|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Nizka rodnost-ne vedo zakaj
15.10.2005 19:37:49   
SanjaS
Pred nekaj dnevi sem v Delničarju brala o ukrepih in stališčih za dvig rodnosti oblasti in t.i. strokovnjakov za rodnost in enostavno me je imelo, da bi ministru ( za delo, družino in šport ) napisala daljšo prošnjo naj si vendar najde ljudi ki vedo o čem govorijo in naj se vednar pozanimajo kaj bi morali početi na delovnih mestih na katerih so se znašli!

Ni dovolj da ima gospod strokovnjak doktorat, da bi lahko kompetentno razkladal o možnih vzrokih za nizko rodnost v smislu:veste, mladi ljudje so v Sloveniji dovolj premožni, izkopali smo se iz gnilega socializma, današnja mladina je enostavno preveč razvajena, da bi si želela otrok...

Skratka: država bo napopala jambo plakate z družinskimi motivi, dala bo nekaj dodatnih deset tisoč tolarjev mladi družini, ki varčuje v NSVS in družina bo tako presrečna, da si bo nemudoma zaželela imeti več kot 3 ali celo 4 člane...mlada mamica bo presrečna svojemu delodajalcu, ki ji je velikodušno ponudil pogodbo za določen čas sporočila veselo novico, medtem pa bo mladi očka( po možnosti srečno zaposleni pripravnik) veselo novico o novem bodočem veselem davkoplačevalcu, ki ga pričakujeta z gospo  poročal svojemu delodajalcu... No, če sta srečna mlada straša seveda deležna neto plače cca vsak po 200 000 sit in sta sklenila, da si bosta privoščila celo bivališče za svojo družino (recimo da gre za razkošno eno in pol sobno  stanovanjce v predmestju Ljubljane vredno slabih cca 20 000 000  tolarčkov) No, ker nismo več v gnilem socializmu, bosta mlada kapitalista odhitela v banko in tam jima bodo seveda nemudoma dali razkošen kredit, za katerega bo mesečna anuiteta 15 let znašala slabih 180 000 sit.
Pa kaj je to, če pomislimo da je človek, do svojega recimo 40 leta na ta način povsem odvisen od svojega partnerja in delodajalca, da ne govorimo o tem kako lahko družinca v naslednjih 15 letih razkošno kapitalistično opremlja stanovanje in nabavlja mladostne avtomobile, da o toplih krajih, ki jih seveda z razkošno plačo 200 000 sit /družino v naslednjih 15 letih ne govorimo...

Torej, govorimo o razkošnem preživljanju otroštva za srečne nove bodoče volilce in bodoče davkoplačevalce! 

Ne vem koliko vas je bralo omenjeni prispevek, a me zelo zanima kaj si mislite tiste, ki ste?

< Sporočilo je popravil wahoo -- 26.11.2006 23:12:07 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
15.10.2005 21:36:30   
mammy26
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Končno še nekdo, ki je takega mnenja, da oseba, ki ima doktorat in še kaj, ni nujno da ima o zadevi kaj pojma. 

Ja, močno se strinjam s tabo, da smo mladi resnično prepuščeni samemu sebi oz. znajdi se sam in čedalje slabše kaže tudi za prihodnje generacije. Z možem sva ponosna starša trem otročkom  in mogoče bi imela še katerega, če bi seveda bilo lažje poskrbljeno za mlade družine. Smo v najemniškem dvosobnem stanovanju, kjer plačujeva viskoko najemnino, za našo področje z dodatnimi stroški in te zadeve. Seveda, vsak pametnjakovič, bi rekel najemi kredit za stanovanje pa bo... JA bi, pa je lani moj imel prometno - avto totalka in seveda hop v kredit po nakup rabljenega avta, ki je l. 2001, saj ga kot družina in jaz v svoji službi nujno rabimo. In tako je seveda  nakup stanovanja odpadel, pa lahko rečeva da nimava slabi plači, a dva kredita ne gresta skup.

Najlažje pa je o teh zadevah govoriti nekomu, ki je na "lahek" način prišel ali do stanovanja ali celo hiše. Mi te možnosti nimamo, saj tako moji kot njegovi živijo v blokih, torej gradnja odpade. 

