|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Z AI ustvarili gole fotografije otrok

Uredništvo Ringaraja.net, 26.9.2023
V Španiji so se razširile fotografije mladoletnih deklet, ki jim je nekdo s pomočjo umetne inteligence odstranil oblačila. V Nemčiji pa z videom opozarjajo na nevarnosti deljenja fotografij naših otrok.

image
V videu \\\\ (Foto: Youtube)
/11


V današnji digitalni dobi, kjer družbeni mediji prevladujejo v naših življenjih, je postalo vse pogosteje, da starši delijo fotografije svojih otrok na spletu. Čeprav se to morda zdi neškodljivo in celo prikupno, je ključnega pomena, da se zavedamo morebitnih nevarnosti, ki jih prinaša to početje.

 

V Španiji z umetno inteligenco fotografijam mladoletnih deklet odstranili oblačila

Iz Španije prihajajo grozljive izpovedi mladoletnih deklet. Na njihovih fotografijah so s pomočjo umetne inteligence odstranili oblačila, nato pa jih poslali dekletom, da bi jih izsiljevali. Ena od mam, Miriam Al Adib je Instagramu delila videoposnetek, v katerem pove, kako ji je ena od njenih hčera pojasnila, da je nekdo s pomočjo aplikacije ustvaril njeno podobo, na kateri je videti gola. Zadevo so takoj prijavili policiji, ki sedaj razrešuje, kdo stoji za obdelanimi fotografijami.

 

V Nemčiji opozarjajo na nevarnost deljenja fotografij

Nemški Telekom je začel akcijo “ShareWithCare”, v kateri opozarjajo na to, kaj se lahko zgodi, če starši na spletu objavljamo fotografije, videe in podrobnosti in življenja naših otrok.

Podoba 9-letne igralke, imenovane "Ella", je služila kot osnova za projekt. Video prikazuje, kako se "odrasla Ella" obrne proti presenečenim staršem. Pošilja opozorilo iz prihodnosti in sooči mamo in očeta s posledicami, ki jih ima lahko deljenje slik njunih otrok na internetu.

 

 

 

PREBERITE TUDI: Kaj odgovoriti na vsiljive vzgojne nasvete?

 

Tveganja, povezana z objavami fotografij:

1. Pomisleki glede zasebnosti:

Deljenje otrokovih fotografij na spletu lahko ogrozi njihovo zasebnost. Ko je slika objavljena, postane dostopna široki publiki, vključno z neznanci. Te fotografije je mogoče preprosto prenesti, deliti in celo manipulirati brez vednosti ali soglasja staršev. Zaščita otrokove zasebnosti mora biti glavna prednostna naloga, saj lahko zlonamerne osebe zlorabijo ali izkoristijo njihove slike.

 

2. Digitalni odtis:

Vsaka fotografija, ki se deli na spletu, prispeva k otrokovemu digitalnemu odtisu, kar ima lahko dolgotrajne posledice. Ko otroci odraščajo, postaja njihova spletna prisotnost vse pomembnejša, zlasti ko gre za vpis na fakulteto ali zaposlitvene možnosti. Starši morajo razmisliti o morebitnem vplivu otrokovega digitalnega odtisa in se premišljeno odločiti o tem, kaj deliti in kaj ohraniti zasebno.

 

3. Spletno ustrahovanje in spletni plenilci:

Ko je slika enkrat v digitalnem svetu, jo lahko uporabljajo posamezniki z zlonamernimi nameni. Spletni ustrahovalci lahko uporabijo te fotografije za tarčo in nadlegovanje otrok ter povzročajo čustveno stisko. Poleg tega lahko spletni plenilci izkoristijo slike v skupni rabi za zbiranje osebnih podatkov ali izsleditev lokacije otroka.

 

4. Privolitev in avtonomija:

Ko otroci odraščajo, razvijejo lasten občutek identitete in avtonomije. Objava njihovih fotografij na spletu brez njihove privolitve lahko krši njihovo pravico do zasebnosti in nadzora nad lastno podobo. Bistvenega pomena je, da se starši z otroki odkrito pogovarjajo o morebitnih tveganjih in jih vključijo v odločitve glede deljenja svojih fotografij na spletu.

 

PREBERITE TUDI: Ko introvertka postane mama 

 

Zaščita otrokove spletne prisotnosti:

Če želite zaščititi otrokovo spletno prisotnost, razmislite o naslednjih ukrepih:

 

1) Prilagodite nastavitve zasebnosti: zagotovite, da imajo vaši računi v družabnih medijih stroge nastavitve zasebnosti, ki omejujejo vidnost otrokovih fotografij samo zaupanja vrednim prijateljem in družini.

 

2) Bodite izbirčni: Preden objavite fotografijo, skrbno pretehtajte, kdo bo imel dostop do nje, in možne posledice, če jo delite.

 

3) Poučite svojega otroka: poučite svojega otroka o spletni varnosti, pomenu zasebnosti in možnih tveganjih, povezanih z deljenjem osebnih podatkov ali fotografij na spletu.

 

4) Spremljajte spletno dejavnost: redno preverjajte otrokovo prisotnost na spletu in sodelujte v odprtih pogovorih o njegovih izkušnjah in morebitnih skrbeh.

 

PREBERITE TUDI: So otrokove fotografije na Facebooku varne?

 

Medtem ko se deljenje fotografij otrok na spletu morda zdi neškodljivo dejanje ponosa in veselja, je ključnega pomena, da se starši zavedajo morebitnih nevarnosti, ki so s tem povezane. Z razumevanjem tveganj, spoštovanjem otrokove zasebnosti in sprejetjem potrebnih previdnostnih ukrepov lahko starši zagotovijo varnost svojih otrok v digitalnem svetu. Dajmo prednost dobrobiti naših otrok in zaščitimo njihovo spletno prisotnost za svetlejšo in varnejšo prihodnost.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
5
BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Počnite to, da se bo vsak vaš otrok počuti...
S temi preprostimi, a učinkovitimi načini boste zagotovili, da se bo vaš otrok (oziroma vsi vaši otroci) počutil nekaj p...
4



Gregorjevo - Praznovanje z otroki
Na Gregorjevo lahko spuščate ladjice, organizirate družinski dan ljubezni ali raziskujete stare ljudske običaje.
Materinstvo je: odgovor na približno 300 v...
Smešno je, kako so se stvari obrnile. Tišina, ki me je tako skrbela, je zdaj napolnjena z nenehnim klepetom. Pogosto me ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?