|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Prvi razred - kako uspešno je otrok štartal?
12.12.2006 12:25:10   
natasa0307
Imam otroka, ki še ni star 6 let in je v prvem razredu devetletke. Je zelo komunikativen in vesel otrok. Včeraj ko smo imeli govorilne ure pa sem doživela šok. Učiteljica je sicer dejala da je priden in ne nagaja ampak, da ne more slediti ostalim otrokom. Menda ko razlaga kaj naj naredijo jo posluša, ampak ko gredo delat pa nima pojma kaj je potrebno in mu mora še enkrat vse razlagati. Ko v zvezku rišejo kakšne črte ali znake je vednop zadnji oz. ima narejeno šele pol ko so ostali že končali. Na koncu mi je predlagala naj poiščemo kakšno strokovno pomoč oziroma naj ga damo na testiranje.
Od presenečenja je nisem vprašala kakšna je ta pomoč oziroma kje ga testirajo in kaj je namen tega testiranja.
Ali morda katera odvas ve kaj več? Kako pa napredujejo vaši otroci v prvem razredu in kaj vse znajo?

Nataša

< Sporočilo je popravil Flavia RR -- 8.2.2011 17:51:03 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: prvi razred devetletke
12.12.2006 12:48:51   
lenika
Ne poznam ne tebe, ne tvojega otroka, zato ne morem kaj preveč komentirat. Lahko pa kot učiteljica v prvi triadi povem, kaj se dogaja z nekaterimi otroci. Ne gre za zmanjšane sposobnosti ali kaj podobnega, ampak enostavno doma otroci nimajo nobenih zadolžitev, vse namesto njih naredijo starši..., in potem je v šoli velik šok, ko je kar naenkrat potrebno poslušat navodila in po njih delat, kar naenkrat je potrebno poskrbet za svoje stvari, se znat pri telovadbi preobleč in pospravit svoja oblačila, se obut, zavezat čevlje,...
Tako, da vprašaj se, koliko odgovornosti ima otrok doma.
Druga možnost pa je, da otrok še ni dozorel, kot praviš, še ni star 6 let in nekaj mesecev se v tem obdobju zelo pozna.
Kaj so pa rekle vzgojiteljice v vrtcu?

< Sporočilo je popravil lenika -- 12.12.2006 12:53:26 >

(odgovor članu natasa0307)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: prvi razred devetletke
12.12.2006 12:49:23   
nejcko
Ravno zaradi teh razlogov jaz drugo leto ne nameravam svojega sina vpisati v prvi razred (rojen je novembra), ker se mi otroci zdijo absolutno premajhni in ne dovolj zreli pri svojih 5,5 letih za šolo, sploh večina fantkov. Šola je šola in jaz kar ne verjamem, da je prvi razred v bistvu podaljšan vrtec. Očitno je tvoj decembrček - kako to, da nisi prosila za odlog vpisa?

Glej, na predlog učitelja ali svetovalnega delavca na šoli, se lahko opravi testiranje otrokove pripravljenosti za šolo tudi še tekom prvega razreda. Seveda morajo starši na tako testiranje pristati. Če se ugotovi, da otrok definitivno ni zrel, ti bodo predlagali izpis iz šole ter ponovni vpis v šolo drugo leto (to se sicer redko zgodi, ker to za seboj potegne ogromno enih stvari, kot so varstvo oz. vpis nazaj v vrtec, otrok je zmeden, zgubi prijatelje itd, slabo vpliva na njegovo samopodobo) ali pa večinoma dodatno strokovno pomoč. Na podlagi testiranj in skakanja od poncija do pilata, otroku dodelijo nekaj ur dodatne učne pomoči (dobiš odločbo); le-ta poteka različno: strokovni delavec (spec. pedagog/defektolog) lahko individualno dela z otrokom ali pa je z njim skupaj v razredu pri določenem številu ur oz. pri tistih urah, pri katerih ima otrok največ težav.

Upam, da ti bo kakšna učiteljica razrednega pouka kaj bolj konkretnega napisala, jaz vse tole malo sklepam iz zakonodaje in izkušenj na predmetni stopnji. Kakorkoli, želim ti in tvojemu sinku, da se zadeve čim prej in na čim manj stresen način uredijo za vse.

