|  Anonimen   
   | Leča, belušna zelena in panceta v solati
 
 lečina solata z belušno zeleno in panceto; solata z lečo, stebelno zeleno in slanino
 
 
  nevsakdanja solata z zeleno lečo, belušno zeleno, praženo panceto, (mlado) čebulo, mlado špinačo in z olivnim oljem 350 g zelene leče
 2 majhni čebuli
 2 mladi čebuli
 1 steblo belušne zelene
 50 g mlade špinače
 12 tankih rezin pancete
 1,2 dl olivnega olja
 3 žlice limoninega soka
 sol
 beli poper v zrnu
 
 
   Drobnejša kot je leča, več izvrstnega okusa razvije. Njena aroma je skrita v lupini.
 
   
 
   
   Belušna zelena je pravzaprav delikatesna (gomoljna) zelena.
 
   
 
   
   Če opustimo panceto, izgubimo nekaj okusa, dobimo pa jed za vegetarijance.
 
   
 
   predpriprava
 ■ Lečo preberemo, temeljito operemo in stresemo v lonec. Prelijemo jo s hladno vodo, pristavimo, zavremo in počasi kuhamo približno 30 minut.
 ■ Belušno zeleno olupimo in narežemo na tanke rezine.
 ■ Špinačo operemo, odcedimo in temeljito posušimo v kuhinjski krpi.
 ■ Čebuli olupimo in drobno sesekljamo.
 priprava
 ■ V posodi segrejemo žlico olivnega olja, na katerem panceto hrustljavo popečemo. Poberemo jo iz posode, v katero stresemo sesekljano čebulo, kis in preostalo olivno olje. Dobro premešamo.
 ■ Kuhano lečo odstavimo, odcedimo in primešamo čebulni mešanici. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter med mešanjem kuhamo 30 sekund. Odstavimo in ohladimo do mlačnega.
 ■ Mlado čebulo očistimo in narežemo na tanka kolesca.
 serviranje
 Solato razdelimo na krožnike. Garniramo jo s popečeno panceto, s špinačo ter z narezanima belušno zeleno in mlado čebulo.
 
 nadomestek
 ■ Limonin sok nadomestimo s kisom.
 ■ Lečo kombiniramo s koruznimi zrni.
 izboljšanje
 ■ Čebulo nadomestimo s šalotko.
 ■ Kakovostnejše olivno olje, okusnejša jed.
 nasveti
 Če lečo čez noč namakamo v hladni vodi, je kuhana nekoliko hitreje. V tem primeru jo pristavimo v vodi, v kateri se je namakala.
 
 pojasnila
 ■ Zelena leča je nekoliko mehkejša, vendar pri kuhanju obdrži svojo obliko. Tako kot vse drobnejše vrste ima tudi zelena leča izrazitejši okus.
 |