|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Zahtevan učni material
8.1.2009 7:50:40   
Kerensa*
Nekaj me muči in me zanima, ali se to dogaja še komu ali samo v razredu pri našem 11.letniku (6. razred 9-letke).

Ob koncu prejšnjega leta smo dobili seznam zahtevanih učbenikov in delovnih zvezkov, ki jih bo potreboval v 6. razredu. Zraven seveda še seznam ostalih učnih pripomočkov, od zvezkov in ravnil do likovne in športne opreme. Do tukaj vse OK. Jaz sem nakupila vse s seznama, od A do Ž vse novo, vključno s šolsko torbo - zapravila sem reci in piši skoraj 400€ (toliko o brezplačnem šolstvu). Ampak spet OK - otrok to potrebuje za šolo in basta. Po enem tednu pouka pa se je začelo.
Učbenika pri slovenščini ne potrebujejo oz. ne uporabljajo. Zakaj sem ga torej kupila oz. zakaj je bil na seznamu zahtevanih učbenikov, mi ni jasno. Profesorica poučuje samo iz nekega svojega priročnika in iz njega tudi fotokopira liste učencem, mi, starši, pa dobimo položnico za plačilo fotokopij. Iz berila skorajda ne berejo (pa je bil eden najdražjih kosov za nakup). Pri angleščini je menda enako - učbenik komajda odprejo (samo tam, kjer je v delovnem zvezku snov izrecno navezana na nekaj v učbeniku) - vse ostalo so fotokopije od ne vem kod. Pri matematiki polovico domačih nalog ne dobijo iz delovnega zvezka (pravzaprav iz treh delovnih zvezkov), ampak spet na nekih fotokopijah. Itd., itd., itd....
Ko sem potem takole na hitro skalkulirala, sem kupila za cca. 80€ učbenikov in delovnih zvezkov, kateri bi brez problema ostali v knjigarni. Ampak nisem mogla, saj je pisalo, da je obvezno.

Zanima me torej, a so učitelji dolžni učiti iz predpisanih (zahtevanih) učbenikov in delovnih zvezkov (če že od nas zahtevajo, da jih kupimo) ali smejo pač samo zahtevati (no, ne direktno učitelji, ampak Ministrstvo, a ne?), da jih kupimo, dela pa se potem iz priročnikov učiteljev, za katere niti ne vemo, kateri so, potem pa za brezveze plačujemo še fotokopije, za katere celo pri vsakem predmetu zahtevajo, da se jih spenja v posebno mapo, torej moramo kupovati še mape (ki sicer niso nek strošek, ampak vseeno)?

Jaz tukaj ne vidim logike in garant, da bom naslednje leto popi*dila.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 8:08:01   
Janya
Ja to se je dogajalo že pred 3 leti ko je še naša obiskovala OŠ. Pa sem bila prepričana da je tako samo pri nas, ki smo bolj na vasi user posted image  Mi ni bil nikoli jasen njihov sistem

Me pa veseli da si se lotila razreševat problem prav ti, ker vem da boš prišla stvari do dna. Ker grejo moje tri septembra v OŠ pa se bom spet ubadala s tem srajnem.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 8:08:46   
Kerensa*
Jezus, a maš trojčke? Use 3 naenkrat u šolo? Majkumilu. user posted image

(odgovor članu Janya)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 9:35:21   
mala maja
pri nas je skoraj enako, samo kopij nam pa še nikoli niso zaračunaliuser posted image  (trkam da ne bo ta mesec)

tud naši dobivajo cel kup kopij, delovni zvezki so pa komaj kaj popisani. No za določene predmete, pri nas ej ravno obratno za glsabo ne rabijo DZ, slovenščino tud malo, matematiko in anglčeščino pa imajo vse popisano.  Je pa tasko da ima naš dodatno učno pomoč in kadar je pri psihologinji tam dela čisto druge reči kot jih delajo v ostali učilnici, takrat večinoma dela na kopije.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 9:38:53   
Kerensa*
Ja saj tudi moj ima dodatno učno pomoč in pri glavnih treh predmetih ga ni skupno 5 ur na teden pri pouku, ampak je pri specialni pedagoginji - to me ne moti glede fotokopij tam in mi je razumljivo. Ampak po drugi strani mu pa profesorji pri predmetih "težijo", zakaj nima narejene domače naloge od nekega predmeta - ja kako naj jo pa ima, če ga pa pri predmetu ni bilo in če mu nihče ni povedal, kaj je bilo za nalogo? In če on s specialno pedagoginjo dela nekaj čisto drugega, kar delajo v učilnici, potem ne more slediti tako, kakor ostali. Tudi to je malce zmedeno.
Poleg tega pa je hecno še npr. pri predmetu Naravoslovje in tehnika. Na seznamu je bilo napisano, da učbenika ne potrebujejo, ampak samo delovni zvezek. Potem pa za domačo nalogo dobijo eno vajo iz delvonega zvezka, v kateri pri navodilih za reševanje piše "za podrobnosti glej v učbenik". Ja, je*enti, nimamo ga, če ste rekli, da ga ne potrebujemo! In če 5x nima naloge, dobi cvek. Kje je tukaj logika?

