|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Brstični ohrovt
23.10.2008 9:03:19   
Katey
Dobila sem večjo količino brstičnega ohrovta, zato bi prosila za kakšne dobre recepteuser posted image .
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Brstični ohrovt
23.10.2008 9:23:39   
Anonimen
Čisto enostavno, ga skuhaš do mehkega, pol pa ali potreseš z droptinami ali pa popražiš na maslu, seveda posoliš in popopraš.



Brstični ohrovt približno 7 minut kuhamo v slani vodi, odcedimo (vodo lahko prihranimo za zelenjavno juho).
Na maslu na hitro prepražimo strt česen, dodamo brstični ohrovt, malo popra, muškatni orešček in kislo smetano. Po potrebi še dosolimo. Še malo pokuhamo in odlična priloga k mesu in krompirju je pripravljena.



rstični ohrovt kuhamo 10 minut v slani vodi, nato ga odcedimo. Krompir skuhamo v slani vodi, olupimo in hladnega narežemo na rezine. Hrenovki narežemo na kolesca.
Model za narastke namastimo. Na dno naložimo krompirjeve rezine, na njih razpolovljene glavice brstičnega ohrovta in kolesca hrenovk.
Kislo smetano, sol, poper, strt česen in polovico naribanega sira zmešamo in nanesemo na sestavine v modelu. Po vrhu posujemo preostanek naribanega sira in dodamo koščke margarine ali masla. Pečemo v pečici pri 200 stopinjah približno 20 minut.


imo brstični ohrovt in ga kuhamo v osoljenem kropu 7 min.Stresemo ga na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo.Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Prav tako sesekljamo lešnike.Sir naribamo.Na maslu prepražimo čebulo. Dodamo lešnike in timijan.Pustimo, da se ohladi. Nato primešamo brstični ohrovt in polovico naribanega sira. Damo v model za narastke.Razžvrkljamo jajca in smetano. Solimo in popramo. Začinimo s muškatnim oreščkom.Prelijemo čez sestavine v pekaču in potresemo s ostankom naribanega sira.Pečemo v pečici 45 min pri 200 stopinjah.Če se prekmalu zapeče, prekrijemo z alu folijo. Serviranje Popečen brstični ohrovt lahko ponudimo kot prilogo k mesu.

Priprava Brstični ohrovt očistimo in zunanje porumenele liste odstranimo.Šampinjone zrežemo na četrtine.V kozici segrejemo olje in dodamo ohrovt, strt česen ter gobe. Solimo in pokrijemo s pokrovko.Večkrat premešamo, malo vode dolijemo le, če se jed začne smoditi.Jed dušimo približno 20 min. Serviranje Nadvse okusno zelenjavno jed postrežemo s kruhom, širokimi rezanci ali krompi


  • 400 g brstičnega ohrovta
  • 50 g masla
  • 50 g parmezana
  • 2 jajci
  • 40 g drobtin
  • sol
user posted image Živila pred gratiniranjem vedno blanširamo ali celo skuhamo. Najpogosteje gratiniramo zelenjavo in testenine. user posted image predpriprava
■  Brstični ohrovt očistimo in pripravimo za termično obdelavo.
■  Brstični ohrovt zdušimo ali skuhamo; gl. dušen brstični ohrovt, kuhan brstični ohrovt, soparjen brstični ohrovt.
■  Jajci razžvrkljamo v globokem krožniku.
■  Ognjevarno posodo namažemo z maslom, pečico pa segrejemo na 200° C. priprava
Kuhan brstični ohrovt (gl. predpriprava) temeljito odcedimo. Brste povaljamo v stepenih jajcih, nato pa še v mešanici drobtin in sveže naribanega parmezana. Zložimo jih v pomasleno ognjevarno posodo, pokapljamo s stopljenim maslom in za 15 minut potisne v segreto pečico. serviranje
Ponudimo ga v ognjevarni posodi, v kateri smo ga gratinirali. izboljšanje
■  Maslo za pokapljanje nadomestimo z lešnikovim maslom.
■  Ohrovt začinimo s po ščepcem sveže mletega belega popra in naribanega muškatnega oreščka.
■  Brstični ohrovt se najlepše dopolnjuje z baziliko, česnomkoprom, timijanom, lovorovim listom, peteršiljem, kumino, žajbljem, majaronom in limoninim sokom. nasveti
■  Brstični ohrovt je najboljši po prvi slani, ko se škrob pretvarja v sladkor. Kupujemo temno zelene, dobro zaprte glavice brez rumenkastih listov.
■  Velike brste pred kuhanjem blanširamo, odcedimo in ohladimo. pojasnila
Med gratiniranjem se na jedi naredi zlato rumena skorja, ki jo ščiti pred sušenjem, hkrati pa jedi daje lepši videz in boljši (pikantnejši) okus. 

