|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Trend 3 otrok??
22.4.2015 11:24:49   
babkaa
Ogromno se jih odloča za tri otroke... Kako to zmorejo? In to tri otroke po 1, 5 ali 2 leti razlike... Imam 2, sta dve leti razlike, ne predstavljam si še enega zraven. Kaj to ženske vse hodijo v službo, trije otroci, mož, hiša, itd... Kako?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Trend 3 otrok??
22.4.2015 12:23:16   
bskrle
Meni se ta trend zdi pozitiven in dober.
V našem sorodstvu je sicer trend 3+, nekatere mame delajo, nekatere so doma.
Imeti veliko družino je lepouser posted image

_____________________________

Mama štirih deklic in 5ra

(odgovor članu babkaa)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Trend 3 otrok??
22.4.2015 12:29:42   
rakica82
Kako zmoreš tri otroke? z veliko ljubezni, potrpljenja, prilagajanja, pomanjkanjem spanja,...in še bi lahko naštevala. Jaz imam 3, prva bo julija stara 4 leta ,druga bo čez en mesec stara 2,5 leti in tretji bo jutri 2 meseca.

Ni lahko seveda ne, da pa se.

_____________________________

ti si najlepša pesem življenja mojega...

(odgovor članu bskrle)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Trend 3 otrok??
22.4.2015 12:48:27   
ronja
Midva imava 3, med prvima dvema je slabo leto in pol razlike, med drugimadvema 3 (torej 3je v 4ih letih). Ja, oba sva hodila v službo, trenutno pa hodi samo on, ampak zdaj res ni več tak problem, saj je mali že 3 leta star. Nemož ni dodatna obveza, ampak pomoč - kot je ena napisala - met 3 otroke je "teamwork"user posted image . Je pa res, da meni pomanjkanje spanja ni tak problem in da letos prvič spiva oba cele noči:D. Samo meni to ni tako hudo, nekateri to veliko težje prenašajo.

V bistvu bi sama imela še kakšnega, če bi bila vedela, da jih bova lahko doštudirala, če bi si vsi 4je to želeli. Pa malo smo že stari zdaj:D.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu babkaa)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Trend 3 otrok??
22.4.2015 21:43:31   
babkaa
ja, zgleda da smo si različni... Nisem mislila nič negativnega z tremi otroci- ampak vau tistim ki to zmorejo...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Trend 3 otrok??
22.4.2015 21:51:52   
babkaa
Tudi nevem kako lahko daš vsem otrokom dovolj pozornosti; sploh ko so manjši.. Pri nas je kar pestro, oba živa, zahtevna, vse treba takoj, se res malo zamotita z igro, iz kota v kot, vedno nered, vsega se hitro naveličata, ta večji (3,5), samo sprašuje, ta manjši še ne (1,5), se že veselim, da bosta dva spraševala.. hjoj, ma saj bo..

(odgovor članu babkaa)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Trend 3 otrok??
23.4.2015 8:39:28   
m_dzaba
Če imaš zares dobro plačo in fiksno službo za nedoločen čas, si res lahko privoščiš otroke. Drugače pa je danes brez službe težko preživeti.

(odgovor članu babkaa)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Trend 3 otrok??
23.4.2015 8:54:57   
Anonimen
Saj zmorejo tudi tisti z 10 otroki . Ne vem kaj si z tem mislila ?

Otroci imajo hrano na mizi,streho nad glavo....
Ni pa toliko ukvarjanja z njimi .

(odgovor članu babkaa)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Trend 3 otrok??
23.4.2015 9:20:22   
chocolatecake
Ene zmorejo z 10 in se imajo krasno, ene ne zmorejo z enim in grozno trpijo v vlogi mame, pa tudi otroci so si po zahtevnosti različni. Včasih dva zahtevna odtehtata pet malo manj zahtevnih. Vsak si pač naloži toliko, kot misli, da zmore, psihično, fizično in finančno. Čeprav je ponavadi tako, da smo močnejše, kot si v resnici mislimo in zmoremo še veliko več kot si predstavljamo. Tako, da jaz pravim vsaka čast vsem dobrim mamicam z 1,2,3 ali 10 otrok, ne glede na "trende"!user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Trend 3 otrok??
23.4.2015 9:20:34   
Balerina
Ne vem no pri nas imamo tudi 3. Ja ok finančno je res več ampak nekako se da. Pa pač avto manjkrat menjaš ali pa nisi po najnovejši modi oblečen, pač imaš druge prioritete.
Glede časa pa več jih je več se skupaj igrajo, en drugemu pomagajo pa je. Smo bili spomladi na enem izletu pa mi se vedno ustavimo na kakih igralih ali pa futnesu na prostem, pa malo pomalicamo. In smo imeli še deko s sabo prej smo pomalicali potem pa se midva mal razkumotiva na deki otroci pa so skakali naokili, itak da jih gledaš so le stari (8 in pol, 7 in 3 in pol) ampak ok mal počitka. Pa gledava eno družino, jo niti nebi porajtala, če nebi mali bili je tam cca 8 let pa skoz mami daj to oči daj uno, je obadva 110% zaposlil. Tako da tadva sta iz izleta sigurno prišla bistveno bol utrujena kot pa midva pa imava 3 onadva pa 1.
Kljub vač pranja, pospravljanja pa več neprespanih nočeh mi nikoli ni bilo žal da imava tri. Ja pa oba hodiva v službo, je pa res da nama staristarši pomagajo in jih ob 3h poberejo v šoli in vrtcu tako da midva lahko oddelava 8urni delavnik.

