|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vodni odtis

zaprivodo.si, 19.4.2012
Vsak Evropejec v povprečju porabi od 100 do 200 litrov vode na dan.

image
/11


 

 

V tej količini pa ni vključena voda, ki se uporabi pri proizvodnji izdelkov, ki jih uporablja, kot so hrana, papir, oblačila… Če upoštevamo še to vodo, je povprečna poraba enega človeka kar od 1.000 do 4.000 litrov sladke vode na dan.

 

 

Vodni odtis je kazalnik uporabe vode, ki upošteva neposredno in tudi posredno količino vode, ki jo porabi posameznik ali podjetje. Vodni odtis posameznika, skupnosti ali podjetja je definiran kot celotna količina sladke vode, ki je uporabljena za proizvodnjo produktov in storitev, ki jih porabi posameznik, skupnost ali podjetje.

 

Tako, na primer, za proizvodnjo ene skodelice kave porabimo 140 litrov, za eno bombažno majico 2.700 litrov, za 1 kilogram riža 3.000 litrov, za kilogram govedine pa kar 16.000 litrov vode.

 

 

Večina evropskih držav ne občuti posledic svojega vodnega odtisa, saj največji delež ostane v državah, kjer so izdelki, ki jih uporabljamo, proizvedeni. Tako se pogosto sploh ne zavedamo, kakšna je lahko vodna škoda, ki za nami ostane na Kitajskem, v Braziliji, Indiji, Turčiji, Uzbekistanu in drugih državah, od koder uvažamo surovine in izdelke.

 

 

Če te zanima, kakšen je tvoj vodni odtis,

in želiš izvedeti več o njem, obišči

www.waterfootprint.org.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako razvijati otrokov čut za ekologijo?
Če želimo, da bo otrok skrbel za naš planet Zemlja zares "iz srca", mu moramo pomagati "začutiti" Mater Zemljo. Mu j...
4
Risani filmi z ekološko vsebino za naše na...
Predvajajte jih svojim otrokom in jih podučite, da risanke niso le zabavne, ampak so tudi izredno poučne. Ob njih lahko ...
4
Palčke z okusom po papriki
Palčke z okusom po papriki so hitro pripravljen prigrizek za vse, ki radi grizljate kaj slanega, ter spominjajo na razli...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2



Kopriva in preslica
photo
Na domačem vrtu je prav, da ne uporabljamo strupenih pripravkov za zatiranje uši, ki se zelo pogosto naselijo na mladih ...
Čemaževa omleta
Čemaž (medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec; znanstveno ime Allium ursinum) je trajnica z zdravilnimi uč...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?