|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Nastajanje mleka
3.3.2007 11:09:38   
Barči78
Punce, samo eno kratko vprašanje. Žan je namreč star točno 1 teden, pa imam grozne probleme z nastajanjem mleka. Namreč mleka kar ni in ni, jaz pa bi ga tako rada polno dojila. Sedaj pa vse kar delam že cel teden je to, da dojim, dodajam, črpam,... Popijem okoli 3 - 4 l tekočine na dan - vse od čaja za dojenje, sezamovih semen, celo s kozarcem piva sem že poskusila, tako da sem začela kar malo obupavati. Hudo mi je samo to, ker mali bi pa kar v prazno vlekel, sicer nekaj mleka dobi, verjetno pa ne veliko, ker načrpam vsakič okoli 20 - 30 ml.

Pa me zdaj samo zanima, ali je katera mogoče dobila mleko šele po enem tednu, ker priznam, da sem kar malce  zmučena že, pa še mali punčari se ne morem posvečati.

Prosim za nasvet.

_____________________________

DA BI VERJEL VASE, NI TREBA, DA VERJAMEJO VATE DRUGI LJUDJE.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Nastajanje mleka
3.3.2007 11:30:21   
Seven*
Barci. Hoces dojit? Pusti mu, da cimvec vlece v prazno. Naredi si malo gnezdece in samo doji in doji. Magari cel dan, ce bodo bradavice prenesle zadevo. V primeru, da nacrpas 30-40 ml, bi jaz predvidevala, da je v tvojih dojkah vsaj 60 ml mleka.

Vedeti moras, da se eni otroci dojijo na 5x in takrat spijejo 100 ml, drugi se pa dojijo 10x, pa spijejo 50 ml. Vsakic dnevno dobijo dovolj mleka. Karikiram, pa vendar. Mamice se namrec pogosto ne zavedajo, da eni otrocki jedo veckrat pa po manj, eni pa samo parkrat pa spijejo zelo veliko. Dojke pa se prilagajajo..

Mislim, da postopas ful vredu. Le omejiti sesanja v prazno, ce si to zeli. Ce te se kaj zanima, pa kar napisi. S sesanjem v prazno bos dosegla, da bo nastajalo vec mleka.

Pa se nekaj. Otrok NIKOLI ne sesa popolnoma v prazno. Mleko namrec nastaja SPROTI!


Lepo bodi!


_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Barči78)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Nastajanje mleka
3.3.2007 11:45:58   
zvezdka
K temu,kar je rekla Seven bi pripomnila samo še to, da bi na tvojem mestu črpanje ukinila. To kar načrpaš nikakor ne daje realne slike o tem, koliko otrok v resnici popije. Jaz sem polno dojila 6 mesecev in po 10 mesecih še vedno dojim (mala pa prav lepo raste), pa nisem nikoli načrpala več kot 60 ml, pa še to z  veliko muko... Črpanje pride vsaj po mojem mnenju v poštev samo, če bi dobila mastitis ali če bi imela prepolna prsa. Sem pa prav tako na začetku dojila tudi več kot eno uro... Poskusi malo aktivirati očka in žlahto, da bi malo pospravili in skuhali, da boš imela več časa za dojenje..



(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Nastajanje mleka
3.3.2007 14:13:35   
cofek
ne obupaj takoj! sploh pa ne ta prvi teden!
mi smo se od začetka dojili na eno uro al pa še manj (pa dojil se je tudi po 45 min), pa sem potem mela še preveč mleka - ko so se "odmori" med dojenjem daljšali. Sem si pa tudi jaz od začetka napumpala max 20 ml, pol pa tudi 180 ml, pa še bi šlo, sam so tiste via posodica premajneuser posted image . Nisem pa nič dodajala.
Če se da veliiikoo počivaj - pozabi na prah, pa pospravljanje, bo že počakalo.