Glede razporeditve časa na vse tri. Ne vem nakako se tudi oni navadij da je včasih pač treba počakati in da se svet ne vrti okoli njega. Je užaljenost sam to je del življenja. Včasih pa med čakanjem ugotovijo da kaj pa znajo tudi sami in da ni treba za vse mami iali očija klicat user posted image

(odgovor članu m_dzaba)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Trend 3 otrok??
23.4.2015 10:15:59   
ronja
ja, zgleda da smo si različni... Nisem mislila nič negativnega z tremi otroci- ampak vau tistim ki to zmorejo...

Ni bilo vzeto kot negativnouser posted image , brez skrbi:).
Ja, različni smo. Moji mami recimo je nemogoče delat pod pritiskom. Ona veliko rajši začne veliiiko prej in potem v miru naredi do konca, vedno ima rezervo (razen pri zamujanju, če si zmenjen z njo, ampak to je druga zgodba;), pri delu je vedno imela rezervo. Sama daleč najboljše delam, ko mi teče voda v grlo. Ona takrat zapaničari in jo strah čisto ohromi. Jaz pa nimam njene discipline, da bi mi možgani dejansko začeli dobro delat že prej, preden dobim svoj adrenalin rush. Pa zato ni nobena slaba, samo različno se lotiva stvari, izpeljeva jih obe, torej je vse ok.

Isto je z otroki. Meni niso tako naporni kot komu drugemu. Malo mam srečo z njimi, da niso težki, malo je to, da smo si precej podobni, malo je krivo to, da uživam v precej dejavnostih, ki so otrokom všeč, itd... Malo sem pozabila, kako je bilo težko, ko nisem nič spala:D. Ampak roko na srce - če bi imela samo otroke in eno službo, kjer ne bi rabila popoldne in zvečer nič delat, ne bi bilo tako hudo.
Isto je s spanjem. Nekatere so izmozgane, če ne dobijo svojih 8 ur spanja. Jaz lahko zelo dolgo čisto veselo funkcioniram na minimumu. Sicer vsake toliko zbolim, samo nisem pa nesrečna ali čisto povožena vmes. Zato mi je to lažje.

Tudi nevem kako lahko daš vsem otrokom dovolj pozornosti; sploh ko so manjši.. Pri nas je kar pestro, oba živa, zahtevna, vse treba takoj, se res malo zamotita z igro, iz kota v kot, vedno nered, vsega se hitro naveličata, ta večji (3,5), samo sprašuje, ta manjši še ne (1,5), se že veselim, da bosta dva spraševala.. hjoj, ma saj bo..

Ja, to je vedno problem, seveda je težje pri večih, ker če hočeš dat vsakemu recimo 15 min na dan, da si samo njegov, je to pri treh 3/4 ure, ko moraš nekam dat druga dva:D. In če imaš očija na terenu in so vsi še majčkeni je to malo mission imposible:D. Ampak ko so večji, je lažje, obljubim!!! Daš dvema nekaj za delat in se vmes ukvarjaš s 3. Meni se zdi, da je najtežje nekje do 2 -2,5 let. Takrat hočejo vse takoj, nič dosti še ne razumejo, spomin majo ko zlate ribice (ti za trdno obljubijo, da bojo tiho, da uspavaš sestrico, pa čez pol minute pozabijo in te na ves glas nekaj vprašajo/začnejo pet/itd...) Tudi zamotijo se nekateri prav nič v tem času, nekateri pa zelo, to je ful odvisno od otroka...