Mladi ljudje defenitivno, razen če nimaš bogatih staršev, nikakor ne morejo kar takoj priti ne do svoje nepremičnine, kaj šele da bi si želel otroke pri 20 ali malo več. Tako večina danes študira do 26 ali celo še več, v upanju na dobro službo, po možnosti s pogodbo za nedločen čas, dobro plačo. A realnost je dost bolj kruta. Ni tako rožnato, niti službo ni tako enostavno dobiti.

Če si država tako možno želi zvišati rodnost, naj omogoči tistim, ki si morda želijo boljši standard za svojo družino oz. si jo ustvariti, pa nimajo zadostne izobrazbe, nižje plačilo študija. Joj, to je debata za okroglo mizo.

Kvečemu tistih par jurčkov, ki jih želijo nuditi družini ni nič v primerjavi, da kot starši želimo za svoje otroke čim lažje odkrivanja vseh teh radosti tega "modernega sveta", ki jih odrasli svet vsebuje.

Z takšnim mišljenjem kot ga imajo oni tam na vrhu, pa to seveda ne bo izvedljivo.

(odgovor članu SanjaS)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
15.10.2005 21:56:25   
Primoza
In kako boste to aplicirale naves "razviti" bogati svet, ki se ukvarja z nizko rodnostjo.

In kako razložile nasprotje, to je revčke, ki si kuhajo ostanke usnja, da si naredijo juhico za svojo številčno družino.

Dejstvo je, da smo prekomot, da bi se odrekli lagodjem civilizacije in si omislili namesto interneta, avtomobila dodatnih pet otrok. In če dajo več denarja družinam te družine definitvno tega denarja ne bodo vtaknile v povečevanje natalitete, ampak v luksuz.


(odgovor članu SanjaS)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
15.10.2005 22:23:29   
Annny
Strinjam se s Primozem.



(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
15.10.2005 23:07:04   
mammy26
ja primoza, prav imaš, a vsaj mi luksoza nimamo. Smo precej skromna družina. Tako da je odvsino od posameznika. JAz osebno, nemsto za svoj luksoz dam v varčevanje svojih otrok ali jim kako drugače uresničim prijetno otroštvo. Tako da nismo vsi razsipni.... četudi imamo tri ali nekateri še več otrok.
Mi se s tremi otroci nismo želeli obogatiti na račun države, pravim le, da je do dolečenih reči morda malo težje priti kot si nekateri to mislijo, pa ne zaradi otrok, ampak zaradi drugih stvari.

(odgovor članu Annny)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
16.10.2005 0:21:36   
Annny
Mislim, da je primoza z luksuzem mislil na nek presežek dobrin, ki jih porabimo na kakršenkoli način..za izboljšanje življenjskega standarda- sem lahko šteje tudi varčevanje za otroke, izleti ipd., ne samo razsipen način življenja.Torej: če bi nam država dala več denarja z namenom, da bi imeli več otrok, ga najbolj verjetno ne bi zapravili za dodatnega družinskega člana, ampak za kaj drugega.

(odgovor članu mammy26)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
16.10.2005 8:51:11   
Primoza
Ja, za luksuz lahko označimo vse kar mi imamo in česar ljudje v nerazvitih deželah z visoko rodnostjo nimajo.

(odgovor članu Annny)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
16.10.2005 9:05:30   
babylove
Dejstvo je, da si dobro situirana oseba, ki ne čuti pomanjkanja, le-tega ne zna predstavljati. Odgovor Annny razumem, ker je že v več postih omenila, da je daleč od finančnih težav. Za primozo sklepam podobno. Zagotovo ne vesta, kako je, ko kupis najnujnejse prehrambene artikle in teden dni pred plačo ješ samo kruh s pašteto. Poskusite iti kakšen večer lačni spat, ali pa (bognedaj...) dva večera zaporedoma. Primoza pa lahko celo poskusi dati svoje otroke lacne spat, kot se dogaja v stevilčnih revnih družinah. Dajanje revnih številčnih družin za vzor v akciji povečanja rodnosti je ogabno!

