|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj naj otrok sam izbere oblačila?

Petra Boh, Tralala.si, 13.4.2024
Pomembno je, da starša otroku ves čas odraščanja omogočita, da sam vadi oblačenje ter ga pri tem spodbujata in podpirata.
Ključne besede:

image
Zakaj mora otrok izbrati svoja oblačila? (Foto: Freepik.com)
/11


Ko so otroci zelo majhni (dojenčki, malčki) starši v celoti izbirajo oblačila zanje na podlagi praktičnih vidikov, kot so vreme, aktivnost, posebne priložnosti, udobje in varnost. Seveda veliko staršev za dojenčka in malčka prejme tudi rabljena oblačila prijateljev ali sorodnikov in otroka oblečejo v tisto, kar prejmejo.

Ko otroci odraščajo in razvijejo več osebnih preferenc in samostojnosti, pa začnejo izražati zanimanje za lastno izbiro in odločitve pri izbiri oblačil, ki jih nosijo.

 

Kdaj se otrok začne oblačiti sam?

Otrokova starost, pri kateri začne sam izbirati oblačila, je lahko različna glede na otrokov razvoj in stopnjo zrelosti. Nekateri otroci začnejo kazati zanimanje za izbiro oblačil že zelo zgodaj, spet drugi šele, ko so gredo v šolo.

Pomembno je, da starša otroka postopoma uvajata v izbiro oblačil in otroka učita o različnih načinih oblačenja (zapenjanje z gumbi, zadrge, zavezovanje).

Na splošno pa začnejo otroci kazati zanimanje za samostojno oblačenje pri starosti 2 - 3 let. Popolna neodvisnost pri oblačenju pa se praviloma razvije postopoma skozi odraščanje po približno 5. letu.

Okoli 2. leta otroci že poskušajo obleči majico, nogavičke, potegnejo nase hlače z elastiko. Še vedno pa potrebujejo pomoč in vodstvo staršev.

Med 3. in 4. letom starosti otroci razvijejo več koordinacije in spretnosti (fina motorika), kar jim omogoča, da oblečejo in slečejo zahtevnejša oblačila, kot so srajce z gumbi, čevlji z ježki, hlače z zadrgo. Vendar še vedno potrebujejo pomoč staršev.

 

PREBERITE TUDI: Preproste igrače za spodbujanje fine motorike

 

Pri približno 5. letu se otroci že v celoti samostojno oblečejo, znajo zapreti zadrgo, zapenjati gumbe in zavezati vezalko na čevlju.

Pomembno je, da starša otroku ves čas odraščanja omogočita, da sam vadi oblačenje ter ga pri tem spodbujata in podpirata, tudi če na primer potrebuje več časa, da se nauči zavezati vezalko (starša ne obupata in otroka ne grajata).

Potrpežljivost in pohvala za otrokov trud poveča njegovo samozavest in motivacijo, da sčasoma postane popolnoma samostojen pri oblačenju različno zahtevnih oblačil.

 

Številne prednosti samostojne izbire oblačil ali zakaj naj oblačila izbere otrok?

 

- Avtonomija in samoizražanje

Če otroku dovolite, da si sami izbere oblačila, mu to daje občutek nadzora in samoizražanja nad svojim videzom, kar mu omogoča, da izrazi svojo individualnost in ustvarjalnost.

Hkrati otrok izbere svoje priljubljene barve, like, živali ali risane junake.

 

- Spretnosti odločanja

Izbira oblačil vključuje sprejemanje odločitev o barvi, stilu in ujemanju različnih kosov oblačil, kar lahko otroku pomaga razviti sposobnosti lastnega odločanja in zgraditi zaupanje v svoje odločitve.

 

- Občutek odgovornosti

Kadar je otrok sam odgovoren za izbiro lastnih oblačil, lahko ta možnost spodbudi občutek lastništva in odgovornosti za svoje stvari. Morda bo zaradi tega otrok bolj skrben in pozoren na svoja oblačila.

 

PREBERITE TUDI: Ali mora otrok prevzemati odgovornost? 

 

- Samospoštovanje

Možnost, da se otrok sam obleče in izbere svoja oblačila, lahko poveča otrokovo samozavest in občutke sposobnosti, vključenosti ter neodvisnosti.

 

Čeprav je pomembno, da sta starša zaščitniška in vodita otroka ter mu postavljata jasne meje, ko je to potrebno, lahko svobodna možnost izbire oblačil, podpre njegov razvoj in spodbudi pozitiven občutek samega sebe.

 

Kaj pa, če otrok nečesa noče obleči?

Z otrokom se pogovorite in mu pojasnite, zakaj je pomembno, da obleče določeno oblačilo. Ali gre za vreme, varnost, posebno priložnost ali aktivnost, naj bodo razlogi jasni in preprosti (starosti primerni).

Prisluhnite tudi otrokovim pomislekom, naj vam razloži, zakaj nečesa noče nositi.

Če otrok večkrat zavrne vašo izbiro oblačil, mu vedno pripravite dve možnosti različnih stilov oblačil, med katerima lahko izbere. Iščite kompromise, ki bodo zadovoljili tako vas kot otroka. Saj ravno izbira otroku omogoča nadzor nad tem, kaj nosi, ob čemer se bo počutil bolj opolnomočen in pripravljen na sodelovanje.

Preden se začnete z otrokom prerekati, razmislite, ali je pri določenem oblačilu vredno vztrajati. Če ne gre za vprašanje varnosti, vremena ali kulturne primernosti in otrokovo zavračanje ne povzroča škode, mu dovolite, da izbere in nosi tisto, kar želi sam.

 

PREBERITE TUDI: Kako poteka motorični razvoj otroka?

 

Pokažite in razložite otroku, da tudi vi upoštevate družbena pravila oblačenja in nosite primerno obleko za različne priložnosti. Naj otrok skupaj z vami pregleda vašo omaro oblačil, ob čemer ga poučite, kateri kosi so primerni za službo, cerkev, športno aktivnost, zabavo, posebne priložnosti, delo na vrtu … Otroci se pogosto učijo tako, da opazujejo vedenje in navade odraslih okoli sebe.

Bodite potrpežljivi in sočutni, saj je odpor do nošenja določenih oblačil normalen del otrokovega razvoja, ki pride in mine.

In čeprav je pomembno, da otroku omogočite izbiro, mu boste včasih morali postaviti jasne omejitve, zlasti, če njegove zavrnitev temeljijo na nerazumnih željah ali če so oblačila potrebna iz varnostnih (vreme, športna aktivnost) razlogov.

 

Petra Boh, univ. dipl. soc. del., www.tralala.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
6
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...
6
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
6
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
6



Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?