Ampak kasneje je lažje! Ko bo mali star toliko kot tavelika, ti obljubim, da dobita svoje življenje nazaj! Ok, ne bosta mogla še zvečer v kino, če ne dobita varstva, ampak bo neprimerno boljše!!! Obljubim! Še 1 leto zdržita, pa bo 100% boljše!

Res je, da v družinah z 10 otroki se starši navadno ne ukvarjajo toliko z njimi kot v družinah z 1. Se pa ukvarjajo drug z drugim in včasih ne veš, kaj je boljše - odvisno od staršev in bratov/sester... Sama sicer nisem preveč navdušena nad tem, da bi bila samo servis za kuhat in prat, pa naj se med sabo vzgajajo, vendar mislim, da si vseeno dajo več kot si mislimo...

Enkrat mi je ena fajn punca rekla, kako so otroci, ki imajo 2 sorojenca prikrajšani za mamino pozornost, ker se mama ne more pretrgat, da bi bila z vsemi tremi hkrati, ko vsak nekaj drugega rabi. To je res. Mama ne more pohvalit tiste risbice, ki jo je dete narisalo v vrtcu, če ima drugi otrok drisko in mora na wc, 3. pa se na vsak način hoče dojit. Ampak - ko pridejo domov, 2. otrok bo že vmes olajšan, 3. bo mama dojila in pogledala slikico od prvega... takrat bojo pa VSI gledali slikico od prvega in pohvaljen ne bo 1x, ampak 3x! Tega dolgo nisem dojela, potem mi je pa enkrat kapnilo, ko sem poslušala svoji dve. Tamali se med seboj tako spodbujajo, kot sama ne bi nikoli imela živcev! Res! Znajo bit veliko bolj potrpežljivi in jim ni problem 10x pokazat, kako se gre čez neko oviro (ravno včeraj R. kazala S.)

Vse ima svoje + in - in zelo je odvisno, kako starši gledamo na to. Recimo: starši z več otroki so lahko tako zelo zmatrani, da svoje dece nikamor ne peljejo, ker jim enostavno ne znese. Čisto štekam. Lahko pa ti je dodatni motiv, da jih pelješ še večkrat: če imaš enega otroka, ga pelješ na stvari, primerne njegovi starosti in to je to. Če jih imaš več, vlačiš navadno ostaladva zraven, čeprav zadeva ni ciljno zanju. In se dostikrat zgodi, da tisti, za katerega to še ni ali ni več, bolj uživa kot ciljna publika;). Tako da lahko ista reč vpliva pozitivno ali pa negativno, odvisno od nas samih.
Pri nas sta za Prešernov dan recimo 2 od 3 zbolela in nista mogla it nikamor, ker sta imela zelo nalezljive norice. Takrat gremo sicer vedno v kako galerijo, muzej itd... In sem se dobila z mislijo: "A se sploh splača it/komplicirat samo za 1!"user posted image Isto je rekel samček, ko sem rekla, da greva sami:D. Blesave misli imamo vsi, ni pa treba, da določajo, kaj bomo delali:). Seveda sem potem šla samo z zlatolasko, ki je neizmerno uživala, ker sva šli sami in to na kup zadev, ki jih verjetno ne bi mogli vseh obrest, če bi bili v polni zasedbi.

Plus več otrok je to, da jim bolj zaupaš in malo več pustiš: da sami izberejo obleke, bolj jih spodbujaš oz. bolj jim pustiš samostojnost (ker otroci sami so navadno radi samostojni), kar je dobro zanje. Minus je to, da te včasih pa rabi več otrok hkrati. Res rabi, ne samo da nekaj težijo, ampak da jim je res hudo: ena je imela težek dan v šoli, drugi je ravnokar padel, tretja je bolna, recimo... V takih trenutkih je grozno, ker je zame izredno stresno, če ne morem pomagat otroku (sploh svojemu) v stiski.