Dejstvo je, da če se spravita skupaj 2 študenta iz nižjega srednjega razreda, po možnosti mestna mladostnika iz blokovskih družin - preden bosta dobila službo (brez vez) in rešila stanovanjski problem, bosta stara minimalno 30 let.  Najverjetneje bosta oba diplomiranca zasedla delovni mesti, kjer se zahteva za kakšni 2 stopnji nižja izobrazba od njune; temu primerno bo smešna plača in z njo bosta krila nesmešno najemnino. Ob krasnih možnostih nacionalne varčevalne sheme za nakup stanovanj jima bo šlo na smeh (kisel seveda), ko bosta razumela, za kaj dejansko gre. Potem se bosta odločila za otroka, da ne bo prej prepozno in ne, ker bi bila nanj (finančno) pripravljena. Upajoč, da bo gospodična zanosila po naravni poti, kajti zdravljenja neplodnosti si ne bosta mogla privoščiti niti časovno niti finančno. In majhna sreča, njun dojenček, bo zrasel in - nadaljeval preprosto povprečno najemniško življenje.

(odgovor članu SanjaS)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
16.10.2005 10:07:05   
Primoza
Če misliš dajati za zged "revne" slovenske družine imigriraj v Niger, pa boš videla, kaj je revščina. Dokler bodo smetnjaki v Sloveniji polni ostankov hrane (da starih usnjenih stveri kot skrajnega prehrambenega artikla sploh ne omenjam) ne moremo primerjati "revščine" v Sloveniji s revščino. Osebno poznam več plati življenja, tako da nisem presit premožnež. Sploh mi pa stvari ne pomenijo bogvekaj, npr. imamo 1 avto nižjega razreda vendar z zelo nizko ceno vzdrževanja in porabo, pa še dovolj hiter je. In nimamo nobene potrebe po čem več, ker ne rabimo. Imamo sicer tedensko snažilko ampak če je ne bi imeli bi pa res samo še delali. Imamo ravnoprav veliko lastniško stanovanje izven Ljubljane, vendar v kraju kjer dela enega od naju. ipd. In nimava nobene potrebe po še enem otroku, ker je dva za naju čisto dovolj, ker se nama ne da na stara leta reševati nekih najstniških problemov.


http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/rankorder/2127rank.html 

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
16.10.2005 10:46:34   
babylove
Nesmiselno je primerjati večino afriških držav s slovenskimi razmerami. A da bo človek reven, mora živeti v Sloveniji v nigerijskih razmerah? Nesmisel.

Se strinjam, da so slovenski smetnjaki polni hrane, tudi jaz jih polnim s stvarmi, ki jih ne pojemo ali ki jim je potekel rok uporabe. Potem pa se ponoči vstanem in grem gledat čez okno, ker na parkirišču nekaj vztrajno šušlja in neobičajno zveni. Starejši par z ročno svetilko brska po kesonih za ostanki hrane in jih nalaga na majhno zbito leseno prikolico, ki jo vlečeta ročno. K nam hodita redno, zmeraj ponoči. Ne iščeta stvari za preprodajo, ampak hrano, da niso lačni. Na pol pojeden jogurt, plesniv kruh in 2 požirka soka, ki sta ostala v zavrženi plastenki.

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
16.10.2005 10:56:01   
Primoza
Primerjava ti da samo podatek, da je nataliteta najvišja tam, kjer so ljudje najrevnejši. In to je ključ do odgovra. In v tistih državah verjetno večinoma sploh ni smetnjakov. Saj določen delež ljudi je tudi pri nas v socialni stiski, vendar pa se da dobivati pakete rdečega križa in podobne stvari. Od lakote pa verjetno nobeden ne umre, razen če ga naša socila spregleda, kar pa ni samo krivda sociale, ampak tudi tiste osebe.

Osebno sem mnenja, da se natalitete ne da dvigniti z neko denarno pomočjo ampak je dvig natalitete boj z mlini na veter. Smo pač visoko razvita druba z nizko umrljivostjo zaradi naravnih vzrokov.