(odgovor članu mala maja)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 10:12:53   
mala maja
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

Ja saj tudi moj ima dodatno učno pomoč in pri glavnih treh predmetih ga ni skupno 5 ur na teden pri pouku, ampak je pri specialni pedagoginji - to me ne moti glede fotokopij tam in mi je razumljivo. Ampak po drugi strani mu pa profesorji pri predmetih "težijo", zakaj nima narejene domače naloge od nekega predmeta - ja kako naj jo pa ima, če ga pa pri predmetu ni bilo in če mu nihče ni povedal, kaj je bilo za nalogo? In če on s specialno pedagoginjo dela nekaj čisto drugega, kar delajo v učilnici, potem ne more slediti tako, kakor ostali. Tudi to je malce zmedeno.


naš je lansko leto v oktobru in letos v novembru dobil ustni ukrep zaradi nedelanja domačih nalog iz istega razlogauser posted image  je zadnjič dec čisto znorel v šoli. No sej zdej smo se zmenil da vsaj nekaj naredi če že ne more vsega. Ma polej ima a še popoldne cel kup dodatnih ur in je skoraj celi dan v šoliuser posted image  Pri nas v naprimer v ponedelje začne ob 9h in prede domov ob 15.00 potlej ima pa ob 16.5  dodatno pomoč in prede domov ob 18h, torek začne ob 7.20 domov pride ob 16.30, v redo začne ob 7.20 domov pride ob 16.00. pa do šole rabi dobre 20 min peš. Potelj se pa pejd, še ioma časa za domačo nalogo, kaj šele da bi se kaj igral al pa učil. Nodknadimo med vikendi, namesto da bi si mali kaj odpočil. kaj bo šele. me kar skrbiuser posted image


zakaj se pa zaradi učbenikov ne pritožite. Se mi pa zdi da so enkateri starši pač kupili še ostle učbenike in se sedaj slinijo, ampak ni prav če dobite spisek se naj uči načrt izvaja po učbenikih iz spiska.user posted image

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 10:17:18   
Kerensa*
Ja saj jaz bom najbrž v kratkem pošizila (beri: vprašala, kaj je zdaj to user posted image ).

Drugače pa - moj ima specialno pedagoginjo v času pouka. Torej - ko so ostali v učilnici pri matematiki, je on s specialno pedagoginjo v kabinetu in imata samostojno matematiko. Meni je pravzaprav vseeno - važno je, da se kaj kolikor toliko koristnega nauči, ampak ni pa fer, da je zato potem izpostavljen večji možnosti, da dobi cvek zaradi nedelanja domačih nalog. Imel naj bi prilagojen program za te predmete, kar v osnovi na trenutke pomeni nižji zahtevani standardi, ampak izpade pa, da če hoče priti skozi vsaj s pozitivno dvojko, mora delati 2x več od ostalih (torej 2 domači nalogi in 2x več ponavljanja snovi). Saj vem, da mu ne škoduje, sploh pa, ker se res težko uči, ampak kje je tukaj prilagodljivost? Al sem jaz čorava in je ne vidim al je pa ni, no.

(odgovor članu mala maja)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 10:34:31   
Gina
Vsi učbeniki so načeloma zastonj, če pač starš to želi, ni ti jih treba kupit. Učbeniki so zastonj zato, ker država prispeva za šolski sklad. Šolski sklad je enak več let skupaj. Zelo težko je v praksi reči, zamenjali bomo učbenik, ker enostavno ni denarja, da bi za vse otroke šola priskrbela nove učbenike drugega založnika. Se pravi je šola pred problemom. Prvi problem je ta, da so na začetku, ko se je 9-letka uvajala dali na tržišče zelo malo učbenikov. Nisi imel kaj izbirat, se pravi si bil prisiljen vzeti tisto, kar je pač obstajalo. Kasneje tega skoraj nisi mogel zamenjati, čeprav je bil učbenik zanič, ti ni bil všeč, po njem si težko poučeval, oz. je lahko zamenjalo učbenik omejeno število učiteljev - kdor se je bolj grebel, imel boljše veze.
Drugi problem je ta, da je v istem aktivu (recimo slovenščine, ki jo uči več učiteljev na šoli) dvema učiteljema učbenik ful fajn, tretji ga pa videt ne more, ker mu je tolk zoprn, nepregleden in recimo preveč nabutan. Ampak je prisiljen poučevat po njem, ker se je večina tako odločila. Torej dela nekako po svoje, kljub vsemu.
Tretja stvar, nekateri učenci, večina učencev mnogo raje dela, se učijo po zvezkih. Nekateri učitelji jim reči toliko prilagodijo, da jim ni potrebno kaj preveč delat po knjigah. OK ali ne ok, ne vem. Meni kot otroku je to pasalo.
Četrta stvar, učitelji se ne sekirajo, če učbenika ne uporabljajo, ker to ni stvar, ki bi jo v resnici večinoma učenčevi starši plačali. Pri nas ne vem na koliko učencev sploh kdo kupi knjige. zelo malo pač.
Kar se del. zvezkov tiče, je pa tako, da če so čist preveč nabutani, je logično, da ne bodo imeli vsega rešenega.
Pri DZ je tudi tako, da nekateri pravijo, da si obvezen za vsak predmet imeti neko knjižno pomoč, ne smeš imeti smao zvezek. Oz. da imaš s tem, ko naročiš knjigo ali DZ zagotovljeno pred inšpekcijo, da imaš vse cilje pokrite, ni treba cvikat, a bodo našli kakšno luknjo ali ne v tvojih pripravah. Čeprav jim DZ niso všeč, jih naročijo zaradi kritja samega sebe in birokratskih zadev, ki so se zgrnile na nas. Torej starši plačamo vse, kar je moderna družba zakuhala, čist konkretno z denarjem.
Neuporabo knjig pa je torej pripisati sistemu šolskega sklada, ki ne dopušča menjav glede na to, a je kak učbenik ok ali ne, ampak samo glede na razpoložljiva sredstva šolskega sklada. 

