|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

RINGARAJIN KLEPET: Za klovne imajo vse teme pravico do obstoja

Helena Primic, 1.10.2019
S kolegi klovni smo vsak torek obiskovali najbolj simpatičnega fantka na svetu. Pri treh letih in pol je ure in ure pridno sedel ob aparatu za dializo. Zanj smo izumili pesmico "Medvedek Pu, medvedek Pu, le kje si bil?".

image
Bolnišnični klovni vedno prisluhnejo bolniku, kaj zmore in želi.
/11


Društvo Rdeči Noski, ki letos praznuje 15. rojstni dan, je v lanskem letu s svojimi 20 klovni opravilo 997 klovnskih vizit, na katerih je obiskalo 50 072 bolnih otrok in odraslih v vseh slovenskih bolnišnicah. Trenutno izvajajo 31 rednih in specialnih klovnskih programov.

Z Društvom rdeči noski se je Slovenija pred dobrimi 15 leti pridružila mednarodni organizaciji RNI (Red noses international), v kateri je danes deset držav iz vsega sveta.

Eva Škofič Maurer

Foto: F.A. Bobo

 

Kako se je pravzaprav začela zgodba bolnišničnih klovnov pri nas, smo se pogovarjali z ustanoviteljico društva in diplomirano klovneso Evo Škofič Maurer. 

 

Kako je klovnesa Eva pred 15 leti dobila idejo za Rdeče noske?

Nekaj let več kot 15 let nazaj sem bila v krajšem obdobju povabljena na oddelke slovenskih bolnišnic kot klovnesa z mini predstavo. V tistem obdobju sem si tudi ogledala film Patch Adams ter sodelovala na mednarodni konferenci Humor in zdravje, ki ga je organizirala višja medicinska sestra ter profesorica zdravstvene vzgoje Viktorija Rehar. Spoznala sem tudi delo organizacije avstrijskih bolnišničnih klovnov Rote nasen.

Vsa ta pisana zmes je bila plodna prst za rast najprej želje in ideje, nato pa še začetkov slovenskega Društva Rdečih noskov. Po avdiciji leta 2003 smo tako v začetku 2004 štirje bolnišnični klovni v okviru društva Rdeči noski prvič prestopili prag Pediatrične klinike. Za cilj smo si zadali »klovnizirati« vse slovenske bolnišnice in tako smo vsako leto odprli nov program v novi bolnišnici.

Tako danes, ob 15. obletnici prvega obiska, obiskujemo vse splošne in specializirane bolnišnice z otroškimi oddelki v Sloveniji, imamo pa tudi veliko posebnih programov. Kot na primer program Dežurni klovn s sloganom Smo tam, kjer najbolj boli!, v okviru katerega klovni tesno sodelujejo z zdravniki in sestrami pri bolečih zdravstvenih posegih ter se skupaj z njimi trudijo, da zmanjšajo strah pri otrocih in skrajšajo čas bolečine.

 

Katerim vragolijam Rdečih noskov pa se bolni otroci najbolj smejijo?

Odvisno od starosti. Bolnišnični klovni imamo poleg rednih vaj tudi teoretična izobraževanja, med njimi tudi taka, ki so povezana z odzivi otrok in potrebami otrok v odvisnosti od njihove starosti. Po mojih izkušnjah jih najbolj spravi v smeh odnos, ki nastaja med klovni, in to, da pri klovnih izzovejo neko čustveno reakcijo - da nas na primer začudijo ali prestrašijo.

Otroku, ki je v bolnišnici, je marsikaj odvzeto, oditi mora iz znanega in domačega okolja, nima vpliva na to, kaj se dogaja z njegovim telesom, ubogati mora in brez vprašanj sprejemati zdravstvene napotke, ki sicer ugodno vplivajo na njegovo zdravje, vendar so lahko tudi zelo boleči. Klovni se zato potrudimo, da so vsaj ob našem obisku vajeti v njihovih rokah. Da bolan otrok odloča, kako bo potekala igra, in še prej - ali bo klovne sploh sprejel v sobo ali ne (že iz tega lahko nastane zabavna igra).

Je pa treba poudariti, da cilj bolnišničnih klovnov ni vedno, da otroka spravimo v smeh. Včasih ga niti ne smemo, saj se zaradi zdravstvenega stanja ne sme niti smejati. Naš glavni cilj je, da vsaj nekoliko spremenimo bolnišnično atmosfero oziroma "melodijo" v zraku.

Rdeči noski

Foto: F.A. Bobo

 

Kako se Rdeči noski soočajo z umirajočimi otroki oziroma bližajočo smrtjo, ki je, ko gre za otroke, za večino odraslih, še vedno tabu tema?

Za klovne imajo vse teme pravico do obstoja. Kot sem že rekla, nas v to, kaj se bo dogajalo v sobah, vodijo obiskani. In tema smrti ni tista, v katero bi nas otroci pogosto peljali.

Sicer v našem društvu sodelujemo tudi s hišo Ljubhospic, kjer so varovanci pogosto pobudniki teme smrti. Takrat to temo sprejmemo in jo skupaj razvijemo - smrt prepojemo, prejočemo in presmejimo.

 

Tudi Rdeči noski imajo mehko srce, ki gotovo kdaj težko predela bolnega ali celo umirajočega otroka. Kako klovni skrbite za svoje srce in klovnsko kondicijo?