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
16.10.2005 11:15:01   
Annny
Draga Babylove, mislim, da mojega sporočila nisi dobro razumela in tudi večine drugih mojih postov na tem forumu na žalost ne. Pa nič hudega, vesela sem, če jih je vsaj ena osebauser posted image
lp



(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
16.10.2005 11:28:12   
Annny
IZVIRNO SPOROČILO: primoza

Primerjava ti da samo podatek, da je nataliteta najvišja tam, kjer so ljudje najrevnejši. In to je ključ do odgovra. In v tistih državah verjetno večinoma sploh ni smetnjakov. Saj določen delež ljudi je tudi pri nas v socialni stiski, vendar pa se da dobivati pakete rdečega križa in podobne stvari. Od lakote pa verjetno nobeden ne umre, razen če ga naša socila spregleda, kar pa ni samo krivda sociale, ampak tudi tiste osebe.

Osebno sem mnenja, da se natalitete ne da dvigniti z neko denarno pomočjo ampak je dvig natalitete boj z mlini na veter. Smo pač visoko razvita druba z nizko umrljivostjo zaradi naravnih vzrokov.


Tudi sama sem hotela povedati to, kar primoza pravi v svojem 2. odstavku. Rodnosti se ne da povečati z dodatnimi finančnimi injekcijami s strani države. Ker je pred financami veliko drugih dejavnikov, ki vplivajo na to, da je tako nizka-  dejavnikov, ki bi jim lahko s skupnim imenovalcem rekli 'današnji način življenja', ki je tak, kot je..pa saj je že Babylove dobro opisala življenje dveh povprečnih 'študentov' in to, kako težko se je danes postaviti na lastne noge in 'začeti iz nič'. Tudi sama to dobro poznam in malo je takih, ki bi jim bilo kaj prinešeno na pladnju.
Pred časom je bila tu na forumu tema z vprašanjem, ali bi se odločile za še enega otroka..in glej no glej- velika večina žensk je napisala, da je kljub majhnemu dohodku vedno prostor še za enega otroka, da se vedno da 'stisnit' in da 'če je dovolj za enega, je tudi za drugega'. Torej, vidite- finance dejansko niso bistvene za to odločitev. Nekdo se bo kljub pomanjkanju zavestno odločil za še enega otroka, drugi pa se kljub dobri situiranosti ne bo. Vsak ima svoje razloge, ampak za kar dobršen del ljudi so finance tu sekundarnega pomena- če je želja po otroku velika, ga bodo imeli, pa pika. Vse lepo in prav- tukaj pa pridemo do začetne misli: dodatne finance rodnosti ne bodo zvišale, ker ima vsakdo svoje razloge za to, zakaj se za otroka odloči.
Bi kdo imel še dodatne 3 otroke IZKLJUČNO iz razloga, da bi država ob rojstvu vsakega otroka družini podarila milijon SIT? Ne verjamem.
Lp

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
16.10.2005 12:09:35   
babylove
Joj, primoza, kakšen ključ neki? Večina afriškega prebivalstva ni še nikdar slišala za kontrolo rojstev. Kakšna kontracepcija, kakšen kondom? Afriškemu otroku moraš pokazati, da je čokolada za pojest in moškemu, da  vžigalice niso hrana. Seveda bo povprečni Slovenec pomislil, da pretiravam. Ženske rojevajo, ker pač zanosijo, in zanosijo, ker niso zaščitene niti ne poznajo t.i. naravne metode. Torej rodijo tolikokrat, kolikor pač zanosijo. Začnejo zgodaj, saj se poročijo že kot otroci in imajo pri 'evropski polnoletnosti' že po 3 otroke. Logično sledi številčna družina. Gre za popolnoma različne kulture in nivo družbene razvitosti, nesmiselno se je pogovarjati o tem v kontekstu problema rodnosti v Sloveniji.
Res je edino, da tam ni smetnjakov - smeti ležijo na cesti, če temu lahko rečem cesta. Bolje rečeno - na tleh.

Paket RK? Omejeno število jih je in vsebina sicer pomaga (tistim, ki paket dobijo...), nikakor pa ne zadošča.

Res je, da finančne injekcije v stilu x ksit za rojenega otroka ne bodo naredile kaj dosti in obratno bi bilo celo žalostno. Potreben je celosten pristop, saj se (vsaj mislim, da se) strinjamo, da se težave začnejo že pri zaposlovanju mladih in reševanju stanovanjskih problemov. Ampak tovrsten pristop bo najverjetneje prekompleksen za slovenske voditelje in finančno preobremenjujoč za davkoplačevalce. Začaran krog?