Včasih pa tudi starši kompliciramo. Otroci ne rabijo vedno pol ure časa samo zase in si včasih želijo dirjat okoli z otroki. Drugič rabijo več, seveda. Ampak se mi zdi, da podcenjujemo tiste male reči. Recimo moji zlatolaski je neverjetno ogromno pomenilo to, da sem šla na morju vsak dan z njo do konca pomola in nazaj. Samo z njo. Na koncu pomola sva se usedli na en bet, jaz sem jo stisnila, ona mi je zapela pesmico in sva šli počasi nazaj. To ji je bilo ena najlepših stvari na morju. Pa ni bilo vse skup nič - 5 minut vsak večer (ki niso izvedljive pri 3 letniku, če očija ni, to je jasno, malega je treba gledat, ker bo našel eno sranje, da se bo uvalil not, če bo prilika;).
NIsem imela pojma, da ji to toliko pomeni, čeprav mi je povedala. Potem mi je enkrat rekla, da komaj čaka, da gremo spet na morje, zato da bova spet šli tako. Zato zdaj, če se le spomnim ali pa kadar ima kakšrnokoli krizo, greva sedet pod smreko na vrt. Samo midve, v tišini, poslušava, kako šelestijo iglice v vetru. Sredi zime sva šli na sneg, zvečer, tamala uživala na polno!
Tavelika rabi drugačno pozornost (in več le te), veliko več besed in verbalne komunikacije, veliko bolj rabi pohvalo in bolj rabi vsak dan. Zdaj je vedno bolj samozavestna in samostojna, ampak za to sva se morala trudit. Mala se lahko napolni za dalj časa in veliko bolj rabi svoj mir, ne zlomi se hitro, je zelo trdoživa, ampak bognedaj, da bi se zlomila, ker bi jo pa krpala zelo dolgo.
Mali rabi vsak dan določeno količino časa prebit v naročju, sicer je problem, rata tečen in jokav, tako pač je. Ni to ful grozno veliko, meni se sploh ne zdi ful crkljiv v primerjavi s puncama, ampak vse vzg. so rekle, da je, tako da mam očitno jaz narobe naravnan kompas:D. Vsi trije rabijo bolj samo zavedanje, da sem zraven, tudi če se ne ukvarjam prav z njimi.

In je res, da znajo bit nekateri edinci bolj naporni od mojih treh skupaj. Saj pravim, vem, da imam srečo:).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu babkaa)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Trend 3 otrok??
23.4.2015 11:33:50   
babkaa
uh, ronja izčrpen odgovor... zgleda sem v nekem groznem obdobju, in zato nikakor ne razumem kako to drugi furate,,, hvala za spodbudne besede, upam ja da prihajajo boljši časi... nevem no, meni je samo moj prvi otrok ful naporn (3,5), govori, govori, sprašuje. zvečer ko pride ati domov, se midva sploh ne moreva pogovarjat, ker on seveda govori. včasih imam občutek, da smo eni pač manj sposobni ali pa mogoče so res otroci bolj različni; eni manj drugi bolj zahtevni.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Trend 3 otrok??
23.4.2015 12:15:42   
uškinamama

IZVIRNO SPOROČILO: babkaa

Ogromno se jih odloča za tri otroke... Kako to zmorejo? In to tri otroke po 1, 5 ali 2 leti razlike... Imam 2, sta dve leti razlike, ne predstavljam si še enega zraven. Kaj to ženske vse hodijo v službo, trije otroci, mož, hiša, itd... Kako?


Naša mama je bila v trendu že pred 40+ leti user posted image

Kako je zmogla ? Težko.

Sem ji pa hvaležna , da se je odločila še za ta tretjega user posted image


_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu babkaa)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Trend 3 otrok??
23.4.2015 12:52:20   
ronja
zgleda sem v nekem groznem obdobju, in zato nikakor ne razumem kako to drugi furate

Vsi jih imamo. Meni se je trgalo, ko sem pisala dr. in sva obnavljala stanovanje in se selili nonstop sem pa tja. Spala nisem nič, mali se je hotel po žnjkrat na noč dojit, čeprav ni bil več tako mali, ampak me je pogrešal, ker nisem več spalauser posted image . Hvalabogu vsaj lubi je že razumeluser posted image . Ampak se mi je res že dobesedno mešalo.

nevem no, meni je samo moj prvi otrok ful naporn (3,5), govori, govori, sprašuje.

Jooooj, taka je bila Ronja! Saj še zdaj ogrooomno govori, ampak je boljše! Enkrat do šole nekje... Če ti je kaj v uteho, nekateri to povezujejo z razvojem možgan/inteligence... Jaz se tolažim s takimi stvarmi in si rečem, bomo pa manj dali za inštruktorje kasneje:D.

zvečer ko pride ati domov, se midva sploh ne moreva pogovarjat, ker on seveda govori.

No, to je pa pri treh res še hujše, bom čisto odkrita. Vedno en skače v besedo!

