|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Attachment pareting
11.12.2006 23:14:17   
Seven*
Cisto tak iz firbca, ker sem prej brala o slingih.. Koliko se vas gre t.i "attachment parentig", oz. ga zagovarja..

http://en.wikipedia.org/wiki/Attachment_parenting

Temeljne postavke:

Per Dr. Sears' theory of attachment parenting (AP), proponents attempt to foster a secure bond with their child by promoting eight "ideals," which are identified as goals for parents to strive for. These eight ideals are:
  1. Preparation for childbirth
  2. Emotional responsiveness
  3. Breastfeeding
  4. Babywearing
  5. Co-sleeping safely
  6. Avoiding frequent and prolonged separations between parents and a baby
  7. Positive discipline
  8. Maintaining balance in family life




< Sporočilo je popravil Seven -- 11.12.2006 23:19:16 >


_____________________________

Gospa sem.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Attachment pareting
11.12.2006 23:23:49   
Anonimen
Jaz sem tu oportunist. Vzamem, kar mi paše, ostalo pa pozabim, ker nimam toliko prostora v glavi.

Sem brala o tem na hrvaški Rodi, ampak se nisem kaj dosti poglabljala, da ne bi enostavnih idej zakomplicirala. Kar je za nas dobro, je pa itak preživelo user posted image

(odgovor članu Seven*)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Attachment pareting
12.12.2006 9:05:03   
sarazan
Živjo!

Nisem šla vsega brat. Kar pa si napisala, pa lahko komentiram.

Pri nas se ne držimo vseh točk. Pa nam prav dobro vse laufa.

Mogoče bi kaj več spali, če bi bila Sara z nama v postelji, ampak tega zaenkrat še ne dovolimo.
Pa nosili smo jo zelo malo. Prve tri mesece je dobesedno prespala, potem je pa postala tako firbčna, da se je na rokah samo vrtela sem in tja. In še danes je tako, samo, da gre sama naokoli.

Zdi se mi, da so prva leta otroštva najpomembnejša za čustveni, socialni in še kakšen razvoj. In sem absolutno proti, da je treba otroka čimprej (tudi na silo) navaditi na "samostojnost" v smislu, da pred spanjem joka sam v postelji, da gre z babico in dedkom že prvo poletje na počitnice,.... Predvsem pa je nedopustno, da so otroci priče starševskih razprtij.

Pa srečno!


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Attachment pareting
12.12.2006 9:42:43   
Anonimen
Jaz sem o tem brala na hrvaški Rodi in sem velikokrat razmišljala, kako to, da še ni prišlo do Slovenije. Moji otroci so večinoma že iz tega, v glavnem pa zelo podpiram in imam tako pozitivno mnenje, kot pozitivne izkušnje.

(odgovor članu sarazan)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Attachment pareting
12.12.2006 9:46:50   
Seven*
Britt. Sama sem ze marsikaj pisala na to temo, pa sem kasneje prenehala, ker je bilo kar nekaj ljudi, ki niso bili sposobni debatirati in so odreagirali sovrazno ter napadalno.

Mislim, da je kar nekaj starsev, ki funkcionirajo na podobnem principu, pa se zal morajo skrivati, ker to v oceh drugih ponavadi pomeni razvajanje. Vecina jih pac ne vidi dalj kot od svojega nosu.


_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Attachment pareting
12.12.2006 10:06:51   
Anonimen
Posebno pri najmlajšem se mi je to obrevstovalo, ker je bil izredno naporen in zahteven. Vsi so mi seveda govorili, da je razvajen, pa hiperaktiven. No, ko pa ga sedaj gledam pri treh letih, kako je umirjen in zadovoljen, sem pa prav vesela, da sem se vsaj okvirno držala teh načel.

(odgovor članu Seven*)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Attachment pareting
12.12.2006 11:04:30   
Ivanča
Jaz nisem posebej seznanjena s tem, ampak možu in drugim s svojimi besedami razlagam, da otroka samo poskušam "razumeti" in mu to dati, pa naj bo hrana, pijača....ali včasih samo objem! Pa zato, ker jo nosim, zame ni razvajena! Razvajenost vidim pozneje pri večjih, ko se mečejo po tleh, ko že razumsko nekaj zahtevajo kljub starševski prepovedi..........

Mi je pa "osvetlila" zadeva Penelope Leach, ki v svoji knjigi piše, da pri vzgoji otroka, še posebej dojenčka (naša ima 7 m) ne gre za merjenje moči...npr. pustiš ga jokati, ker te ne bo izsiljevaluser posted image .....v začetku so otroci skoraj popolnoma nagonska bitja in jočejo, ker je to edini jezik, ki ga poznajo.....