Še majčkena zanimivost: Francija je edina razvita država, ki nima težav z nataliteto. Z ukrepi je začela že v 60tih letih in danes je v statistikah občudovanja vredna, kljub temu pa se spopada s praktično težavo - Francozi postajajo zmeraj temnejši...


(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
16.10.2005 12:38:00   
Primoza
 

Ne vem od kje tebi podatek o visoki rodnosti v Franciji:




155

France
1.85
2005 est


Verjetno si pomešala z vnosom "rodnosti" preko priseljencev, predvsem iz Alžirije in ostalih bivših francoskih kolonij.

Kot si opazila če si kliknila na link s seznamom rodnosti po svetu, je poleg revnih držav ki izstopajo dobra rodnost tudi v muslimanskih deželah, ki niso nerazvite in imajo dobro infrastrukturo in latinski ameriki, kjer infrastruktura obstaja, standard je pa bolj švoh.

Muslimanske dežele imajo visoko rodnost tudi zaradi značilne vloge žensk v družbi, če se pošalim bi lahko to povišanje rodnosti uvedli tudi tukaj, le družbo bi malo modificirali...

(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
16.10.2005 14:31:10   
Gothika
s 1. julijem sem, kot že velikokrat prej postala brezposelna oseba oz. kot radi povemo socialni problem, čeprav se ne morem šteti niti med ta zadnje. Od borze ne dobim ničesar, ker sem bila zaposlena le 6 mesecev, na socialni so mi zavrnili vlogo, ker sem prej imela preveliko plačo (kot da lahko z 125 jurji na mesec preživiš) lahko bi, ampak sem se preselila in s tem tudi nabrala polno stroškov in računov. nekaj tednov po tem sem 1. zanosila in sedaj s fantom komaj čakava na bebiko. čeprav je velika finančna kriza sva se odločila za ta korak "saj nekako že bova". fant ima mesečno plačo okoli 100 k, in s tem mora sedaj plačevati račune in skrbeti tudi za mene :(. Službo dobiti je zelo težko, če pa omeniš da pričakuješ otroka pa sploh ne želijo več nič vedeti o tebi. Na socialni pa so me pred tednom dni po vsej sili poskusili napotiti na sezonsko obiranje grozdja, kjer bi naj (sem rahlo prehlajena) po cele dneve v deževnem in oblačnem vremenu ter tudi hladu obirati grozdje (kjer je tudi večja verjetnost, da se prehlad stopnjuje ali pa postane iz tega še kaj hujšega). Da pa ostanem pri temi: vsi tisti freaki s diplomami in povprečnimi plačami mesečno 300 jurjev in še več seveda ne morejo vedeti zakaj je rodnost v sloveniji tako majhna, saj ne čutijo nobenega pomanjkanja in tudi seveda verjetno nočejo razumeti in videti kako lahko nekdo preživi z minimalno plačo na mesec, pa še po možnosti v kakšnem najetem stanovanju. Sigurno se ta oseba ne bo odločila ali pa z globokim premišljanjem za otroka (verjetno samo takrat, ko ji bo že biološka ura tiktakala proti koncu).
Moram pa povedati, da kot nosečnica nisem prejela nobenih vzpodbudnih besed niti na borzi niti na socialni, to pomeni da nisem deležna nobenih privilegijev, občutek imam da me obravnavajo kot neko bolano (hipohondersko) osebo, ki je vredna še manj kot pa vsi ostali, samo zato, ker nosi novo življenje v trebuho.
Žalostno ampak res! Slovenija sucks..

(odgovor članu SanjaS)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
16.10.2005 22:03:53   
babylove
Ne vem od kje tebi podatek o visoki rodnosti v Franciji


Ničesar nisem pomešala, o francoskih ukrepih za povečanje rodnosti piše v gimnazijskih učbenikih, tudi CIS factbook prikazuje višjo procentažo rojstev kot v ostalih Zevropskih državah (hvala za link - uporabno). Na hitro sem našla tole (vir INED) in se opravičujem za jezik, saj nimam časa prevesti - če koga zanima, lahko uporabi internetni translator:

PARIS (AFP) - La France a une natalité supérieure à celle d'autres pays de l'UE et en 2050, sa population aura augmenté, contrairement à la population italienne, espagnole ou allemande, a indiqué le directeur de l'Institut national des études démographiques (Ined) au Journal du Dimanche.

