|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zanimanje za ekološko hrano se veča

www.energijadoma.si, Vlerija Hozjan, 24.4.2010
Hrana sodi v področje, kjer ima tudi Slovenija možnosti razvoja ekološke ponudbe.

image
/11



Glede na opravljeno analizo trga za 10 okolju prijaznih storitev in skupin izdelkov v Sloveniji, ki jo je, na podlagi naročnika, Ministrstva za okolje in prostor, opravila Slovenska fundacija za trajnostni razvoj Umanotera, to lahko predstavlja eno izmed priložnosti za konkurenčno prednost doma in tudi na evropskih trgih.

  

Analiza na področju hrane in gostinskih storitev navaja živila ter pripravo in dostavo hrane. Velik negativen vpliv na okolje med drugim prispevajo pesticidi in gnojila, ki negativno vplivajo na okolje in zdravje ljudi. Sporno je tudi ravnanje z živalmi, velika poraba vode in energije ter seveda velika količina odpadne embalaže.

Poseben zeleni poudarek daje princip ekološke hrane

Umanotera v svoji analizi zato izpostavlja princip zelenega naročanja, ki upošteva naročanje ekološke hrane in trajnostno pridelanih, ulovljenih vodnih in morskih kultur ter izogibanje gensko spremenjenim organizmom. Pomemben faktor je tudi naročanje mesnin iz farm, ki ustrezajo standardom za dobro počutje živali ter uporaba embalaže z visoko vsebnostjo recikliranih materialov.

Za okolje pa je ob tem pomembno tudi ločevanje odpadkov, uporaba prijaznih čistil, energetsko učinkovite bele tehnike ter izboljšanje načrtovanja transporta.

Eko trg obvladujejo predvsem veliki trgovci

Na slovenski trg v eko ponudbi v zadnjih letih vstopajo tudi veliki trgovci kot so Spar (Natur Pur), Tuš, Mercator (Zdravo življenje) in diskontni trgovec Hofer. Tudi v Drogerie Markt je vse več izdelkov z njihovo blagovno znamko Alnatura, s katero pokrivajo del povpraševanja kupcev. Ob tem pa tržni segment še vedno ni velik, je pa zagotovo najhitreje rastoč in zato za trgovce zelo zanimiv, v analizi izpostavlja Umanotera.

Glede na študije, ki so bile narejene, je znano da je v Sloveniji 80 odstotkov vseh eko izdelkov prodanih pri velikih trgovcih, približno 15 odstotkov izdelkov se proda v t.i. eko trgovinah, približno pet odstotkov teh izdelkov pa se v Sloveniji proda na eko tržnicah. Glede cen teh izdelkov je opaziti, da so ti pri velikih trgovcih cenejši od izdelkov manjših ponudnikov, kar je posledica dejstva, da se veliki trgovci povezujejo z večjimi ponudniki in tako lahko dosegajo nižje cene.

Tudi v kakovosti eko izdelkov so na slovenskem trgu opazne razlike. Trgovci se bolj obračajo na tisto eko ponudbo, ki zadovoljuje osnovne eko standarde, medtem ko v manjših eko trgovinah in kmetijah najdemo izdelke, ki izpolnjujejo visoke standarde, kot so biodinamična pridelava, ročna izdelava izdelkov in okolju bolj prijazno pakiranje.

Zelena ponudba kaže na razširjenost trga

Dobavitelji, uvozniki in trgovci

 Kontaktni podatki

Blagovne znamke

 Mercator

 www.mercator.si

 Zdravo življenje

 Spar Slovenija d.o.o.

 www.spar.si

 Natur Pur

 HOFER

 www.hofer.si
Bio Aktiv

 Fair Trade

 DM Trgovina - Alnatura

 www.dm-drogeriemarkt.si

 Alnatura

 Tuš

 www.tus.si

 

 KALČEK d.o.o.

 Sonja Jamnik
Šmartinska 52, Ljubljana
Sonja.jamnik@kalcek.si
Tel: 01 523 3582

 

 Prema d.o.o.

