|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vprašanje o vzajemnih skladih

Uredništvo Ringaraja.net, 23.8.2010
Vzajemni sklad je naložba v prihodnost, ne v preteklost zato podatki o preteklih donosih niso najpomembnejši podatek pri odločitvi, kateri sklad izbrati in niso garancija za prihodnost.

image
/11


Pozdravljeni. Zanima me dvoje. Prvič, kaj moram o vzajemnih skladih vedeti preden se odločim za primernega in drugič, na kaj moram biti pozoren pri izbiri? Najlepša hvala, Peter iz Maribora.

Kaj potrebno storiti pred izbiro
    
Pred izbiro sklada je priporočljivo, da poskrbite za likvidnostno rezervo v višini od 6 do 24 mesečnih izdatkov, kljub temu da so naložbe v vzajemne sklade visoko likvidne (5 dni). Lahko se zgodi, da boste potrebovali likvidna sredstva v trenutku, ko bo najmanj ugoden trenutek za prodajo.

Naložbena politika sklada


Pri izbiri sklada je pomembno, da naložbena politika. Naložba v vzajemni sklad z globalno naložbeno politiko je stabilnejša in varnejša od naložbe v specializiran vzajemni sklad, katerega naložbena politika je usmerjena na določeno regijo ali panogo. Vzajemni skladi z ozko usmerjeno naložbeno politiko lahko prinašajo visoke donose, a so povezani tudi z visokim tveganjem.  Primerni so za vlagatelje, ki so nagnjeni k tveganju ter kot dolgoročna dopolnitev globalno razpršenim vzajemnim  skladom.

Pri izbiri mora naložbena politika sklada odgovarjati finančnemu profilu vlagatelja, kar pomeni, da ustreza:
- ciljem in ročnosti varčevanja: V kolikor ste bliže naložbenemu cilju, manjši delež svojih prihrankov imejte v delniških vzajemnih skladih in več v obvezniških in obratno.
- odnosu do tveganja: Pomembni dejavniki, ki jih je potrebno upoštevati so stanje na TRR, ali imamo rešen stanovanjski problem, krediti, poskrbeli za zavarovanja, višina in pritok dohodka.

Pred izbiro preberite Prospekt sklada


Temeljni dokument
, ki pomaga investitorju pri odločitvi o izbiri primernega vzajemnega sklada je Prospekt sklada z vključenimi pravili upravljanja, v katerem so zbrani vsi bistveni podatki sklada, kot so naložbena politika sklada, stroški sklada in tveganje.

Kam po nasvet

Prispevke na temo družinskih financ pripravljamo skupaj s spletnim portalom www.vzajemci.com, na katerem lahko najdete še več finančnih nasvetov. Če imate konkretno vprašanje, ki zadeva družinske finance, nam ga pošljite na info@ringaraja.net z oznako 'Vprašanje za strokovnjaka' in finančni svetovalci iz Vzajemcev vam bodo nanj z veseljem odgovorili.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
4
100 mladim podarimo 3 obroke kredita
NLB bo 100 mladim povrnila 3 mesečne obroke kredita v skupni vrednosti do 1.000 EUR. Preverite, kako lahko sodelujete v ...
4
Varčevanje za otrokovo prihodnost – manj p...
Za otrokovo prihodnost lahko varčujemo na več namčinov. Predstavljamo vam nekoliko bolj tvegane oblike varčevanja, ki na...
4
Naložba za prihodnost otrok
Starši nenehno razmišljamo, kako zagotoviti otrokom čim lepše otroštvo. Ko ti rastejo in se odločajo za samostojno življ...
4



Po novem lažje do neizplačanih preživnin
1. septembra so začele veljati spremembe glede nadomestila preživnine, ki bo precej olajšala izterjavo neizplačanih prež...
Od 1. marca višji otroški dodatek – za kol...
1. marca se usklajuje višina socialnih transferjev, ki se zvišuje za toliko kot so se v preteklem letu zvišali stroški o...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?