|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zgodbe, ki jih pišejo Benetke

Rada Kos in Tadej Maligoj, 24.1.2010
"Obožujem skrivnostne kanale, ki se kot labirint prepletajo skozi mesto, aristokratske palače ob vodi, ki za svojimi zidovi skrivajo zanimive zgodbe, in male, zavite ulice, trge in mostove, po katerih odmevajo koraki samotnih sprehajalcev."

image
/61


Benetke. Ne spomnim se več, kolikokrat sem jih že obiskala. Najprej s starši, nato s Tadejem, sedaj pa je nad njimi navdušen tudi Filip. Vedno znova me očarajo in prevzamejo. Obožujem skrivnostne kanale, ki se kot labirint prepletajo skozi mesto, aristokratske palače ob vodi, ki za svojimi zidovi skrivajo zanimive zgodbe, in male, zavite ulice, trge in mostove, po katerih odmevajo koraki samotnih sprehajalcev. Vse to so Benetke, ki jih doživljamo le korak stran od turistov polnih ulic, trgovin s spominki in Markovega trga s frfotajočimi golobi.

 

Namesto avtomobilov čolni

Če ste v Benetkah prvič in imate namen ostati le en dan, si morate ogledati in doživeti najpomembnejše stvari. Za otroke je to vsekakor vožnja z vaporetom po kanalu Grande, kjer doživimo beneški vsakdan, vezan na vodo. Namesto avtomobilov drvijo po vodi policijski in poštarski čolni in čolni reševalcev. Z večjimi čolni se Benečani selijo, vozijo gradbeni material, oskrbujejo trgovine in tržnice, manjše pa uporabljajo namesto avtomobilov in koles za pot v službo. Svojevrstno doživetje je tudi vožnja z gondolo po manjših kanalih.

»Venetian legends and ghost stories – a guide to places of mystery in Venice«, ki jo je napisal Alberto Toso Fei, je knjiga, v kateri so opisane štiri poti, ki nas vodijo po Benetkah. Mesto in njegove palače, ulice, trge in kanale spoznavamo skozi skrivnostne zgodbe, ki so se dogajale na različnih mestih. Za otroke je to gotovo nepozabno doživetje. Knjigo lahko kupite v beneških knjigarnah.

Benetke imajo nešteto zgodb. To je mesto dožev, Marka Pola, cvetoče trgovine, Vivaldija, umetnikov, Casanove, karnevalov. Za nekatere je to mesto ljubezni in spletk, za druge kraj skrivnosti in mračnih legend. Tistim, ki prisluhnejo in se prepustijo čarobni svetlobi, sencam, zvokom, odsevom in barvam duha, se skrivnostno mesto prikaže v drugačni luči. In če ste med njimi tudi vi, se nam pridružite pri raziskovanju Benetk po poteh strašnih zgodb.

 


Berač in levantin

Mladi Cesco Pizzigani je bil ob koncu 15. stoletja med najbolj nadarjenimi beneškimi kamnoseki. Glas o njegovi slavi in mojstrskih delih se je širil po vsej Evropi. Prav v tistem času pa je zbolela njegova ljuba žena Florinda. Cesco je naredil vse, da bi jo pozdravili. Ko mu je zmanjkalo denarja, je prodal še svojo delavnico, vendar Florindi ni bilo pomoči. Po njeni smrti je strt in brez denarja končal kot berač na beneških ulicah. Najraje je posedal na stopnicah Scuole Grande in z zarjavelim žebljem graviral v kamniti portal podobe ladij, ki so pristajale v kanalu.


Tukaj pa se pričenja naša zgodba.

 

Levantini so bili trgovci iz Genove in Benetk, ki so trgovali z Bližnjim vzhodom. Prevzemali so navade tamkajšnjih ljudi, jedli enako hrano in se oblačili v orientalska oblačila.

V bližini Scuole Grande (židovska četrt) je živela žena, ki je imela sina z levantinom. Mož je kot tuj trgovec užival posebne privilegije in je s svojimi židovskimi kolegi živel na otoku Guidecca.

Njun sin je bil v svojem srcu razcepljen med obe kulturi – beneško in levantinsko, v nobeni sredini pa mladeniča niso sprejeli medse. V svoji stiski je za svojo usodo krivil mamo in jo pretepal. Mati pa ga je še vedno ljubila in nemo prenašala njegovo nasilje.

Neke noči je mladenič v besu zabodel mamo in ji izrezal srce. Ko se je zavedel, kaj je storil, je v obupu pograbil srce in stekel čez most do Scuole Grande. Na zadnji stopnici se je spotaknil, padel in izpustil srce, da se je zakotalilo po tleh. Srce se je oglasilo: » O moj ljubi sin, si se zelo udaril?« Mladenič je pretresen stekel do lagune nasproti pokopališča, se vrgel v ledeno morje in se utopil.

S tem pa te žalostne zgodbe še ni konec. Če v mrzlih in meglenih zimskih nočeh hodimo ob obrežju Fondamente nuove nasproti pokopališča na otoku Isola di San Michele, še vedno slišimo ječanje mladeniča, ki išče toplino maminega srca.

Kaj pa Cesco? Cesco je kot vsako noč prespal pod portalom Scuole Grande in bil priča žalostnemu dogodku. Z žebljem ga je poleg ladjic upodobil v kamniti portal. Tako še danes lahko vidimo risbo fanta s turbanom, ki v rokah drži mamino srce.

SE NADALJUJE NA NASLEDNJI STRANI ...


Članek objavljen v Prostočasnik, pomlad 2007

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Aplikacija Gorski vodnik – pomoč na poti v...
Več kot 10.000 kilometrov je skupna dolžina planinskih poti, ki so jih posneli z GPS aparati. Podatke so zbirali več kot...
6
Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
5
Pariz, vive la France!
V večernih urah smo se spravili v avto. Otroka in jaz obdani z blazinami in odejicami, mož pa z zalogo Red bulla in čoko...
4
Z avtodomom po Sardiniji
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...
4



Tri najlepše pešpoti ob morju
Sprehodite se po najlepših krožnih pešpoteh ob slovenskem morju, ki pohodnikom omogočajo spoznavanje skritih kotičkov Po...
Na družinski izlet z vlakom
Se je vaš otrok že peljal z vlakom? Toplejši dnevi so idealni za družinski izlet z vlakom - po Sloveniji ali za več dni ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?