|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vneta ritka pri dojenčku

Helena Mlakar, 7.6.2023
Zakaj včasih pride do vnetja ritke že pri novorojenčku? Kako mu pomagati? S čim mazati razdraženo kožo in kdaj je potreben obisk zdravnika? Preberite si nasvete.

image
Če dojenčka dojite in če opazite, da ima vneto ritko, pazite pri svoji prehrani. (Freepik.com)
/11


Vnetje ritke pri novorojenčku

Že nekaj dni star dojenček, novorojenček ima lahko težave z vneto ritko. Do nje pride pri tako majhnih dojenčkih največkrat zaradi soor-a. to je kvasovka, ki jo lahko dojenček dobi, se je naleze že v materinem porodnem kanalu ali pa v prvih dneh v porodnišnici.

Soor se največkrat kaže v obliki luskastih rdečih mozoljčkov v obliki metulja. Ti se razširjajo od zadnjične odprtine preko genitalij in ritke. Ustna sluznica in ustnice pa so pogosto hkrati prekrite še z belo oblogo.

Nujen je obisk pri zdravniku. Ta bo predpisal ustrezna zdravila zanj.

 

PREBERITE TUDI: Pomembna pravila intimne nege za deklice

 

Vnetje zaradi plenic in/ali prehrane doječe mamice

Do vnete ritke lahko pride tudi zaradi dermatitisa pod plenicami. Ta nastane, če dojenčka preredko previjate.

Prav tako pa lahko vneto ritko povzročijo črevesne okužbe, preveč sadne kisline (jabolčni sok, pomarančni), preveč vitamina C ali pa začimbe v hrani. Če dojenčka dojite in če opazite, da ima vneto ritko, pazite pri svoji prehrani in črtajte te stvari, ki jo lahko vnamejo.

 

PREBERITE ŠE: Plenični izpuščaj

 

Kako pomagati pri vneti ritki: 5 nasvetov

1. Najbolj pomembno je, da dojenčka dovolj pogosto previjate.

2. Ko ga odvijete in umijete ritko, naj bo dojenček nekaj časa nag. Poskrbite, da je ustrezno toplo, pokrijte ga s tanko odejico in na tak način naj »zrači« ritko.

3. Za čiščenje ritke uporabljajte bombažne krpice ali kosme vate in toplo vodo. Ko dojenčku ritko umijete, jo dobro osušite.

4. Dojenčkovo ritko namažite z zaščitno kremo, uporabljajte takšno, ki vsebuje lanolin. Dobite jo v bolje založenih trgovinah z otroško kozmetiko ali v lekarni.

5. Če je ritka vneta več dni, če imate občutek, da ni nič bolje, če otrok joka, ga peče in boli, obiščite zdravnika. Ta vam bo predpisal ustrezno mazilo in vam dal ustrezne napotke.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je za otroka res najboljši najvišji zaščit...
Je za otroka zares najboljša zaščitna krema za sončenje z najvišjim zaščitnim faktorjem? V članku preveri, kako izbrati ...
5
Test otroških vozičkov: Katerega izbrati?
Otroški voziček je eden večjih in pomembnejših nakupov ob rojstvu otroka, saj je pogosto v uporabi. Starše pri izbiri pr...
5
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
4
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
4



Cepljenje proti noricam
Norice ali vodene koze je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Bolezen je običajno mila in mine brez posledic. Če o...
Vodene koze ali norice: kako otroku pomagati
Preverite, kako dojenčku ali otroku pomagati (o)lajšati srbenje in pospešiti celjenje mehurčkov oziroma kože na povsem n...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?