Ubogi otroci, kaj ta sistem dela z njimiuser posted image

< Sporočilo je popravil nejcko -- 12.12.2006 12:55:29 >

(odgovor članu natasa0307)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: prvi razred devetletke
12.12.2006 12:53:04   
lenika
Nejcko, tvoj otrok bi bil ob vpisu star 5 let in 10 mesecev in ne pet let in pol. Seveda pa ti svojega otroka najbolje sama poznaš in veš česa je sposoben. Sem imela primere v razredu, ko so bili pri še ne šestih letih veliko bolj zreli in odgovorni kot nekateri pri skoraj sedmih letih.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: prvi razred devetletke
12.12.2006 13:03:53   
Anonimen
Jaz bi svojega otroka, če bi bil rojen novembra ali decembra, definitivno poskušala dati v šolo nalsednje šolsko leto. Mene je te šole kar nekako strah, prav zaradi takih primerov, ki ga opisuje Nataša, pa pri moji prijateljici je bilo čisto isto. Pri moji prijateljici so potem ubrali metodo, da je doma otroka stara mama učila (pri njih je bil problem opismenjevanje), otroka je stara mama naučila pisat v 14 dneh - popolnoma - v šoli paso svetovali strokovnjkaka, ker se otroka kao ne da naučit pisat. Tole s šolo pri še ne 6 letih je meni totalno, ampak totalno mimo.

(odgovor članu lenika)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: prvi razred devetletke
12.12.2006 13:04:21   
nejcko
Ok, pač tako se reče, čeprav priznam, da se mesec ali dva lahko zelo poznata. Prav zato pa se mi ne zdi logično, da se od enega otroka (januarčka), ki je star 6 let in skoraj 8 mesecev in od drugega (novembrček, decembrček), ki je star 5 let in/ali 10-11 mesecev, enako (med tema dvema otrokoma je skoraj eno leto razlike, a ne?). Ni logično, a ne. Vsekakor je pa res od otroka do otroka odvisno. Večinoma so fantki veliko bolj "problematični" in največ odloženega vpisa je ravno pri fantkih, kar je zame že nek znak, da ni vse vezano samo na razvajenost otroka.

Drugače pa, ja, moj otrok ima določene težave, ki jih priznam (kar je zelo pomembno, ker marsikateri strš jih ne, potem pa pride do takih situacij) in se jih zavedam, zato bom pač šla v ta postopek. Drugače verjetno ne bi šla, ker sem prekomot, pa se mi ne da okoli laufat - ja, ni tako enostavno preložiti vpisa in to ni neka kaprica, kot mnogi mislijo.



(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: prvi razred devetletke
12.12.2006 13:08:46   
nejcko
Uf, ja, me je Splišni spomnila - možnost je še, da svojega otroka šolaš doma. Dobiš učni načrt in se zavežeš, da bo tisti, ki bo otroka učil (uči ga lahko kdorkoli), ta UN izpolnil. Mislim pa, da je na koncu šol. leta nekakšno preverjanje s strani šole, če so standardi znanja usvojeni.

Če otroka ne bi hotela ali mogla dati nazaj v vrtec in če imaš koga, ki bi prevzel vlogo učitelja (to si lahko ti, tvoj mož ali oba), go for it!!!

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: prvi razred devetletke
12.12.2006 13:42:11   
natasa0307
Hvala vsem za informacije. Doma se trudimo že od malega, da mu ne strežemo odspredi in odzadi, vendar je res tako počasen da mu moram velikokrat pomagat ali ga pa večkrat opozoriti da se obleče ali obuje. Lahko rečem, da me je že vzgojiteljica opozorila na to, vendar sem se vedno tolažila s tem, da je res še mlad.
Na odlog šole za eno leto sploh nisem pomislila, ker nisem vedela za to. Kot sem že rekla je zelo komunikativen fant, hitro si zapomni stvari, pravljico zna obnoviti ko mu jo preberem. Je pa res da nikoli ne premisli ko ga kaj vprašam ( npr, katera je leva ali desna roka ) ampak vedno ugiba.
Kot sem že dejala sem bila na govorilnih urah presenečena, ker sem pričakoval da je moj otrok čistopovprečen v znanju, ne pa da je podpovprečen.
In ali mi lahko malo bolj opišete možnost šolanja otroka na domu oziroma kako se naj tega sama lotim.
Je pa res, da so to premladi otroci za v šolo .

