|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vnetje črevesja - Gastroenteritis

Matej Serdinšek, študent 5. letnika medicine, 24.1.2010
Gastroenteritis je izraz, ki se uporablja za označevanja vnetja sluznice želodca in črevesja.

image
/11


Simptomi so običajno kratkotrajni in trajajo manj kot 48 ur. V večini primerov oboleli ne potrebujejo strokovne pomoči. Skrben nadzor pa potrebujejo otroci, starejši in bolniki s kroničnimi težavami. Gastroenteritis se najpogosteje kaže kot slabost, bruhanje in driska, krčevita bolečina v trebuhu. Gastroenteritis je najpogosteje posledica okužbe. V primeru blažjega gastroenteritisa se svetuje počitek, pitje velikih količin tekočin ter uživanje lahke hrane. Pri preprečevanju gastroenteritisa se lahko veliko naredi že s temeljitim umivanjem rok in ustrezno toplotno obdelavo hrane.
 
 

OPIS BOLEZNI
 
Gastroenteritis je izraz, ki se uporablja za označevanja vnetja sluznice želodca in črevesja. Simptomi so običajno kratkotrajni in trajajo manj kot 48 ur. V večini primerov oboleli ne potrebujejo strokovne pomoči. Skrben nadzor pa potrebujejo otroci, starejši in bolniki s kroničnimi težavami, predvsem zaradi grozeče izsušitve.
 

SIMPTOMI IN ZNAKI
 
Gastroenteritis se najpogosteje kaže z naslednjimi simptomi in znaki:
* slabost, bruhanje in drisk;
* krčevita bolečina v trebuhu;
* vročina;
* šibkost, utrujenost, izsušite.
 

VZROK
 
Gastroenteritis lahko nastane zaradi različnih vzrokov. Najpogostejši vzrok je virusna okužba. Kadar se pojavi v zaprtih skupnostih (vrtci, šole, uradi, vojašnice), se lahko zelo hitro razširi. Neredko so vzrok gastroenteritisa tudi bakterije, paraziti in zastrupitve s hrano. Prav tako lahko gastroenteritis povzroči jemanje določenih zdravil in uživanje prekomernih količin alkohola.
 

DIAGNOSTIKA
 

Postavitev diagnoze gastroenteritisa načeloma ni težka, saj lahko nanj posumimo že ob težavah, ki jih ima bolnik. Z morebitno laboratorijsko preiskavo blata lahko dokažemo bakterijskega ali pa parazitskega povzročitelja.
 

ZDRAVLJENJE
 
Pomoč zdravnika je potrebno poiskati le v primeru bakterijskega vzroka gastroenteritisa in v primeru nastanka zapletov. Sicer pa si lahko pomagate sami s počitkom, pitjem velikih količin tekočin in z uživanjem lahko hrane. V primeru hudega bruhanja in driske vam bo zdravnik predpisal ustrezna zdravila. Če pa boste zaradi izgube tekočin postajali izsušeni, boste verjetno sprejeti v bolnišnico, kjer vam bodo izgubljene tekočine nadomeščali intravensko.
 

ZAPLETI
 
Pogost zaplet zlasti pri dojenčkih, starejših in ljudeh s kroničnimi boleznimi (npr. sladkorna bolezen) je izsušitev, ki lahko vodi v šok in celo smrt.
 

KAKO SI POMAGAMO SAMI
 
Pijte veliko tekočin. Ko simptomi izginejo, je smiselno uživati živo kulturo jogurta, banane, polnozrnato hrano in zelenjavo. Ta hrana namreč pomaga umiriti želodec in ponovno vzpostaviti normalno bakterijsko kulturo v prebavnem traktu. Vsaj dva tedna po driski se je potrebno izogibati mleka, saj lahko povzroči ponoven zagon driske.
 

PREPREČEVANJE
 
Da bi se izognili okužbi je potrebno redno umivanje rok, higiena pri pripravi hrane ter seveda ustrezna toplotna obdelava hrane.
 
Vse informacije in nasveti v prispevku so namenjeni zgolj boljšemu poznavanju in razumevanju vaših težav in nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in njegovih navodil glede zdravljenja.
 

Literatura:
Lajovic, J., et a., (2006). Družinski zdravstveni vodnik. Ljubljana: Mladinska knjiga.

 

Preberi še:

Prebavne težave pri dojenčku in otroku

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
31
Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...
5
Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...
4
Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...
4



Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?