Samo ozadje je bilo to, da boš razumela.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 14:25:47   
krfjolca
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

Ja saj tudi moj ima dodatno učno pomoč in pri glavnih treh predmetih ga ni skupno 5 ur na teden pri pouku, ampak je pri specialni pedagoginji - to me ne moti glede fotokopij tam in mi je razumljivo. Ampak po drugi strani mu pa profesorji pri predmetih "težijo", zakaj nima narejene domače naloge od nekega predmeta - ja kako naj jo pa ima, če ga pa pri predmetu ni bilo in če mu nihče ni povedal, kaj je bilo za nalogo? In če on s specialno pedagoginjo dela nekaj čisto drugega, kar delajo v učilnici, potem ne more slediti tako, kakor ostali. Tudi to je malce zmedeno.


No, mene pa tale del moti. Namreč neučinkovitost takšne "dodatne" pomoči. Dodatne v narekovajih, ker pravzaprav sploh ni dodatna. V čem je sploh za učenca bolje, da ima uro npr. slovenščine, matematike itd. ločeno od ostalih učencev? OK, bolje zanj je sigurno zato, ker se pedagoginja posveča izključno njemu in se prilagaja njegovim sposobnostim. Prav, vendar so tu spet problemi. Kako bo nadoknadil snov, ki jo v tisti uri jemlje preostali del razreda? Kdo mu jo bo razložil? Sodelovanje med učiteljem in specialnim pedagogom je problematično, ker učitelj dostikrat ne ve vnaprej natančnega poteka ure, ne ve, do kod bo lahko prišel z razlago, koliko nalog bodo lahko rešili itd. Jaz sem lani dostikrat pripravljala učne liste, naloge za učenca, ki jih je potem reševal in obravnaval skupaj s pedagoginjo - ampak, potem je ona pravzaprav plačana za MOJE delo.
Glede domačih nalog pa čisto razumem učitelje - pri prek 100 učencev, ki jih poučuješ, enostavno ne moreš slediti, kdaj je kdo manjkal in katera naloga mu manjka. Sploh pri vseh opravičilih in izgovorih, ki jih navajajo učenci. Jaz od svojih učencev zahtevam, da je naloga narejena, in mislim, da je prav, da se jih navaja na to, da je izključno njihova (ne moja) odgovornost in dolžnost, da se za tiste ure, ko so manjkali, pozanimajo pri sošolcih, kaj se je počelo in kaj je za nalogo. Nenazadnje sem tukaj tudi jaz in lahko vedno pridejo vprašat tudi mene. Dosegljiva sem jim tudi po elektronski pošti. Jasno pa se teh možnosti skoraj nikoli ne poslužujejo, ker je veliko laže reči: "jaz sem takrat manjkal in nihče mi ni povedal, kaj je za nalogo".

< Sporočilo je popravil krfjolca -- 8.1.2009 14:26:12 >


_____________________________

Anžetko Bosopetko in Sarica Košarica :D



(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 14:35:30   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: krfjolca
No, mene pa tale del moti. Namreč neučinkovitost takšne "dodatne" pomoči. Dodatne v narekovajih, ker pravzaprav sploh ni dodatna. V čem je sploh za učenca bolje, da ima uro npr. slovenščine, matematike itd. ločeno od ostalih učencev? OK, bolje zanj je sigurno zato, ker se pedagoginja posveča izključno njemu in se prilagaja njegovim sposobnostim. Prav, vendar so tu spet problemi. Kako bo nadoknadil snov, ki jo v tisti uri jemlje preostali del razreda? Kdo mu jo bo razložil? Sodelovanje med učiteljem in specialnim pedagogom je problematično, ker učitelj dostikrat ne ve vnaprej natančnega poteka ure, ne ve, do kod bo lahko prišel z razlago, koliko nalog bodo lahko rešili itd. Jaz sem lani dostikrat pripravljala učne liste, naloge za učenca, ki jih je potem reševal in obravnaval skupaj s pedagoginjo - ampak, potem je ona pravzaprav plačana za MOJE delo.