(odgovor članu zvezdka)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Nastajanje mleka
24.3.2007 19:20:49   
tinaaja
No, sem sicer se sveza iz porodnisnice, ampak s podobnim problemom kot Barci.
Pri nas je se en problem, da mala nima mocnega sesalnega refleksa, tko da ne morem pristaviti tolikokrat kot bi zelela, da bi se zvecala kolicina mleka.
Imate kaksen nasvet, kako tukaj ukrepati? Jaz bi jo naraje imela skoz na joski, da bi se cim prej uredilo, pa nekako ne prideva skupaj tolikokrat.
Tko da imam zdaj se zamasene vode - a se jih da se kako odpravit kot vroc tus, masaza in vroci obkladki - poleg dojenja?

Hvala

(odgovor članu cofek)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Nastajanje mleka
24.3.2007 19:50:09   
Baucka
Ne vem kako je sicer pri tebi, ampak pri meni je vedno če je v prazno vlekla čez minuto ali dve tudi začelo tečt. Je recimo vse pojedla iz dojke in hotla čez 10 minut še in je še vedno teklo. Samo se je mogla malo namantrat. Je pa res, da se nikoli bunla, če ni začelo takoj tečt in je kar vlekla. Zato pusti naj vleče in vleče in vleče.

_____________________________

Gremo veselo.

(odgovor članu tinaaja)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Nastajanje mleka
24.3.2007 20:23:18   
majda12
user posted image LP!Praviš,da je star en teden ti pa si že obupana,jaz sem se vseskozi spraševala če je dovolj mleka ,a je lačen ,aaaa,pa mleka na začetku tudi ni bilo za dol past,torej sem veliko pila čez celi dan sem popila od 5 do 6l tekočine,voda,navaden čaj ,potem si še zdaj pripravim vsako jutro domačo mešanico malo komarčka.janeža,kumino to preliješ z prekuhano vodo ,pomaga proti krčem in dela mleko,seveda jej ,jej ,jej.Jaz sem na začetku jedla tudi ponoči cirka do dveh mesecev,šele takrat sem prišla tako približno daleč,da ponoči med podoji samo še pijem,če se je pokazalo,da mleko imaš se potrudi,da bo tako tudi ostalo,kot zelo pomemben podatek pri vsem tem pa je    bodi sproščena,uživaj,da si mama ,bodi tako polna pozitivne energije,da bo kar pokalo,pa veliko ga pristavljaj in vama bo uspelo ,jaz sem bila res vseskozi v dvomih .Luka je star 4m in 10 dni pa se samo dojiva glede teže naju je zelo pohvalila težki smo 7kg,verjamem ,da ti bo uspelouser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Baucka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Nastajanje mleka
24.3.2007 22:13:17   
Snorklja
Barči tudi jaz imam enake probleme. Moj JAKA je danes star 8 dni, jaz pa še vedno nimam dovolj mleka, tako da dodajam aptamil. Jaz Jaka pred vsakim podojem tehtam in v prebližno eni uri sesanja,30 minut na eni strani in 30minut na drugi strani spije max. 40ml, kar je premalo. Ker je bil pod lučko zaradi povečanega bilirubina je tudi veliki zaspanček in ga moram skozi buditi.

Obupati ne smemo pa bo.

LP,Snorklja.

(odgovor članu majda12)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Nastajanje mleka
24.3.2007 22:28:54   
malecka
V dojenju treba uživat, sprostite se ženske. Po enem tednu otrok sploh še ne poje dosti, tam 30- 40 max. Vsaj tako so meni povedali v porodnišnici.
Pa še to črpalka je meni zakon, ampak z otrokom se ne more nikoli kosati. Otrok popije veliko več kot izčrpa najboljša črpalka. Če hočeš vedeti koliko otrok popije, moraš narest tako kot snorklja, če pa doma nimaš vage pa to narediš v zdravstvenem domu.

user posted image user posted image user posted image  nikol obupat

_____________________________

Živi tako, da bodo tvoji otroci pomislili nate,
ko bodo razmišljali o poštenosti,
ljubezni in pokončnosti.