V glavnem, sem za princip nežne vzgoje z jasnimi pravili.....(jaz tako to imenujemuser posted image )

Menim pa, da otrok, ki v najzgodnejšem obdobju dobi občutek varnosti in ljubezni, nikoli ne postane zahteven in razvajen, saj se mi zdi, da so taki tisti otroci, ki poskušajo dobiti tisti čustveni "manko".

Nekatere bodo rekle "boš že videla....", ampak do sedaj nam gre prav super! V 7m sem prebedela eno noč, ko je imela roseolo in vročino, drugače pa nobenega dretja, jokanja, "izsiljevanja"........dobila je jesti kadar je želela (sem polno dojila), nikoli je nisem pustila ležati in jokati......pa si je sama ustvarila ritem spanja in vse ostalo......

Tak je moj princip in ne dovolim, da mi ostale solijo pamet, da jo bom razvadila.....se pa tudi ne vmešavam v tiste, ki imajo po mojem mnenju kar hladen pristop, v smislu "pravila so taka, drugače pa jokaj kolikor hočeš", vsak po svoje....da me ne bo zdaj katera napadala, ker se mi niti ne da pregovarjatiuser posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Attachment pareting
12.12.2006 11:06:31   
Ivanča
Aja, Brittuser posted image

A vidiš, če bi ubogala ostale in ne bi dala otroku čustevene opore, bi bili zdaj že pri psihologinji in bi ga že filali s tabletami, ker je z otrokom "nekaj narobe".....

(odgovor članu Ivanča)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Attachment pareting
12.12.2006 11:29:59   
skuštrana
Jaz sem se malo informirala o tem na hrvaški RODI. Tam je tej temi in njenim privržencem namenjen cel podforum. Pač, ko voli nek izvoli.
Morda bi bilo kaj takšnega potrebno narediti tudi na Ringaraji. Ali pa smo Slovenci preveč zaplankani za kaj takšnega?

_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Attachment pareting
12.12.2006 16:17:43   
Baucka
Se popolnoma strinjam.

Otrok mora vedeti, da ni sam. Da lahko računa na starše. Saj tudi nam paše "žuljenje". Po mojem tako majhen otrok še ne more biti razvajen. Če me Ema potrebuje, ji ustrežem.
Imela sem pa srečo, da je bila prve mesece zelo pridna, pravzaprav je še sedaj zelo priden otrok, razen da so se  sedaj pri 7 mesecih mirne noči spremenile v pestre. Pa jo vzamem iz posteljice in dam zdraven sebe in obe spiva naprej, če je potrebno dobi tudi zizo. Pač potrebuje mojo bližino. Da bi otroka pustila jokat pa za mene ni sprejemljivo.

Je pa zelo dobra knjiga Od rojstva do šole. Na dober način razloži, da se te trde in hladne metode vzgoje obrnejo proti nam. Saj če poslušaš otroka in mu ustrežeš, je prej zadovoljen in posledično  tudi ti.

(odgovor članu Ivanča)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Attachment pareting
12.12.2006 18:10:05   
maliva
Jaz sem se pa do sedaj trudila, da bi si s kaksno knjigo dvignila samozavest, da svojemu otroku ne delam slabo in da ga dejansko ne razvajam. Končno sem našla knjigo Naravno otroštvo in sedaj sem sama nase ponosna, da sem vztrajala in poslušala svoj instinkt user posted image .
Mene je recimo mama celo življenje forsirala - pri šestih na kahlo, pri desetih hoditi, v šoli igrati kitaro itd. In komaj sedaj, ko sem se odselila od nje, vidim, da mi je njen način pustil trajne posledice kar se tiče moje samopodobe.
In predvsem zato sem se odločila, da bom svojega otroka poslušala in se mu prilagajala. To pomeni - na dojko kadar želi, spi kadar želi, sedel je komaj pri osmih mesecih (pediatrinja mi je rekla, da bi ga poslala v razvojno, a sem rekla, da bomo še malo počakali itd. No, sedaj pri enajstih mesecih, sam hodi in nima čist nobenega motoričnega problema.
Skratka, mal me je zaneslo  s teme user posted image . Nisem vedela, da se tej metodi tako reče, ampak nekako po teh principih vzgajam sina. Pa hvala, Seven, da si me poučila o imenu, da bom sedaj lažje brskala naprejuser posted image .

(odgovor članu Baucka)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Attachment parenting
12.12.2006 21:16:30   
Anonimen
Drugače mi je pa od idej najbolj všeč tista o veliki družinski postelji user posted image

Mi nikoli ni bilo jasno, zakaj se toliko forsira, da otroci spijo v svoji postelji in v svoji sobi. Zakaj imamo odrasle zakonske postelje, da se k nekomu stiskamo ali ga samo čutimo zraven nas, otroke pa od sebe odrivamo stran?


