|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ustvarjajmo skupaj: Ta čudovita pomlad

Grilc Petra, 17.3.2024
Narava se počasi prebuja iz zimskega spanja in sončni žarki nas prav nežno božajo ter vabijo v naravo. Raziskujte pomladno prebujanje z otroki in ga ustvarjajte skupaj. Ideje kako, poiščite v nadaljevanju.

image
Raziskujte naravo skupaj z otrokom. (Foto: Freepik.com)
/11


Naslikajte mavrico

 Spomladi je narava še posebej radodarna z dežjem in soncem. Uganete, dragi ustvarjalci, kaj nastane, če tik za dežjem posije sonce? Nastane čudovita mavrica in nas razveseli prav vsakokrat, ko jo zagledamo, kako se s svojimi barvami v loku bohoti na nebu.

Naj mavrica obsije tudi vaš dom. Narišite jo kar na list risalnega papirja. Z vodenimi barvicami v loku nanesemo posamezne barve, ki si pri mavrici sledijo vedno v istem zaporedju (rdeča, oranžna, rumena, zelena, modra, vijolična). Barve naj bodo precej razredčene in mokre, ko jih nanašamo. Sedaj pa sledi še najbolj zabaven del. Ko je slika še mokra, jo enostavno posujemo s kuhinjsko soljo in barve se začnejo med seboj rahlo prelivati. Poskusite, uspelo vam bo. 

ALI VESTE? ... da je mavrica svetlobni pojav, ki nastane zaradi loma sončne svetlobe na vodnih kapljicah, kadar dežuje? Ne nastane pa samo po dežju, temveč tudi ob vodometih ali ko zalivamo travnik. 

 

Zasadite pomladanski vrt iz kreše

Čeprav so dnevi vse toplejši, so noči še vedno mrzle in tudi zjutraj so naša lica še vedno rdeča od mraza. Mi pa komaj čakamo, da bomo lahko začeli kopati po zemlji in opazovali, kaj vse bo zraslo. Kaj pa, če bi malo prelisičili naravo? Na okenski polici lahko ustvarimo pogoje, ki bodo omogočili, da nam bo zrasla rastlina, ki bo razveselila tudi naše želodce.

Manjši lonček iz terakote pobarvamo s svežo spomladansko barvo (npr. rumeno, oranžno, rdečo, roza, svetlo zeleno, svetlo modro). Uporabimo akrilne barve. Pobarvamo tudi podstavek (ko bomo zalivali, bo odvečna voda odtekla v podstavek). Ko se lonček posuši, ga napolnimo z zemljo (lahko vzamemo zemljo za lončnice), po zemlji potresemo zrnca vrtne kreše, jo dobro zalivamo in opazujemo, kako že po nekaj dneh zraste v čudovito »travnato« preprogo. V lonček položimo še npr. keramično figurico zajčka in že nastane čudovita pomladanska dekoracija za na mizo.

Ko kreša dovolj zraste, jo porežemo in kar pomalicamo. Dobra je recimo v sirovem sendviču, a tudi šunka se je ne brani. Ima rahlo pekoč okus, zato ne pretiravajmo s količino. Drugače pa je kreša bogata z različnimi vitamini (največ ima vitamina C).

Ko uporabljamo akrilne barve, moramo biti previdni in dobro zaščititi svoja oblačila in delovne površine, ker je madeže precej težko odstraniti. Mi imamo uporabimo kar stare majice, ki jih oblečemo, kadar ustvarjamo. 

 

Ustvarite drevo s pomladno preobleko

Najbrž že veste, da je leto sestavljeno iz dvanajstih mesecev. Marec, april in maj so spomladanski meseci in v teh mesecih se v naravi marsikaj dogaja. Sprehodimo se skozi gozd in poglejmo, kaj se dogaja z drevesi. Na vejah se pojavijo prvi listi in krošnje začnejo počasi zeleneti. Tudi sami lahko ustvarimo drevo, na katerem je pravkar zraslo zeleno listje.

Na rjav kolaž papir položimo roko in jo obrišemo. Pri tem držimo prste kar se da narazen, saj nam bo dlan služila za drevesno krošnjo. Drevo izrežemo ter ga nalepimo na debelejši papir. Nato vzamemo zeleno prstno barvo (lahko tudi tempera barvo) in z blazinico kazalca odtisnemo na krošnjo zelene listke. Več jih bomo odtisnili, bolj košato bo drevo.

Lahko se pozabavate še s kakšno barvo in vmes dodate npr. nežne bele cvetove hruške. In že nastane sadovnjak. Cvetovi so čudovit okras, v njih pa se skriva tudi bodoči pridelek. 

 

Cvetlični travnik na papirju

Sprehodi po naravi so nekaj najlepšega. Narava nas hkrati pomiri in poživi ter napolni z novo energijo, ko korak za korakom stopamo po izbranih poteh.

Poskušajmo prenesti del teh vtisov tudi na papir. Najprej na debelejši papir narišemo nebo in travnik, na travnik pa stezico, ki jo dobro premažemo z lepilom in nanjo posujemo mlečni zdrob. Nastane s kamenčki posuta pot. Nebo pobarvamo z vodenimi barvami sinje modro. Iz krompirja ali korenja izdelamo s pomočjo staršev domače štampiljke v obliki cvetlic in trave. Bolj pogumni lahko izdelate tudi metulje ali sonce. Potrebujemo še živahne tempera barve, v katere namakamo štampiljke in jih odtisnemo na naš travnik. Metuljem pa, seveda, privoščimo, da poplesavajo po nebu.

Pomlad je lahko res lepa in zabavna. Imejte se lepo. Veliko zabave tako v naravi kot tudi pri ustvarjanju lepot narave vam želijo Neža in Gregor ter mamica Petra.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
104
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
28
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
18
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
12



Ustvarjalne ideje: Čestitka in darilo za m...
photo
Očki, dedki, strici. Bodite ustvarjalni skupaj z otroki in ustvarite unikatno čestitko ali darilce za dan žena ali mater...
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?