|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Uprimo se nasilju!

Uredništvo Ringaraja.net, 26.11.2010
Lanskoletne akcije so širšo javnost spodbujale k povečevanju osebne odgovornosti za reševanje nasilja nad ženskami, namen letošnjih akcij pa je opozoriti, da so programi pomoči za ženske z izkušnjo nasilja v lokalnih skupnostih neenakomerno razporeni

image
/131


Zveza za nenasilje, zveza štirih nevladnih organizacij, je akcijo mednarodnih dni aktivizma proti nasilju nad ženskami pod geslom »Z informacijami proti nasilju nad ženskami«, ki se je 25.11.2010 zjutraj začela v Piranu, Izoli in Kopru, nadaljevala in uspešno zaključila v Novi Gorici.

 

V Novi Gorici so mimoidočim delili informativne materiale ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, župan Nove Gorice Matej Arčon, bivši župan Nove Gorice Mirko Brulc, vrhunski športniki in aktivistke Zveze za nenasilje.

 

Ministrstvo za notranje zadeve, občina Nova Gorica in Zveza za nenasilje so organizirali tudi posvet o potrebah novogoriške lokalne skupnosti za izboljšanje ponudbe programov pomoči ženskam, ki doživljajo nasilje in programov dela za osebe, ki povzročajo nasilje.

 

Župan Nove Gorice Matej Arčon je poudaril, da si ne smemo več dovoliti, da bi nasilje tolerirali in ga spregledali ter da je nujno aktivno sodelovanje lokalne skupnosti, vladnih in nevladnih organizacij za reševanje problema nasilja nad ženskami.

 

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je povedala, da zaznava velike spremembe na področju nasilja nad ženskami, saj se statistika zaznanega nasilja ves čas povečuje. Izpostavila je, da se vse bolj utrjuje prepričanje, da je nasilje nedopustno in kaznivo dejanje ter da je potrebno nadeljevati z izobraževanjem strokovnih služb in z informiranjem širše javnosti.

 

Predstavnica Zveze za nenasilje Katja Zabukovec Kerin je izpostavila, da so lanskoletne akcije spodbujale širšo javnost k povečevanju osebne odgovornosti za reševanje nasilja nad ženskami in da je namen letošnjih akcij opozoriti, da so programi pomoči za ženske z izkušnjo nasilja v lokalnih skupnostih neenakomerno razporejene.

 

V nadaljevanju so ostali sodelujoči - Majda Pušnar, regijska koordinatorka za obravnavo nasilja v družini iz Centra za socialno delo Nova Gorica, Milena Brumat, direktorica Zavoda Karitas Samarijan in Janko Mencinger, predstavnik Policijske uprave Nova Gorica ugotavljali, da število zaznanega nasilja narašča in da je sodelovanje med policijo, centrom za socialno delo ter varno hišo dobro. Za boljše delo v korist žrtev pa bi potrebovali še dodatne programe pomoči žrtvam nasilja, razširitev kapacitet varne hiše, programe dela s storilci nasilja in več preventivnega dela z otroki in mladimi.

 

Majda Pušnjar je poudarila, da potrebujejo možnost krizne 24-urne namesitve, programe pomoči za žrtve, programe dela s povzročitelji in dnevni center za otroke.

 

Milena Brumat je izpostavila, da bi najbolj potrebovali svetovalne programe za ženske po odhodu iz varne hiše, skupine za samopomoč in programe osveščanja javnosti.

 

Janko Mencinger je pritrdil že povedanemu, predstavil pa je tudi preventivno in represivno delovanje policije ter sodelovanje policije z drugimi službami.

 

Katjuša Popović, vodja društva Ključ – centra za boj proti trgovini z ljudmi je predstavila problem trgovine z ljudmi, zlasti prisilne prostitucije v številnih lokalih v Novi Gorici. Spodbudila je predstavnike lokalne skupnosti k financiranju programov za reševanje problema trgovine z ljudmi na novogoriškem. Predstavila je tudi preventivni projekt Zaprisega o izbiri nenasilja, v katerem povabijo mlade, da se odločijo za nenasilje, kar pomeni, da nasilja ne bodo izvajali ali ga spregledali, da se bodo o nasilju informirali in proti nasilju delovali.

 

Posvet se je zaključil s sporočilom, da je dolžnost lokalne skupnosti ustvariti strategijo za preprečevanje nasilja in odpravljanje škodljivih posledic. Vsi prisotni so se strinjali, da mora občina ustvariti pogoje za razvoj in obstoj kvalitetnih programov na področju nasilja nad ženskami.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
10
Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
8
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
7
Barvanje in ustvarjanje velikonočnih pirho...
Prepričani smo, da bodo skoraj vsi otroci radi sodelovali pri tem – verjetno najbolj zabavnem – opravilu, zato smo za v...
7



Pomlad je prebudila tudi klope
S pričetkom pomladi se prebujajo tudi na prvi pogled nedolžni klopi, ki prenašajo vse prej kot nedolžen virus klopnega m...
Ko se rodi otrok, se rodi mama
Danes ponosno predstavljam intimno otroško olje, ki je rezultat moje ljubezni do mojega otroka in moje zaščite do nje, k...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?