|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Veste, kaj je portfelj?

Gregor Beguš, www.vzajemci.com , 17.5.2010
Izbira tipa (delniški, mešani, obvezniški) vzajemnega sklada je odvisna od namena, predvidenega obdobja varčevanja, naših finančnih zmožnosti in nagnjenosti k tveganju. Na izbiro vpliva tudi starost, dohodek in življenjski slog posameznika.

image
/11


Pri oblikovanju portfelja vzajemnih skladov vlagateljem svetujemo, da si pomagajo s pomočjo t.i. strategije jedra in satelitov. S pomočjo strategije jedra in satelitov si lahko vlagatelj sam ali s pomočjo finančnega svetovalca oblikuje portfelj, ki je sestavljen iz različnih vzajemnih skladov s katerimi bo poskušal doseči cilje varčevanja.

 

Potrfelj je potrebno razdeliti najprej na dva dela in sicer tako, da večji del naložbe (60-70%) oziroma jedro portfelja usmerimo v zelo razpršen globalni vzajemni sklad (delniški, mešani, obvezniški, sklad skladov,...) s katerim pokrijemo celotni trg. Drugi, načeloma manjši del naložbe (30-40%) pa usmerimo v več ožje usmerjenih geografskih ali panožnih vzajemnih skladov t.i. satelitov.

 

Izbira tipa (delniški, mešani, obvezniški) vzajemnega sklada je odvisna od namena, predvidenega obdobja varčevanja, naših finančnih zmožnosti in nagnjenosti k tveganju. Na izbiro vpliva tudi starost, dohodek in življenjski slog posameznika.

 

Izhodiščni portfelj povprečnega vlagatelja, ki varčuje srednjeročno (5-10 let) bi s pomočjo strategije jedra in satelita oblikovali takole.

 

* Jedro: Globalni delniški skladi 60%

* Satelit 1: Delniški skladi trgov v razvoju 20%

* Satelit 2: Delniški sklad razvitih trgov 15%

* Satelit 3: Obvezniški sklad razvitih trgov 5%

 

Daljše kot je obdobje varčevanja, večji del portfelja lahko usmerimo v bolj tvegane in bolj donosne delniške vzajemne sklade, ker imamo na voljo več časa za povrnitev morebitnih izgub, ki bi nastale zaradi kratkoročnih nihanj.

 

S približevanjem koncu varčevanja pa je smiselno deleže iz bolj tveganih delniških skladih postopoma umikati v manj tvegane obvezniške sklade in sklade denarnega trga s katerimi zavarujemo že ustvarjene donose pred morebitnimi izgubami, in tako preprečimo, da bi za dosego svojega cilja morali varčevanje podaljšati.

 

Kam po nasvet

V primeru dodatnih vprašanj in želje po oblikovanju osebnega portfelja vzajemnih skladov lahko naročite finančno svetovanje, pokličite na brezplačni naložbeni telefon 080 35 08 ali pošljite vprašanje.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Število otrok v vrtcih narašča
Po izračunih Statističnega urada Republike Slovenije, je pri nas v šolskem letu 2011/12, v vrtce vključenih več kot 77 o...
3
Mladi vse bolj socialno usmerjeni
Na tekmovanju za naj mladinski startup, ki ga tradicionalno prireja Ustvarjalnik za srednješolce, ki so v lanskem letu u...
3
Nov kalkulator za izračun preživnine
Preživninski kalkulator je orodje, ki bo končno postavilo standard, kaj pomeni dostojna preživnina za otroka. Preživnine...
3
Osnovna načela varčevanja v vzajemnih skladih
Pri vlaganju v vzajemne sklade velja osnovno pravilo, da gre za dolgoročno naložbo. Strategija valagnj je odvisna od sit...
3



Starši, ta dva dokumenta je priporočljivo ...
S sestavo oporoke in dokumenta, ki izraža voljo staršev glede skrbništva za otroke v primeru njihove smrti, lahko skrajš...
Vloga za uveljavljanje olajšave za vzdržev...
Vlogo za uveljavljanje olajšave za družinske člane za leto 2023 je treba oddati do ponedeljka, 5. februarja 2024.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?