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: prvi razred devetletke
12.12.2006 14:33:19   
lolita_0
Živijo,
imam sina v prvem razredu devetletke in se mi je zgodilo ravno to kar se je zgodilo tebi. Na govorilnih urah so mi povedali, da nič ne sliši, ali ima mogoče težave s sluhom, da je počasen,... Malo sem se pozanimala in ugotovila, da je soseda, ki ima punčko v istem razredu dobila podoben komentar s strani učiteljice. Moram reči, da nobeden od teh otrok ni razvajen, ima svoje zadolžitve,... Zato ti predlagam, da tega ne vzameš preveč resno, saj se učiteljice pač držijo svojega "kurikuluma" in ocenjujejo otroke po nekih normativih. Ne zavedajo se, da imajo 6 -letniki izredno močnio domišljijo in da so pogosto v "svojem" svetu. Drugo leto bo ta domišljija popustila in otrok bo lažje sledil napotkom. Moraš vedeti, da je cilj v prvem letu naućiti otroke sledenja navodilom in to učiteljice pač počno. Vendar smo še na polovici leta in je zato utopično pričakovati, da bo otrokova koncentracija vzdržala 3, 4 ure. Še enkrat: ne meni se za pripombe ućiteljev in uživaj z otrokov vsako minuto, ko imaš čas,
Nina

(odgovor članu natasa0307)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: prvi razred devetletke
12.12.2006 15:13:53   
nejcko
http://www.osmoravce.si/images/zakos.pdf

6. člen (izvajalci) Predšolsko vzgojo opravljajo vrtci in zasebniki.
   Predšolska vzgoja se lahko v primeru, določenim z zakonom, opravlja tudi na domu.
   Osnovnošolsko izobraževanje opravljajo osnovne šole.
   Osnovnošolsko izobraževanje se lahko na način in po postopku, določenem z zakonom, opravlja tudi kot izobraževanje na domu.

Pravica do izobraževanja na domu Na podlagi pravice do izbire oblik izobraževanja lahko starši za otroka organizirajo izobraževanje na domu. Kljub temu pa morajo otroka vpisati v osnovnošolski program, saj mora šola voditi dokumentacijo o izobraževanju učenca na domu. Najmanj tri mesece pred pričetkom šolskega leta morajo o izobraževanju na domu pisno obvestiti šolo, kamor je otrok vpisan. Obvestilo mora vsebovati ime in priimek otroka, javno veljavni program osnovnošolskega izobraževanja na domu, kraj, kjer bo poučevanje potekalo, ter imena in priimke oseb, ki bodo otroka izobraževale. (ZOŠ, členi 89-92.)

ZOŠ = zakon o osnovni šoli, zgornji link

Po moje je še najbolje, da se o tej možnosti informiraš kar na šoli.




(odgovor članu natasa0307)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: prvi razred devetletke
14.12.2006 17:23:38   
Gina
Tvojega otroka ne poznam in težko komentiram karkoli. Da bi učiteljice kar vsepovprek trdile, da so otroci bolj počasni, ne razumejo navodil in mnogo podobnih reči, se meni res čudno zdi, ker vsega na kupu pač ne poveš, če vse to na kupu ne drži. Da pa bi ena učiteljica predlagala testiranje in zunanjo pomoč otroku in to v mesecu decembru v 1. razredu, pa se mi zdi, da sta samo dve možnosti. Ali ima učiteljica resne probleme sama s sabo, ali pa ima otrok resnično zelo hude težave. Seveda obstaja še možnost, da se vidve nista razumeli, pa da si si ti prevedla malo po svoje. Pojma nimam. Vsekakor stopi še enkrat v šolo in jo bolj podrobno vprašaj kako in kaj.

Vsekakor pa ti lahko naštejem, kaj moji prvčki znajo trenutno. Pri matematiki:
- poznajo barve in jih poimenujejo, prepoznajo niz, razvrščajo, urejajo, prepoznajo in zapišejo znake za zanikano barvo, izpolnjujejo preproste preglednice ali preberejo stolpični prikaz, odkrijejo skupno lastnost in jo ubesedijo, določajo zaporedje dogodkov, pravilno uporabljajo izraze  (prej, potem, najprej, spredaj, zadaj, med, zgoraj, spodaj, lev, desno...), opišejo položaj človeka ali predmeta glede na sebe ali glede na druge, poznajo različne črte, se orientirajo v prostoru, poznajo razliko med okroglo in oglato in geometrijska telesa (krogla, valj, kvader, kocka), sestavljajo figure iz razl. materiala, vedo kaj je več, manj, enako, poznajo znamenje za števila do 3 in ga zna ponazoriti, št. zna prebrati.