Babka, vsi imamo kdaj občutek, da smo nesposobni (manj sposobni je še ok, jaz sem se včasih čisto nesposobno počutila;). To ne pomeni, da smo res. So nam pa res različne stvari različno težke, vsak je za kaj nadarjen. Meni so kake davčne zadeve grozno težke, integrali pa čisto izi...
Sama občudujem mamice s 4imi in polnim delovnim časom, kako zmorejo. Ampak potem ko se pogovarjaš, vedno ugotoviš, da njim to znese v NJIHOVI situaciji, ne v tvoji - beri: vsaka družina ima svoje trike;). Nekaterim poberejo stari starši otroke iz vrtca/šole, nekateri vsak dan jejo pri starih starših, nekateri sploh ne kuhajo doma in jejo otroci kosilo in malico v vrtcu/šoli in zvečer samo kak jogurt (to ti zelo zmanjša ne samo kuhanje, ampak tudi pucanje). Nekateri imajo otroke doma in jih ni treba non stop nekam vozit, zjutraj lahko spijo dokler želijo itd. Meni je vedno veliko lažje med počitnicami, ko so vsi doma, ker smo popolnoma svobodni, kdaj gremo kam (samo da je dostopno peš:D). Nekateri imajo otroke veliko bolj disciplinirane in je vse bolj na hard - veliko več strožjih pravil. Pri nekaterih starejši otroci kar precej pomagajo s tamalimi... Nekateri ne umivajo otrokom vsak dan 2x zobkov. Vsak si izbere, katere bitke so vredne boja, katere pa ne.
Jaz se recimo ne sekiram, če imajo majce fleke, ko so oprane. Zame je oprano=čisto, ne sekiram se za fleke. Ne sekiram se, če niso najbolj usklajeno oblečeni. Pustim jim, da v najlonkah plezajo po drevesih. Pustim jim, da grejo do vode (in se zato ne kregamo na vsakem sprehodu). itd... Vsi kje hvatamo krivine, dokler so otroci živi in zdravi in to dvojeni ogroženo, je vse ok;). Je pa včasih naporno vsem, tudi tistim s samo enim ali pa nobenim.

Dostikrat se pa sami vidimo čiiiisto drugače kot nas vidijo drugi, navadno se vidimo slabše (vsaj po mojih izkušnjah). Recimo enkrat sem šla z malimi na sistematiko za malega, ki je bil dojenček. Meni se je zdelo, da non stop pi* nanje, da sem grozna mama, da sem nepotrpežljiva, da me nič ne ubogajo... Zraven je sedela ena mamica z enim dojenčkom in nas gledala in mi je bilo malo nerodno, da nas vidi ravno v najhujši verziji... In ona mi reče, kako nas je lepo videt, kako jih dobro obvladam vse tri, ko ona svojega komaj, pa kako so luštni pa veseli... Meni ni bilo jasno in če ne bi bila čakalnica prazna, bi mislila, da komu drugemu govoriuser posted image . In to se mi je zgodilo že večkrat in praviloma ravno na najhujše dni:D. Tako da lahko da nekdo od zunaj vidi tebe, kako komaj folgaš, čisto drugače;).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu babkaa)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Trend 3 otrok??
23.4.2015 13:57:15   
babkaa
no no, mogoče sem to hotela slišat - naporni otroci obstajajo oz. imate jih tudi druge!! Moj tast ima 4 otroke, ampak pravi da je samo en otrok (naš ati), samo spraševal in govoril. zgleda da je to malo dedno mogoče. Je rekel ja,da do petega leta, potem pa mine.. Ma ja, mi vsi pravijo, saj to je dobro, da veliko sprašuje, bo veliko znal, otroci pač so takšni, najboljše je to - pa saj vsi otroci vprašujejo (ponavadi tisti brez otrok to rečejo), to hočem znoret ko to čujem.. No, saj mogoče res taki sprašujoč otrok res več zna, čist logično, ampak kdor to ne proba neve! Saj ne rečem, je kar inteligent, kar hiter pri vseh stvareh (pri dveh letih brez plenic, vozi se s kolesom brez koles (ful srečna!!), logično povezuje).. Ma saj sem srečna, je celo levičar (pravijo da so brihtni- nevem kaj ma to veze)... v glavnem bom že prestala, če ste vse. Ronja še enkrat hvala..

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Trend 3 otrok??
23.4.2015 14:01:29   
babkaa
aja, še to ja, se strinjam z tem, da imamo vsak svojo življenje, z takšnimi ali drugačnimi pogoji (kot si napisala - babice, nekuhanje...) Bi mogoče res blo zanimivo včasih z kom zamenjat kako bi se tisti znašo na našem mestu in obratno... Nekaterim bi prav privoščila to (vem, sem nesramna).. Ronja torej imaš tudi tri otroke z 1,5 leta razlike ?

(odgovor članu babkaa)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Trend 3 otrok??
23.4.2015 15:23:41   
ronja
naporni otroci obstajajo oz. imate jih tudi druge!!

