|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Resnična zgodba: "Za pogovarjanje uporabljam nadomestno komunikacijo."

Mavrica izzivov, 11.2.2024
Ana Jagodic je stara 23 let in ima cerebralno paralizo št. V. To je njena zgodba.

image
Ana Jagodic je stara 23 let in ima cerebralno paralizo št. 5. (Foto: mavrica izzivov)
/11


Ana Jagodic je stara 23 let in ima cerebralno paralizo št. V. To je njena zgodba.

Sem na invalidskem vozičku. Ne hodim, sedim ob opori. Imam tudi gastro stomo za hranjenje, sem epileptik (na srečo v mirovanju) in ne govorim – veliko pa razumem! Tudi vidim slabo (samo za hip lahko umirim pogled), zato pa dobro slišim!

Za pogovarjanje uporabljam nadomestno komunikacijo: poljubček ali nasmešek pomenita ja, glasen »mmm« pa ne.

Najbolj pomembno zame je to, da sogovornik počaka na moj odgovor. Za komunikacijo uporabljam tudi komunikator – računalnik z dvemi  stikali. eno stikalo je pritrjeno ob glavi, drugo pa na mizici, za roko. 

S pomočjo komunikatorja  lahko  govorim!  Odkar ga imam, lahko mamici voščim za rojstni dan, očiju povem šalo, sestri zavrtim najnovejše slovenske skladbe, učiteljici povem, kaj sem delala doma, s prijateljem Simonom pa se  zabavava ob skupnem vrtenju glasbe... Odkar imam komunikator, grem tudi sama v trgovino po nakupih.  Sama naročim izdelke, ki bi jih rada kupila. prodajalka me najprej prijazno posluša, se me ne ustraši;), nato pa postreže. Sama si naročim tudi pijačo, ponavadi gosti sok s smetano.

 

ana

 

Rada uporabljam komunikator saj z njim povem, kaj bi rada počela (ali vrtela glasbo, prebirala novice, krajše zgodbe, postavljala uganke, igrala kviz, spomin...), kam bi rada šla in s kom se družila. 

Rada vidim, da se mi kaj dogaja!

 

Nadomestna in dopolnilna komunikacija- NDK

V društvu Mavrica izzivov veliko pozornosti namenjamo ozaveščanju o drugačnih načinih komunikacije, ki jih uporabljajo osebe, ki imajo težave na govorno jezikovnem področju. Otroci in odrasli, ki ne morejo govoriti, lahko za komunikacijo uporabljajo različne pripomočke: igrače na stikala in stikala, enostavne komunikatorje s posnetim sporočilom, komunikacijske plošče, prilagojene knjige, komunikacijske mape, računalniške komunikatorje ipd. V Sloveniji je žal premalo strokovnjakov – specializiranih logopedov, zato je veliko dela in vlaganja truda, na poti graditve NDK na starših oz svojcih.

V oktobru je v okviru meseca ozaveščanja o NDK društvo nekaj knjižnicam podarilo prirejeni material za h knjigam. To je gradivo ob knjigah, ki vsebuje mapo s sličicami in simboli ter podlago in je prirejeno za otroke z motnjami v razvoju, ki imajo težave s komunikacijo in govorom.

 

mavrica

 

Material je dostopen v naslednjih knjižnicah:

- Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem

- Knjižnica Velenje

- Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

- Knjižnica Črnomelj

- Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica

- šolska knjižnica OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško

- šolska knjižnica OŠ Stranje

- šolska knjižnica Centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje

- vrtčevska knjižnica JZ Otroškega vrtca Šmarje pri Jelšah

- vrtčevska knjižnica Vrtca Cerkvenjak

- vrtčevska knjižnica vrtca Anice Černejeve Celje- enota Luna.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj so mame vedno jezne?
Jeza ... Čutiš, da napreduje od stopal gor. Nekdo je pustil čevlje sredi hodnika in med pobiranjem perila si se skoraj s...
11
BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
8
Zlomi pri otrocih
Pri otrocih so zlomi specifični zaradi posebnosti otroškega skeleta, rastnih plošč in plastičnosti otroških kosti. Edins...
6
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
6



Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?