"La natalité est beaucoup plus forte chez nous que dans le reste de l'Union: la différence entre le nombre de naissances et celui des décès est considérable, de l'ordre de 200.000 par an", a souligné François Héran, directeur de l'Ined dans un entretien accordé au JDD à paraître dimanche.

"D'après les projections des Nations Unies", ajoute-t-il, "l'Italie et l'Espagne auront perdu un quart de leur population en 2050, l'Allemagne aura, elle aussi, perdu du terrain alors que la population française aura augmenté".

M. Héran attribue cette situation à "la politique familiale menée en France depuis 60 ans: les allocations familiales, le système d'allègement fiscal, mais surtout la scolarisation de tous les enfants à partir de l'âge de 3 ans, un cas presque unique au monde".



(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
17.10.2005 0:43:56   
nejcko
Če se lahko za začetek samo na kratko vmešam v vajino debato, Babylove in Primoza, se mi zdi, da se nekako nočeta razumeti. Babylove trdi, da se je rodnost v Franciji zvišala, problem je le v tem, da Francozi postajajo čedalje temnejši, Primoza pa trdi, da se je rodnost v F zvišala na račun Afriških priseljencev. Zame je to eno in isto. Francozi pač vodijo statistiko rojenih v F, tako kot pač Slovenci vodijo evidenco rojenih v Slo. Če pa bi pogledali realno sliko - v Slo živi samo milijon Slovencev po narodnosti in dva mio Slovencev po državljanstvu. Ampak statistika gre svojo pot.

Drugače pa tudi sama menim, da razno razni finančni ukrepi nikakor ne bi pripomogli k zvišanju rodnosti v Slo. Problem je v miselnosti ljudi in v kapitalistično usmerjeni družbi. Postali smo prekomot, da bi se nam ljubilo ukvarjati z vsemi problemi, ki jih prinaša starševstvo. Finančni problem je tukaj še najmanši.
Eden od problemov je ta, ki ga je navedel Primoza - komu se ljubi na stara leta ukvarjati z najstniškimi problemi. Ta problem pa je vezan na problem poznega starševstva. Le-ta pa je vezan na a) stanovanjski problem; b) zaposlitveni problem; c) dolgoleten študij slovenskih študentov; d)ponovno zaposlitveni problem; e) če odpadeta problema a in b/d, je potrbno še malo uživati, videti kaj sveta, narediti bleščečo kariero ...; f) če se pojavi problem c, se pojavijo problemi a, b, d in e; g) pozno starševstvo; h) če se pojavi problem g, se lahko pojavi Primozev problem, pa problem i) morebitna neplodnost in posledično nemožnost imeti več otrok ...

Skratka, vrtimo se v začaranem krogu. Vse pa izhaja iz golega dejstva, da se A)ženskam enostavno ne da več(krat) rojevati, ker so v današnjem času preobremenjene, saj kapitalistični trend od njih zahteva, da  a) so lepe; b) so poklicno uspešne; c) vzdržujejo brezhiben dom; d) stoodstotno zadovoljujejo vse potrebe svojega moža; e) stoodstotno izpolnjujejo vse potrebe svojih otrok; ...
B)moškim se enostavno ne da imeti  sploh ali več otrok, ker sodobni trend od njih zahteva, da so pri rasti in vzgoji svojega potomca 100% prisotni, zaradi česar pa ne morejo uresničevati vseh tistih trendov, ki jih sodoben kapitalistični trend od njih zahteva: a)poklicna uspešnost; b)ukvarjanje z najmanj enim hobijem/športom; c) voziti se z dobrim avtom; d)imeti doma najnovejšo tehnologijo; e) imeti lepo, ohranjeno in vedno zadovoljno partnerko;
Ker večina današnjih žensk ne more biti abcde, vendar k temu stremi, in ker večina moških ne more biti abcde, vendar k temu močno stremi, je najlažja pot do zgoraj omenjene "kapitalistične poplnosti", pot brez ali čim manj otrok.