Ja ampak je res tole, veš? Moj sin je dejansko razpet med dvema "deloma" - od 5-ih ur slovenščine na teden je npr. 2 uri pri specialni pedagoginji. Glede na to, da jo ima že 4. leto (na isti šoli), se mi počasi zdi že logično, da razredničarka ve (pa ostali profesorji tudi), da je ob ponedeljkih in petkih pri specialni pedagoginji. Vedeli naj bi tudi, kaj tam počne (menda naj bi specialna pedagoginja in preofesorji sodelovali do te mere, da se ve, kaj se kje počne). Specialna pedagoginja naj bi imela dostop do snovi, katero tekoče jemljejo v razredu - kako pa naj ga ona sama drugače uči tekočo snov? Ampak ona mu da za domačo nalogo nekaj od tistega, kar sta onadva samostojno delala. In moj sin to nalogo naredi. Učenci v učilnici pa dobijo drugo. Res je, da je moj sin velikokrat sam kriv, da ne vpraša sošolcev, kaj so dobili za nalogo, ampak po drugi strani pa - je hiperaktivnež z zmanjšano koncentracijo in slabšim kratkoročnim spominom, zato se v tistem trenutku, ko odide od specialne pedagoginje, niti ne spomni, da bi to vprašal. In v 6. razredu zdaj prvič za vsak predmet menjavajo učilnice - on takrat že hiti k drugemu predmetu in se vsaj približno pripravi nanj. Odmora je namreč samo 5 minut. Med glavnim odmorom se gre večinoma gibat ven, pred šolo - pa če sme ali ne, hiperaktiven je. Do kosila pa že vse pozabi. In, v končni fazi - če mu je dodeljen prilagojen učni program, kaj to pomeni, da sta mu dodeljeni dve domači nalogi na dan in dvojno učenje, v nasprotnem primeru pa sankcije? To pa definitivno ni pošteno, saj potem otroka s posebnimi potrebami obravnavajo drugače in to na diskriminatoren način, ki je njemu v škodo. Od njega zahtevajo več, kot od ostalih. Saj znanje ne škoduje, ampak ne mislim tega. Snovi, ki jo jemljejo v razredu, mu nihče posebej ne razloži. Ni časa, ni osebe za to. Snov počasi, bolj detajlno, predeluje s specialno pedagoginjo, vse ostalo je pa odvisno od dela doma - njegovega in mojega z njim. Kar pa ne zadošča in je, primerjalno z ostalimi učenci, prikrajšan. Kar pa naj ne bi bil.

Kje je rešitev?

(odgovor članu krfjolca)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 14:37:43   
Kerensa*
Aja, Gina... vem, da obstaja učbeniški sklad in s tem možnost zastonj učbenikov (ne pa tudi delovnih zvezkov in teh je večina). In sem tudi že napisala enkrat, zakaj jaz po lastni volji vedno kupim nove. To nima povezave s tem, kar jaz želim vprašati. Mene zanima, zakaj se ne uporablja tistega, kar nam rečejo, da je obvezno kupiti oz. da moramo obvezno imeti (torej npr. tudi delovne zvezke, ki jih ni v učbeniškem skladu)? Zakaj moramo potem to kupovati, če pa otroci dobivajo fotokopije od drugod?

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 15:10:05   
krfjolca
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

Specialna pedagoginja naj bi imela dostop do snovi, katero tekoče jemljejo v razredu


Ti povem, kako je to izgledalo pri nas (no, vsaj lani, ker letos nimam nobenega takega učenca). Tako, da tri minute pred zvonjenjem ženska priteče do mene in me sprašuje, kaj bomo to uro počeli in kaj jim bom dala za nalogo. Mislim, absurd, no. Že sama v petih minutah odmora komaj uspem sestaviti misli in se pripraviti za naslednjo uro, potem naj pa njej dajem navodila, kaj naj dela. Ampak seveda je povsod drugače in je odvisno od sposobnosti specialnega pedagoga (ker organizacija in priprava na individualne ure je njegovo delo, ne moje, zato se tudi sama nisem kaj dosti gnala okrog tega).

Rešitev bi bila po mojem mnenju v tem, da bi bila ta pomoč res v obliki dodatne, ekstra ure, vendar je zakonsko določeno, da učenec ne sme imeti več ur na teden, kot ostali.

_____________________________

Anžetko Bosopetko in Sarica Košarica :D



(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 15:14:10   
Kerensa*
Jaz sem z našo specialno pedagoginjo zadovoljna. Kako dejansko dela oz. kako pripravlja snov, nimam pojma, ampak do mojega sina je dobra in čas zanj si vzame, pa tudi zelo zainteresirana mi deluje. Sva tudi v stalnem kontaktu preko e-maila - sporoča mi snov, katero bodo pisali pri določenih predmetih (ne pa tudi vprašanj, žal user posted image ), opominja me na tiste dele snovi, ki jih mora moj sin izpopolniti oz. kjer ima primanjkljaj, pošilja mi priloge v Wordu s testi za doma (vprašalniki) in raznorazne sklope (npr. obrazec z glagoli ipd.) - nimam se kaj pritoževati čez njo. Enkrat na triado imava tudi sestanek v šoli, kjer se še bolj podrobno pogovoriva o napredu in delih, kjer bodo še potrebne dodatne vaje.
Ampak kombinacija sinovega dela s specialno pedagoginjo in dela v učilnici je pa nora, no. Kaj ni logično, da moj sin ne more slediti učni uri, če ga pa ni tam?

(odgovor članu krfjolca)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 17:44:56   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

Mene zanima, zakaj se ne uporablja tistega, kar nam rečejo, da je obvezno kupiti oz. da moramo obvezno imeti (torej npr. tudi delovne zvezke, ki jih ni v učbeniškem skladu)? Zakaj moramo potem to kupovati, če pa otroci dobivajo fotokopije od drugod?