(odgovor članu Seven*)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Attachment parenting
12.12.2006 21:25:12   
Seven*
Mic, tudi sama sem se sprasevala o tem. Najbrz je to zaradi tega, ker vecina otrok spi zelo nemirno in se zato starsi ne naspijo. Nekaj jih omenja strah pred tem, da bi se vlegli na otroka.

Nekje odzadaj pa verjetno tici tudi mit o zakonski postelji kot postelji seksa in uzitka, kamor pa otroci ne spadajo. Vsaj moralno ne. Se mi zdi, da je v sloveniji skoraj greh, ce otrok, sploh starejsi prespi pri mamici in atiju. Saj ves, to menda povzroca dusevno prizadetost in hude travme.. user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Attachment parenting
12.12.2006 21:31:29   
Anonimen
Nekje odzadaj pa verjetno tici tudi mit o zakonski postelji kot postelji seksa in uzitka, kamor pa otroci ne spadajo. Vsaj moralno ne. Se mi zdi, da je v sloveniji skoraj greh, ce otrok, sploh starejsi prespi pri mamici in atiju. Saj ves, to menda povzroca dusevno prizadetost in hude travme.. user posted image user posted image user posted image


A jih ni bila večina narejena med seksom user posted image  Upam, da tudi z užitkom user posted image .

A kje drugje kot na zakonski postelji se pa ne da seksat? Ali je to tudi greh user posted image

(odgovor članu Seven*)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Attachment parenting
12.12.2006 21:34:20   
Naja31
Jaz sem šele pred kratkim v roke dobila knjigo Fussy baby od Searsovih. Mislim, da sem se našla skoraj v vsakem stavku, ki sta ga napisala. In res mi je žal, da te knjige nisem prebrala ko je bil moj otrok mlajši.
Pa ni šlo za zavestno odločitev za attachment parenting, ampak izključno za odzivanje na potrebe izjemno zahtevnega dojenčka. Zdaj vidim, da nisem edina in da z mojim dojenčkom ali z mano kot mamo ni bilo nič narobe.  

Na srečo sem z različnimi pripombami v smislu, da otroku ne privoščim mirnega spanca, ker ga "silim" da spimo skupaj, opravila že zelo kmalu. Prizna pa da sem se tudi sama spraševala kaj delam narobe, da je moj sin bil večno nezadovoljen dojenček.

Na moje veselje je izredno nezadovoljen dojenček zrastel v bolj zadovoljnega 20 mesečnika user posted image , ki še vedno spi skupaj z nama. V naslednjih mesecih se selimo in definitivno bolj kot o nakupu posteljice za njega razmišljamo o nakupu vsaj 2m široke postelje. Ne rečem pa, da si ne želim, da bi spal sam, ampak na žalost je to še vedno edini način, da spimo.



(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Attachment parenting
12.12.2006 21:41:30   
Seven*
Upam, da se strinjate, da si tema zasluzi mesto nekje bolj zgoraj v visavah, med opozarjamo.. user posted image

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Attachment pareting
12.12.2006 21:53:14   
ursussy
Tale tema je pa tudi meni zelo všeč.
Se mi zdi, kot ste že nekatere omenile, da pri nas še vedno postrani gledajo na "vzgojo s srcem" in te velikokrat opozorijo, da otročka razvajaš, če ga preveč nosiš ali mu ustrežeš, ko nekaj potrebuje. Meni se zdi to samoumevno, saj je to najboljša popotnica, ki mu jo lahko daš. To pa nikakor ne pomeni, da otroku ne postavljaš meja - meje so nujno potrebne. Ivanča je super napisala: princip nežne vzgoje z jasnimi pravili.
Moja malčica je bila že v porodnišnici malo bolj glasna kot njeni sostanovalci, ponoči ni prav veliko spala, veliko časa je hotela preživeti v mojem naročju,... Pa se mi je zdelo, da bova z obilico ljubezni vse to prebrodili - in tudi sva večino stvari (čeprav ni bilo vedno vse tako rožnato, kot se zdaj sliši user posted image )... pa saj vsak dan rastemo user posted image . Pri enem letu se še dojiva - tudi ponoči, drugo polovico noči vedno prespi v najini postelji in zjutraj se z veseljem pomečkamo, še vedno se precej nosiva,... So dnevi, ko pokaže rožičke in takrat malo podvomim v svoje ravnanje, podležem pripombam o razvajanju, pa se kaj kmalu spomnim, da je alternativa puščanje otroka v joku, dokler ne omaga, ipd. in vem, da delam ok - vsaj za naju. Verjamem pa, da je otrok lahko prav tako ljubeč, zadovoljen in samozavesten, če se starši ne držijo 8 AP zapovedi in ravnajo po srcu, kakor njim pač najbolj ustreza. 100 ljudi, 100 čudi.