Imamo! Brez skrbi:). In ja, moja srednja je veliko manj naporna od ostalih dveh. Z njo je najlažje, obema.

No, saj mogoče res taki sprašujoč otrok res več zna, čist logično, ampak kdor to ne proba neve!

Se strinjam. Lej, na tole se jaz spomnim v takih trenutkih. Mi je že veliiikokrat pomagalo, da nisem znorela:D. Umiraš od smeha - del, ki bi tebi znal najbolj domače zvenet, se začne na 7:00, se pa splača poslušat vse;). Na splošno meni najbolj humor pomaga v teh ubitač situacijah. Če se ti rata pogledat sebe in tamale tako od zgoraj, kako bi znalo zgledat, je včasih za crknit smešno.

Nekaterim bi prav privoščila to (vem, sem nesramna).

Hehe, ti, ko meni kdo strašno pametuje, si isto mislim;). Saj pravim, vsi imamo kdaj misli, na katere nismo glih ponosni;). Pa navadno so pametni ravno tisti, ki ne bi zdržali 1 dan:D.

Ne, ne, prvi dve sta 1,5 leta razlike, med drugima dvema pa je 3 leta, vsi skup v 4,5 letih. Meni je bilo recimo težje, ko sem mela samo malidve, pa sta bili obe mičkeni kot ko sem mela vse tri in sta bili stari 4,5 in 3. Ker s tako starimi se da že kaj zmenit:). In tega ljudje, ki imajo večjo razliko ne štekajo, ker si mislijo: saj jaz mam tudi 2/3/... otroke. Ampak je težje, ker te 2 rabita hkrati večino časa, kar je zelo drugače kot en 3 letnik, ki gre že sam na wc, se napol sam obleče, itd... Kasneje pa sploh:). Potem se bolj razporedi in je veliko lažje folgat: recimo danes je mela tavelika težek dan v šoli (prijateljice), mali je medtem spal, ker je včeraj žural in sem se lahko lepo z njo zmenila. Srednja je tako na prvem drevesu, ki je v bližini:D. POtem se je mali zbudil in se zdaj carta, da dobi svojo dozo;). Ko pride oči, greva pa s srednjo sedet pod smerko:D. Kasneje je res ful lažje, ker lahko delaš stvari bolj zaporedno.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu babkaa)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Trend 3 otrok??
23.4.2015 18:06:29   
babkaa
hvala za link, zanimivo ja... torej sta tavečja dva bila stara 3 in 4,5 ko se je tretji rodil? no, to je nekak razumno... takrat se že malo spočiješ in prideš k sebi, ampak si prestavljaš še tretjega na leto in pol?? take primere poznam, ko sta dva kar skupaj, pa potem tretji malo kasneje, mogoče pa jaz tudi čez dve leti mnenje spremenim, da se mi kaj v glavi "obrne" in spet dobim lušte po akciji :-) saj vem vsak odloča sam o svojem življenje, ko si v tem tak moraš plavat, dejansko nimaš izbire.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Trend 3 otrok??
30.4.2015 14:36:08   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: babkaa
ampak si prestavljaš še tretjega na leto in pol??


ja, si predstavljam user posted image

no, pravzaprav sedaj, z vedno večje časovne distance, vedno težje, ampak še vedno gre user posted image


IZVIRNO SPOROČILO: babkaa
Kako to zmorejo? In to tri otroke po 1, 5 ali 2 leti razlike...

Ej, pojma nimam, kako.
Ampak se da preživeti.
Pač nekaj gubic več je na obrazu in nekaj dodatnih sivih las na glavi. user posted image


IZVIRNO SPOROČILO: babkaa
Kaj to ženske vse hodijo v službo, trije otroci, mož, hiša, itd...

Različne družine, različna razmerja, različni (ne-)zaposlitveni statusi.

IZVIRNO SPOROČILO: babkaa
Kako?

Hja, večina nas ima partnerje, nismo same za vse. user posted image

Pač včasih je treba malo pretehtati prioritete, malo prilagoditi življenje, pa marsikaj gre.

