|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Tuna – ena najbolj cenjenih rib na svetu

Maja Šogorič, 21.6.2010
Tuna je lahko prebavljiva, okusna plava riba, ki vsebuje malo maščob in je dober vin proteinov, vitaminov, mineralov in omega 3 maščobnih kislin.

image
/21


Tuna spada med plave ribe in je dober vir kakovostnih proteinov, ki vsebujejo obilico esencialnih aminokislin,  mineralov, vitaminov B-kompleksa ter pomembnih omega 3 maščobnih kislin, ki imajo številne zdravilne učinke na človeško telo. Tunino meso je lahko prebavljivo in vsebuje manj maščob kot govedina, perutnina ali svinjina, povrh vsega pa je tudi zelo okusno, zato ni presenetljivo, da je ena najbolj iskanih in cenjenih rib na svetu.

 

Nakup in shranjevanje

Tuna je v ribarnicah na voljo cela ali pa v obliki zrezkov, v samopostrežnih trgovinah je največkrat na voljo v konzervah. Ko kupujete svežo tuno bodite pozorni, da je njeno meso čvrsto in kompaktno, da nima temnih lis po telesu. Barva svežega mesa je lahko izrazito bež, rožnata ali temno rdeča, odvisno od vrste tune. Izogibajte se nakupu zrezkov, ki imajo izrazito spremenjeno barvo okoli središčne kosti in ki so rjave barve po celotni površini. Seveda bodite pozorni tudi na vonj.

Svežo tuno lahko hranite v hladilniku 1 do 3 dni, vendar se priporoča, da jo dobro ovito shranite v globljo posodo napolnjeno z ledom. Lahko pa jo tudi zamrznete v plastičnih vrečkah in jo tàko hranite 2 do 3 tedne.

 

Jedi s tuno

Svežo surovo tuno lahko narežete na zelo tanke rezine, prelijete z olivnim oljem in balzamičnim kisom, dodate kapre in postrežete kot carpaccio (znana italijansko predjed). Pri toplotni obdelavi tune pazite, da je ne prekuhate, ker potem njeno meso postane suho in sivkaste barve. Pecite jo na močnem oglju okoli dve minuti na vsaki strani ali pa jo dušite na blagem ognju skupaj s sestavinami, ki bodo ohranile vlažnost mesa (npr. s paradižnikom ali papriko). Zelo okusni so tunini zrezki pripravljeni na žaru, še posebej, če so marinirani v mešanici začimb, zelišč in vina. Zraven popečenih tuninih zrezkov se odlično prilega na primer paradižnikova omaka s kaprami in baziliko. Prav tako gre v slast v kombinaciji s testeninami, na primer tuna z grahom in češnjevim paradižnikom v smetanovi omaki, servirana s fetuccini. Lahko pa pripravite tudi tunino rižoto.

Konzervirano tuno najpogosteje uporabljamo pri pripravi solat ali namazov. V solati se nežen okus tuno dobro ujema z različnimi sestavinami, na primer z olivami, koromačem, orehi. Tunin namaz za sendviče lahko naredite z olivnim olje, limoninim sokom in senfom.

To so le nekateri izmed številnih receptov za pripravo jedi iz tune. Svojega najbolj priljubljenega nam lahko posredujete na recepti@ringaraja.net in ga delite z ostalimi Ringarajevci.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vadba za nosečnice – 2. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - VADBA V NOSEČNOSTI IN NJEN VPLIV NA NOSEČNICO IN OTROKA
2
Vadba za nosečnice - 3. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - OSNOVNA PRIPOROČILA ZA VADBO V OBDOBJU NOSEČNOSTI
2
Vadba za nosečnice – 1. del
Ženska, ki nadaljuje z vadbo tudi v obdobju nosečnosti, ima več energije za vsakodnevne dejavnosti. In tudi če ste že ve...
2
Nordijska hoja – Varna vadba za nosečnice
Nosečnost, porod in poporodno obdobje so gotovo najpomembnejši dogodki v življenju mlade ženske. Preplavljeno je s čustv...
2



Napitki, ki pomagajo topiti maščobe
V prispevku boste našli napitke, ki pripomorejo k hitrejši izgubi odvečnih kilogramov. Preizkusite jih in se prepričajte...
Ohranite zdravo raven holesterola
Ko govorimo o zdravem življenjskem slogu, med priporočili poleg uravnotežene prehrane, gibanja, opuščanja kajenja in pit...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?