Ja pa saj sem ti odgovorila na to, zakaj je obvezno neki učbenik imeti in tudi nekatere možnosti, zakaj ga nekdo ne uporablja. A ni razumljivo?

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 17:49:43   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: Gina
Drugi problem je ta, da je v istem aktivu (recimo slovenščine, ki jo uči več učiteljev na šoli) dvema učiteljema učbenik ful fajn, tretji ga pa videt ne more, ker mu je tolk zoprn, nepregleden in recimo preveč nabutan. Ampak je prisiljen poučevat po njem, ker se je večina tako odločila. Torej dela nekako po svoje, kljub vsemu.
Tretja stvar, nekateri učenci, večina učencev mnogo raje dela, se učijo po zvezkih. Nekateri učitelji jim reči toliko prilagodijo, da jim ni potrebno kaj preveč delat po knjigah. OK ali ne ok, ne vem. Meni kot otroku je to pasalo.

Ampak a če je en učbenik predpisan za uporabo pri nekem predmetu, to ne pomeni, da ga MORAJO uporabljati (učitelji), pa če jim je všeč ali ne? Ker nekateri naši ga NIČ ne uporabljajo. Spljoh.
Kar se del. zvezkov tiče, je pa tako, da če so čist preveč nabutani, je logično, da ne bodo imeli vsega rešenega.

Ni pa logično, da dobijo cvek za to, a ne? Sploh pa v mojem primeru.
Pri DZ je tudi tako, da nekateri pravijo, da si obvezen za vsak predmet imeti neko knjižno pomoč, ne smeš imeti smao zvezek. Oz. da imaš s tem, ko naročiš knjigo ali DZ zagotovljeno pred inšpekcijo, da imaš vse cilje pokrite, ni treba cvikat, a bodo našli kakšno luknjo ali ne v tvojih pripravah. Čeprav jim DZ niso všeč, jih naročijo zaradi kritja samega sebe in birokratskih zadev, ki so se zgrnile na nas. Torej starši plačamo vse, kar je moderna družba zakuhala, čist konkretno z denarjem.

Čakaj malo - a potem mi učbenike kupujemo zato, da so učitelji kriti pred inšpekcijo?! Po čem pa potem oni delajo, naj nas pa ne bi brigalo al' kako?

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 18:00:12   
Gina
Če nekaj sploh ne uporabljajo, je to malo čudno, no, milo rečeno. Tega še nisem zasledila. Ampak ti pa verjamem.

Učitelj mora slediti ciljem in jih doseči. Mora pa tudi slediti letnemu del. načrtu. Če ima v letnem del. načrtu napisano, da dela po tem učbeniku, pa da bo obravnaval takrat pa takrat te pa te cilje in če zraven piše, da je to vezano na učbenik, potem mora delat po učbeniku. Načeloma ga pa težko lovijo, da ni delal po učbeniku, če recimo cilji ustrezajo tistim v učbeniku. A vaši cilji sovpadajo?

Da dobi cvek zato, ker nima rešeno, ali kaj si me zdaj vprašala, ni logično. Samo ne poznam kompleksne situacije pri tvojem otroku, tako da težko sodim. Sploh ni logično, da dobi oceno za domačo nalogo, ker tega se ne sme ocenjevat, razen v primeru, da je take vrste ocenjevanje vnaprej napovedano.

Jaz te razumem, da je tebi butasto plačevat kopije in še del. zvezke, če ne delajo po njih in tega ne podpiram, se tudi meni zdi narobe. Sama tega tudi ne delam. letos nisem naredila niti ene same kopije še za otroke. Razlagam ti samo ozadje, ker si to želela vedeti, namreč zakaj. 

Ja, včasih, sem in tja tudi kupiš DZ zato, ker starši prevečkrat prijavljate učitelje na vse možne inštance, da zanič delajo in posledično so učitelji pod presingom in se zaščitijo maksimum, kolikor se lahko. (jaz tega ne delam, da ne boš mislila, sem raje brez dz, če je dz zanič, pa napišem sama letni del. po svoje, no ja, skup ga napišemo pri nas cel tim)

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 18:03:31   
al1*
A v OŠ je tako, da imajo te dodatne ure pri učiteljih med poukomuser posted image ? Ker na srednji šoli je tako, da so to DODATNE URE, torej se opravijo ali pred ali po pouku ali pa recimo namesto športne vzgoje, če je učenec recimo na vozičku in je športne vzgoje opravičen. To pomeni, da ima dijak poleg rednega pouka še dodatne ure pri profesorjih in ne namesto teh ur.



_____________________________

lp


(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 18:14:59   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: Gina
Če nekaj sploh ne uporabljajo, je to malo čudno, no, milo rečeno. Tega še nisem zasledila. Ampak ti pa verjamem.

Pa čudno je tudi to, da se ne kupi kompleta. Kajti, kakor sem prej omenila, če imaš učbenik, naj bi imel tudi delovni zvezek. V delovnem zvezku so namreč vaje in naloge, ki se nanašajo na snov v učbeniku. Kako naj jih otrok korektno naredi, če je bilo pa zahtevano, da se kupi samo delovni zvezek, učbenika pa ne?
Učitelj mora slediti ciljem in jih doseči. Mora pa tudi slediti letnemu del. načrtu. Če ima v letnem del. načrtu napisano, da dela po tem učbeniku, pa da bo obravnaval takrat pa takrat te pa te cilje in če zraven piše, da je to vezano na učbenik, potem mora delat po učbeniku. Načeloma ga pa težko lovijo, da ni delal po učbeniku, če recimo cilji ustrezajo tistim v učbeniku. A vaši cilji sovpadajo?