Več o AP tudi na http://www.askdrsears.com/html/10/T130100.asp
(zanimivo je prebrati, kaj AP ni).

Drugače pa je zelo lepo napisala Jasena, ena od moderatork na Rodi:
"AP je prilika da svoju djecu učinimo boljim ljudima za svijet u kojem živimo."

Pa kaj pol, če smo edini na vasi, ki svojega otroka nosimo v culi?!?


(odgovor članu maliva)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Attachment pareting
12.12.2006 22:05:17   
Anonimen
No, nisem vedela, da je to, kar sem jaz počela, v končni fazi tako moderno, da sploh izgovoriti ne znam. Jaz bi temu rekla samo maternski občutek, insinkt nekaj zelo, zelo naravnega. Je treba še kaj?

(odgovor članu ursussy)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Attachment pareting
12.12.2006 22:08:08   
Seven*
Al  bina. Nazalost mamice ze zelo pozabljajo poslusati same sebe, ker je okolica toliko bolj mocnejsa in smo bombandirani z informacijami. Tisti zenski instinkt, ki bi moral obstajati, je zal ze skoraj v izumrtju.

To kar se slisi zelo moderno, je pravzaprav zelo staro..


_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Attachment pareting
12.12.2006 22:08:09   
Anonimen
 in te velikokrat opozorijo, da otročka razvajaš, če ga preveč nosiš ali mu ustrežeš, ko nekaj potrebuje


Da ti povem po pravici, jaz sem ga nosila, ko je zajokal, ker se mi ni dalo poslušati joka. Ker mi je bilo lažje, da ga potolažim kot da ga poslušam. Vedno sem rekla, da se mi ga ne da poslušat, kako joka. Z eno besedo se temu reče lenoba.

Motiv, zakaj se do otroka vedem kot se, ni bilo kakšno globoko filozofsko vedenje o posledicah mojega ravnanja, ampak želja po čim večji moji komoditeti.

Trenutni rezultat je ta, da pravijo, da imam pridnega otroka. Čudno. Prej so bili prepričani, da ga razvajam.

Jaz pa pravim le, da dobro shajamo drug z drugim.

(odgovor članu ursussy)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Attachment pareting
12.12.2006 22:10:24   
Anonimen
To kar se slisi zelo moderno, je pravzaprav zelo staro..


Pa saj jaz sem itak konzerva, na vseh področjih...tako pravijo.

Ja, Mič, lenoba je kriva, prav imaš user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Attachment pareting
12.12.2006 22:30:41   
Seven*
Tole je forum AP od Rode.

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewforum.php?f=31&sid=184359ea9eab84ffbbd9a6fbc8394686



_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Attachment pareting
12.12.2006 22:31:03   
ursussy
Al bina, saj jaz tudi nisem vedela, da se temu tako reče, pa sem slučajno naletela na ta izraz, potem sem pa malo brskala in prebirala. Rada vsake toliko pofilozofiram user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Attachment pareting
12.12.2006 23:02:30   
natalia

Nisem šla vsega brat. Kar pa si napisala, pa lahko komentiram.

Pri nas se ne držimo vseh točk. Pa nam prav dobro vse laufa.

Mogoče bi kaj več spali, če bi bila Sara z nama v postelji, ampak tega zaenkrat še ne dovolimo.
Pa nosili smo jo zelo malo. Prve tri mesece je dobesedno prespala, potem je pa postala tako firbčna, da se je na rokah samo vrtela sem in tja. In še danes je tako, samo, da gre sama naokoli.

Zdi se mi, da so prva leta otroštva najpomembnejša za čustveni, socialni in še kakšen razvoj. In sem absolutno proti, da je treba otroka čimprej (tudi na silo) navaditi na "samostojnost" v smislu, da pred spanjem joka sam v postelji, da gre z babico in dedkom že prvo poletje na počitnice,.... Predvsem pa je nedopustno, da so otroci priče starševskih razprtij.


se - podpišem. pa spet bi lahko razpravljali pod točko:triiiii...user posted image





_____________________________

V našem kraljestvu domujeta princesa Eva in mali naslednik Žiga!

(odgovor članu ursussy)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Attachment pareting
13.12.2006 11:27:06   
Anonimen
user posted image user posted image jz pa ne zastopm za kja se gre...al sm res blond

(odgovor članu natalia)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?