 Ul. Majorja Lavriča 12, Ljubljana
Tel: 01 510 11 35
Mojca Sekulič
Mojca.sekulic@prema.si

 

 Prodajalna Jablana

 www.jablana.net

 

 Zrno do zrna

 Trubarjeva 8, Ljubljana

 

 Živa center, Lj

 www.zivacenter.org

 

 Prodajalna Rž, Lj

 www.prodajalnarz.si

 

 »K naravi«

 www.ibi-vegan.si

 

 Fruterija Ekovita – sveže

 www.ekovita-fruterija.com

 

 Pharmacare

 www.pharmacare.si

 

 Biovan d.o.o., MB

 www.biovan.si

 

 Ajda d.o.o., MB

 Maribor, Glavni trg 23,
Tel: 02 250 20 23

 

 Biotop d.o.o., CE

 www.zdravahrana-biotop.si

 

 Hiška dobrot

 www.hiškadobrot.com

 

 3MUHE – pravična trgovina

 www.3muhe.si

 

 

 

Pridelovalci in predelovalci (živila)

Pridelovalci/predelovalci

Kontaktni podatki

Zeleni izdelki

 Mlekarna Krepko

 www.kele-kele.si

 Mlečni izdelki – jogurt, kefir, mleko

 Sirarna Čadrg

 

 Mlečni izdelki -sir

 KGZ z.o.o. Škofja Loka (Škofjeloška mlekarna)

 

 Mlečni izdelki - mleko

 Celjske mesnine

 www.celjske-mesnine.si

 meso, mesni izdelki

 Mesarija Fekonja

 

 meso, mesni izdelki

 Zveza zadrug z.o.o. Maribor
(eko znamka Pohorje Beef)

 

 meso, mesni izdelki

 Tovarna olja GEA

  www.gea.si

 Bučno olje

 MOGOTA d.o.o.

 www.mogota.si

 Lastna proizvodnja čajev (5)

 KREJAN-LEVEC d.o.o.

 www.krejan-levec.si

 Lastna proizvodnja pekovskih izdelkov (10)

 Pecivo Hribar

 Tel. 03 567 5520

 Domača peka eko peciva in kruha

 Čokoladnica d.o.o.

 www.cokoladnica.si

 Eko čokolada

 Žito

 www.zito.si

 Eko pekovski izdelki

 Pekarna Klasje

 www.klasje.si

 Eko pekovski izdelki

 Mlinotest

 www.mlinotest.si

 testenine

 Aleks Klinec – biodinamični vinogradnik

 www.klinec.si

 vino

 Medex - Biobi

 www.medex.si

 Linija Biobi

 Klanšek d.o.o.

 www.vipi.si

 sokovi

 EKO KMETIJE
seznam 208 kmetij

 http://www.eko-kmetije.info/iskanje.asp

 Vsi pridelki in izdelki

Umanotera ugotavlja, da v Sloveniji trenutno povpraševanje po ekoloških produktih presega ponudbo. Ponudba na ekoloških tržnicah je omejena tako glede na pestrost kot na količine, omejena pa je tudi ponudba živil živalskega porekla. Zaradi tega se pojavljajo problemi pri tistih ekoloških kmetih, katerih ponudba presega kapacitete tržnice in prodaje na domu.

Umanotera pričakuje padec cen ekoloških živil

Posamezni ekološki pridelovalci in predelovalci ekoloških živil na prodajnih mestih zaradi presežka povpraševanja prodajajo svoje pridelke in izdelke po zelo visokih cenah. Cene med posameznimi prodajalci na eko tržnici se lahko razlikujejo tudi do 100 odstotkov, nekatere pa celo do 300 odstotkov.

Na trg pa prihajajo novi in takšni ekološki kmetje, ki imajo večji obseg pridelave. Kot v opravljeni analizi, glede katere so na voljo še konkretnejši podatki, navaja Umanotera, je ravno zato mogoče pričakovati, da bodo cene ekoloških pridelkov ustrezno padle.

Za okolje pomembna tudi priprava in dostava hrane

Osnovno okoljsko merilo predstavlja tudi priprava in dostava ekoloških izdelkov na okolju čimbolj prijazen način. Tudi delež ekološke hrane za določene skupine izdelkov, ki mora biti ekološko pridelan, je med drugim določen z EU regulativo.



