|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kakšno hrano pripraviti otroku, ko zboli?

Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinja, 19.11.2023
Ko je otrok bolan navadno ni ješč, kar načeloma ni nič neobičajnega. Tudi nam hrana ne paše, ko se slabo počutimo. Pomembno je, da v taki situaciji otrok počiva in predvsem pije.

image
Otrok takrat, ko se ne počuti dobro, poje navadno zelo malo, zato je še toliko bolj pomembno kaj zaužije. (Freepik.com)
/11


Moja Ana je prejšnji teden zbolela. Iz konkretnega prehlada se je razvilo še vnetje ušes.

 

Ko je otrok bolan navadno ni ješč, kar načeloma ni nič neobičajnega. Tudi nam hrana ne paše, ko se slabo počutimo. 

Pomembno je, da v taki situaciji otrok počiva in predvsem pije.


PREBERITE TUDI: Kako poskrbeti, da bo otrok dovolj pil?

 

V svoji karieri sem najdlje delala s pediatri in spomnim se besed pediatrinje, kot bi bilo včeraj: “Ko ima otrok vročino, se cela hiša umiri”. 

Njene besede mi odzvanjajo vsakokrat, ko nas obišče kakšna viroza.


bolna ana

(FOTO: Petra Počkaj Rosa)

 

Kaj v takem primeru ponuditi otroku? Sploh kaj? 

Vsekakor! Jaz osebno poskusim ponuditi večkrat na dan, nekaj, kar imata rada. Pri tem poskrbim, da v hrano "skrijem" čim več dobrih stvari, ki podpirajo telo in pomagajo ohranjati energijo ter pomagajo imunskemu sistemu.


To je seveda tekočina, ogljikovi hidrati in dobre maščobe. V takem obdobju se izogibam (že v splošnem se) sladkorjem, ki upočasnijo delovanje prve obrambne linije telesa in mlečnim izdelkom (z izjemo domačega jogurta). Otrok takrat, ko se ne počuti dobro, poje navadno zelo malo, zato je še toliko bolj pomembno kaj zaužije.


Najpogosteje posežem po domači juhici, najraje piščančji ali kokošji, odvisno od tega, kaj imam doma. Taka juha je hitro skuhana (hitreje kot goveja) in je navadno bolj blagega, prijetno sladkastega okusa. S tem poskušam nadomestiti tekočino in elektrolite, dodam pa tudi kakšne nežne zakuhe: kuhan korenček iz juhe, drobne testene, vlivance ali enostavno razžvrkljano vkuhano jajce. 

Vesela sem tudi, če popije samo juho, brez zakuhe in zelenjave.


Odlična je tudi t.i. Milijonska juha za male bolančke in tudi starše, ki skrbijo zanje.


milijonska juha

(FOTO: Petra Počkaj Rosa)


Recept za milijonsko juho:

Sestavine:  

10 g masla

2 vecja korenčka

2 žlici pšeničnega zdroba

2 žlički suhega ali svežega peteršilja

sol po okusu/ali pa brez

1 jajce

0,5 jušne osnove ali vode

muskatni orešček

timijan


Postopek:

Naribamo korenček in ga na maslu prepražimo, da spremeni barvo in zadiši. Dodamo zdrob in ga skupaj s korenčkom prepražimo. Dodamo začimbe, ščep, previdno z muškatnim oreščkom, ga je lahko hitro preveč. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Kuhamo 5 min, da počasi vre. Dodamo peteršilj. Par minut pred koncem razžvrkljano jajce vmešamo v juho in pustimo kuhati še minutko.

 

Še nekaj primernih živil za bolnega otroka

Poleg krepčilnih juhic, ponujam še sadje - tako sveže, sezonsko kot tudi vkuhano v kompotu.

Najbolj se mi pri obeh otrocih obnesejo jabolka. Surova, samo narezana, pokuhana z dodatkom surovega masla, pečena v pečici z ne segretim medom ali brez ter v kompotu.


Odvisno od tega kaj nas/jih muči prilagodim tudi jedilnik. Vedno pa poskrbim, da imata pijačo na razpolago. Od čaja (pri prehladih lipovega ali sklepnjakovega, pri trebušnih skuham kumino/janež), vodo in kompot. V kolikor je potreba jih posladkam z ne segretim medom.


Ker si velikokrat vse viruse kar družinsko podelimo, kot smo si tudi tega sedaj, pripravim krepčilno hrano kar za vse. 

V kolikor se otroček doji, pridejo take juhice prav tudi mamicam, ki dojijo in pa tudi vsem, ki ne dojijo več, jim pa skrb za bolnega dojenčka/otroka vzame marsikatero uro spanca.




petra počkaj rosaPetra Počkaj Rosa je avtorica tečaja 'Gremo za mizo – Uvajanje dojenčka v zdravo družinsko prehrano', sicer pa diplomirana biologinja in mamica sinu Danu in hčerki Ani Emi.

Vse izkušnje iz področja biologije, priprave hrane in uvajanja hrane svojima otrokoma je spravila na papir in nastal je program GREMO ZA MIZO, ki je namenjen vsem mamicam, ki šele iščejo svojo pot v uvajanje.

Od nekdaj je rada kuhala, pekla in ustvarjala, ni pa vedno rada jedla. Kot pravi, je: "Nočna mora vsakega starša neješč otrok." Zato želi s tečajem pomagati mamicam, da bo njihov otrok vzljubil zdravo prehrano.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...
4
Okusna in "drugačna" govedina iz juhe
Marsikatera gospodinja se sprašuje, kako naj porabi kuhano govedino iz juhe. Za vas smo zbrali nekaj praktičnih nasvetov...
4
RECEPT: Goveji biftek za nosečnice in malčke
Biftek (tatarski biftek) je narejen iz surovega mesa, zato naj bi se ga nosečnice izogibale, pa tudi za malčke ni najbol...
4
8 najboljših zdravih zajtrkov za nosečnico
Če ste brez idej, kaj bi si pripravili za zajtrk, da bi bilo zdravo in bi koristilo vam in vašemu razvijajočemu se otrok...
4



Ideje za rojstnodnevne prigrizke
Otroci obožujejo rojstnodnevno zabavo, sploh, če lahko nanjo povabijo svoje prijatelje. Starši pa se ubadamo s tem, kaj ...
Izbirčen otrok: nasveti, ki delujejo
Z neješčostjo se sreča večina otrok, le da je pri nekaterih izrazitejša kot pri drugih in v teh primerih je prehranjevan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?