tina Južnič, 30.4.2016
Tudi otroci potrebujejo ustrezno zaščito radovednih oči pred soncem. Pretirano izpostavljanje sončni svetlobi brez zaščite, lahko namreč povzroči dolgotrajne posledice. Kaj pa, če otrok sončnih očal noče?

image
Otroška sončna očala - obvezna oprema! (F: Pixabay.com)
/11


Zakaj moramo otroške oči zavarovati pred soncem?

Otroške oči še nimajo razvite sposobnosti očesne samozaščite, zato lahko nevarni UV žarki trajno poškodujejo njihovo očesno zmogljivost absorbiranja sončne svetlobe. Izpostavljanje soncu brez ustrezne zaščite oči je zato lahko zelo nevarno za mlado oko. Dolgotrajni učinki prekomernega izpostavljanja sončni svetlobi pa so opazni šele kasneje, v zrelih letih.

 

Otroška sončna očala in klobuček - obvezna oprema!

Starši bi se morali zgodaj zavedati, da je skrb za zaščito otrokovih oči z ustreznimi sončnimi očali in klobučkom, ki zagotavlja senco očem, prav tako pomembna kot skrb za otroško kožo, ki jo pred soncem zaščitimo s kremo za sončenje. Zaželeno je, da svojega otroka čim prej (najkasneje do petega leta) prepričate in navadite, da bo nosil sončna očala. In to ne le na plaži, ob morju, ampak tudi med igro na domačem igrišču ali med sprehodom po parku.

 

Na prvem mestu je kakovost

Previdno - vsa sončna očala niso dovolj dobra za otroka. Tista brez UV zaščite lahko otroškim očem bolj škodijo kot koristijo. Kakovostna sončna očala so označene z nalepko, ki zagotavlja 100 odstotno ali vsaj 99 odstotno UV zaščito. Oznaka UV pomeni, da imajo tako UVA kot UVB zaščito.

Pozorni bodite na barvo leč, ki ne sme ovirati niti omejevati otroškega vida. Zato vam priporočamo, da izberete sončna očala z naravno barvo leč. Slabo narejene ali nekakovostne leče lahko otroku prav tako bolj škodijo kot koristijo.

 

Katera so prava sončna očala za vašega otroka?

Izbor očal morate obvezno prilagoditi otrokovi starosti:

Med tretjim in desetim letom, ko so otroci izredno aktivni, potrebujejo sončna očala, ki bodo zdržala njihov način preživljanja dneva in jim hkrati zagotavljala ustrezno očesno zaščito ter »frajerski videz«. Sončna očala za male navihančke naj bodo bolj zaobljenih oblik. Ne bo tudi odveč, če boste pred nakupom pomislili na to, da bodo nemalokrat pristala na tleh. Saj veste, v tej starosti je to pač nekaj čisto običajnega. Zato preverite ali so leče odporne proti praskam in ali je okvir narejen iz delno prožnega materiala. Takšne »malenkosti« lahko preprečijo poškodbo sončnih očal ali razbitje leč, ki bi lahko posledično povzročile poškodbo na otrokovem obrazu ali očesu.

 

Popolnoma drugačna zgodba velja za otroke med 10 in 15 letom, torej najstnike, ki imajo precej drugačne potrebe od mlajših otrok. Sončna očala zanje so že bolj podobnih oblik kot očala za odrasle. Pri njih pa je poleg kakovosti leč obvezno potrebno upoštevati tudi dizajn. Marsikatera najstnica ali najstnik si jih bo veliko raje nadel/-a, če bodo narejena po zadnjih modnih zapovedih za mlade ali pa morda v stilu priljubljenega televizijskega junaka oziroma junakinje.

 

Sončna očala naj izbere otrok sam

Nakup sončnih bo zagotovo bolj uspešen, če bo pri njem sodeloval tudi vaš malček. Pregovorite ga, da jih preizkusi že v trgovini in se tako prepričajte, da mu odgovarjajo - ne smejo ga tiščati, niti mu biti prevelika. Če bo začutil nelagodje ali mu očala ne bodo všeč ker si jih ni sam izbral, ga bo to še dodatno odbijalo, da bi jih nosil.

Kot dodatno opremo za mala očalca je praktično imeti trakec, ki bo preprečil padec sončnih očal na tla ali v vodo, medtem ko se bo otrok sklanjal ali počel kakšne druge norčije. Seveda, bodite pozorni na namestitev tega traku, ki mora zagotavljati otroku popolno varnost.

 

Kako otroka prepričati, da nosi sončna očala?

Večina otrok goji prav poseben odporniški odnos do sončnih očal, kar spravlja marsikaterega starša v slabo voljo. Poskusite uporabiti kakšnega izmed navedenih trikov:

* Dovolite otroku, da si sam izbere model oziroma barvo okvirja sončnih očal.

* Bodite mu dober zgled in tudi vi nosite sončna očala. Prej ali slej vas bo otrok želel oponašati.

* Vsakič, ko se odpravljate na potep v sončen dan, si nadenite sončna očala in to takoj ko stopite ven ter jih snemite preden vstopite v prostor. Otrok se bo tako naučil pravilne uporabe sončnih očal.

 

Nikar ne obupajte!

Če vaš malček trmasto vztraja pri svoji odločitvi, da sončna očala pač niso nekaj, nad čimer je navdušen, lahko kljub temu zaščitite male očke tako, da mu nadenete klobuček ali kapico, ki zagotavlja senčko radovednim očem. Ustrezno zaščito mu zagotovite tudi z zadrževanjem v senci dreves ali senčnikov.

 

In še en izredno koristen nasvet: Naučite vašega navihančka, da ne bo nikoli gledal direktno v sonce!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj bi morali otroci pri računanju upora...
Preprečevanje učencem uporabe prstov med računanjem, bi lahko bilo podobno ustavitvi njihovega matematičnega razvoja, gl...
21
Kakšna je precepljenost v Sloveniji?
Ob svetovnem dnevu cepljenja je potekala novinarska konferenca na temo precepljenosti otrok v Sloveniji.
8
Ustvarjanje z otroki je pomembno za njihov...
Kot starši pogosto pozabimo, da je spodbujanje radovednosti, vedoželjnosti in ustvarjalnosti od zgodnjega otroštva ključ...
7
Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...
6



Zakaj ima otrok afte?
Afte so razjede na ustni sluznici, ki se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih. V hujših primerih ...
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?