|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Tudi v revijah za otroke in mladostnike neprimerni oglasi za živila

Zveza potrošnikov Slovenije, 21.2.2024
Na televiziji je oglaševanje živil z neprimernim prehranskim profilom že delno regulirano, medtem ko splet in tisk ostajata poligona brez omejitev, kar številni proizvajalci s pridom izkoristijo.

image
Tudi v revijah za otroke in mladostnike neprimerni oglasi za živila. (Foto: Freepik.com)
/11


Koga imamo najraje na svetu? Naše otroke, vnuke, nečake. Namenjamo jim veliko časa in smo nadvse zadovoljni, ko v roke končno vzamejo svoje prve revije in veselo berejo. A kaj, ko jih tam čaka tudi povabilo k nakupu prehransko manj ustreznih živil. Pasti televizijskega oglaševanja že poznamo, pri revijah, ko z otroki navdušeno gojimo bralno kulturo, pa na to niti ne pomislimo.

Naj vas ne čudi, ko boste naslednjič v nakupovalni košari zagledali »veselje« vaše ljube najmlajše osebe: lizike, žitne blazinice s čokolado, prehranska dopolnila, sladke pijače ... Oglase za ta živila otroci najdejo tudi v revijah, ki so namenjene prav njim, zato na ZPS pozivajo urednike revij za otroke in mladostnike, da naj skrb za zdrave prehranjevalne navade otrok postavijo pred interese oglaševalcev. 

 

Zakaj je to težava?

Prehranjevalne navade se izoblikujejo v otroštvu in v dobi odraščanja, zato je v tem življenjskem obdobju ključno, da otrokom predstavimo in približamo zdrave prehranske izbire in način prehranjevanja. Ustrezna prehrana vpliva na zdravje otrok in mladostnikov. V primeru uživanja energijsko bolj bogate hrane, z veliko dodanega sladkorja in maščob, se poveča tveganje za karies in povečano telesno maso oz. debelost tudi pozneje v življenju.

 

V tisku ni omejitev

Na prehranjevalne navade otrok bistveno vpliva okolje, v katerem živijo. Na televiziji je oglaševanje živil z neprimernim prehranskim profilom že delno regulirano, medtem ko splet in tisk ostajata poligona brez omejitev, kar številni proizvajalci s pridom izkoristijo. Tudi v tisku, kjer oglasov ni veliko, a tisti, ki so, oglašujejo predvsem živila z manj ugodnim prehranskim profilom.

 

82 % oglasov je neprimernih

Na ZPS so pregledali revije, namenjene različnim starostnim skupinam otrok: reviji Cicido in Moj planet predšolskim otrokom (do 5. leta starosti), Ciciban otrokom od 5–8 let, Pil, Gea, Prostočasnik in Najst pa najstnikom (9–15 let). Pregledali so 66 izvodov revij in našli 45 oglasov za živilske izdelke. Od tega so jih 82 odstotkov ovrednotili kot neprimerne. Od naštetih revij Gea, Prostočasnik in Najst oglasov za živilske izdelke sploh niso vsebovale, medtem ko so jih največ našli v revijah Pil, Ciciban in Cicido. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Materinstvo je: odgovor na približno 300 v...
Smešno je, kako so se stvari obrnile. Tišina, ki me je tako skrbela, je zdaj napolnjena z nenehnim klepetom. Pogosto me ...
12
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
7
Pozor: Čevlji z lučko v podplatu so lahko ...
Otroci obožujejo čevlje in športne copate, ki jim utripajo lučke v podplatih, medtem ko hodijo, vendar pozor: starši mor...
6
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
5



Udarec v glavo: kako resna poškodba je?
Ko se otrok udari v glavo, je zanj in tudi za starše lahko to precej neprijetna izkušnja, ampak brez skrbi - pogosto vse...
Pozor: Čevlji z lučko v podplatu so lahko ...
Otroci obožujejo čevlje in športne copate, ki jim utripajo lučke v podplatih, medtem ko hodijo, vendar pozor: starši mor...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?