Bom malo kasneje naprej še za druge predmete....

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: prvi razred devetletke
14.12.2006 17:42:11   
Gina
Pri okolju do danes:
- se znajo predstaviti in o sebi povedati osnovne podatke (ime, priimek, točen naslov)
- prepoznajo podrobnosti in razlike med ljudmi
spoznajo, da imamo ljudje različne interese in želje
prepoznajo podobnosti in razlike med ljudmi v sposobnostih, željah, navadah in interesih
- prepoznajo čustvene izraze pri sebi in drugih
spoznajo, da je treba upoštevati tudi interese drugih
poznajo ime šole, v katero hodijo, imena in priimke učiteljic, ki jih učijo
poznajo različne prostore in delavnce na šoli
spoznajo svoje gibenje, gibanje igrač, živali
- znajo opisati in poimenovati gibanja
- vedo, da je predmet iz različnih smeri videti drugačen
- spoznavajo prometne poti v okolici, ter pot v šolo
- razumejo pomen vidnosti v prometu
- sledijo spreminjanju narave
- primerjajo živa bitja in okolja
- odkrivajo, da je življenje bitij odvisno od drugih bitij
- spoznavajo lastnosti žive narave
- razlikujejo sestavne dele od celote
- poznajo lastnosti nekaterih snovi in predmetov
- znajo opredeliti lego česa
- znajo opisati predmet ali snov z nekaj lastnosmi
- znajo urediti in razvrstiti predmete po eni spremenjljivki
- ločijo živo in neživo
- spoznavajo zgradbo in delovanje tehničnih igrač
- razvršačajo igrače po tem, kaj jih poganja

Obstaja možnost, da delajo po kakšni drugi knjigi in še niso vsega delali, so pa kaj drugega, kar mi nismo.
Lahko pa preveriš svojega otroka. Npr. ali ve, ali je oblak živ ali ne? Ali je avto živ ali ne? Lahko ga vprašaš, na katero šolo hodi? Kje stanuje?

Sl se mi pa ne ljubi v učni načrt gledat:
poudarek je na poslušanju, pripovedovanju, grafomotoriki. Otrok bi moral biti sposoben več ali manj poslušati preprosto zgodbo (cca 5-10 minut), ne da bi ga zapustila koncentracija. Vsebino bi tudi več ali manj moral razumeti in jo znati vsaj ob slikah obnoviti, ali s pomočjo vprašanj. V tem trenutku bi moral zaznavati začetni glas v besedi, po možnosti tudi končni glas. To ti mora znati povedati za vsako besedo, ki si jo izmisliš. Znati bi moral zlogovati. Otroci praktično vsi znajo preslikati besede iz table v zvezek (brez razumevanja besedila). Grafomotorika se sicer v prvem razredu intenzivno razvija, vendar redkokdo še riše glavonožce. Večina jih precej natančno barva, tako da je redko kje še kaj belega vmes, sploh če ga na to opozoriš. Nekateri otroci še težko sledijo črtam v zvezku, mislim težko se jih držijo, vendar večina zmore tudi to, ko rišemo vzorčke. Znajo se vživljati v junake zgodb. Vedo, da je pravljica izmišljena. Znajo brati piktograme. Vedo, da se za določene reči zahvalimo in znajo to izraziti. ...

Zdaj se mi pa res mudi, mogoče sem kaj pozabila, sploh pri sl. Če te še kaj zanima, vprašaj.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: prvi razred devetletke
14.12.2006 18:28:49   
Primoza
Ajdo, ki bo ravno zdaj stara 6 let moram pohvaliti - brez težav je štartala, na govorilnih urah je bila pohvaljena. Veliko je odvisno tudi od učitelja ali je bolj pristaš stare šole (beri zgolj učenja rutine) ali je bolj sodoben in razvija kreativnost. Slednji dopušča več "deviacij" v smislu sproščenejšega vzdušja pri pouku.

Vsekakor poudarite otrokove močne lastnosti, opozorite na njih učitelja in se ne pustite takoj povoziti z njegovim mnenjem.