Ja, laično bi rekla, da ja. Vsaj kolikor vidim 1x na triado na sestanku s specialno pedagoginjo.
Da dobi cvek zato, ker nima rešeno, ali kaj si me zdaj vprašala, ni logično. Samo ne poznam kompleksne situacije pri tvojem otroku, tako da težko sodim. Sploh ni logično, da dobi oceno za domačo nalogo, ker tega se ne sme ocenjevat, razen v primeru, da je take vrste ocenjevanje vnaprej napovedano.

"Minus", če nima domače naloge. In pet minusov je cvek. Kakor v naših dobrih, starih časih. Ne vem, mogoče je razredničarka tudi še od takrat, čeprav ne izgleda tako.
Ja, včasih, sem in tja tudi kupiš DZ zato, ker starši prevečkrat prijavljate učitelje na vse možne inštance, da zanič delajo in posledično so učitelji pod presingom in se zaščitijo maksimum, kolikor se lahko. (jaz tega ne delam, da ne boš mislila, sem raje brez dz, če je dz zanič, pa napišem sama letni del. po svoje, no ja, skup ga napišemo pri nas cel tim)

A tole naj razumem kot to, da se vsak učitelj sam odloči, kaj in kako bo delal pri svojem predmetu? Menda so že neki normativi in zahteve za snov v določenem razredu, a ne?

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Zahtevan učni material
8.1.2009 19:09:10   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*
[
"Minus", če nima domače naloge. In pet minusov je cvek. Kakor v naših dobrih, starih časih. Ne vem, mogoče je razredničarka tudi še od takrat, čeprav ne izgleda tako.

Ej ne morem verjet! To je popolnoma nezakonito. Tukaj lahko ful zatežiš na šoli, ker prvič so nezakoniti minusi, drugič je nezakonito ocenjevanje zvezka oz. domače naloge, ne da bi bilo to napovedano. Čisto vse cveke na ta račun mu morajo brisati. Pojdi v šolo.

Ja, včasih, sem in tja tudi kupiš DZ zato, ker starši prevečkrat prijavljate učitelje na vse možne inštance, da zanič delajo in posledično so učitelji pod presingom in se zaščitijo maksimum, kolikor se lahko. (jaz tega ne delam, da ne boš mislila, sem raje brez dz, če je dz zanič, pa napišem sama letni del. po svoje, no ja, skup ga napišemo pri nas cel tim)

A tole naj razumem kot to, da se vsak učitelj sam odloči, kaj in kako bo delal pri svojem predmetu? Menda so že neki normativi in zahteve za snov v določenem razredu, a ne?


Tole si pa narobe razumela. Učitelj ima predpisano natančno, kaj vse mora otroke naučiti. IN to je v vseh sprejetih in potrjenih učbenikih, ki so na voljo. Imajo pa dz in knjige različni vrstni red obravnavanja reči včasih. Ampak to ni tolk pomembno, važno je, da otrok vse cilje na koncu leta usvoji. Vsak učitelj bo gledal, da je temu tako - tukaj se nimaš kaj bat. Če pa je naročil nek učbenik, bo hočeš nočeš moral svojo letno pripravo temu učbeniku vsaj časovno prilagodit. Lahko mal skače gor pa dol po dz ali knjigi, to je njegova pravica, ampak morajo cilji sovpadat s tistimi, ki jih je na začetku leta planiral. To si pa napisala, da pri vas je, a ne, mislim tisto kar delajo, je tudi v knjigi, samo uporabljajo je ne, a sem prav razumela? Po kmečko rečeno, če delajo ne vem kaj, recimo da rimljane, morajo ti rimljani tudi v knjigi nekje obstajat, po možnosti časovno za snovjo, ki so jo obravnavali pred tem- vendar slednje ni čist nujno, je pa fajn, ker je pregledno za oboje, tako učenca kot učitelja.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Zahtevan učni material
9.1.2009 5:22:56   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: al1*
A v OŠ je tako, da imajo te dodatne ure pri učiteljih med poukomuser posted image ? Ker na srednji šoli je tako, da so to DODATNE URE, torej se opravijo ali pred ali po pouku ali pa recimo namesto športne vzgoje, če je učenec recimo na vozičku in je športne vzgoje opravičen. To pomeni, da ima dijak poleg rednega pouka še dodatne ure pri profesorjih in ne namesto teh ur.

Ja, pri nas (in mislim, da tudi drugje) je tako, da je npr. 20 učencev v učilnici s profesorico, moj sin je pa v kabinetu s specialno pedagoginjo. To namreč ni dopolnilni pouk, kakršnega poznamo mi (še iz naših časov OŠ), ampak je dodatna učna pomoč, dodeljena otroku, ki ima odločbo o tem, da ima posebne potrebe (v mojem primeru hiperaktivnežu z disleksijo, motnjami koncentracije in slabšim kratkoročnim spominom), je pa normalno inteligenten in sposoben obiskovati redno OŠ. Dopolnilni in dodatni pouk pa sta izven rednega urnika (kot predura ali dodatna ura po pouku).