(odgovor članu Snorklja)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Nastajanje mleka
24.3.2007 23:56:01   
rainbow
Tudi jaz sočustvujem z vsemi svežimi doječimi mamicami in vas bi rada spodbudila in vas pohvalila v vašem truduuser posted image user posted image user posted image

Seven ima kot vedno pravuser posted image user posted image
tudi jaz absolutno odsvetujem črpanje, to je groza od napora, posebej če dojenček pravilno sesa. Če nimata problemo z pristavljanjem, potem je črpalka odveč, naj bo otrok tisti, ki črpa. Ker oba, tako mamica kot otrok, se morata naučiti dojenja in to zahteva kar nekaj napora, potrpljenja, časa.
tudi stekleničke se izogibaj, pa tudi dude! to samo dodaja k sesalni zmedi, saj mora otrok pri dojenju sesati čisto drugače kot pri hranjenju po steklenički.
Sicer pa so punce že večino povedale.
Fan si je tudi kaj prebrat o dojenju, nastajanju mleka... meni je hudo pomagalo.

_____________________________

lp, rainbow

Life's what's important. Walking, houses, family. Birth and pain and joy. Katharine Hephburn

(odgovor članu malecka)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Nastajanje mleka
25.3.2007 1:12:11   
stuhica
Punce punce samo ne obupat! Jaz k sreči nisem sem se znašla v podobnem položaju mi je pričelo zmanjkovat mlekapa smo dodali adaptirano... kriva sem bila sama ker nisem zadost počivala potem sem si ko se je mišek nasesal dodala umetno pa šla sem si stisnt zizike!
Tako da na začetno sem si po podoju stisnila po 40-60 ml, kasneje so mu zaradi moje odsotnosti pač dajali flaško en čas se nisva dojila in smo samo iztiskali no potem smo pa počasi spet začeli z dojenjem in je zalaufalao.
Stara sva 7 m in 3 tedne in se še vedno dojimo oz. zjutraj se dojimo in   čez noč, podnevi jemo GH brez dodajanja in zvečer flaško z istisnjenim mlekom- sem prava krava mlekarica si uspem stisnit tudi po 3 dcl mleka!

V glavnem veliko počivat, veliko tekočine in čaja za dojenje veliko pristavljat otrokana podoj, pa ne se preveč obremenjevat, če bo bo če ne pa bo otrok tud z adapptiranim gor zrastu!!

(odgovor članu rainbow)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Nastajanje mleka
25.3.2007 9:13:26   
tinaaja
Hvala za vse nasvete user posted image
Najvecji problem pri sebi sem videla v tem, da se pikica ni hotela prisesat oz ni dobro zgrabila bradavice. In posledicno je bilo od podoja bolj malo. No vceraj sem v krizi ven privlekla nastavke in ocitno je problem v mojih bradavicah, ker se je pol tako prisesala, da sem se skoraj zjokala od srece. In to samo vceraj zvecer 3x user posted image
Tko da mislim, da bo tudi sitacija z mlekom se izboljsala, zraven pa delam itak vse, kar bi izboljsalo nastajanje mleka (pitje, pocitek,..).

Zdaj ostaja samo se problem zamasenih vodov/vozli, levo dojko imam na dveh delih trdo kot kamen. Nekaj sem poskusala s crpalko, ampak nic ne pritece user posted image Zdaj sibam pod tus in na masazo. Za te vode/vozle - kaksni so pravi obkladki - vroci ali mrzli? Se da se kako pomagati?
In se enkrat hvala user posted image

(odgovor članu stuhica)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Nastajanje mleka
25.3.2007 11:42:33   
Baucka
Če se tvojemu ne gabi naj ti on ven potegne. Ima večjo moč in ni bo zelo pomagal, če ti bo fajn spraznil dojko. To bi blo boljše, kakor katerakoli črpalka, otrok pa še nima takšne moči. Saj ne rabi pit, naj ven špuka.

_____________________________

Gremo veselo.

(odgovor članu tinaaja)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Nastajanje mleka
25.3.2007 13:45:40   
Snorklja
Tinaja...tudi jaz uporabljam sedaj nastavke, ker se v porodnišnici sestre niso dovolj potrudile, da bi mi pomagale in le na nastavkih je pravilno zagrabil in dobil vsaj nekaj mojega mleka.