različice

gl. brstični ohrovt Mornay (nekoliko zahtevnejša različica); gratiniran brstični ohrovt ideje
■  Med številnimi prilogami oziroma prikuhami z brstičnim ohrovtom jih naštejmo le nekaj: brstični ohrovt po indijsko, brstični ohrovt po poljsko, brstični ohrovt s kostanjem, brstični ohrovt s sezamom, brstični ohrovt s slanino, brstični ohrovt s šampinjoni, brstični ohrovt v paradižnikovi omaki, brstični ohrovt z gorčičnimi semeni, brstični ohrovt z maslom.
■  Po milansko pripravljamo tudi številna druga živila oziroma jedi: beluši po milansko, belušna zelena po milansko, milanski zrezek, nadevane bučke po milansko, rižota po milansko, špageti po milansko, telečja zarebrnica po milansko, telečji file po milansko, in tako dalje; gl. milansko, po. opozorila
■  Najpogostejša napaka pri pripravi brstičnega ohrovta je predolgo kuhanje.
■  Gratiniranja - pri nas pogosto uporabljamo izraz oskorjenje - ne mešajmo z opekanjem. zdravilni učinki (domnevni)
Brstični ohrovt uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.  




  • 00 g brstičnega ohrovta
  • 20 g masla
  • sol bešamel
  • 5 dl mleka
  • 40 g masla
  • 40 g moke
  • košček čebule
  • sol
  • beli poper v zrnu
  • 1 klinček
  • ščepec muškatnega oreščka
  • majhen košček lovorovega lista omaka Mornay
  • 70 g grojerja
  • 2 žlici sladke smetane
  • 1 žlica mleka
  • 1-2 rumenjaka
user posted image Mornayjevo omako je koncem 19. stoletja domnevno prvi pripravil <i>Joseph Voiron</i>, šef pariške restavraciji Durand. user posted image user posted image Živila pred gratiniranjem vedno blanširamo ali celo skuhamo. Najpogosteje gratiniramo zelenjavo in testenine. user posted image
predpriprava

■  V posodi pristavimo hladno voda za kuhanje brstičnega ohrovta. Rahlo posolimo.
■  Brstični ohrovt očistimo in pripravimo za kuhanje.
■  Pripravimo bešamel.
■  Ognjevarno posodo namažemo z maslom. priprava
■  Ohrovt stresemo v vrelo vodo. Brstiče kuhamo približno 8 minut.
■  Medtem pripravimo omako Mornay.
■  Pečico segrejemo na 250°C.
■  Kuhan brstični ohrovt temeljito odcedimo in stresemo v pomasleno ognjevarno posodo. Prekrijemo ga z Mornayjevo omako in za 10 minut potisnemo v segreto pečico. serviranje
Ponudimo ga v ognjevarni posodi, v kateri smo ga gratinirali. izboljšanje
Brstični ohrovt se najlepše dopolnjuje z baziliko, belim poprom, česnom, muškatnim oreščkom, koprom, timijanom, lovorovim listom, peteršiljem, kumino, žajbljem, majaronom in limoninim sokom. 

nasveti

■  Brstični ohrovt je najboljši po prvi slani, ko se škrob pretvarja v sladkor. Kupujemo temno zelene, dobro zaprte glavice brez rumenkastih listov.
■  Velike brste pred kuhanjem blanširamo, odcedimo in ohladimo. pojasnila
Med gratiniranjem se na jedi naredi zlato rumena skorja, ki jo ščiti pred sušenjem, hkrati pa jedi daje lepši videz in boljši (pikantnejši) okus. ideje
Med številnimi prilogami oziroma prikuhami z brstičnim ohrovtom jih naštejmo le nekaj: brstični ohrovt po indijsko, brstični ohrovt po poljsko, brstični ohrovt s kostanjem, brstični ohrovt s sezamom, brstični ohrovt s slanino, brstični ohrovt s šampinjoni, brstični ohrovt v paradižnikovi omaki, brstični ohrovt z gorčičnimi semeni, brstični ohrovt z maslom. različice
gratiniran brstični ohrovt (preprostejša različica); brstični ohrovt po milansko 

opozorila

■  Najpogostejša napaka pri pripravi brstičnega ohrovta je predolgo kuhanje.
■  V sodobni kuhinji bešamel, kjer je le mogoče, nadomeščamo z legirjem.
■  Gratiniranja - pri nas se pogosto uporablja izraz oskorjenje - ne mešajmo z opekanjem













