|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Varnost otroških avtosedežev se izboljšuje

Petra Bališ, 3.3.2010
Testiranja sedežev potekajo že vrsto let. Rezultati testov so koristna informacija za starše pri nakupovanju, pomembni pa so tudi za proizvajalce, saj jih seznanjajo z dosežki konkurence in jih spodbujajo k izboljšavam.

image
/11


Otrok do 12 leta starosti oziroma do velikosti 150 cm mora biti med vožnjo v avtu po zakonu v  posebnem sedežu, ki ustreza njegovi teži in velikosti. Za večjo varnost malega potnika je seveda pomembno, da ga posadimo v tak sedež, ki  mu zagotavlja potrebno varnost. Izbira varnostnih sedežev za otroke je velika, razveseljivo pa je, da na testih vedno več modelov dobiva dobre ocene za varnost.


Testiranja sedežev potekajo že vrsto let. Rezultati testov so koristna informacija za starše pri nakupovanju, pomembni pa so tudi za proizvajalce, saj jih seznanjajo z dosežki konkurence in jih spodbujajo k izboljšavam. In ravno opozarjanje na pomanjkljivo varnost nekaterih modelov v preteklosti je povzročilo opazen napredek, saj se sedeži iz leta v leto varnejši.


Ostre zahteve

Zahteve po varnosti so pri testih otroških sedežev, ki jih izvajamo potrošniške organizacije in avtomobilski klubi, ostrejše od predpisanih. Poleg zaščite v primeru čelnega trčenja, ki ga predvidevajo veljavni evropski varnostni standardi (ECE-R 44), na teh testih ugotavljajo tudi, kakšno varnost zagotavljajo sedeži pri bočnem trčenju. Testi se izvajajo s pomočjo različno velikih in težkih lutk, kot so tudi otroci različne starosti. Meritve obremenitev in poškodb otrokove glave, vratu in telesa se izvajajo v vseh pozicijah sedeža, ki jih predvideva proizvajalec (obe smeri vožnje, tudi ležeči položaj) in pod enakimi pogoji (hitrost oz. pospeški, temperatura okolja).


Skupina preizkuševalcev ocenjuje naslednje lastnosti:

  • uporabnost,
  • pripenjanje sedeža in privezovanje otroka,
  • primernost in enostavnost nameščanja na prednje in zadnje sedeže v avtu,
  • udobnost za otroka,
  • opaznost in razumljivost navodil,
  • možnosti za nego in vzdrževanje.

Pri ocenjevanju jim pomagajo dolgoletne izkušnje in poznavanje navad potrošnikov.


Normirane velikostne skupine

Glede na različno velikost in težo otrok v obdobju, ko uporabljajo otroški varnostni sedež, jih izdelujejo v različnih velikostih za štiri velikostne skupine, ki so normirane od 0 do III. Prvo skupino so ob dejstvu, da so mnogi dojenčki večji in težji kot nekoč, dopolnili z novo, poznamo jo kot 0+, ki zagotavlja primerno lego in varnost tudi tem otrokom. Izbiramo lahko med sedeži iz ene skupine ali med t.i. kombiniranimi za dve in celo tri starostne skupine. Modeli, ki so namenjeni eni starostni skupini, so po izkušnjah varnejši kot kombinirani, čeprav je tudi pri teh že opazen napredek. Varnost se izboljšuje predvsem pri kombiniranih sedežih za zadnji dveh skupini (II/III) .


Univerzalno pritrjevanje

Za varnost otroka med vožnjo ni pomembno le, da sedi v sedežu, ampak tudi, kako je sedež pritrjen. Večinoma sedeže pritrdimo v avto s tritočkovnim varnostnim pasom; s takimi pasovi so opremljeni sedeži v sodobnih avtomobilih. Tako imenovano univerzalno pritrjevanje omogoča, da lahko otroške sedeže namestimo skoraj v vse avtomobile in vsaj  načeloma na vse sedeže, tudi na sovoznikov sedež. Izbira sovoznikovega sedeža za namestitev otroškega varnostnega sedeža (tega starši radi uporabljajo zaradi lažjega nadzora predvsem pri majhnih otrocih), pa ni dovoljena, če je pred njim varnostna blazina, saj bi bilo ogroženo otrokovo življenje, če bi se blazina sprožila. Sovoznikov sedež je varno uporabiti le v primeru, če lahko izklopimo delovanje varnostne blazine. 


Sistem isofix v primerjavi z univerzalnim pritrjevanjem

Sedeži, ki uporabljajo sistem isofix, so po varnosti korak pred ostalimi, kar je potrebno seveda plačati. Posebnost teh sedežev je sistem pritrjevanja, ki omogoča trdno povezavo sedeža s karoserijo avtomobila. To pa je mogoče le v avtomobilih, ki imajo predvidena mesta za pritrditev.  (povezava na članek Kaj je ISOFIX)


NE POZABITE:

- Ne kupujte modelov otroških varnostnih sedežev, ki so stari več kot pet let! Stopnja varnosti je bila včasih občutno nižja.

- Sedež, ki je prestal avtomobilsko nesrečo, raje zamenjajte. Lahko je poškodovan, čeprav tega na prvi pogled ne boste opazili.


Disciplinirajte otroka in sebe!

Nakup ustreznega sedeža sam po sebi še ne zagotavlja, da ste dovolj poskrbeli za varnost otroka v avtu. Poskrbeti morate tudi za pravilno in dosledno uporabo sedeža, pri čemer se morate disciplinirati tako vi kot otrok. Otroka je treba navaditi, da z avtom ne bomo odpeljali, dokler ne bodo vsi v njem varno privezani. Sami pa se moramo naučiti, da v avtu res vsi, brez izjem, spoštujemo to pravilo.


Testi kažejo, da se varnost izboljšuje

Na testu, ki so ga potrošniške organizacije izvedle lani, so preizkusil skupno 28 modelov, 11 sedežev je dobilo za varnost oceno „dobro“, kar v primerjavi z rezultati testiranj v prejšnjih letih pomeni, da so sedeži vedno varnejši. Med testiranimi modeli so V Vipu so objavili rezultate 14 preizkušenih modelov tistih znamk, ki so poznane tudi našim potrošnikom. Več kot polovica teh modelov je dobila dobro oceno - dobro varnost zagotavlja devet modelov, ostali pa vsaj zadovoljivo. Glede varnosti so se najvišje uvrstili sedeži isofix (VIP, št. 10, 2005).


Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
37
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
6
"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
5
Top 5 notranjih aktivnosti za deževno vreme
Če bi otroci lahko izbirali, kje bodo preživeli deževen vikend, bi izbrali ...
5



Varno čez železniške tire!
Ste se že kdaj zalotili, da ste bili od prehoda čez železniške tire malce oddaljeni, pa se vam ni ljubilo hoditi in ste ...
Priprava otroka na promet
Pri otrocih dobronamerne razlage in pridige pogosto nimajo pravega učinka. Zato preverite nekaj alternativnih načinov, k...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?