Sem pa včeraj na netu zasledila naslednje: "

V zadnjem času v nekaterih porodnišnicah zelo pogosto svetujejo uporabo bradavičnih nastavkov za dojenje. Svetovalke za dojenje pri La Leche League International jih močno odsvetujemo, saj dolgoročno pogosteje povzročijo težave, kot pa da bi jih rešili. Materine prsi dobijo ob otrokovem sesanju preko nastavka mnogo manj dražljajev, ki sporočajo ustreznim centrom v možganih, kolikšno je povpraševanje po mleku. Tudi izcejalni refleks je počasnejši in šibkejši. Poleg tega se otrok navadi drugačne tehnike sesanja, ki jo je kasneje težje popraviti. Omenjeni nastavki pa lahko vodijo tudi do infekcij bradavic. Če se le da, naj mati ne uporablja nastavka, ampak naj prosi medicinske sestre za pomoč pri dojenju brez njega. V primeru, da mati že doji z nastavkom, se lahko z učinkovitimi tehnikami za navajanje dojenčka za dojenje brez nastavka seznani pri svetovalkah za dojenje ali pri materah, ki so ta problem že uspešno premagale."
Sedaj sem se odločila, da do torka počakam na bibico, ki jo bom prosila naj mi pomaga kako ga odvaditi od nastavkov.
Lp,Snorklja.


(odgovor članu Baucka)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Nastajanje mleka
25.3.2007 17:48:07   
tinaaja
Jah, jaz bi sigurno raje brez, ampak zaenkrat ne gre. Plan imam, da ce se bo bradavica pravilno oblikovala, da bom poskusala brez nastavkov.. Zaenkrat pa raje z nastavki, kot pa psihicno mucenje, ko se nikakor nisva pristavili. Tako sem jaz srecna in mirna, mala pije, in nadaljnje dogajanje bomo sproti videli - definitivno z zeljo v smeri dojenja brez nastavkov.

(odgovor članu Snorklja)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   [Brisano sporočilo]
25.3.2007 22:54:00   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu tinaaja)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Nastajanje mleka
26.3.2007 1:05:59   
stuhica
Tud naš je imel nastavke in tud to dreži da imaš potem glede na njihovo sesanje lahko posledično manj mleka- jaz sem mu počasi nastavek umaknila tako da je začel vleči z nstavkom potem pa vmes na hitro prekinila in mu poskusila dat dojko se je mal lovil ampak se je vnesel- no ja pol smo pa stiskal in delno še sedaj tako da mis smo bili vsestranski  z nastavkom, brez anstavka, z faško z adapritanim z stisnjenim in še vendo imamo 2-3 obroka z mojim mlekom

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Nastajanje mleka
26.3.2007 10:34:08   
ELA06
Jaz vem kakšen je to občutek, naša mi je prve tedne skos na joških visela... Jaz sem imela včasih občutek, da se dojimo celo popoldne,.... pol sem se pa vsedla pred tv, pa je visela gor in cuzlala pa mi je vse skup hitreje minilo.
Splača pa se vstrajat ker mleko bo prišlo...jaz si tudi ne bi pumpala samo dojite se, pa dodajaj če vidiš, da bo še kar lakota.

Lp

_____________________________

http://ela1.moj-album.com

(odgovor članu stuhica)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Nastajanje mleka
26.3.2007 13:15:10   
MALINČICA
Tvoj otroček je star komaj en teden, a si predstavljaš kako majhen želodčak ima? Njemu že par čajnih žličk napolni želodček, tako da imaš sigurno dovolj mleka. Količina mleka pa se itak prilagaja otrokovi potrebi po njem, tako da ne skrbi, tvoj otroček ni lačen. Sprosti se, to, kar med dojenjem deliš s svojim otrokom je nekaj najlepšega...

_____________________________

I´ve got mommy wrapped arround my finger...