Slovenski trg s tovrstvno ponudbo zaznamuje nekaj akterjev

Izvajalci (priprava in dostava hrane) – šole, javne ustanove

Izvajalci

Kontaktni podatki

Eko Ponudba

 SLOREST

Kontaktna oseba
Kata Vidovič

 Eko menu
Eko sadje, mlečni izdelki

 SODEXO

 

 Eko sadje, mlečni izdelki
Eko menu

 BADOVINAC catering

 Kontaktna oseba
Milan Badovinac

 Eko sadje




Izvajalci (priprava in dostava hrane) – catering

Izvajalci

Kontaktni podatki

Eko Ponudba

 CATERING JEZERŠEK

 www.jezersek.com

 Eko menu

 VIVO catering

 www.vivo.si

 Eko menu

 Catering M

 www.catering.si

 Eko menu

 


Izvajalci (priprava in dostava hrane) – kongresni turizem, hoteli

Izvajalci

Kontaktni podatki

Eko Ponudba

 Hotel Piramida

 www.termemb.si

 eko prigrizki

 Hotel Habakuk

 www.termemb.si

 eko prigrizki

 Gostilna Krištof

 www.gostilnakristof.si

 Eko menu

 Hotel Slon

 www.hotelslon.com

 eko prigrizki



Ponudba eko storitev je v segmentu kongresnega turizma v slovenskem prostoru še zelo nerazvita. Edini hotel s standardno eko ponudbo je bil Hotel Zlatorog v Bohinj, ki pa je le-to zaradi težav z lokalno dobavo in ceno opustil. Po podatkih Kongresno turističnega urada Slovenije povpraševanje za eko storitve v kongresni dejavnosti raste, predvsem s strani tujcev, medtem ko domači naročniki še ne razmišljajo v tej smeri, izpostavlja Umanotera. Edini hotel, ki se ponaša z evropskim znakom za okolje (Eco Label) so Terme Snovik Kamnik, ki v svoji restavraciji Potočka že sledijo kulinaričnim smernicam zdrave prehrane in ekološko pridelanih živil.

Na področju cateringa v Sloveniji pokriva trg nekaj večjih podjetij, ki so sposobni izvesti eko dogodke, vendar to za sabo potegne tudi do 50 odstotkov višje cene. Podjetja se zavedajo priložnosti in potrebe po eko ponudbi in nekateri posamezniki že nekaj časa zelo uspešno tržijo svojo eko ponudbo.

Glede oskrbe s hrano javnih ustanov, kot so vrtci, bolnišnice in šole, ter prehrane na delovnem mestu, prevladujeta v Sloveniji dve podjetji. To sta Slorest in Sodexo, ki pokrivata vse slovenske regije. Pojavljajo se tudi nekateri manjši ponudniki, ki šolam tudi že dobavljajo ekološko hrano, predvsem sadje, vendar imajo določene težave z dobavo.

Glede izsledkov analize so v Umanoteri sicer pripravljeni podati tudi dodatne informacije, kot pa še navajajo, glede na dejstvo, da povpraševanje na zelenem trgu še vedno presega ponudbo, eko kmetje svoje izdelke rajši tržijo v maloprodaji, kot da bi se povezovali z večjimi naročniki, katerim bi morali ponuditi količinski popust.


 www.energijadoma.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Do konca leta bomo živeli na kredit
Okoljevarstveniki so izračunali, da smo do petka, 20.08.2010 porabili vse naravne vire, ki jih je Zemlja ustvarila v le...
3
Ringarajin eko izlet v Postojno
V našem vrtcu pridno sodelujemo z revijo Ringarajine iskrice. Pošiljamo članke, risbice, fotografije, … In ker so Iskric...
3
Varčna razsvetljava
Poraba električne energije za razsvetljavo stanovanj se je v zadnjih desetih letih podvojila. Namesto 14 svetil, ki so b...
3
Oh, ta PMS!
PMS je stanje, ki se pojavi po ovulaciji ali pred menstruacijo, zaradi hormonske fluktacije/spremembe. Spremljajo ga lah...
3



Doma narejena razna čistila
V tem članku so zbrani recepti za številna čisitla. Za vse primere uporabite univerzalno čistilo za tla, torej malo kisa...
Eko igre za prosti čas
photo
Vrtec Miškolin, Enota BLOK, vzgojiteljici Mojca Košmrlj in Tatjana Žinko




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?