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: prvi razred devetletke
14.12.2006 19:40:18   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: natasa0307

Hvala vsem za informacije. Doma se trudimo že od malega, da mu ne strežemo odspredi in odzadi, vendar je res tako počasen da mu moram velikokrat pomagat ali ga pa večkrat opozoriti da se obleče ali obuje. Lahko rečem, da me je že vzgojiteljica opozorila na to, vendar sem se vedno tolažila s tem, da je res še mlad.
Na odlog šole za eno leto sploh nisem pomislila, ker nisem vedela za to. Kot sem že rekla je zelo komunikativen fant, hitro si zapomni stvari, pravljico zna obnoviti ko mu jo preberem. Je pa res da nikoli ne premisli ko ga kaj vprašam ( npr, katera je leva ali desna roka ) ampak vedno ugiba.



Glede na to, kar si napisala, bi lahko bilo, da ima tvoj sin motnje koncentracije, sploh če te je že vzgojiteljica opozorila na to. To je danes zelo pogosta motnja otrok, tudi našega (ima namreč čisto iste fore kot tvoj). Sama sem se zelo temeljito pozanimala o tem pri psihologinji in spec. pedagoginji/defektologinji na naši šoli in obe sta mi povedali isto. Taki otroci še nekako uspešno "pregurajo" prvo triado, problemi se začnejo pojavljati v višjih razredih.  Obe sta mi svetovali, naj svojega otroka vpišem kasneje v šolo.

IZVIRNO SPOROČILO: primoza

Vsekakor poudarite otrokove močne lastnosti, opozorite na njih učitelja in se ne pustite takoj povoziti z njegovim mnenjem.


Ja, Primoza, to je lahko reči, ampak tak učitelj lahko "povozi" otroka. Verjemi mi, da ima otrok v šoli uradno in neuradno kartoteko. Že v uradni dokumentaciji so zapisanja vsa učiteljeva opažanja v zvezi z napredovanjem otroka, hujša pa je tista "neuradna kartoteka", ki jo dobi otrok preko "ustnega izročila" med učitelji. In prav slednja je lahko za otroka usodna.
Se pa strinjam, da so taki in taki učitelji - enim so "drugačni" otroci izziv in se za njih in z njimi maksimalno (po)trudijo, drugim pa so taki otroci odveč, zelo odveč. To vsekakor ni prav, ampak tako je; na to imamo prav toliko vpliva kot na to,  na kakšnega zdravnika bomo naleteli v bolnici ali na sodnika na sodišču.

Mi tukaj res težko presojamo, kaj je prav in kaj ne, ker ne poznamo ne otroka ne učiteljice, zato, Nataša, bi jaz na tvojem mestu zahtevala še en sestanek z učiteljico, poleg pa bi zahtevala še prisotnost strokovnega delavca in ravnatelja. Definitivno je nekje ena težava, ker, kot je napisala Gina, da učitelj po dveh mesecih pouka predlaga strokovno pomoč, ni kar za pomesti pod preprogo. Tudi če gre za "nesposobno" učiteljico, je to potrebno doreči, ker tudi ali zlasti v tem primeru bo nasankal prav tvoj otrok.

Srečno in sporoči, kako si zadevo uredila.



(odgovor članu natasa0307)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: prvi razred devetletke
14.12.2006 19:46:14   
Primoza
Zelo močna inštitucija, ki ni ravno priljubljena pri učiteljih je šolski inšpektorat, ki je zelo storilen in kar dobro ščiti starševske pravice. Šolski inšpektorat ima zelo korekten odnos, povsem neodvisno pregledajo "poslovanje", pa tudi sankcije lahko sledijo.

Prej pa je seveda še svet staršev in pritisk na ravnatelja.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: prvi razred devetletke
14.12.2006 20:11:49   
nejcko
Ah, daj, Primoza, čemu pa v tem primeru inšpektor???? Saj učiteljica ni prekoračila svojih pooblastil, prav nasprotno, ravnala je v skladu z zakoni: starše je opozorila na problem in jim povedala, kakšne možnosti imajo za rešitev tega problema. Tukaj sploh nima veze, a je problem res v učencu ali v učiteljevi glavi - inšpektor tukaj ne more storiti nič, razen da še sam predlaga testiranje otroka.
Veš, inšpektorji imajo polne roke dela, mnogokrat prav zato, ker se starši na njih obračajo za vsak grd pogled, ki ga je (upravičeno ali ne) deležen otrok s strani učitelja.