Tako kot je pomembno, da klovni bolne otroke vedno obiskujemo v paru (zato, da bolnik, ki je lahko zaradi bolezni šibek, v obisk klovnov vlaga le toliko moči kot zmore ali želi), je pomembno tudi to, da imamo partnerja tudi pred in po viziti. Tako delujemo in se podpiramo na obeh nivojih – klovnskem in človeškem. Človeški stik in podpora, ki si jo dajemo kot ljudje, pogovor po klovnski viziti v garderobi, objem - vse to je prva pomoč pri soočanju s težko situacijo.

Sicer imamo v Društvu Rdeči noski tudi redne supervizije, na katerih predelujemo težke teme. Vsak klovn ima tudi možnost mentorja v bolnišnici ali možnost, da gre v bolnišnico le kot opazovalec, ki bolnišničnega klovna opazuje »od zunaj«.

Za klovnsko kondicijo pa skrbimo na rednih izobraževanjih in delavnicah– tako na nacionalnem kot na mednarodnem nivoju. In ker smo v večini samozaposleni v kulturi in se kot umetniki udejstvujemo na različnih umetniških področjih, za svoj razvoj in kondicijo skrbimo tudi izven društva, tako da si potem svoja znanja in izkušnje podelimo na skupnih srečanjih in vajah društva.

Rdeči noski

Foto: F.A. Bobo

 

Nam lahko zaupate kakšno posebno, čarobno in nepozabno zgodbo iz svojega dela kot Rdečega noska, ki vas je za vedno spremenila?

Prvo soočenje s smrtjo obiskanega me je najbolj zaznamovalo in ga ne bom nikoli pozabila. V bolnišnici so tudi otroci, ki so tako bolni, da ne gredo nikoli domov. Ti postanejo »naši otroci« - tako za osebje kot za klovne. Zaznamovalo me je tudi srečanje z otrokom, ki je bil zelo dolgo časa v bolnišnici in ko sem ga potem po operaciji srečala izven bolnišnične postelje in razigranega, me je to zelo osrečilo.

In to je še ena zgodba v treh utrinkih oziroma zgodba dolga tri življenja, vsaj zdi se tako.

Prvi utrinek - Ifigenija se spominja

Tokrat sva se s Cvilko predolgo zadržali na drugih oddelkih v bolnišnici in ko sva prišli do oddelka z dializo ter pozvonili, ni nihče odprl. Očitno sva prišli prepozno. Razočarano sva se nekaj časa prestopali pred zaprtimi vrati in nato odšli domov.

Naslednji dan naju je na recepciji čakalo pismo:»Dragi klovni – včeraj sem vas čakal, kje ste bili? V bolnišnici sem vsak torek, četrtek in soboto – prosim pridite čim večkrat!« Mitja (po nareku zapisala mama) 

Mitja je star tri leta in vsak drugi dopoldan preživlja na dializi. Všeč mu je, kadar počnem kaj porednega – takrat me lahko glasno »okrega«, požuga s prstom in reče »neeeee«, medtem ko njegov smeh govori »šeeeee!« K Mitji nikoli več ne zamudimo. Obljubili smo mu, da bomo vedno prišli.


Drugi utrinek: Cvilka se spominja

S kolegi klovni smo vsak torek obiskovali najbolj simpatičnega fantka na svetu. Pri treh letih in pol je ure in ure pridno sedel ob aparatu za dializo. Zanj smo izumili pesmico "Medvedek Pu, medvedek Pu, le kje si bil?", ki jo zna na pamet, čeprav v resnici ta pesmica sploh ne obstaja.

Kadarkoli smo prišli k njemu, se je od veselja ves tresel. Pred kratkim je uspešno prestal transplantacijo. Vesela sem, da se kar tresem, juhu, jupi jeeee!


Tretji utrinek: Igrišče pred Pediatrično kliniko

Zagledam znane nasmejane oči in dolge svetle kuštre. Kdo je ta osnovnošolec? Dvignem pogled in prepoznam njegovo mamo. Kar sapo zajamem, ne morem verjeti! To je tisti drobižek, pripet na cevčice, ki so mu čistili kri, in to je tisti neustavljivi deček, ki ga je bila po uspešno prestani transplantaciji vsa soba polna. In zdaj je tu ta mladi fant, ki me mirno pogleda. Me je prepoznal? Nisem
klovnesa, sem priča njegove zgodbe.

Nikoli se ne bom navadila na silino sreče, ki me prevzame ob takih trenutkih. In greje še dolgo, dolgo.

 

Kako lahko bralci Ringaraja.net pomagajo Rdečim noskom, da bo društvo lahko olajšalo življenje v bolnišnici še več bolnim otrokom?

Hvala za vprašanje. Več je načinov, kako lahko pomagate. Lahko pošljete SMS z besedo NOSKI5 na 1919, odstopite svoj del dohodnine ali nakažete sredstva na TRR račun Društva.

Veliko pa naredite že s tem, da vsakodnevno na svoji življenjski poti širite dobro voljo, življenjski pogum in radost.

 

Rdeči noski

Foto: F.A. Bobo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Ruska imena za fantke
Če iščete ime, ki se povezuje z zgodovinsko preteklostjo Rusije, a se pogosto uporablja tudi danes, razmislite o enem od...
6
VIDEO: Vaja za krepitev trebuščka pri doje...
Starši v svojem strahu pred napakami, prenežno in neodločno pristopajo do svojih dojenčkov. S pomočjo tega videa se bost...
5
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5



Nobena mama ni prišla na svet popolna
O materinstvu in vzgoji, pa tudi odnosu do očetov in vseh otrok sveta smo se pogovarjali z mamo, babico, pisateljico in ...
Otroci s posebnimi potrebami so v hudi stiski
Starši otrok s posebnimi potrebami dolga leta trdo garamo in gradimo napredke naših otrok s številnimi, tudi samoplačniš...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?