IZVIRNO SPOROČILO: Gina
Ej ne morem verjet! To je popolnoma nezakonito. Tukaj lahko ful zatežiš na šoli, ker prvič so nezakoniti minusi, drugič je nezakonito ocenjevanje zvezka oz. domače naloge, ne da bi bilo to napovedano. Čisto vse cveke na ta račun mu morajo brisati. Pojdi v šolo.

Na srečo zaradi tega še nima nobenega cveka (samo tri minuse), ampak vseeno - hvala za informacijo. Če profesorica torej nekje pri sebi beleži neke minuse, jih torej lahko celo leto riše in piše, pa ne bodo niti malo veljavni, kajne - prav razumem?
Učitelj ima predpisano natančno, kaj vse mora otroke naučiti. IN to je v vseh sprejetih in potrjenih učbenikih, ki so na voljo. Imajo pa dz in knjige različni vrstni red obravnavanja reči včasih. Ampak to ni tolk pomembno, važno je, da otrok vse cilje na koncu leta usvoji. Vsak učitelj bo gledal, da je temu tako - tukaj se nimaš kaj bat. Če pa je naročil nek učbenik, bo hočeš nočeš moral svojo letno pripravo temu učbeniku vsaj časovno prilagodit. Lahko mal skače gor pa dol po dz ali knjigi, to je njegova pravica, ampak morajo cilji sovpadat s tistimi, ki jih je na začetku leta planiral. To si pa napisala, da pri vas je, a ne, mislim tisto kar delajo, je tudi v knjigi, samo uporabljajo je ne, a sem prav razumela? Po kmečko rečeno, če delajo ne vem kaj, recimo da rimljane, morajo ti rimljani tudi v knjigi nekje obstajat, po možnosti časovno za snovjo, ki so jo obravnavali pred tem- vendar slednje ni čist nujno, je pa fajn, ker je pregledno za oboje, tako učenca kot učitelja.

Aha, tako je to. No, torej le je nek predpisan standard oz. minimum - dobro. Saj v končni fazi je tudi meni bistvo, da se moj sin nekaj nauči - pomembnejši je rezultat, ne postopek.
Pa še ena "malenkost" - v enem od tvojih zgornjih postov sem zasledila, da učbenik za svoj predmet izbere profesor sam oz. team profesorjev, če jih je za določen predmet na določeni šoli več. OK, to še razumem. Ne razumem pa (še vedno), zakaj potem učitelj, ki učbenik in delovni zvezek sam izbere (in to potem očitno da naprej v potrditev Ministrstvu), tega učbenika ne uporablja? Zakaj potem fotokopira od nekje drugje? Kot dodatek ali pomoč za razlago snovi ali kot vaje za utrjevanje - OK, ampak kot osnova? To mi pa ne gre v glavo. In še konkreten primer pri nas - učbenik ne, delovni zvezek ja. Kaj ni to komplet? Kaj naj ne bi naročili obojega? Ker potem pa pride do situacije, kakor pri nas - otrok dobi domačo nalogo v delovnem zvezku, ki je pa ne more korektno narediti, ker se nanaša na nekaj v učbeniku, katerega pa nima. Saj je prav - otroka to morda spodbudi k iskanju informacij drugje in posledično si skoraj zagotovo več zapomni, ampak vseeno - a je to tudi uveljavljena praksa?

In morda še ena o domačih nalogah, čeprav je nekje na RR že bila nekoč tema o tem - a se domače naloge še vedno smatrajo samo kot vaje za utrjevanje in ne kot nekaj obveznega? Je učenec lahko kakorkoli sankcioniran, če ne dela domačih nalog? Se lahko domače naloge sploh v katerem primeru ocenjujejo in v katerem, če da? In če se učenec drugače dovolj uči in osvaja standarde znanja - je lahko celo leto brez domačih nalog?

(odgovor članu al1*)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Zahtevan učni material
9.1.2009 11:13:15   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

Če profesorica torej nekje pri sebi beleži neke minuse, jih torej lahko celo leto riše in piše, pa ne bodo niti malo veljavni, kajne - prav razumem?

Ja, tako je. Ni zakonske podlage, da bi lahko iz tega naredila oceno.


v enem od tvojih zgornjih postov sem zasledila, da učbenik za svoj predmet izbere profesor sam oz. team profesorjev, če jih je za določen predmet na določeni šoli več. OK, to še razumem. Ne razumem pa (še vedno), zakaj potem učitelj, ki učbenik in delovni zvezek sam izbere (in to potem očitno da naprej v potrditev Ministrstvu), tega učbenika ne uporablja? Zakaj potem fotokopira od nekje drugje? Kot dodatek ali pomoč za razlago snovi ali kot vaje za utrjevanje - OK, ampak kot osnova? To mi pa ne gre v glavo.