P.s. Sicer izven konteksta, ampak me res zanima, a ste vsi tako nezmotljivi in popolni delavci? Ali se vas na del. mestu nikoli ne poloti kakšna antipatija do sodelavca ali stranke, vas nikoli ne boli glava, se niste še nikoli zmotili v presoji??? Če je odgovor ne, čestitam, ste nadčlovek; če je vaš odgovor da - kolikokrat vas je zaradi tega obiskal inšpektor?

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: prvi razred devetletke
14.12.2006 21:13:36   
Primoza
Nisem govoril konkretno o primeru - ker ga premalo poznam. Govorim o tem da imam dobre praktične izkušnje s šolskim inšpektoratom. Ne, v nobenem poklicu ni nezmotljivih. Zato pa obstajajo revizorji, računska sodišča in inšpektorati - med drugim tudi šolski inšpektorat. Ker je šolski inšpektorat od šole povsem neodvisna ustanova je v skrajnem primeru edina pot.

< Sporočilo je popravil primoza -- 14.12.2006 21:49:12 >

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: prvi razred devetletke
14.12.2006 21:19:17   
nejcko
Aja, se pardoniramuser posted image , mislila sem, da si Natašo napotil k inšpektorju.
Sori še enkrat.user posted image

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: prvi razred devetletke
14.12.2006 21:46:55   
Primoza
Sploh ni potrebno opravičilo - mnenja iz sveta prosvete so tu zelo željena - takoj ko ste se oglasili učitelji, sem dal temo na vrh...

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: prvi razred devetletke
21.4.2007 22:56:37   
pupika27
jaz imam sina ki gre septembra v prvi razred in se tudi sama bojim kako bo saj je precej razvajen in po mojem občutku še nesamostojen.pri zdravniškem pregledu sem predlagala da bi šolanje za eno leto predstavli a so mi odklonli.malce me je strah a sem optimistična in upam da ga bo prvi razred naučil malce samostojnosti  saj je po naravi sramežljiv in umirjen fant je pa zelo priden!a ima katera otroka podobnega karakterja in podobne skrbi????????????

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: prvi razred devetletke
25.4.2007 10:26:17   
bucka01
Natasa0307 tudi naš fant je ravno tak kot praviš ti za svojega in ti po pravici povem da se mi počasi že cufa sedaj so se naučili številk do 9 in ta moj otrok meša št, 6 7 in 9 med sabo enostavno ne ve katera je katera.
In enako je ko poslušajo kakšne zgodbice videti je kot da grozno posluša ko ga pa potem kaj vprašajo pa pojma nima upam da se bo kmalu izboljšalo če ne bom prisiljena poiskati kakšno drugo pomoč.

(odgovor članu pupika27)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: prvi razred devetletke
29.8.2007 0:18:40   
kaycha
slucajno sem zasledila tole temo in odgovarjam tako pozno, ampak se strinjam z eno ki je napisala, da starost nima veze. ne vem sicer kako je danes v 9letki, ali se delajo teste pred vpisom v solo in tako precenijo ce gre otrok lahko v solo s 5,5 ali 6 ali celo 7 leti. ampak sama sem bila junijka, torej sem sla v solo (8letko seveda) s 6 leti in 3mi meseci, pa sem imela sosolce starejse po leto, leto in pol celo pa ni bilo nobene razlike. prva leta sem bila najbolsa med otroki, sem se normalno vkljucila in normalno napredovala brez problemov. je pa res da je to mogoce to odvisno od vsakega otroka, ampak za to bi mogli ze v vrtcu poskrbeti, da se ga vpise v solo ko je pripravljen, ne glede na to ali ima 5 ali 7 let