(odgovor članu babkaa)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Trend 3 otrok??
18.5.2015 16:18:37   
Radenska_
Dobra tema.
Tudi jaz imam v glavi 2-3 otroke. Trenutno imam osemmesečnika. Ni naporen, ful je priden otrok, ok ponoči se veliko zbuja, ampak jaz lahk funkcioniram z malo spanja, tako da mi to ni problem.
Ampak ko razmišljam, da bi imela v kratkem še enega naprimer, da bi bilo 2 leti razlike, se pa vprašam če bo to šlo. Vsak reče da je ful težko.A mi lahko katera pove zakaj? Ker večji pri 2 letih itak še ni samostojen in v najboljšem primeru je iz plenic - če imaš srečo, govori še ne, pozornost rabi....Meni se zdi idealno tako 3 leta razlika. Samo to tempirat je pa druga zgodba, sploh če so z zanositvijo težave, kot so pri meni bile. Skratka, ni to varianta :)
Včasih, ko z malim kaj počneva si predstavljam da je poleg še en, pa priznam da mi je malo slabo. Ampak, kot poslušam imajo otroci skoz neke faze in naporen pri 2 letih je lahko tudi naporen pri 5 letih - samo drugače. S trmo, obnašanjem. Pa ti tako pije živce. Pomojem ni idealne razlike. Vsako obdobje v razvoju otroka ima pluse in minuse, če imaš že po defaultu napornega otroka ti pa te računice nič ne pomagajo.
Sicer pa ne vem odkod mišljenje da so 3 trend, kar jih jaz poznam imajo večinoma 2.

_____________________________

"Če ne prideš ne prvič ne drugič do krova in pravega kova, poskusi vnovič in zopet in znova."

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Trend 3 otrok??
18.5.2015 17:12:10   
Balerina
Ne vem kolikor jaz gledam na to če si želiš otroke in če sta partnerja usklajena o številu potem čim manj planirat in razmišljat kakšna je idealna razlika med nimi. Ni idealne razlike ta je lahko 11 mesecev ali pa 11 let. taka kot je na takšno se potem družina prilagodi.
Moji so relativno skupaj, mali se je rodil ko sta vila večjedva 5 in 3,5 let stara. teško komantiram ali bi bilo lažje ali težje če bi bili bolj skupaj ali bolj narazen. Meni to odgovarja mi ni lepšega kot jih gledat ko se skupaj igrajo, ali pa kak večer ko skupaj spijo user posted image

(odgovor članu Radenska_)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Trend 3 otrok??
27.5.2015 8:24:17   
Hope2
Jaz priznam, da sem rada na komot in imam rada tudi svoj cas, svoj mir. Imam 6,5 letnika in 8 mesecnika. Zame idealno in bi se enkrat imela tako razliko. Prvi je ze tako zelo samostojen, da imam ful casa za minija in tudi zase. Ful lazje se zrihtamo zjutraj in zvecer. Vse skupaj je bolj mirno vsaj za nas. Zase vem, da bi se mi zmesalo. Pac moras bit tip cloveka, da uzivas v druzbi vecih otrok in da so tudi otroci tak tip, da so bolj mirni in prilagodljivi, nezahtevni.
Prvi je bil zelo naporen otrok, ponoci ni spal do 3 leta, cez dan hiperaktiven, pravi zivec- sicer priden in ubogljiv, ampak speedy gonzales. In niti pod razno si ne predstavljam ce enega v tem casu. Tale drugi je tudi ful aktiven cez dan, ampak vsaj cele noci prespi. Imam ful vec energije zdaj, kot prej, ampak ni sans za tretjega otroka. Se mi zdi, da zase vec ne bi imela casa in bila nazaj spet izmozgana in brez energije. Za tretjega bi spet cakala, da se drugi vsaj malo "osamosvoji".

Drugace pa neglede kdaj pride drugi ali treji, se vedno nekak prilagodis in ti je najbrz ok. Mi drugega nismo planirali in nas je cist sokiralo in vrglo iz tira. Koncno ko smo super zaziveli, zaceli spat, bilo vse lazje.... se pojavi plus in z njim skrb- konec spanja, spet plenice, spet jok, spet krci, spet zobki, spet dojencek..... ampak zdaj mi je super, prav lustno.

< Sporočilo je popravil Hope2 -- 27.5.2015 8:32:06 >

(odgovor članu Balerina)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Trend 3 otrok??
2.6.2015 10:52:54   
ronja
A mi lahko katera pove zakaj?