Osnova za poučevanje nikdar ni učbenik, ampak vedno učni načrt, ki je zakonsko predpisan. Tam piše popolnoma vse, kar se mora otrok naučiti. Potem pa različne založbe na ta učni načrt napišejo različne učbenike, z željo, da jih čim več prodajo seveda, potem te učbenike pregleda pristojna komisija in določi, ali ustrezajo ali ne, ali zajemajo vse cilje ali ne. Učitelj lahko izbere kateregakoli od ustreznih učbenikov, vendar samo če še nimajo šolskega sklada (tega imajo zdaj itak vse šole) oz. če imajo prosta sredstva za nakup novih učbenikov (kar je zelo omejena stvar na vsaki šoli).Zaradi sklada si ne more zmišljevat, ker ni denarja za nove učbenike v učbeniškem skladu. Ostati mora pri obstoječih, pa če jih mara ali ne. Primer: V 1. in 2. triadi uči množica učiteljev, vendar morajo vsi imeti enake učbenike. A ni logično, če uči 1. triado recimo vsaj 9 ljudi, da kakšnemu vmes kakšen od učbenikov ne bo všeč? Učbeniki tudi niso vedno popolnoma v skladu s cilji, nekateri učbeniki, vsaj za 1. triado lahko govorim, so imeli več snovi notri, kot je bilo predpisano s strani države. NO, torej osnova ni nikdar učbenik ali dz. Vedno učni načrt. Le tega je treba predelat. Knjiga je samo pripomoček, dz ravno tako.
 
In še konkreten primer pri nas - učbenik ne, delovni zvezek ja. Kaj ni to komplet? Kaj naj ne bi naročili obojega? Ker potem pa pride do situacije, kakor pri nas - otrok dobi domačo nalogo v delovnem zvezku, ki je pa ne more korektno narediti, ker se nanaša na nekaj v učbeniku, katerega pa nima. Saj je prav - otroka to morda spodbudi k iskanju informacij drugje in posledično si skoraj zagotovo več zapomni, ampak vseeno - a je to tudi uveljavljena praksa?

Ponavadi je komplet. Ponavadi se naroči oboje. Ni pa nujno. Če se učitelju neka knjiga ne zdi tako zelo fajn, dz pa ja, potem se lahko odloči samo za dz ali samo za knjigo. Prepričana sem, da se ta problem, da bi nekaj moral poiskati v knjigi, ne pojavlja čez cel dz, sicer bi zihr naročili zraven tudi knjigo. Pa če boš napisala zraven, da naloge niste rešili, ker nimate knjige, vam tudi nihče ne bo težil.

In morda še ena o domačih nalogah, čeprav je nekje na RR že bila nekoč tema o tem - a se domače naloge še vedno smatrajo samo kot vaje za utrjevanje in ne kot nekaj obveznega? Je učenec lahko kakorkoli sankcioniran, če ne dela domačih nalog? Se lahko domače naloge sploh v katerem primeru ocenjujejo in v katerem, če da? In če se učenec drugače dovolj uči in osvaja standarde znanja - je lahko celo leto brez domačih nalog?

Ja, naloge so vaje za utrjevanje, vendar so dane z namenom, da se določena učna snov utrdi, ker je otroci še ne obvladajo. Iz tega razloga se na večini šol ekstremno teži k temu, da naj bi se domače naloge delale in bile del učnih in delavnih navad, ker brez nalog otrok težko obvlada snov, poleg tega je pri veliko učencih to edini način učenja, ki ga sploh prakticirajo, zato je koristen.
Če ne dela dn je težko sankcioniran. DN se lahko ocenjujejo, če je ocenjevanje take oblike dela vnaprej napovedano. Ocena mora biti enkratna, se pravi ne more dobiti ocene iz pluskov in minusov, ampak se pregleda konkretna naloga in se jo oceni s številko. Načeloma je lahko celo leto brez DN, vendar v praksi taki otroci, ki imajo težave z delanjem minimalnega dela v obliki DN težko dosegajo relativno ok rezultate, ker dn je oblika dela pri kateri se naučiš ponavadi več kot pri popolnoma samostojnem učenju, v bistvu te usmerja da predelaš točno tisto, kar naj bi znal.
Čudno mi je, da tvoj otrok ne dela DN kar na urah dodatne pomoči. Če je tvoj otrok HA, rabi res individualno pomoč, da ga nekdo usmerja k pozornosti, sploh zadnje ure pouka - upam da ima pomoč zadnje ure, ne prve. Na tistih urah naj bi delal točno to, kar delajo pri pouku ali so delali prejšnjo uro, zato pa ima individualnega učitelja, ki mu pomaga slediti, ker zadnje ure ne more pri vseh motečih elementih. Na teh urah je bedarija kaj drugega delat z otroki s takimi težavami, kot redno snov. Kaj pa vem, to je moje individualno mnenje.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Zahtevan učni material
9.1.2009 11:21:35   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: Gina
Čudno mi je, da tvoj otrok ne dela DN kar na urah dodatne pomoči. Če je tvoj otrok HA, rabi res individualno pomoč, da ga nekdo usmerja k pozornosti, sploh zadnje ure pouka - upam da ima pomoč zadnje ure, ne prve.

Domačih nalog ne dela s specialno pedagoginjo - za noben predmet. Mu pa razloži, če jo kaj posebej vpraša in tudi ona sama razmeroma dobro (za moje pojme, kot pojme laika) vse, kar naj bi. Ure z njo pa ima po urniku popolnoma razmetane - enkrat 1. ura, enkrat 3. ura, enkrat 5- ura - nič določenega.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 22
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?