(odgovor članu ELA06)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Nastajanje mleka
27.3.2007 21:34:39   
cv105
Pozdravljene,
naš Maks je star 9 dni. Zaradi CR sva se prvič dojila šele drugi dan po porodu. Že v porodnišnici so ga ponoči, ko so ga odpeljali v otroško sobo in med vizito zalivali z Aptamilom, drugače pa sva se dojila. Sedaj sva doma in mojega mleka zmanjka za cca 2 obroka dnevno. Prej sem načrpala 60 ml, ki jih je spil po flaški, pa mu je to očitno premalo, ker je stalno jokal. Po dveh urah sem ga spet dojila, ne vem sicer koliko je dejansko spil, zagotov pa premalo, ker je potem po steklenički spil še 25ml Aptamila.

Prosim svetujte, kakšno hrano naj jem, da se bo sprožila mlečna proizvodnja. Čez dan ogromno spiijem (janežev čaj in kompote), počivam kolikor se da. Babica pravi, da Maksu pripada maksimalno pol ure dojenja na obrok, midva pa se dojiva po uro ali uro in pol. Pa še takrat malo spi in malo je. Med nosečnostjo mi je bilo glede dojenja vseeno, sedaj pa si srčno želim dojiti. Aja, še to; tistega navala mleka, ki naj bi se pojavil peti ali šesti dan po porodu nisem zasledila. A je možno, da pride tudi pozneje ali pa da ga sploh ni?
Hvala za pomoč in podporo.

(odgovor članu MALINČICA)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Nastajanje mleka
28.3.2007 7:22:05   
crci06
Drage sveže mamice!

Sem prebrala vaše poste in vam poram povedat, da ste vse zelo fajn in zelo pogumne in trdno odločene, da boste dojile...
V bistvu imate že vse pošlihtano, samo še izpovedat ste so morale.
Pomoje je fora v parih dneh, da se prilagodite en drugmu in to je to.
Pa počivajte ful. Četudi mislite, da niste utrujene in zmorete pospravjat... zakaj pa bi, a ni lepše uživati z newbornom?
Jaz sem prve tedne jedla zelo veliko mlečne hrane (gres, riž,prosena kaša, rižev narastek ipd...), vse, dokler se niso pri cca 6ih tednih pri fantku pojavili krči. Takrat sem šele omejila mlečne jedi. Morate pa vedet, da je m,alokatera, da je dojenje prvo minuto zalaufalo in šlo BP par mesecev... Niste edine s težavicami!!

Pogumno še naprej! Z nastavki ali brez!

(odgovor članu cv105)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Nastajanje mleka
28.3.2007 8:01:45   
Seven*
Punce so super napisale. user posted image

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu crci06)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Nastajanje mleka
28.3.2007 18:51:24   
simonka
pOZDRAVLJENA
sE PRIDRUŽUJEM VSEMU KAR SO TI NAPISALE OSTALE MAMICE.
Sem imela podobno izkušnjo pri prvem otročku zato sem se v drugo malo bolje " pripravila". Na forumu sem zasledila tablete Tametil in morem rečti da mi res pomagajo, mlekeca je dovolj. Mogoče pa je v tem tudi psihična rešitev, ker sem si nekako mislila tako zdaj pa mleko bno in res je. Baje ti jih v LJ porodnišnici dajo če nimaš dovolj mleka. Na začetku ko pa je še bolj malo mleka pa sem mu všasih ponoči dala še malo aptamila, vendar po brizgalki in sedja se dojima.

Držim pesti, da ti uspe.
Papa

_____________________________

Naša sončka: Timon in Jaka

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





VIDEO: Prvih 60 sekund življenja
video
V prvi minuti po rojstvu se zgodi veliko prelomnih stvari. Katerih? Poglejte si v videu.
Izračun vibracije otrokovega imena po nume...
Izbrati pravo ime za otroka je izjemno težka naloga. Če želite, da ima ime vašega otroka vibracijo, ki bo odsevala njego...




Dojenje...
пеперутка16

Do kdaj ste dojile?