|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sončarica pri otroku je lahko nevarna

P.L., 13.7.2022
V vročih poletnih mesecih je ena izmed nevarnosti izpostavljenosti soncu tudi nastanek sončarice. Otroci, zlasti mlajši, so ena od najbolj rizičnih skupin.

image
Sončarica je lahko nevarna! (Freepik.com)
/11


Pri otrocih uravnavanje telesne temperature ni tako učinkovito kot pri odraslih, velikokrat vnos potrebne tekočine ni zadosten, ob igri pozabijo na čas, opozarja pediatrinja Nataša Mančun Varda iz UKC Maribor. Za portal Ringaraja je odgovorila na nekaj vprašanj o sončarici pri otroku.


Kdaj lahko pride do sončarice?

Sončarica nastane zaradi direktnega močnega delovanja sončnih žarkov na glavo in zatilje. Ob tem pride do močne hiperemije (dotok krvi) možganskih ovojnic in možganovine ter do motnje uravnavanja telesne temperature v možganskih centrih, posledica česar sta moteno oddajanje toplote in naraščanje telesne temperature. Povzročijo jo lahko dolgotrajno spanje ali ležanje na soncu, tudi dojenčkov v vozičkih, dolga igra na soncu ali ob morju, vožnja v avtomobilu v vročem vremenu.


PREBERITE TUDI: Kako poskrbeti, da bo otrok dovolj pil?


Kakšni so znaki?

Znaki sončarice so utrujenost, rdeča, vroča, suha koža, zlasti obraza, glavobol, slabost, bruhanje, vrtoglavica, omotica, povišana telesna temperatura, pospešena frekvenca pulza in dihanja, zmedenost, v hujših primerih celo nezavest, motnje dihanja in srčne akcije. Ob značilni anamnezi je ni težko prepoznati.


Kako naj ukrepajo starši, ki sumijo, da ima otrok sončarico?

Sončarica je lahko nevarno obolenje, če otrok ne dobi ustrezne in takojšnje prve pomoči. Takoj ga moramo prenesti v senčen in hladen prostor. Glavo mu podložimo, slečemo oblačila in na čelo in zatilje polagamo hladne obkladke. Hladimo ga tudi v telo, tako da ga zavijemo v mokro rjuho. Če je pri zavesti, mu dajemo hladno pijačo po žličkah, najbolje vodo.

Redno spremljamo telesno temperaturo in otrokovo stanje. V primeru težje klinične slike čim prej poiščemo zdravniško pomoč ali pokličemo službo nujne medicinske pomoči.


Kako zaščitimo otroka?

Najpomembnejše je, da nastanek bolezni s preventivnimi ukrepi preprečimo. Poskrbimo, da otrok ne bo nezaščiten neposredno izpostavljen soncu, zlasti med 11. in 16. uro. Oblečeno naj ima majico in ustrezno pokrivalo. Predvsem je potrebna zaščita glave in zatilja.

Ko je sonce najmočnejše, naj se giblje v senci, ob tem naj ne bo preveč oblečen. Na plaži naj se igra pod senčnikom. Pogosto mu ponujamo tekočino in sočno sadje.

Med vožnjo z avtomobilom v vročem vremenu pazimo na temperaturo v avtu, na okna namestimo senčila, otroku pogosto ponujamo tekočino, večkrat naredimo postanek. S takšnim ravnanjem preprečimo nastanek obolenja, ki ima lahko ob neustreznem ukrepanju tudi resne posledice.


PREBERITE TUDI: Kako otroka pravilno zaščititi na soncu?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
35
Vse vsebine za starše otrok z ADHD na enem...
Mame otrok z ADHD se dnevno spopadamo z izzivi vzgoje otroka z ADHD, ki so včasih izredno izčrpajoči. Preverite, kako la...
29
Barvanje in ustvarjanje velikonočnih pirho...
Prepričani smo, da bodo skoraj vsi otroci radi sodelovali pri tem – verjetno najbolj zabavnem – opravilu, zato smo za v...
7
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
6



Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?