|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zaščita pred komarji lahko otroku tudi škodi

Skrbenstarš.si, 4.8.2023
Nekateri izmed nenaravnih insekticidov, celo taki, ki so označeni kot primerni za otroke, lahko vsebujejo nevarne snovi, kot je na primer DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid). Ali obstaja naravna alternativa in katera je res učinkovita?

image
Naravno blažilo po piku komarja lahko pripravite tudi sami doma. (Freepik.com)
/11


DEET je aktivna sestavina, ki jo najdemo v večini repelentov za odganjanje žuželk, ki jih lahko kupite v trgovini. Čeprav je učinkovita pri odganjanju klopov, komarjev, bolh in drugih žuželk, lahko sama snov dolgoročno škoduje osrednjemu živčnemu sistemu.

 

Dolgoročno uporabo insekticidov povezujejo tudi s spremembami v krvni sliki.

Več o škodljivosti repelentov, si lahko preberete na naslednjih verodostojnih spletnih straneh:


Namesto tega lahko izberete naravne zaščitne spreje pred insekti, ki so po navadi brez parabenov, naftnih derivatov in škodljivega DEET-a, ter prav tako učinkoviti.

Naravni zaščitni spreji praviloma kot glavni sestavini vsebujejo eterični olji čajevca in sivke.


PREBERITE TUDI: Otrok in piki insektov - naravna pomoč


Učinkovite mešanice eteričnih olj za zaščito pred komarji, ki jih lahko pripravite sami 

Tudi sami si lahko pripravite učinkovite mešanice eteričnih olj za zaščito pred insekti. Kot osnovo lahko uporabite kokosovo (najbolje frakcionirano, utekočinjeno) olje, vanj vmešate par kapljic eteričnega olja sivke ali čajevca in namažete na srbeče mesto.

 

V primeru, da je otroka že pičil komar ali drug insekt, lahko prizadeto mesto hladite, namažete s sredstvi za blaženje srbenja in zmanjševanje koprivnice (npr. Fenistil gel), v primeru, da ga nimate na voljo pa lahko tudi za ta namen uporabite eterični olji čajevca ali sivke.

 

POZOR!

NIKOLI na koži, sploh dojenčkov in otrok, ne uporabljamo eteričnih olj brez rastlinske baze.


Za dojenčke in otroke varna eterična olja in hidrolati za zaščito proti komarjem 

Po nekaterih eteričnih oljih lahko posežemo že po dopolnjenem šestem mesecu v izredno nizkih koncentracijah (0,5 do 1 % za dermalni nanos). Pred tem lahko uporabljamo varnejše hidrolate ali macerate (glejte seznam spodaj).


Eterična olja z močnim repelentskim učinkom in varna za dojenčke in malčke so:

1) Od šestega meseca dalje, 0,5 % koncentracija:

- eterično olje čajevca (komercialno ime tudi Tea Tree)

- eterično olje pelargonije

- eterično olje prave/ozkolistne sivke

- eterično olje atlaške cedre

- eterično olje bora

- eterično olje zelene mirte

 

2) Po šestem mesecu starosti lahko uporabimo tudi:

- eterično olje lavandina

- eterično olje brinovih jagod

- eterično olje sandalovine

- eterično olje limonske trave (izredno dražilno na koži)

- eterično olje citronele

- eterično olje limonskega evkaliptusa

- eterično olje atlaške cedre

- eterično olje ingverja

- eterično olje verbene

- eterično olje zelene mete

- eterično olje smilja

 

Primerni hidrolati:

- hidrolat prave sivke

- hidrolat evkaliptusa

- hidrolat atlaške cedre

 

Primerni macerati in rastlinska olja za osnovo:

- kokosovo frakcionirano

- jojobino

- olje grozdnih pešk

- sezamovo olje


- macerat sivke

- macerat arnike

- macerat kamilice


Eteričnih olj nikoli ne mešano z vodo ali dodajamo alkohola v repelente, ki so namenjeni dojenčkom ali majhnim otrokom. Veliko varneje je, če jih zmešamo v namensko rastlinsko olje.


Stekleničke z eteričnimi olji vedno shranjujemo stran od dosega otrok. V primeru, da pride otrok v stik z eteričnim oljem in si ga zanese na sluznico ali v oči, nikoli ne spiramo z vodo ampak najprej izdatno brišemo z rastlinskim oljem, šele nato umijemo in izdatno spiramo z vodo.


Naravne repelente moramo večkrat nanesti, da so učinkoviti, sploh poleti, ko je toplo in se potimo.

 

PREBERITE TUDI: Varna uporaba eteričnih olj pri otrocih


Naravno blažilo po piku

Ker noben naraven repelent ni 100 % učinkovit, lahko vseeno pride do pika žuželke. Učinkovito naravno blažilo lahko pripravite sami doma. Iz macerata arnike ali macerata sivke in macerata marjetice. V 50 ml dodate 5 kapljic eteričnega olja prave sivke in 3 kapljice eteričnega olja kopaibe.

Hitro ublaži srbež in zmanjša oteklino.

 

Najbolj učinkovita in varna zaščita proti komarjem so pa prav gotovo komarniki in mreže, ki jih enostavno namestimo na okna, vrata ter na košaro vozička.


Avtorici: Simona Korenčan, dr. med.,

in Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinja

VIR: www.skrbenstars.si



 

simona korenčanSimona Korenčan, dr. med. je zdravnica, mama in aktivistka na področju osveščanja o nujnosti poznavanja in rednega obnavljanja znanja prve pomoči in oživljanja dojenčkov in otrok. Dve leti je delala na Pediatrični kliniki na oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. V tem času so skupaj z ekipo uspešno izvedli več tečajev oživljanja za laike, predvsem vzgojitelje, učitelje in starše, ki jih je sicer zasnoval prim. Vidmar, dr. med. Od leta 2020 je zaposlena na Očesni kliniki v UKC Ljubljana. 


Več njenih strokovnih nasvetov najdete >>TUKAJ<<, kjer ne smete spregledati tudi spletnega tečaja NAJSRČEKBIJE - najbolj celovitega spletnega tečaja prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok.


petra počkaj rosa

Petra Počkaj Rosa je biologinja in mamica, že več let pa se posveča preučevanju prehrane dojenčkov, predvsem temi uvajanja dojenčkov v zdravo družinsko prehrano.

Med prvimi v Sloveniji je raziskovala in predstavljala BLW metodo hranjenja. Svoje bogato znanje in izkušnje staršem predaja v tečaju Gremo za mizo.

V tečaju poleg strokovnih smernic za uvajanje, izkušenj mamic in praktičnih nasvetov, izčrpnega seznama priporočenih živil po mesecih in predlogov jedilnikov skupaj z drugimi strokovnjaki predstavi tudi zelo pomemben vzgojni vidik uvajanja ter handling dojenčka med prvimi hranjenji, ko ta še ne sedi samostojno.

Več o Gremo za mizo >>TUKAJ<<.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
25
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
4
Očetje, častite žensko, ki vam je rodila o...
Dragi očetje, tole je za vas: pomembni razlogi, zakaj morate postaviti spomenik ženski, ki vam je rodila otroka oziroma ...
4
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
4



Zastrupitve s čistili pri otroku
Pri nas je veliko število otrok, ki zaužijejo čistilo. Zastrašujoče je dejstvo, da toksikološka dežurna služba prejme vs...
3 najpogostejša vprašanja: Vročina pri doj...
Pri kakšni temperaturi lahko pri otroku govorimo o vročini? Kdaj otroka z vročino peljati k zdravniku? Kaj narediti ob p...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?