|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

VIDEO: Kako izbrati pralne plenice?

Uredništvo Ringaraja.net, 18.11.2018
Odločitev za pralne plenice je dobra odločitev tako za okolje in vašo denarnico, kot tudi za zdravo ritko vašega dojenčka. Toda katere izbrati?

/11


Ko se enkrat odločimo, da bom za previjanje svojega novorojenčka uporabljali pralne plenice, smo postavljeni pred odločitvijo, katere plenice naj izberemo. Kot pri vseh izdelkih za otroke, imate tudi pri pralnih plenicah na izbiro različne vrste le teh, zato smo zbrali nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri odločitvi. 


Na ježke ali pritiskače

Izkušnje staršev katere pralne penice so bolj uporabne, tiste, ki imajo sistem zapenjanja na ježke ali tiste s pritiskači so različne, še vedno pa se več staršev odloči za tiste z ježki. Vsak sistem zapiranja ima svoje prednosti in tudi nekatere slabosti.

1. Ježki so staršem všeč, ker lahko plenico z ježki hitreje namestijo, kar je še posebej praktično pri bolj živahnih dojenčkih. Ta prednost je sicer velika, imajo pa ježki tudi nekaj slabosti:

- pri pranju lahko "muckajo" drugo perilo, zato jih je pred pranjem treba dobro zapeti;

- ko je otrok malce večji in spretnejši jih lahko lažje sam odpre kot pritiskače;

- včasih se na grobem delu ježka naberejo mucke, ki jih je potrebno občasno očistiti z iglo ali kvačko;

- včasih se lahko zgodi, da ježki po letu ali dveh slabše primejo (temu se izognemo s pravilnim vzdrževanjem), pri nekaterih prodajalcih, pa vam ježke tudi zamenjajo.


2. Pritiskači so zelo trpežni in vzdržljivi, saj je pod vsakim pritiskačem ojačitev, ki preprečuje, da bi se le-ta iztrgal iz blaga. Prav tako ni potebno biti pozoren, da jih predhodno zapnemo, ko jih peremo. Slabost pritiskačev pa je, da je pri nameščanju pleničke otroku potrebno malce več truda in časa, vendar se tudi temu hitro privadimo.


PREBERITE TUDI: Pravilno previjanje dojenčka

 

Pleničke iz bombaža ali bambusa?

Na trgu je široka izbira pralnih plenic, narejenih iz naravnih, ekoloških materialov kot so konoplja, bambus, ekološko pridelan bombaž ali volna. Bombažne pralne plenice so primernejše za tiste, ki bi želeli prati na 95 stopinj Celzija, si želite potiskane pleničke ali bi sušili pretežno v sušilnem stroju. Če pa vam zadošča, da jih perete na na 60 stopinj Celzija in jih boste sušili pretežno na zraku, bodo bambusove pleničke ostale bistveno mehkejše. Vsaj občasno se lahko tudi bambusove pleničke operejo na 95 stopinj Celzija. Nekateri starši kot glavno slabost bambusovih pleničk izpostavljajo, da se izjemno dolgo sušijo.

Pri pralnih pleničkah se uporabljajo tudi prekrivne hlačke iz mikropora ali volne, zato se ritka ne pregreva. Volna se dobro obnese tudi v poletnih mesecih – saj poznate stari rek: varuje pred mrazom, varuje pred vročino.


Beljene ali nebeljene?

Bele pralne plenice so obarvane z belo barvo, nebeljeno blago pa je surovo. Z vidika uporabnosti so boljše nebeljene pleničke, saj so madeži, ki lahko ostanejo po pranju, manj opazni. Nebeljene pa so tudi bolj ekološke.


Video nasveti

Veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri izbiri pralnih penic, k vam bodo najbolj ustrezale, najdete tudi v videu zgoraj. Na praktičnih primerih je prikazano, katero velikost izbrati, ali se odločiti za ježke ali pritiskače, zakaj izbrati takšne, ki potrebujejo še prekrivne hlačke oziroma zakaj ne in še veliko ostalih koristnih informacij. Video je v angleškem jeziku.

Če pa ste še vedno v dilemi, preberite izkušnje uporabnikov na Ringarajinem forumu ali jih povprašajte za nasvet. Tam boste dobili veliko informacij iz prve roke o različnih modelih in tudi proizvajalcih oz. prodajalcih pralnih plenic.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...
17
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
14
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
8
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
6



Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?