< Sporočilo je popravil neva6 -- 23.10.2008 9:29:15 >

(odgovor članu Katey)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Brstični ohrovt
23.10.2008 9:28:32   
Katey
Hvala, ampak na tak način smo ga jedli že včeraj, pa danes bo v omaki, potem sem pa počasi že brez idejuser posted image .

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Brstični ohrovt
23.10.2008 9:33:12   
muki1
Lahko ga spohaš. Pa kakšen krompir spečeš zraven, pa je kosilo.

_____________________________

Veliko več muh se ujame na med, kot na kis.

(odgovor članu Katey)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   [Brisano sporočilo]
23.10.2008 9:47:37   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu muki1)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Brstični ohrovt
23.10.2008 10:33:59   
Katey
Tašča ga je prinesla, ne vem pa od kod, mislim da ga bomo jedli na 1001 načinuser posted image .

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Brstični ohrovt
23.10.2008 13:24:42   
mojsoncek
Brsticni ohrovt z gorcicnimi semeni:

žlička olivnega olja
6 šalotk, olupljenih in razrezanih na četrtine
600g brstičnega ohrovta
žlička gorčičnih semen
žlica lahke kisle smetane
sol, poper

Na olivnem olju prepražimo šalotke (približno 10 minut), dokler ne postanejo zlato rumene. Medtem skuhamo brstični ohrovt (približno 10 minut) in dobro odcedimo. Kislo smetano in gorčična semena vmešamo k šalotkam in dobro premešamo, dodamo brstični ohrovt, solimo in popramo.


Brsticni ohrovt s smetano:

sestavine:
50 dag brstičnega ohrovta
sol
5 dag masla
podmet:
1 dl sladke smetane
1 žlička moke
1 dl kropa
peteršilj

priprava:
Očiščene brstične glavice kuhamo 20 minut v osoljenem kropu. Odcejene stresemo na stopljeno maslo, prilijemo smetanov podmet, ki ga razmešamo iz smetane, moke in kropa, ter dušimo 7 minut.

Potresemo s peteršiljem in postrežemo.


< Sporočilo je popravil mojsoncek -- 23.10.2008 13:29:10 >


_____________________________

Vse kar smo, je posledica našega dosedanjega mišljenja (Buda)

(odgovor članu Katey)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Brstični ohrovt
23.10.2008 14:57:18   
CUKRČEK
IZVIRNO SPOROČILO: Katey

Hvala, ampak na tak način smo ga jedli že včeraj, pa danes bo v omaki, potem sem pa počasi že brez idejuser posted image .


daj ga v skrinjo za zimo.


_____________________________

*prvič smo naredili enega otroka
*drugič smo naredili dvojčke
*sedaj se sploh ne upamo več delat otrok, da ne bodo
slučajno trojčki:))

(odgovor članu Katey)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Brstični ohrovt
25.10.2008 19:50:51   
Gina
Ja, je že. Pa še vso zimo bo, ker pri meni ne dozoreva po vseh gredah enakomerno.

Meni je zelo dober tudi v solati. Skuhaš, ohladiš in zabeliš čist normalno, kot za solato (česen, olje, kis, sol). Njamiiiii.

Ali pa samo skuhan in zabeljen s putrom. Če čez potreseš še sir, pa je že božansko.

Lahko ga daš v vsako zelenjavno juho ali čorbo poleg. 

(odgovor članu CUKRČEK)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Brstični ohrovt
27.10.2008 18:37:59   
Katey
Hvala za vse recepte, kar nekaj smo jih sprobali, danes pade še solata za večerjo, potem sem pa za dober časa opravila z ohrovtomuser posted image .

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Ali lahko dojenčku damo sladoled?
V poletnih dneh je čisto običajno, da se tudi nam, staršem zahoče sladoled. Če smo ravno na dolgem sprehodu z dojenčkom,...
8 najboljših zdravih zajtrkov za nosečnico
Če ste brez idej, kaj bi si pripravili za zajtrk, da bi bilo zdravo in bi koristilo vam in vašemu razvijajočemu se otrok...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?