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: prvi razred devetletke
13.12.2007 17:45:47   
darma
Prebiram tale vaša opažanja in moram reči, da sem opazila da niste/smo preveč navdušeni nad tole našo devetletko oz. bolj konkretno prvim razredom. Imam sina  star je 7 in pol. Je Zelo bister vendar se v šoli dolgočasi, hkrati pa mu je velika muka zdržati vse 4 ure v tempu, ki ga narekuje učiteljica. Po dveh urah se že začenja naslanjati na klop, mesti oči. MOram povedati, da ima tudi zdravstveno težave, je alergik ter astmatik. Zaradi vseh naporov je pred mesecem celo pristal v bolnici zaradi hudega astmatičnega napada. Mesec dni je bil doma in sedaj po enem tednu v šoli ga imam spet doma hudo prehlajenega. V tem mesecu smo se doma naučili brez problemov in tudi zelo hitro pisanja številk od 1 -5 (čeprav menim da je to absurd kaj delajo z otoki- KJE JE TU PODALJŠAN VRTEC!!!)
Ker svojega otroka dobro poznam vem , da je vzrok temu preobremenitev, prav tako atmosfera v šoli ni najbolj na nivoju. V šoli dajejo poudarek samo na intelekt. Kaj pa razvijanje kreativne inteligence pri otroku, duhovna razvitost, intuicija.  MOčno razmišljava z možem da vzameva otroka iz šole in ga sama učiva. Tako lahkopotolažim vse, ki imate probleme z otrovi v 1. razredu - BODITE VESELI DA SO ZDRAVI, DAJTE JIM LJUBEZEN IN RAZUMEVANJE, SAJ TEGA V ŠOLI PAČ NE BODO DOBILI.

(odgovor članu kaycha)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: prvi razred devetletke
13.12.2007 20:31:59   
Gina
Darma, predlagam, da še ti pišeš na ministrstvo, saj učitelji ves čas opozarjamo, da je devetletka preobsežno narejena, da so otroci preobremenjeni, pa se ljudem na vodilnih mestih to sladko žvižga.... glavno da bodo nabili čim več snovi povsod, ker otroci morajo znati vse in več in še več in še več, v najkrajšem možnem času. Snov bodo ravno v teh dneh zakonsko samo še poglobili, razširili, dodali. Prvi razred je daleč najmanj obrmenjen od vseh razredov 9-letke.- V 2. razredu letiš čez snov, v tretjem komaj dohajaš samega sebe, kaj šele otroci tempo ki ga narekuje z zakonom določen učni načrt. Ni časa za utrjevanje, o čemer povsod pišem in se ponavaljm kot star papagaj.
Žal mi je, če imaš občutek, da tvoj otrok v šoli ni ljubljen. Ti pa garnatiram kot mama, da se ta občutek z vsakim nadaljnim razredom samo še krepi. Učitelji smo v službi tako učitelji, kot vzgojitelji, moramo biti prijatelji + mamice. Včasih nam to uspeva, včasih ne. Verjamem, da se vsaka od nas trudi, najbrž kakšna malo boljše, druga malo slabše. Vendar mi lahko verjameš tudi to, da so razmere za poučevanje v vseh ozirih nenormalne in se lahko primerjajo samo še s službo kontrolorja zračnega prometa. Žal so dejstva taka, kot so.

Sama otroka iz šole vendarle ne bi vzela iz dveh razlogov:
- sama sem učiteljica, pa nisem sposobna otroka učiti naravoslovja, etike,....pač vsega, kar mora otrok znati v nulo v 9. razredu, če hoče dobiti 2.
- otrok rabi čez dan družbo vrstnikov mnogo bolj kot družbo mame, mora se naučiti živeti tudi s stresom, se pripraviti na življenje, ki je poglejmo resnici v oči, v praksi večkrat grdo kot lepo in se znati soočiti s stvarmi, kako jih prenašati, ne da bi zraven kapituliral; tega pa ob domačem izobraževanju ne more dobiti

(odgovor članu darma)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: prvi razred devetletke
14.12.2007 15:39:47   
darma
Draga Gina,
hvala za tvoje mnenje. Naj povem, da ne obsojam učiteljic, one pač samo izvajajo kar morajo. Problem so vsi tisti dr,fr-ji , ki pišejo neživljenske pravilnike, načrte, ki jih potem morajo učitelji in učenci nekeko izvesti. Zdrave kmečke pameti pač tu ni najti. Z našo učiteljico mojega prvošolčka sem zadovoljna, veliko se pogovarjava, je pa problem da je bil moj sin do sedaj odsoten 120 ur!!! Ima zelo rad družbo otrok vendar se nikakor ne vključi med svoje sošolce, bolj ali manj se sam igra v razredu, ko je doma pa tudi ne kaže znamenj da bi koga pogrešal. Doma ima sicer še bratca s katerim se vseskozi igra in sta sploh zelo povezana.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
Čarobni gozd v Supernovi
Supernova Ljubljana Šiška v marcu in aprilu prinaša pomladna doživetja za otroke Čarobni gozd.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?