(odgovor članu babylove)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
17.10.2005 1:12:56   
artista7
Dodala bi samo nekaj.. Moja mati je že 4leta brez službe, oče je doma, invalidsko upokojen. Mesečno preživita familijo z 120 jurji od obeh skupaj na mesec. Obe s sestro se še šolava, jaz zaenkrat nisem več tak problem za njiju.. Zato naj ne bojo tu v tej debati pametni tisti, ki sem ji zdi 200 jurjev plače mesečno premalo(po glavi). Lahko rečem da sva bile obe s sestro zaželjeni.. In kako življenje ima naša družina v tej državi? mama ni izgubila službe po svoji krivdi..ampak zaradi divjega kapitalizma. Tam kjer živimo, je dosti težje najti novo službo kot v Ljubljani.. s fantom si zelo želiva detece in ga bova imela.. samo veliko odrekanj bo.. ker nama ne bo nič padlo iz neba, kot se dogaja mnogim otrokom bogatih staršev v LJ..
zato vas lepo prosim, ne pametujte, če imate osnovne dobrine in celo lahko greste vsako leto na dopust.. Moji starši niso bili že 6 ali 7 let na dopustu.. Ker sta delala kot zmešana in to za mizerne plače.
Dejansko mlade družine po večini brez vez in dobre službe nimajo kje vzeti, da bi lahko povečale družino.. Kar poglejte se, kaki ste, ko govorite, kaj vse naj bi imel otrok.. Te stvari niso poceni.
In to nekdo, ki ima redne dohodke, ne bo nikoli razumel. Ker ne ve, kako je, ko odpreš omaro ali hladilnik pa je noter mogoče en jugurt..
tisti, ki je dala ven to temo dam definitivno prav.user posted image
In Primoža, lepo te prosim, ne primerjaj Slovencev z Afriko ker nima pomena. Res je, ne poznajo kontrole rojstev in že ogromno pomoči je šlo tja tudi za take stvari.. Žal v napačne roke.. S tem se ni nabavilo zdravil in bilo česa, kar bi koristilo tem otrokom in staršem, temveč orožje. Ampak to je že druga zgodba..

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
17.10.2005 1:18:20   
artista7
pa še en odgovor za gothiko.. ne mislit, da imajo vsi, ki so diplomirali plače po 300 jurjev.. Nekateri bomo zadovoljni že, če bomo sploh dobili službo.. Večina jih dela pod ceno za tisto izobrazbo ki jo imajo.. In danes tudi študirati ni več poceni.. Ti pa verjamem, da kot nosečnica ne dobiš nobenih vzpodbud.. Itak, ker ne delaš in ker si očitno v 6 mesecih lahko zaslužila dovolj, da sedaj ne rabiš socialne.. Škoda govorit. Upam, da razumeš, da te ne obsojam niti malo. To je naša dežela, za mlade ni prihodnosti, razen če maš ozadje.. user posted image

(odgovor članu Gothika)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
17.10.2005 1:21:22   
artista7
nejčko.. tvoj komentar je pa tako ali tako od vsega skupaj še najbolj korekten.. Na srečo zase lahko rečem, da ne spadam med ta del populacije, t.i. kapitalistične družbe, ker imava s partnerjem povsem drugačne poglede, kot jih narekuje trenuten trend.. Upam, da je še dosti takih.. Ker potem še obstaja upanje za boljši narod.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
17.10.2005 1:49:23   
mamči
Zelo mi je važno, kakšno plačo imam - logično. Pri odločitvi za še enega otroka (imam 2 ) pa bi mi bila važna predvsem SIGURNOST za vnaprej. Imam kar o.k. poklic, tud dela nam ne bo zmanjkalo (zdravstvo).Vendar pa se vseeno bojim prihodnosti, ker sem mnenja da v naši državi prihaja do velikih obratov kar na hitro in se bojim, da bodo se ti obrati začeli sukat še na slabše.
Glede revščine- ne vem sicer zakaj so mnenja o tem, kaj je revščina tako različna, ker vsi vemo v kakšni družbi živimo in da pač tu ni niti Afrika niti kaj drugega- živimo v Sloveniji in če starš ne mora otroku zagotovit rednih obrokov kvalitetne hrane (da kaj drugega sploh ne omenjam) potem mislim, da to je revščina.