Midva imava med puncama 17 mesecev razlike in je bilo res ful naporno. Med mlajšima dvema je 3 leta in je bilo bistveno lažje, čeprav so bili že trije. Zakaj je težje, če so zeloooo skupaj?
- ker še ne more po stopnicah gor in dol (sploh po blokovskih usranih;) in to pomeni, da nosiš 2 otroka vsak dan parkrat gor pa dol 3 štuke... meni je bilo to naporno.
- ker noben od otrok še ne spi ponoči (vsaj mojidve nista) in te non stop nekdo zbuja in moraš pazit, da ne zbudita druga druge... torej se vsakič takoj zbudiš čisto itd... Starejši otroci spijo, pa če jim bomba trešči, če so zmatrani, mali se pa veliko hitreje zbudijo (vsaj moji, ne rečem, da je povsod tako, je pa res, da imajo večinoma mali rahlejši spanec).
- ker ogromnokrat jejo in noben ne more dolgo počakat. 3 letniku lahko rečeš, daj pojej tisto jabolko tam, si ga bo vzel, mogoče si ga bo celo opral sam:D. 17 mesečnik pa ne.
- ker večinoma pri 17 m. še niso popolnoma suhi, kar pomeni, da moraš v najboljšem primeru takoj skočit, ko mora it na wc. Kar je težko, če ravno uspavaš, dojiš, hraniš,... dojenčka
- ker taki mali rabijo nekoga, da jih uspava (Vsaj moji) in se lahko drug drugega zbujajo, če imaš obe hkrati. To pomeni, da sta oba polno zaposlena v času uspavanja oz. da uspavanje toliko dlje traja. Lahko je sicer idilično lepo - se stisnete vsi, poješ uspavanko, dojiš malega, cartaš velikega in oba utoneta v spanec, ti se odplaziš in je vse tiptopi. In tudi to se velikokrat zgodi. Ampak se navadno ne, takrat ko si najbolj crknjen:D.
- ker nimaš časa jest - vsaj meni je bilo to ful problem. Ko dojim, porabim ogromno hrane, ker imam vedno veliko mleka. In takrat vedno shujšam in enostavno nimam časa pojest dovolj kalorij, zato sem bila takrat vedno malo shirana, sploh pri srednji, ker če sem hotela, da sta obe siti in da ju dam spat in vse... potem mi ni ostalo časa, da bi se najedla. Ni bilo ves čas tako, ko smo bile pa same na morju, pa (mala je imela 6m, velika 2 leti) - shujšala sem pod 52 kg... Se spomnim, da sem bila zvečer, ko sta koooončno zaspali, tako zmatrana, da nisem mela več moči it dol jest, hkrati pa tako lačna, da mi je tako na glas krulilo, da od tega nisem mogla zaspatuser posted image . Kasneje je bilo seveda lažje;).
- ker tako mali otroci še veliko padajo, se zaletavajo, raziskujejo,... in jih MORAŠ imet skoz na očeh - in to oba. Ne moreš se umaknit z dojenčkom v spalnico in pustit drugega otroka, da se zamoti na vrtu. Ker bo našel nekaj, kar je nevarno, ker so malčki tako sprogramirani. Ko so večji, pa se to da in ti neprimerno olajša zadeve. Lahko jim razložiš, kaj je strupeno, kje mora pazit, ko hodi itd...
- ker te ogromnokrat rabita oba hkrati: dojenček itak skoz nekaj rabi, malček pa tudi še zelo pogosto, mali so še pač.

Meni je bilo po pravici povedano lažje, ko sem imela 3, pa čeprav so bili vsi še mali, ampak sta bili punci stari 3 in 4,5 in se jima je dalo že marsikaj dopovedat, da naj bosta malo tišje, da ga uspavam, da pridem, ko bo zaspal, itd... Ne rečem, da je bilo lahko, ampak neprimerno lažje. Pa sem imela obe doma in smo se meli super, hodili smo okoli in na splošno nam je dobro šlo. Če me ne bi služba morila, bi bilo vse tipitopi.

Je pa tudi odvisno od načina vzogje: midva svojih dojenčkov nisva puščala jokat, vedno sva takoj skočila. Če se je malčica udarila, sva tudi hitela takoj popihat in potolažit. Če nimaš tega sistema, ni tak problem. Če imaš zraven babico, da ji poturiš starejše ali dojenčka vsake toliko, je tudi drugače. Če doma ne kuhaš, ti odpade velik del gospodinjstva (še skupaj s pucanjem), če je starejši otrok v vrtcu, potem pol časa drugi skrbijo zanj, itd... Skratka - da se precej poenostavit zadeve, potem je samo stvar prioritet. Meni je super, da sem imela punci tako blizu in mi ni bilo nikoli žal, vem pa, da je šlo to samo zato, ker lahko zdržim z relativno malo spanja.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Radenska_)
Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
7 let čakanja na otroka: Zgodba, ki me ne ...
Povedala vam bom nekaj zelo intimnega ... In bolečega. Sedem let sem se spopadala s svojo žalostjo, pustila je posledice...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?