|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj mame ne marajo seksa?

Uredništvo Ringaraja.net, 1.9.2023
Ohranjanje intimnosti v odnosih je bistvenega pomena in eden od načinov za ohranjanje »iskrice« je zdravo spolno življenje. Kaj pa, ko imate majhno željo po seksu? Ali je še vedno mogoče imeti srečno razmerje, vendar brez fizične povezanosti?

image
Rada imam moža, toda ne maram seksati. Je kaj narobe z mano? (Freepik.com)
/11


Pomanjkanje spolnega nagona pri ženskah je pogostejše, kot si mislite, zlasti pri novopečenih mamicah, ki skrbijo za svoje dojenčke, in pri tistih, ki so pravkar rodile. Poleg tega da so izčrpane zaradi skrbi za svojega malčka, se njihovi reproduktivni hormoni po rojstvu zrušijo na raven menopavze. Če dojijo, lahko to še bolj zniža raven estrogena, kar vodi v suhost nožnice in izgubo spolnega nagona, pravi Motherly.


Ali lahko ljubim svojega partnerja, vendar ne maram seksa?

»Čeprav lahko težave s spolnim življenjem zagotovo negativno vplivajo na naše partnerske odnose, nas je veliko takšnih, ki govorimo o nizki spolni želji, a smo še vedno globoko zaljubljeni v svojega partnerja,« pravi raziskovalka spolnosti in terapevtka odnosov Sarah Hunter Murray, Ph.D., v svoji kolumni za Psychology Today.

 

V študiji, objavljeni v The Journal of Sex Research, so strokovnjaki intervjuvali ženske, ki so se opredelile kot osebe v ljubečih dolgotrajnih razmerjih, vendar z zmanjšano spolno željo. Mnoge izmed njih so izjavile, da »spolno željo in ljubezen do partnerja vidijo kot popolnoma nepovezani stvari«.


Vendar pa so bile tudi ženske, ki so se počutile krive in so se krivile za pomanjkanje zanimanja za seks. Spraševale so se, ali je z njimi kaj narobe, ker se niso odzvale na partnerjevo navdušenje.

V strahu, da bo njun odnos trpel, so nekatere udeleženke raziskave povedale, da bi se strinjale s seksom, da bi zadovoljile potrebe svojega partnerja. Druge bi našle izgovore, da bi se dejanju povsem izognile, vključno s pretvarjanjem, da spijo, ali zavračanjem naklonjenosti, da njihovi možje ne bi dobili »napačnega vtisa«.


Kako do srečnega in zdravega razmerja, če ne želite seksa

Samo zato, ker so ženske občutile zmanjšanje spolne želje v svojih odnosih, ne pomeni, da so to željo popolnoma izgubile, kaže študija. Udeleženke raziskave so povedale, da so še vedno lahko izkusile spolni užitek in zadovoljstvo, ko so imele spolne odnose. »Morda ne čutijo vedno želje po seksu, a ko se odločijo za to, lahko uživajo,« pravi Murray.

 

Če se vam dogaja podobno, je pomembno, da ne pritiskate nase, da bi na vsak način nadaljevali z intimnostjo s partnerjem. Še posebej, če ste pravkar rodili. Vzemite si nekaj časa, da se osredotočite nase in poskrbite najprej zase. Mama mora biti srečna, zdrava in zadovoljiti svoje potrebe, preden lahko skrbi za druge in jih zadovolji.

 

Pomemben je tudi iskren pogovor s partnerjem. Prepričajte se, da razume, zakaj se tako počutite ali zakaj niste razpoloženi za seks. Bodite pripravljeni na kompromise – brez obtoževanja sebe – saj ima tudi vaš partner svoje potrebe.

 

Če se vam seks zdi kot opravilo, je morda čas, da raziščete različne načine, kako ljubljenje narediti bolj razburljivo. Na voljo so igranje vlog in seksting (ang. sexting, to je izmenjevanje in pošiljanje fotografij, videoposnetkov in tekstovnih sporočil s seksualno vsebino) za krepitev seksualne želje. Vedno lahko preizkusite tudi nove položaje v spalnici (ali drugih delih hiše!). Spregovorite in povejte partnerju, kaj vas vznemirja in kaj vam je prijetno.

 

Ne pozabite, da obstajajo tudi drugi načini za intimnost. V študiji so »ženske poudarile tudi pomen oblikovanja drugih oblik bližine in dotika, ko spolna aktivnost ni bila v igri,« ugotavlja Murray. To je lahko preprosto držanje za roke in zmenek doma ali intimen pogovor, skupno tuširanje in nato crkljanje koža na kožo. Kdo ve, morda celo vodi do česa več. In če ne, bi moral vaš partner spoštovati vašo odločitev.


VIR: Smartparenting.com.ph


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

10 nenavadnih značilnosti novorojenčkov
Preverite seznam desetih najbolj čudnih značilnosti novorojenčka, zaradi katerih pa vam kljub njihovi čudnosti ni treba ...
6
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
5
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
5
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
5



Najlepša voščila za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...
Srečna, ker sem mama
25. marec je dan, ko praznujemo mame. Ko praznujemo drugačno obdobje, ko praznujemo vse lepe in objokane trenutke, ko pr...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?