(odgovor članu artista7)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
17.10.2005 16:33:12   
Primoza
IZVIRNO SPOROČILO: artista7
zato vas lepo prosim, ne pametujte, če imate osnovne dobrine in celo lahko greste vsako leto na dopust.. Moji starši niso bili že 6 ali 7 let na dopustu.. Ker sta delala kot zmešana in to za mizerne plače.
Dejansko mlade družine po večini brez vez in dobre službe nimajo kje vzeti, da bi lahko povečale družino.. Kar poglejte se, kaki ste, ko govorite, kaj vse naj bi imel otrok.. Te stvari niso poceni.
In to nekdo, ki ima redne dohodke, ne bo nikoli razumel. Ker ne ve, kako je, ko odpreš omaro ali hladilnik pa je noter mogoče en jugurt..
tisti, ki je dala ven to temo dam definitivno prav. In Primoža, lepo te prosim, ne primerjaj Slovencev z Afriko ker nima pomena.


Sem dal skozi vse aspekte, morda so ravno prav oddaljeni da jih lahko razumno ovrednotim. Iz tistega obdobja sem potegnil predvsem to, da imam vedno del denarnih pritokov usemrjenih v varčevanje in to da imam lepo razvite delovne navade in željo po stalnem izobraževanju in izpopolnjevanju.

Primerjava Slovenije z Afriko? Zakaj pa ne, primerjava je toliko absurdna kot je absurdna tema o rodnosti. Zadeve običajno najbolje vidiš takrat ko se od njih že malo odmakneš, če ne zaradi dreves ne vidiš gozda...

(odgovor članu artista7)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
17.10.2005 16:37:24   
taška30
Razlog je le en: prekomot smo postali. Poznam veliko ljudi, bogatih in revnih in pri nobenem še nisem zasledila, da bi o številu otrok odločalo finančno stanje družine. Saj že če pogledamo na tale forum: koliko je brezposelnih nosečk in mamic, da ne omenjam še tistih iz Z&O, pa nobeno ne ustavi, da ne bi zanosila. Želi si pač otroka. Bo že kako.
Včasih je 10 članska družina živela v 2 sobah, zdaj naj bi vsak otrok imel svojo sobo. Če jo nima, že kar rečemo da imamo premajhno stanovanje, da ni pogojev...razvajeni smo, ni kaj.
To je po mojem mnenju glavni razlog za nizko rodnost.
Lp, Taška

(odgovor članu mamči)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: NIZKA RODNOST-NE VEDO ZAKAJ..
31.10.2005 13:26:44   
leah
Bog pomagaj, pa kake nekateri tu pišete, saj ne morem verjet.Res ne morem.In tudi rekla sem si, da ne napišem tukaj nč več...pa ne morem.Res ne morem verjeti, da mi lahko nekdo napiše, da živimo v luksuzu in nas primerja z nigerijo oz.z Afriško revščino.Ker dokler bodo ljudje v Sloveniji tako razmišljali, se ne bo nič spremenilo in bo življenje v Sloveniji iz dneva v dan slabše.Grozljivo.
Babylove je lepo napisla(ne bom se ponavljala)-ampak A se nekateri sploh zavedate kje in kako živi večina ljudi v Sloveniji?Jaz mislim, da se ne.
In pa internet ne moremo več pojmovat kot luksuz, ker ga že v osnovnih šolah otroci potrebujejo.In to, da rodnost ne pada zaradi finančnih problemov-my ass!!!A sploh veste koliko stane elektrika, pa telefon, pa najemnine, stanovanja, vrtci, šolske potrebščine?Mislim najbolje, da vsak dan jeste kruh in mleko, v šolo otroke pošljete s culo na rami.televizijo hodite gledat sosedom skozi okno.....halo?Mislim res,sori, ampak življenje v Sloveniji še zdaleč ni rožnato.In šele sedaj vidim ko sem v Avstraliji kako bedno in mizerno življenje je v Slo.No seveda razene za tiste, ki imajo po pol mio, plače, za to, kre ne delajo nič!!!

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?